Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zásah do nosné zdi, žádost o stav.povolení

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na jednu záležitost. S manželem bychom rádi rekonstruovali náš byt, přičemž při rekonstrukci bychom rádi vybourali dveře 80 cm do nosného panelu (mezi kuchyni a obývák; v současnosti se do kuchyně chodí chodbičkou, kt. je situovaná mezi obývák a koupelnu, typ jádra T06B). Máme k dispozici technickou zprávu i posudek statika, přičemž statik úpravu za urč. podmínek povolil (odstup od vnější zdi min. 40 cm). V bytovém domě je 54 bytů, pro tuto úpravu dle SÚ je nutný souhlas majitelů celkem 75 % podílu na spol. částech domu. S manželem máme sehnáno přes 80 %, takže jsme na SÚ podali žádost o stavební povolení.
Jeden soused (konkr. člen výboru) byl dnes na úřadě se podívat do materiálů a vadí mu ve stavebním posudku věta, že tento typ jader se běžně montoval v 80.-90.letech. Konkr. mu vadí to, že náš panelák je z roku 1969. Dle mého názoru se ale tyto dvě skutečnosti nevylučují (že se nemohl tento typ montovat dřív) a dále to, že jsme kvůli souhlasu nesvolali schůzi členů, ale jednotlivé členy jsme si obešli jednotlivě. Dobrá 1/3 bytů v domě je však pronajatá a vlastníci tu nebydlí.
Chtěla bych se zeptat, jestli si myslíte, že je šance, že nám kvůli tomuto nedají stavební povolení?
Díky moc za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když si představím, jak budete vybourávat panel, kolik rámusu a nepořádku kolem toho bude, tak bych… nový
Yarda 29.01.2013 11:01
Yarda
Dle specializované dodavatelské firmy je vybourání otvoru 90/205 (pro dveře šířky 80 cm) otázka cca… nový
ali_sek 29.01.2013 11:08
ali_sek
:-) vydíte to moc růžově. Nesmí se to dělat "těžkou technikou" - otřesy, praskliny. Jenom toho želez… nový
pepan60 29.01.2013 11:27
pepan60
Posudek statika říká, že se to musí řezat, ne bourat. A několik oslovených firem, které toto řezání… nový
ali_sek 29.01.2013 12:28
ali_sek
Jestli jsem to dobře pochopil tak byt je ve vašem vlastnictví. Pokud ano, tak se podívejte na prohlá… nový
Fortys 29.01.2013 12:21
Fortys
Děkuji, kde seženu Prohlášení vlastníka budovy? Na katastru? Nebo mi ho vyjedou i na Czechpointu? Ji… nový
ali_sek 29.01.2013 12:31
ali_sek
Prohlášení je sice zavkladováno na Katastru, nicméně by vám jej měl poskytnout vlastní budovy. nový
Kurt 29.01.2013 12:38
Kurt
T06B není typ jádra, ale označení panelového konstrukčního systému jako celku s osovou vzdáleností 3… nový
sHpy00n 29.01.2013 12:37
sHpy00n
Ne, statik žádný ocelový ztužující rám nenavrhl. Podmínkou je dodržení odstupu 40 cm od vnější zdi,… nový
ali_sek 29.01.2013 12:43
ali_sek
Ještě přidávám i dispozici bytu před a po plánované úpravě, aby bylo jasné, o co nám jde. Chceme pro… nový
ali_sek 29.01.2013 12:58
ali_sek
Bez vyztužujícího rámu? U nás to bylo ve čtvrtém ze čtyř. možná to byla traverza 30. Tak to si vyfoť… nový
pepan60 29.01.2013 13:11
pepan60
Pepane: Dobrou pojistku by měl mít spíš projektant a stavební podnikatel, který bude úpravy provádět… nový
Fortys 29.01.2013 13:33
Fortys
Taky bych se bez rámu cukal. "Boural" jsem sice všeho všudy jen třikrát, shodou okolností vždy v Pra… nový
sHpy00n 29.01.2013 13:47
sHpy00n
Jak píšu výš, pro nás je ten rám, byť ho statik nevyžaduje, to nejmenší. Pokud by to stálo jen na ně… poslední
ali_sek 29.01.2013 13:53
ali_sek
Koukám nová dispozice koupelny to samé co máme doma. Vana 170 cm, dvě umyvadla 55 cm, jen místo prač… nový
sHpy00n 29.01.2013 13:39
sHpy00n
Naproti umyvadlům mezi dveřmi a vanou je topení, takové to tlusté panelákové, co jde celým barákem.… nový
ali_sek 29.01.2013 13:45
ali_sek

Dle specializované dodavatelské firmy je vybourání otvoru 90/205 (pro dveře šířky 80 cm) otázka cca 4 hodin. Myslím, že se to dá přežít. Pokud se do panelu řežou drážky pro vedení elektřiny, je to záležitost stejně hlučná, ale časově mnohem náročnější a s tím nikdo problém nemá.
Bordel se ho netýká, odvoz suti je samozřejmě naše starost (zajistí dodavatel), a to včetně následného úklidu společných prostor (to si udělám sama). Nejsme čuňata, abychom po sobě nechali bordel.
Jen dodám, že elektřinu budeme právě kvůli náročnému řezání drážek vést v podlaze a v podhledech.

:-) vydíte to moc růžově. Nesmí se to dělat "těžkou technikou" - otřesy, praskliny. Jenom toho železa co tam je a musíte se k němu nějak dostat. Nevím co jste sehnala za specialisty, ale normální stavební firmu vyhnat pokud s tím nemají zkušenost. Nejdřív vyztužit, zavařit traverzy a pak opatrně bourat. Uvědomte si, že je to domeček z karet a vy půlku jedné chcete vyndat.
Proč myslíte, že se dělá statický posudek i na drážky na elektriku?? A ni do toho se jentak někomu nechce.
Hlavně ve vlastním zájmu, před zahájením jakékoli práce, oběhněte sousedy okolo, nad, pod a vyfotografujte i ty nejmenší praskliny. Zevnitř, z balkonu, strop. Bude se Vám to hodit až za dva roky si někdo bude stěžovat, že mu praská zeď. Třeba o 2 patra výš.... A v tom okamžiku byto bylo zajímavé.

Posudek statika říká, že se to musí řezat, ne bourat. A několik oslovených firem, které toto řezání provádí, nám řeklo to, co jsem psala výše. Že samotné řezání je otázka cca 4 hodin, rozebrání, odnos apod. pak zbývající půl den, max. den. Nejsem stavař, proto se v tomto spoléhám na ty, co se tím živí (a tuto informaci podalo nezávisle na sobě několik oslovených firem).
Se sousedy (vedle nás na patře) a těmi pod/nad námi už jsme na vyfocení stavu před zahájením bourání domluveni (nabídli jsme jim to sami).

Jestli jsem to dobře pochopil tak byt je ve vašem vlastnictví. Pokud ano, tak se podívejte na prohlášení vlastníka budovy jak máte vymezené společné části domu. Je docela pravděpodobné, že nosná příčka uvnitř bytu společnou částí domu nebude. Pak žádné souhlasy 3/4 spoluvlasníků nepotřebujete, neboť podle §11 odst.5)zák. 72/1994 Sb., Jde-li o modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy 7a) a opravy společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek. Ustanovení zvláštních právních předpisů 7) tím nejsou dotčena.
Pokud společnou částí tato příčka je, tak souhlasy 3/4 všech vlastníků mít musíte a forma jejich opatření by měla být dána stanovami vašeho společenství vlastníků. Pokud to ve stanovách nemáte tak se řídíte vzorovými stanovami dle nařízení vlády 371/2004 Sb.,kterým se vydávají vzorové stanovy společenství vlastníků jednotek
ve znění nařízení vlády č. 151/2006 Sb. Tam je uvedeno v části třetí článek VII. bod 3) písm d) že do výlučné působnosti shromáždění náleží rozhodování o změně účelu užívání stavby, změně stavby, jakož i o modernizaci, rekonstrukci, stavebních úpravách a opravách společných částí domu. V tom případě by měl soused pravdu a museli byste mít souhlas shromáždění. Druhá námitka je bezpředmětná a stavební úřad by jí měl zamítnout. Projektant má autorizaci a zodpovídá za své posouzení resp. za správnost, celistvost, úplnost a bezpečnost stavby provedené dle jím zpracované projektové dokumentace.

Děkuji, kde seženu Prohlášení vlastníka budovy? Na katastru? Nebo mi ho vyjedou i na Czechpointu?
Jinak u nás se shromážděním je problém i při ostatním schvalování, dobrá 1/3 bytů je pronajatých a vlastníci na schůzi většinou nechodí, sejde se nás tam max. půlka, takže pokud je k něčemu potřeba souhlas větší části, tak i předseda chodí po bytech a objíždí jednotlivé majitele.

T06B není typ jádra, ale označení panelového konstrukčního systému jako celku s osovou vzdáleností 3600 mm, nosný panel 150, příčkový 80 mm. Do toho se montovalo i několik variant jader jak se postupně vyvíjely či měnily používané materiály. To jen okrajově.
Montovalo se to opravdu někdy od roku 68 - 69 zkušebně a naplno od roku 72 až do roku 90/91. Těžko tedy můžeme posoudit co konkrétně vadí panu výborovi když neznámě přesnou formulaci posudku ani jeho námitky. Pokud mu jde opravdu jen o ty roky, pošlete ho s lehkou grácií k šípku. 6e jste nesvolali schůzi ale obcházeli jednotlivě také nemusí být rozhodující. Záleží jestli to máte ošetřené ve stanovách družstva nebo ne. Případné patálie tedy mohou vzniknou jen v rámci družstva. SÚ je srdečně jedno jak jste potřebný počet souhlasů získali. Jeho podmínku jste splnili a to je rozhodující. Z mého pohledu vydání stavebního povolení nic nebrání.
Spíše by mně zajímaly "určité podmínky" statika. Je tam ocelový ztužující rám? Divil bych kdyby ne a spokojil se jen s odstupem 40 cm od vnější zdi.

EDIT: koukám že než jsem to nadatloval já, popsal právní problematiku lépe Fortys a řezání už je také vyřešené.. Tak ještě co ten ztužující rám?

Ne, statik žádný ocelový ztužující rám nenavrhl. Podmínkou je dodržení odstupu 40 cm od vnější zdi, 50 cm od stropu (máme v baráku stropy 265 cm, takže to dodržíme) a techniky provedení řezáním včetně začištění apod. Dle něj jsme se umístěním dveří "trefili" přesně doprostřed panelu a výška a odstup samy o sobě zajistí bezproblémové rozložení sil (jsme 7. patro z 10, v domě nikdo danou úpravu zatím nemá). Pokud by byl problém jen v tomto, já osobně ráda nechám ocelový ztužující rám dodělat.

konkr. cituji z posudku:

Statické posouzení – nový otvor v nosné stěně
Nosná funkce příčných nosných stěn je dvojí. Jednak je to vertikální nosnost, přenos zatížení od
stropů, od vlastní hmotnosti nosných stěn, a od provozního zatížení. Dále je to horizontální
nosnost, přenos zatížení od účinků působení větru (i tomuto zatížení odolává vertikální únosnost
stěnového panelu). U tohoto objektu jsou s ohledem na jeho výšku obě tyto funkce důležité. Je
zřejmé, že intenzita zatížení a nároky na únosnost konstrukcí se s výškou objektu snižuje. Nad
posuzovaným bytem působí zatížení od třech dalších podlaží.
Předmětem posouzení je možnost provedení nového prostupu v příčné nosné železobetonové
stěně tl.20 cm, druhé od štítu. Navržený dveřní otvor bude proveden o světlých rozměrech 90/205 cm, bude umístěn minim.40 cm od okraje panelu (spáry mezi panely). Otvor bude situovaný v
ploše jednoho stěnového panelu, svou polohou respektuje jeho rozměry a je umístěn v
dostatečném odstupu od jeho okraje (na obvodě zůstane zachován pilíř š.40 cm). Nad otvorem
zůstane zachováno nadpraží výšky minim.50 cm, což je po zohlednění roznášení zatížení
dostatečné. Zatížení bude tak bezpečně rozneseno na obě strany-ostění.
Vedle upravovaného panelu na této straně navazuje ještě nosný stěnový lodžiový panel. Pro tuto
polohu a vzhledem k navrženým rozměrům otvoru není nutno vkládat do konstrukce další
zajištění (ocel.rámy).
V posuzovaném případě je výhodou, že se byt nachází v jednom z horních podlaží.

a ještě:

Vzhledem k výše uvedeným okolnostem a provedenému posouzení jsou navrhované úpravy z
hlediska statického působení objektu bezpečné.
Změna dispozičního řešení neznamená významnou změnu v zatížení stropní konstrukce, která je
pro tuto úpravu dostatečně únosná.
Posuzovaná nosná stěna bude i po oslabení navrženým prostupem dostatečně únosná pro
přenesení příslušného vertikálního zatížení.
Vyříznutí otvoru musí být provedeno technologií řezání betonu. V žádném případě není vhodné
použití jiné technologie! Okraje nového otvoru (ostění, nadpraží) nesmí být bouráním narušeny,
musí zůstat rovné a čisté!

Bez vyztužujícího rámu? U nás to bylo ve čtvrtém ze čtyř. možná to byla traverza 30. Tak to si vyfoťte stěny ve všech patrech až na horu. Popř.i z venku, z balkonu. Uzavřete dobrou pojistku.
Omlouvám se, ale vždy počítám s horší variantou a jsem rád když se to nevyplní. A zkusil bych oslovit ještě jednoho statika.
A prohlášení vlastníka a stanovy by měl mít každý spoluvlastník domu. V každém případě předseda.

Pepane: Dobrou pojistku by měl mít spíš projektant a stavební podnikatel, který bude úpravy provádět, ne? Proto si snad jako laik tyto osoby platím. Starostí ivestora je "pouze" dobře sepsaná smlouva o dílo. Pro klid duše bych k provádění prací přizval toho statika jako technický dozor investora. S poslední větou souhlas.

Taky bych se bez rámu cukal. "Boural" jsem sice všeho všudy jen třikrát, shodou okolností vždy v Praze, dvakrát v prvním patře osmipatráku, jednou ve druhém čtyřpatráku, pokaždé s rámem a pokaždé si ho statik přebral. Tady ve Strakonicích jsem jednou zaregistroval sprosté bourání bez ničeho a následné problémy s prasklinami. I když nakonec se prokázalo složitým dokazováním a svědectvím původního majitele bytu že ty praskliny tam byly už 20 let.

Koukám nová dispozice koupelny to samé co máme doma. Vana 170 cm, dvě umyvadla 55 cm, jen místo pračky sprcháč 80x80. Pračka stojí naproti umyvadlům mezi dveřmi a vanou. Je to Tatramat mini 246. Šířka 42 cm, výška 65 cm. Tím že jsem koupelnu kapinku natáhl kvůli 170 vaně je mezi umyvadly a pračkou dostatek prostoru a pračka jak je nízká sloužila jako super plocha na vaničku při koupání, nebo jako přebalovací pultík při posr*ní dětiček. Letos plánuju komplet okopat obklady a obložit znova. Při tom zvažujeme jestli už nevyhodíme vanu úplně. Za 18 let jsem v ní byl tak 3x, jinak sprcha a moja tak nějak podobně. Akorát tehdejší detičky, dnešní klackové jsou proti páč oni v tý vaně občas řádí s bábovkama když nejsme doma.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru