Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nepřilnavé pánve - Teflon nebo keramika?

Zdravím

Asi 1,5 roku používám pánve od teskomy, ale i přes používání dřevěných míchadel se povrch porušuje. Tak bych rád koupil nějakou 32cm pánev, ale potřeboval bych poradit, jaký povrch je skutečně kvalitní a jaké jsou výhody i nevýhody teflonu a keramiky. Pokud má někdo tip na nějakou osvědčenou pánev, tak budu za každý návrh rád.

Předmět Autor Datum
domnívám se, že keramika se dá odklepnout...ale počkám si na názory jiných rád také....
paul 16.04.2012 18:12
paul
Onehdy jsem četl, že keramické nádobí je jen marketingovým trikem na zákazníky. Pak je ovšem otázkou…
sHpy00n 16.04.2012 18:39
sHpy00n
Já tedy nevím, ale letitou pánev od Tescomy jsem dávno vyhodil a pořídil pánev od Tefalu. Klidně můž…
ms 16.04.2012 18:47
ms
No tak já mám Ballarini doma ještě z dob, kdy ten patlal míchal akorát vosk na běžky a musím říct, ž…
Kurt 16.04.2012 20:07
Kurt
Také ji nedávám rovnou na plyn, ale na plotýnku. Já se spíše jen sám pro sebe pokládám otázku, zda z…
ms 16.04.2012 21:03
ms
Toto je komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje obsah komerčních sdělení a není jejich autorem. To r…
Prasak 16.04.2012 19:15
Prasak
Jak mohlo lidstvo přežít bez keramiky a teflonu. Už jste viděli v nějaké superkuchyni ze superrestau…
Henessy 16.04.2012 19:10
Henessy
Tak v restauraci by je rádi používali, ale když je pánev na plotýnce od nevidím do nevidím a stejně…
FilipS 17.04.2012 21:11
FilipS
Mam keramickej wok(opravdu wok, kulatej, ne plochy dno). Koupil jsem ho v OBI, v zahradni sekci, sta…
bahno 16.04.2012 19:33
bahno
Já mám leccos titanového a nedám na to dopustit, titanovej wok (taky kulatej), má tu výhodu, že je r…
Uroboros 16.04.2012 22:59
Uroboros
Tak vona ta moje panev je taky peknej kus zeleza, navic do mycky se nevejde, coz je asi jediny minus…
bahno 16.04.2012 23:33
bahno
Díky za odkaz. Já mám vietnamská jídla a jejich přípravu spojenou s dětstvím, kdy jsme s našima navš…
Kurt 17.04.2012 09:21
Kurt
Tak je to tu všechno zajímavý počtení. Je vidět, že asi žádný "pánevní" materiál nemá jednoznačně na…
limped 17.04.2012 20:50
limped
na steaky mam těžkou litinovou pánev s žebry, či jak se to nazývá, na dně, na teflonce bych steaky n…
Uroboros 17.04.2012 21:23
Uroboros
Na steaky máme pánev od Zeptru. Kupovali jsme ji už před mnoha lety, přesnou cenu si fakt nepamatuju…
RITCHI 17.04.2012 22:27
RITCHI
Můžu se zeptat, jaké značky je ten WOK?
FilipS 17.04.2012 21:13
FilipS
Zeptat se muzes, ale ja nevim. Tak sem ho alespon blejsknul, at je videt po cem koukat. [http://kuti…
bahno 17.04.2012 22:29
bahno
Hmmm, moc pěkná. Moc díky za fotky.
FilipS 18.04.2012 19:01
FilipS
My jsme doma na drahý pánvičky rezignovali. Jednou za dva roky koupíme tři teflonový pávničky i Ikey…
Prasak 16.04.2012 19:39
Prasak
No, měl jsem doma kdysi litinovou smaltovanou, a dodnes na ni nedám dopustit. Bohužel shořela i s ch…
Trilobit 17.04.2012 22:51
Trilobit
Jj, starou litinovou, s pořádnou patinou mám po babičce a je fakt nejlepší. Hlavně se nesmí s toho o…
Filuta 18.04.2012 00:06
Filuta
Jednou za dva roky koupíme tři teflonový pávničky i Ikey za 30Kč/ks a až se poškrábou, jdou do konty…
HamHam 18.04.2012 07:42
HamHam
Echm... :-[ Na obhajobu musím říct, že za 4 roky jsme vyhodili zatím jen dvě pánvičky, ostatní zatím…
Prasak 18.04.2012 14:21
Prasak
Já to používám jako podmisky venkovních kytek - nebere to vítr, nerozbije se to.
kejki 18.04.2012 21:41
kejki
No dobrá. Beru tě na milost :-) poslední
HamHam 20.04.2012 14:59
HamHam
Tescoma je značka nalapená na něco, co jsme sehnali v global marketu. Máti se oloupala dost drahá ve…
kejki 18.04.2012 01:32
kejki

No tak já mám Ballarini doma ještě z dob, kdy ten patlal míchal akorát vosk na běžky a musím říct, že nádobí je to trvanlivé a odolné. Tefalku mám taky, ale už je nafouknutá - ten hliník se prostě používáním zkroutil a celej slavnej "Thermo spot" čumí usprostřed pávne vzhůru. Bezva, Ballarini prostě drží - není to žádnej obyč plech, jako ta Tefalka, na druhou stranu byla taky za "trochu" jiný peníze, takže kvalita odpovídá ceně.
O nějaké další pánvi uvažuju, zřejmě tentokrát zkusím zase jiný povrch - teflon už nechci, litinu mám, na měď nemám finančně, čili asi zkusím nějaký zázrak od Ilagu.

Také ji nedávám rovnou na plyn, ale na plotýnku. Já se spíše jen sám pro sebe pokládám otázku, zda zrovna "Prohazovač" je nejlepší reklamou...
Beru to tak, že takový výrobek je vystaven extrémním podmínkám a neočekávám extrémní životnost...

Tak v restauraci by je rádi používali, ale když je pánev na plotýnce od nevidím do nevidím a stejně tak je to i s mícháním, a pak se umyje na 90-ku v průmyslové myčce... To vydrží jen nerez. Doma takové extrémy nikdy nepodstoupí. Navíc v restauraci se olejem nešetří - je to nosič chuti, a taky se líp smaží, takže nepřilnavé povrchy nejsou tak nutné. Hodně smažených jídel se frituje. Kdybych doma vařil tak, jak se vaří v běžné restauraci, jsem dneska jako prase.

Mam keramickej wok(opravdu wok, kulatej, ne plochy dno). Koupil jsem ho v OBI, v zahradni sekci, stal neco pod litr. A JE TO NAPROSTA BOMBA! Mam ho skoro dva roky a je uplne jak novej, pritom je to jeden z nejpouzivanejsi kousku nadobi. Naberacku pouzivam kovovou, zadny velky ohledy, povrch je naprosto netknutej a i takovy notoricky pripalovacky, jako pravy risotto, se vubec nemaj sanci prichytit. Kam se hrabou teflonky vod tescomy.

Já mám leccos titanového a nedám na to dopustit, titanovej wok (taky kulatej), má tu výhodu, že je relativně těžkej a když se rozehřeje, tak v něm "asijský minutky" doděláš, ikdyž vypneš hořák, pravdou je, že si to chce pořádně rozmyslet, ten na nějaký rychlý regulování fakt neni. Nikdy se mi na to nic nepřichytilo, ikdyž sem to třeba zapomněl v troubě (hrnec) a takzvaně to shořelo. Ovšem cena byla taky trochu někde jinde, ne jako ty rádoby "titanové" serepetičky za tisícovku, ty mají v sobě materiálu tak třetinu až čtvrtinu, podle váhy. A tak dobře už nefungujou... A ještě dodám, že skleněný nástavce, ač jsem si původně myslel, že jsou blbost, tak fakt šetří čas i energii, využíváme je velice často. Pánví mám několik a každá je dobrá na něco jinýho, chtít udělat třeba palačinky či omeletu na titanovce je holej nesmysl, naopak smažit něco (typu topinka, bramborák, řízek) na tenkej lehkej teflonce či mědi je obdobná kravina...

Tak vona ta moje panev je taky peknej kus zeleza, navic do mycky se nevejde, coz je asi jediny minus. Taky pod tim umim poradne zatopit, ten 3.5kW horak, co sem v nem vymenil PB trysku za zemeplynovou dava pekne.
Navic jedu bezlepkovou dietu, a protoze odmitam kupovat pekelne drahy nahrazky mouky, nedejboze varit v rodine vic jidel, je asijska kuchyne u nas pomerne oblibena. Treba thịt rang cháy cạnh je naprosto dokonaly, byt ma draha ponekud protestuje vuci kaloricky hodnote.
Ale to je uz trochu OT. Zadavatel chtel tip na panev, myslim ze ji tam furt maji, tak sem poskyt tip. Za litr rozhodne stoji.

Díky za odkaz. Já mám vietnamská jídla a jejich přípravu spojenou s dětstvím, kdy jsme s našima navštěvovali vietnamský pár, žijící tady v ČR a jako děti jsme měli možnost jejich jídla nejen ochutnat, ale i pomáhat při vaření. Od té doby mám ta jídla rád, jen mi moc nechutnají v restauraci, protože si na ně nemůžu "sáhnout" a na jejich přípravu si příliš netroufám - zajedno nemám ty správné suroviny a zadruhé znalosti (recepty ani postupy jsem si v těch cca 8 letech opravdu nezapisoval).
Ad bůček (a je to dost mimo téma): není problém v "kalorické hodnotě" té suroviny, daleko více zatěžují metabolismus ty knedlíky, co si k bůčku našinec nahází. Čili bůček v této úpravě je rozhodně přijatelnější, než KZV z plece. :-)

Tak je to tu všechno zajímavý počtení. Je vidět, že asi žádný "pánevní" materiál nemá jednoznačně navrch, ale zatím tu nevidím žádný tip na nějakou 32cm pánev. Asi by měla mít silnější dno a nebýt moc nízká. Bude převážně na steaky, krkovici, čínu. Nejsem v tomhle příliš znalec, tak uvítám každý nápad.

Na steaky máme pánev od Zeptru. Kupovali jsme ji už před mnoha lety, přesnou cenu si fakt nepamatuju. Ale vím, že byla přímo nekřesťansky drahá :x:
Na její obhajobu ale musím uvést, že je dodnes jako nová, i když je využívána opravdu maximálně. Jídlo se nepřipaluje, a maso se na ní dá dělat prakticky bez tuku.

My jsme doma na drahý pánvičky rezignovali. Jednou za dva roky koupíme tři teflonový pávničky i Ikey za 30Kč/ks a až se poškrábou, jdou do kontyšu. Za tu cenu vydrží opravdu dost. A smaží se na nich výborně.
Nevýhoda je, že tam mají jen ty menší, kam se vlezou sotva dva krajíce chleba vedle sebe, takže k tomu máme ještě jednu velkou pánev, ta je teda od Tescomy, ale žádná sláva to není, tochu se zkroutila, takže dno už není plochý a navíc je nějak nevyvážená - držátko je trochu těžký, takže prázdná se lehce naklání a olej steče na jednu stranu.

Tescoma je značka nalapená na něco, co jsme sehnali v global marketu. Máti se oloupala dost drahá velmi rychle a při hledání na internetu jsem zjistil, že nebyla sama a že Tescoma odmítla sdělit, jaký nepřilnavý povrch používá. Takže Teflon od DuPontů to asi nebyl. Tefal máti honí na plynu i bez litinového kolečka a drží dobře - Tefal má několik řad, podle tloušťky a určení na příslušný druh sporáku.
A v Ikea se dá koupit nerez s Teflonem i na indukci za velice slušnou cenu, na tu velkou 28cm sedí puklice od zlořečené Tescomy. Dno je silné, ale i tak máte v návodu napsáno, že prudké ochlazení může vést k deformaci. A je vlastností Teflonu, že při brutálním přehřátí ztrácí nepřilnavost, to se na indukci roztržitému může státi velmi rychle, ještě že tu pánev měli v akci za 100,- a jako starý hamoun jsem vzal dvě (ostatní to brali po třech).
Myčka je pro tohle nádobí nevhodná.

A ke keramice, nezabíjí papoušky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru