Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zásah do nosné zdi, žádost o stav.povolení

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na jednu záležitost. S manželem bychom rádi rekonstruovali náš byt, přičemž při rekonstrukci bychom rádi vybourali dveře 80 cm do nosného panelu (mezi kuchyni a obývák; v současnosti se do kuchyně chodí chodbičkou, kt. je situovaná mezi obývák a koupelnu, typ jádra T06B). Máme k dispozici technickou zprávu i posudek statika, přičemž statik úpravu za urč. podmínek povolil (odstup od vnější zdi min. 40 cm). V bytovém domě je 54 bytů, pro tuto úpravu dle SÚ je nutný souhlas majitelů celkem 75 % podílu na spol. částech domu. S manželem máme sehnáno přes 80 %, takže jsme na SÚ podali žádost o stavební povolení.
Jeden soused (konkr. člen výboru) byl dnes na úřadě se podívat do materiálů a vadí mu ve stavebním posudku věta, že tento typ jader se běžně montoval v 80.-90.letech. Konkr. mu vadí to, že náš panelák je z roku 1969. Dle mého názoru se ale tyto dvě skutečnosti nevylučují (že se nemohl tento typ montovat dřív) a dále to, že jsme kvůli souhlasu nesvolali schůzi členů, ale jednotlivé členy jsme si obešli jednotlivě. Dobrá 1/3 bytů v domě je však pronajatá a vlastníci tu nebydlí.
Chtěla bych se zeptat, jestli si myslíte, že je šance, že nám kvůli tomuto nedají stavební povolení?
Díky moc za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
T06B není typ jádra, ale označení panelového konstrukčního systému jako celku s osovou vzdáleností 3…
sHpy00n 29.01.2013 12:37
sHpy00n
Ještě přidávám i dispozici bytu před a po plánované úpravě, aby bylo jasné, o co nám jde. Chceme pro…
ali_sek 29.01.2013 12:58
ali_sek
Bez vyztužujícího rámu? U nás to bylo ve čtvrtém ze čtyř. možná to byla traverza 30. Tak to si vyfoť…
pepan60 29.01.2013 13:11
pepan60
Taky bych se bez rámu cukal. "Boural" jsem sice všeho všudy jen třikrát, shodou okolností vždy v Pra… nový
sHpy00n 29.01.2013 13:47
sHpy00n
Jak píšu výš, pro nás je ten rám, byť ho statik nevyžaduje, to nejmenší. Pokud by to stálo jen na ně… poslední
ali_sek 29.01.2013 13:53
ali_sek
Koukám nová dispozice koupelny to samé co máme doma. Vana 170 cm, dvě umyvadla 55 cm, jen místo prač… nový
sHpy00n 29.01.2013 13:39
sHpy00n
Naproti umyvadlům mezi dveřmi a vanou je topení, takové to tlusté panelákové, co jde celým barákem.… nový
ali_sek 29.01.2013 13:45
ali_sek

T06B není typ jádra, ale označení panelového konstrukčního systému jako celku s osovou vzdáleností 3600 mm, nosný panel 150, příčkový 80 mm. Do toho se montovalo i několik variant jader jak se postupně vyvíjely či měnily používané materiály. To jen okrajově.
Montovalo se to opravdu někdy od roku 68 - 69 zkušebně a naplno od roku 72 až do roku 90/91. Těžko tedy můžeme posoudit co konkrétně vadí panu výborovi když neznámě přesnou formulaci posudku ani jeho námitky. Pokud mu jde opravdu jen o ty roky, pošlete ho s lehkou grácií k šípku. 6e jste nesvolali schůzi ale obcházeli jednotlivě také nemusí být rozhodující. Záleží jestli to máte ošetřené ve stanovách družstva nebo ne. Případné patálie tedy mohou vzniknou jen v rámci družstva. SÚ je srdečně jedno jak jste potřebný počet souhlasů získali. Jeho podmínku jste splnili a to je rozhodující. Z mého pohledu vydání stavebního povolení nic nebrání.
Spíše by mně zajímaly "určité podmínky" statika. Je tam ocelový ztužující rám? Divil bych kdyby ne a spokojil se jen s odstupem 40 cm od vnější zdi.

EDIT: koukám že než jsem to nadatloval já, popsal právní problematiku lépe Fortys a řezání už je také vyřešené.. Tak ještě co ten ztužující rám?

Bez vyztužujícího rámu? U nás to bylo ve čtvrtém ze čtyř. možná to byla traverza 30. Tak to si vyfoťte stěny ve všech patrech až na horu. Popř.i z venku, z balkonu. Uzavřete dobrou pojistku.
Omlouvám se, ale vždy počítám s horší variantou a jsem rád když se to nevyplní. A zkusil bych oslovit ještě jednoho statika.
A prohlášení vlastníka a stanovy by měl mít každý spoluvlastník domu. V každém případě předseda.

Taky bych se bez rámu cukal. "Boural" jsem sice všeho všudy jen třikrát, shodou okolností vždy v Praze, dvakrát v prvním patře osmipatráku, jednou ve druhém čtyřpatráku, pokaždé s rámem a pokaždé si ho statik přebral. Tady ve Strakonicích jsem jednou zaregistroval sprosté bourání bez ničeho a následné problémy s prasklinami. I když nakonec se prokázalo složitým dokazováním a svědectvím původního majitele bytu že ty praskliny tam byly už 20 let.

Koukám nová dispozice koupelny to samé co máme doma. Vana 170 cm, dvě umyvadla 55 cm, jen místo pračky sprcháč 80x80. Pračka stojí naproti umyvadlům mezi dveřmi a vanou. Je to Tatramat mini 246. Šířka 42 cm, výška 65 cm. Tím že jsem koupelnu kapinku natáhl kvůli 170 vaně je mezi umyvadly a pračkou dostatek prostoru a pračka jak je nízká sloužila jako super plocha na vaničku při koupání, nebo jako přebalovací pultík při posr*ní dětiček. Letos plánuju komplet okopat obklady a obložit znova. Při tom zvažujeme jestli už nevyhodíme vanu úplně. Za 18 let jsem v ní byl tak 3x, jinak sprcha a moja tak nějak podobně. Akorát tehdejší detičky, dnešní klackové jsou proti páč oni v tý vaně občas řádí s bábovkama když nejsme doma.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru