Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak současně zapojit zásuvku a vypínač na světlo ?

Zdravím. Mohl by někdo prosím poradit, ze zdi jdou tři kabely /modrý,hnědy a žlutý/ a já potřebuji správně zapojit zásuvku a vypínač na světlo. Ten vypínač na světlo a zásuvka je vedle sebe, ale nevím jaksi, jak bych měl rozvést správně přívod proudu, kam ho vést prvně a jak ho dovést správně k tomu druhému ? Děkuji předem za nápovědu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano, souhlasím a rovněž doporučuji pozvat k této práci odborníka. Z formulace dotazu je patrná Vaše…
mirektatra 14.03.2012 07:00
mirektatra
K tomu mému dotazu pokud jsem nedostatečně popsal ještě doplním. Mám tedy přívod el. proudu / 3 drát…
Tuly 14.03.2012 08:11
Tuly
Abych to hodně zkrátil na zásuvku musíš mít samostatnej jistiš a světlo taky. Je zakázané aby měla z…
watta97 14.03.2012 14:54
watta97
Můžeš najít normu, která tohle vysloveně zakazuje, resp. přikazuje použití odděleného jištění? Děkuj…
Uroboros 14.03.2012 15:04
Uroboros
Nemělo by to být :-) Zákon který tohle zakazuje sice není ale každý elektrikář by řekl že je lepší m…
watta97 14.03.2012 16:17
watta97
Znáš to o kovářově kobyle? Tak se mě raději na el. doma neptej :-D... Ale faktem je, že doma normy +…
Uroboros 14.03.2012 18:32
Uroboros
No jestli to ušetří rozkopání zdi tak to potom jo :-) A můžu se zeptat proč máte 3faze v obíváku si… nový
watta97 15.03.2012 14:37
watta97
na dva dráty od PANTÁTY ZATLUČ MALÝ hřebíček.Pak se v klidu můžeš dívat na ten velký ohníček.Mne se…
LAMPA 14.03.2012 18:22
LAMPA
Vy mi !" A nevím čím to je" silně připomínáte" mého VŠEUMĚLA.OPRAVUJE NEJRADĚJI VŠE POD NAPĚTÍM.Když…
LAMPA 14.03.2012 18:49
LAMPA
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky... :-D;-) nový
Uroboros 14.03.2012 21:00
Uroboros
Ak vyhovuje selektivita istenia, odpor vypinacej slucky a rozlozenie zataze, nie je problem. Je to v… nový
alpako 19.06.2014 20:53
alpako
Bahno v práci: co mu to tady vykládáš za nesmysly? světlo na zásuvce???? lze, ale mimo normu. Zásuvk…
ladaadal 14.03.2012 09:52
ladaadal
Moc Vám díky.Jste asi stejná krevní skupina a rozumíte vtipu.Ale s elektrikou nejsou opravdu vhodné… nový
LAMPA 15.03.2012 18:18
LAMPA
Zkuste se zeptat na www.elektrika.cz Ale nejlepší je rada č. 2. Akorát si musíte vybrat někoho, kdo…
Yarda 14.03.2012 16:52
Yarda
Hele - elektriku sem v Plzni studoval, a muzu te ujistit, ze vcelku ve vsech urovnich od ucnaku po d… nový
bahno 14.03.2012 19:52
bahno
přesně tak, FEL v Plzni patří mezi špičku v oboru a o vybavení, které tam mají, se většině škol ani… nový
Uroboros 14.03.2012 21:06
Uroboros
A jak to můžeš vědět, když napíšeš slovo doktorandský? To jim tu úroveň tedy pěkně kazíš :-D nový
Horac71 27.07.2020 08:00
Horac71
chápu to, ale můžeš sem dát fotku toho rozvodu. myslím si že pokuď vyměníš jistič za chránič10A/300m… nový
mik.miky 14.03.2012 23:48
mik.miky
30mA:!: nový
Uroboros 15.03.2012 00:38
Uroboros
Ano 30mA nový
mik.miky 15.03.2012 06:29
mik.miky
Ctěná právě přítomná vědecko-elektrotechnická společnosti, domnívám se, že Vaše teoretické vývody, c… nový
mirektatra 15.03.2012 07:30
mirektatra
Použití chrániče (30mA) v koupelně je plně dle normy a dokonce to tak být musí, jištění 10A pro zásu… nový
Uroboros 15.03.2012 12:15
Uroboros
Oporu v normě vyvedení světelného rozvodu ze zásuvkového okruhu rozhodně nemá:!:. Je zde umožněno za… nový
mirektatra 15.03.2012 17:01
mirektatra
PS: Fakt jsem v žádné normě nenašel formulaci o možnosti odbočení světelného okruhu, jako součásti o… nový
Uroboros 15.03.2012 17:34
Uroboros
Nikde jsem se nedočetl, podle jaké norma a jakého článku nemůže být zapojeno svítidlo na zásuvkový o… nový
Horac71 27.07.2020 08:02
Horac71
Vyplýva to z logiky. Ak na zásuvkový okruh pripojíš svetlo, tak okruh zásuvkový zanikne a zmení sa n… nový
ok 27.07.2020 08:30
ok
Na zásuvkový okruh může být připojen jeden světelný vývod a naopak. Ale v jaké normě to má oporu opr… poslední
ml1 27.07.2020 12:43
ml1

Ano, souhlasím a rovněž doporučuji pozvat k této práci odborníka. Z formulace dotazu je patrná Vaše velmi malá základní orientace v oblasti elektrotechniky.

Možné řešení:
1) Ze zásuvkového obvodu nelze napájet pevné světelné obvody (zakazují to předpisy z velmi závažných bezpečnostních důvodů, jejichž vysvětlení přesahuje možnosti a účel tohoto portálu)
2) Z uvedeného dotazu vyplývá, že popsaný vývod je s největší pravděpodobností určen pouze pro zásuvku
3) Jedinou možností, jak v tomto případě správně zapojit osvětlení, je připojení přenosného svítidla pomocí vidlice do výše zmíněné zásuvky.

K tomu mému dotazu pokud jsem nedostatečně popsal ještě doplním. Mám tedy přívod el. proudu / 3 dráty/ a do zdi příjde vedle sebe zásuvka na zapojení el. spotřebiče a vypínač na světlo na stropě. Co nevím, zda se ten přívod proudu primárně má zapojit do zásuvky, anebo do světla, anebo to je jedno ? A dále když zapojím ty tři dráty prvně třeba k zásuvce, potom jednoduše povedu další tři dráty vedle k vypínači na to světlo ? Anebo jak je zde v příspěvku uvedeno, správně se nesmí zapojovat na jeden přívod proudu světlo i zásuvka ?

Nemělo by to být :-) Zákon který tohle zakazuje sice není ale každý elektrikář by řekl že je lepší mít samostatný jistič na světla a samostatný na zásuvky. Jen tak pro nic za nic není jeden jistič na zásuvky na světla na sporák atd.
Vy snad máte 1 jistič pro celý barák nebo máte jeden hlavní a potom třeba 4 (nebo víc) který jsou pro jednotliví spotřebiče díky :-)

Znáš to o kovářově kobyle? Tak se mě raději na el. doma neptej :-D... Ale faktem je, že doma normy +- dodržuju, ale vše mám zapojené trochu jinak, než se běžně dělá, ale vždy s rozumem, tak aby to vyhovovalo mne a nikoho to nemohlo zranit, kdo třeba má 3f v obýváku (asi jedinej bahno pochopí, proč to tak mam :-D).
Ale jinak, pokud jde jen o koupelnu, to fakt jako problém nevidím (hlavně pokud by to obnášelo sekání zdi), jedno fíčko, jeden jistič a jedu zásuvky i světlo. Na chodbě, schodech atd bych to fakt nedoporučil, ale v koupelně je to fuk. Dveře od koupelny snad najdeš i v naprostý tmě. Zkus vyvolávat filmy, to je větší prča a jde to taky... A hlavně jak často vyrazíš jistič, natož v koupelně? Mně se to za nějakých 6let co bydlím zde, ještě nepodařilo. To jsem tam častěji po tmě, neb odejde světelný zdroj. A ve starém bytě nám za posledních 20let v koupelně taky nevylít ani jednou.

na dva dráty od PANTÁTY ZATLUČ MALÝ hřebíček.Pak se v klidu můžeš dívat na ten velký ohníček.Mne se podobným způsobem podařil odpojit celý panelák.Jsem se snažila opravit stojací lampičku.Omluvou mi snad je,že to bylo v době základní školy.Od té doby se s elektřinou nekamarádím a nevěřím ani drátům spadlým na zem.Co kdyby se v nich trochu té elektriky ještě uchovalo.Zdravím všechny kutily a s elektrickým proudem-žádná hra.Lenka

Vy mi !" A nevím čím to je" silně připomínáte" mého VŠEUMĚLA.OPRAVUJE NEJRADĚJI VŠE POD NAPĚTÍM.Když to brní tak je tam proud.Fakt je ten,že opraví cokoliv,ale nesmím se nacházet v dohledu.Jinak bychom spolu asi nekomunikovali celý dlouhý život.Takže ať žijí elektrikáři a ostatní dobří kutilové.Lenka:-)

Bahno v práci:
co mu to tady vykládáš za nesmysly? světlo na zásuvce???? lze, ale mimo normu. Zásuvka na světle? lze i se dvěma drátama, ale opět mimo normu a bude bez kvalitního zemění a bez ochrany. To už může po celým baráku natáhnout jeden drát a napojit jak zásuvky tak světla a vyjde ho to nastejno. A když už bude v tom, tak by mohl mít žárovky naletovaný přímo na drátech a do zásuvek používat sirky, aby ušetřil za zástrčky.

Ctěná právě přítomná vědecko-elektrotechnická společnosti, domnívám se, že Vaše teoretické vývody, co se týká připojení pevného spotřebiče do zásuvkového okruhu, jsou chybné:!:. Normotvůrce měl zcela jistě na mysli připojení typu ventilátor s vestavěným vypínačem, nebo automaticky ovládaný reflektor, obé z výroby homologováno na proud jištění zásuvkových obvodů a přísně splňující předpoklad jednoho uceleného spotřebiče, nikoliv jeden odbočený světelný obvod, který může být dosti rozsáhlý, nepřehledný a kde na jednom místě je spotřebič a na jiném vypínač ... Takto jistě znělo i vysvětlení školitele s §9 při školení §6 viz výše.
Nedosahuji sic Vašeho akademického vzdělání, avšak snažím se najít logiku v technických normách, která je, pravda, občas skrytá dosti hluboko. :-(

Řešení konkrétního případu formou chrániče 10/0,03A beru rovněž jako nouzové, omezující, mimo normu, ale relativně bezpečné a použitelné zcela výjímečně (jako revizák bych se sebou vyrazil dveře). V rámci rekonstrukce bych zcela jistě hledal řešení dle norem a zvyklostí, protože to má být řešení dlouhodobé.

Použití chrániče (30mA) v koupelně je plně dle normy a dokonce to tak být musí, jištění 10A pro zásuvkový i světelný obvod v koupelně je plně dostačující, připojení světelného okruhu (zde navíc jen jednoho svítidla, které se týká jen koupelny, přes vypínač aspoň 230V/10A) k zásuvkovému žádnou normu neporušuje (jen je to nepraktické). Pokud bude vše provedené správně, tak revizák nemůže říct ani píp. A i ta zvyklost říká, že je to řešení relativně standardní, ačkoli zastaralá. Dnes se tahá co nejvíce okruhů, aby se spotřebovalo co nejvíce materiálu a bylo i dost práce.

Oporu v normě vyvedení světelného rozvodu ze zásuvkového okruhu rozhodně nemá:!:. Je zde umožněno zapojit SPOTŘEBIČ odpovídajících hodnot, nikoliv OBVOD čítající několik prvků sloužících k napájení a ovládání spotřebiče(ů). A zastaralé toto řešení není relativně, ale prehistoricky, protože se dělalo dle normy ESČ standardně před více než 50ti lety, v době barev šedá/černá s hadrovými a gumovými izolacemi v krepovaných plášťových, nebo papírových asfaltovaných trubkách (zelená přišla později s PVC izolacemi a fázemi černá/červená/modrá a to už bylo povinností světelný obvod oddělit).
Více okruhů v instalaci je motivováno především vyšší bezpečností (impedance), komfortem obsluhy a spolehlivosti nerušeného provozování zařízení. Kdo by v minulosti tahal na kuchyňskou linku 3-4 zásuvkové okruhy a proč? Pohodlně stačila výjimka pro odbočení jednoho zás.vývodu ze sporákové kombinace, na kterou hospodyňka napojila maximálně mixér ETA. Dnes je to, se vzrůstající elektrifikací i vzhledem k perspektivě, nutnost (mikrovlnka, konvice, friťák, dolů myčka, a to všechno o vánocích, spolu se sporákem, naplno a v souběhu...).

PS: Fakt jsem v žádné normě nenašel formulaci o možnosti odbočení světelného okruhu, jako součásti okruhu zásuvkového, ale pokud máte někdo možnost normu, včetně článku, citovat, rád se přiučím...

PS: Fakt jsem v žádné normě nenašel formulaci o možnosti odbočení světelného okruhu, jako součásti okruhu zásuvkového, ale pokud máte někdo možnost normu, včetně článku, citovat, rád se přiučím...

To bylo ve staré normě (někde to psal bahno). Schválně jsem si knihu s normami vytáhl a je jasně dáno čsn 332130 ed.2:2009, že na zásuvkové obvody lze podle potřeby pevně připojit jednoúčelové spotřebiče do celkového příkonu 2000VA. Což jakékoli svítidlo splňuje! Opravdu to NIC nezakazuje takto instalaci provést. Stejně tak tam může být třeba infra zářič, svítidlo má jen trochu posunutou vlnovou délku a infra zářič, by ti tam asi nevadil, podle toho co píšeš. Fakt nevím, co se ti nezdá. Když to není zakázáno, tak je to co? Ano, nepraktická blbost, ale furt lepší, než to sekat, když to tak být může.

Na zásuvkový okruh může být připojen jeden světelný vývod a naopak. Ale v jaké normě to má oporu opravdu nevím, snad někdo, kdo to sleduje systematičteji by to věděl, nicméně nám to na každém školení říkají (bývá to totiž občas v testu s možnostmi přibližně a) je to nepřípustné, b) lze jedno, c) není to omezené, přičemž správně je ta prostřední možnost).
Kombinovaný okruh je něco jiného, to se snad v čechách ani nedělá (připouštělo se to pro nějaké krcálky typu garsonka s jedním světlem a dvěma zásuvkama). Setkal jsem se s tím v Itálii, že mají na celý byt jeden jistič a jeden proudový chránič (většinou zkombinované do jednoho přístroje, což opět u nás není možné), takže když vypadne, je totální tma. A že to vypadne lehce jsme se na dovolené přesvědčili, stačí pustit třeba rychlovarnou konvici při zapnutém bojleru. A to je právě důvod, proč se u nás a v celém rozumném světě okruhy oddělují, aby nevypadlo všechno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru