Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem popojíždění při zařazené rychlosti

Dobrý den, mam dotaz. Mám peugeot 407 2.0 Hdi a po výměně spojky vše fungovalo jak má... asi před 2 týdny při výměně spodních čepů vyteklo cca 0.5 litru oleje z převodovky a prý ho v servise dolili. Ale poslední dva dny mi přijde že při startování a vypínání motoru slyším menší klepání jakoby od spojky nebo dvouhmoty (ta byla také měněna) ale hlavně parkuju na ulici z kopce na rychlost a ruční brzdu ale když jsem zkusil dát jen rychlost tak auto jakoby poposkakuje dopředu a dělá to jak na 1čku a tak na zpátečku. Vždy to poposkočí o pár cm a zasekne se a za 2 vteřiny znovu. Není možné že by to způsobovalo moc oleje v převodovce? Díky za nápady

Předmět Autor Datum
Zkus si nechat změřit kompresi, to bude ono, měl by jsi tam mít 23:1.
Dr1v3R 08.10.2013 22:08
Dr1v3R
Taky bych typoval na malou kompresi, každý lepší opravář ti to změří za pár minut a budeš chytřejší.…
ladaadal 09.10.2013 06:12
ladaadal
no právě to jsem chtěl ještě dopsat...ten kopec neni žádnejch 5% tipoval bych to na těch 12 - 15% :D…
aleki 09.10.2013 06:30
aleki
Při špatné kompresi je slabší výkon motoru, ale pokud nemáš nalítáno pár set tisíc, tak to jako laik…
ladaadal 09.10.2013 07:38
ladaadal
no motor ma najeto cca 206 000 km ale výkon se nezměnil...zkusim mrknout jestli neni problem se svíč…
aleki 09.10.2013 07:47
aleki
A jsi první majitel vozidla ? Já to řeknu asi takhle - Jsme v Čechách. Tachometry se přetáčí, certif…
Dr1v3R 09.10.2013 11:52
Dr1v3R
Komprese ti nebude mizet u svíček, ale kroužkama. Bez měřáku nic nezjistíš. Proč si to nenecháš změř…
ladaadal 09.10.2013 12:06
ladaadal
auto mam po znamym ktery ho mel novy takze km sedi
aleki 09.10.2013 13:24
aleki
No, buď se tady můžeme dohadovat o stavu tachometru tvého auta, nebo si necháš poradit a budeš s tím…
ladaadal 09.10.2013 13:53
ladaadal
jinač ted jsem zkoušel zajet na mírnější kopec...zastavit...dát klasicky 1čku a bez ručky...a nehnul…
aleki 09.10.2013 16:16
aleki
Jako buď ten problém chceš, nebo nechceš řešit. Pokud tento problém řešit chceš, vezmeš auto, zajede…
Dr1v3R 10.10.2013 23:16
Dr1v3R
Žádný motor ani zcela nový, natož po 200000km, nemůže tlak ve válci udržet při stojícím motoru. Je t…
Zerozero 11.10.2013 01:19
Zerozero
Nesmysl, konkrétně 407 2.0HDi je schopná se udržet i na řídkým oleji (předepsaný 5W-40) i ve vysokým…
Dr1v3R 11.10.2013 03:07
Dr1v3R
Nesmysl? Napoj na válec měřič tlaku, pootočením motoru uveď válec do komprese a nech ho tak stát. Sl…
Zerozero 11.10.2013 09:36
Zerozero
zkoušel jsi motorem točit ručně ?
Dr1v3R 11.10.2013 15:26
Dr1v3R
Samozřejmě. A dokážu klikou nahodit vétřiesku :-) --škola z vojny.
Zerozero 11.10.2013 17:52
Zerozero
Hoši díky za nápady to bych chtěl napsat předně...další věc..nehádejte se :) každý má svojí pravdu a…
aleki 11.10.2013 19:21
aleki
mrzne...než se motor ohřeje to dělá každé auto. Nesmíš nastartovat a hned jet, kor diesel musíš nech…
kamzl 11.10.2013 19:32
kamzl
no dávám pod kolo pro jistotu cihlu :)...a neni nutný nechávat zahřívat na místě...ale držet při jíz… poslední
aleki 11.10.2013 20:07
aleki

no právě to jsem chtěl ještě dopsat...ten kopec neni žádnejch 5% tipoval bych to na těch 12 - 15% :D, ale i tak mam to auto rok a rok v tom kopci parkuju den co den...a nikdy to neudělalo až po tom co tam dolejvali olej tak to tohle dělá...navíc nevim jak to je ale kdyby byla špatná komprese nebylo by to znát na startování nebo při jízdě?

Při špatné kompresi je slabší výkon motoru, ale pokud nemáš nalítáno pár set tisíc, tak to jako laik nemusíš vůbec oznat. Každý motor stárne a ztrácí kompresi, takže tím bych rozhodně začal. Kdyby to bylo výměnou nebo opravou převodovky, dělala by to jedině spojka a to bys poznal při jízdě, rozjezdech a podobně. Navíc by to s největší pravděpodobností neposkakovalo, ale prostě popojíždělo plynule, i když při nerovnoměrném zatížení kotouče by to poskakovat mohlo. Ale začal bych tou kompresí.

Komprese ti nebude mizet u svíček, ale kroužkama. Bez měřáku nic nezjistíš. Proč si to nenecháš změřit? Je to otázka chvilky. A stav tachometru????? Jak už bylo psáno - jsi v Čechách, jestli jsi to nekoupil jako nové v obchodě, tak si ke stavu tachometru přičti 100-200 tisíc a jsi na svém. A to už ty komprese opravdu nemusí být nic moc.

jinač ted jsem zkoušel zajet na mírnější kopec...zastavit...dát klasicky 1čku a bez ručky...a nehnulo se...tak nevim noo...zase dvoulitr by měl i takhle těžký auto udržet na prudšim kopci ne? a ja se nedohaduju ja vim kolik ma najeto :)...asi necham změřit kompresi a uvidíme

Jako buď ten problém chceš, nebo nechceš řešit.
Pokud tento problém řešit chceš, vezmeš auto, zajedeš do servisu změřit si komprese, nevezmou si moc a je to úkon na 5 minut.

Pokud problém řešit nechceš, přestaneš uvažovat o nesmyslech a nebudeš to řešit.

Do servisu se zahřátým motorem, komprese teplá/studená jsou jiný.

Žádný motor ani zcela nový, natož po 200000km, nemůže tlak ve válci udržet při stojícím motoru. Je to tím, že pístní kroužky nikdy nejsou naprosto plynotěsné a navíc mají zámky, kde je malá ale přesto plynu propustná spára.
Za chodu motoru to nemá žádný vliv, tyto nepatrné úniky jsou zanedbatelné.
Pokud na kopci auto "pověsíme na kvalt", dojde k tomu, že se motor pootočí na nejbližší válec jdoucí do komprese a auto zůstane stát. Tlak v tomto válci postupně únikem zeslábne a motor se pootočí na další válec v kompresi, atd. Tím auto poskakuje dolů.
Proč však to někdy udrží a neposkakuje? Samozřejmě záleží na prudkosti svahu, ale ještě na dalších vlivech. Každý motor má mimo vlastní kompresi, která brání pootočení motoru také značné tření. Tření je ve všech pohyblivých dílech a v tomto případě se nejvíc uplatní tření pístních kroužků. Pokud síla vyvolaná působením gravitace na svahu je menší, než je tření kroužků, motor se neprotočí ani po úniku tlaku z válce a motor vozidlo udrží.
Zajímavá situace tedy může nastat například: Ještě včera mi to motor udržel, vyměnil jsem olej a dnes nedrží. V tom to je. Starý olej již nemá tak dobré vlastnosti a tření ve válci bylo větší. Nový olej maže dokonale, tření se snížilo a motor auto neudrží.:puff:

Nesmysl, konkrétně 407 2.0HDi je schopná se udržet i na řídkým oleji (předepsaný 5W-40) i ve vysokým stoupání. Měli jsme ji dlouha dost dlouho (sloužila jako taxi), nikdy nestála se zataženou ruční brzdou.
Nerozumím "tlak v tomto válci postupně unikem zeslabne" - zkoušel jsi někdy točit motorem ručně ?

Vysvětli mi tedy jaktože benzínové auto s obsahem 2000ccm se v kopci neudrží, a naftové auto s obsahem 2000ccm se udrží ?
Názorný příklad z Praxe - jeden kopec, ford fiesta 1.3D a ford fiesta 1.3benzin, nafta se udrzela bez problemu, benzin poskakoval, vysvětli mi tedy proč ? - Je to právě určené těmi kompresemi, nafta má od 15-23:1, benzín do 7-12:1, olej poskočení opravdu nepomůže. Jedině že by tam byl hustší kterej vyplnil "nedostatky" motoru a mělo to idealnejsi kompresi.

Nesmysl? Napoj na válec měřič tlaku, pootočením motoru uveď válec do komprese a nech ho tak stát. Sleduj údaj tlaku a budeš moudřejší. Tlak po chvíli uteče.
I kdyby byly naprosto dokonalé ventily a obvod kroužku naprosto dokonale těsnil, stále zbývá spára v zámcích kroužků. A to deci stlačeného vzduchu je dost málo, tak tudy vyfučí jako nic.

Hoši díky za nápady to bych chtěl napsat předně...další věc..nehádejte se :) každý má svojí pravdu a za tou si bude stát :)...a k autu...šlo mi spíš o to jestli to nemůže mít spojitost s tou spojkou a dvouhmotou...nakonec mi to nedalo a zkontroloval jsem si množství oleje v převodovce...samozřejmě tam trohu chybělo...po doplnění už při startování ani vypínání motoru nic nezamlátí :) měl jsem z toho trochu strach - v létě jsem spojku nechal měnit i s dvouhmotou a že to byla investice...Dále jak říkám...v prudším kopci co mam u domu se auto hýbe dokud nedam ručku...nebo spíš jakoby poskakuje...ale když to dám do méně prudkého kopce tak se ani nehne...nevim řekl bych že je to nakonec i celkem normální u takhle staršího auta s tímto počtem km...koneckonců auto si chci nechat dokud bude sloužit, tudíž dokud neuvidím nějaký problém tak to asi řešit nebudu, kdybych ho měl v plánu prodávat tak bych to asi řešil ale takhle ne :) přeci jen mi přirostlo k srdci

mrzne...než se motor ohřeje to dělá každé auto. Nesmíš nastartovat a hned jet, kor diesel musíš nechat ohřát.

ohledně toho poposkakování toho zamezíš tím že dáš klín pod kolo. Ručku bych nedával začíná mrznout.Jinak tomu poposkakování nejde nijak zabránit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru