Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak současně zapojit zásuvku a vypínač na světlo ?

Oporu v normě vyvedení světelného rozvodu ze zásuvkového okruhu rozhodně nemá:!:. Je zde umožněno zapojit SPOTŘEBIČ odpovídajících hodnot, nikoliv OBVOD čítající několik prvků sloužících k napájení a ovládání spotřebiče(ů). A zastaralé toto řešení není relativně, ale prehistoricky, protože se dělalo dle normy ESČ standardně před více než 50ti lety, v době barev šedá/černá s hadrovými a gumovými izolacemi v krepovaných plášťových, nebo papírových asfaltovaných trubkách (zelená přišla později s PVC izolacemi a fázemi černá/červená/modrá a to už bylo povinností světelný obvod oddělit).
Více okruhů v instalaci je motivováno především vyšší bezpečností (impedance), komfortem obsluhy a spolehlivosti nerušeného provozování zařízení. Kdo by v minulosti tahal na kuchyňskou linku 3-4 zásuvkové okruhy a proč? Pohodlně stačila výjimka pro odbočení jednoho zás.vývodu ze sporákové kombinace, na kterou hospodyňka napojila maximálně mixér ETA. Dnes je to, se vzrůstající elektrifikací i vzhledem k perspektivě, nutnost (mikrovlnka, konvice, friťák, dolů myčka, a to všechno o vánocích, spolu se sporákem, naplno a v souběhu...).

PS: Fakt jsem v žádné normě nenašel formulaci o možnosti odbočení světelného okruhu, jako součásti okruhu zásuvkového, ale pokud máte někdo možnost normu, včetně článku, citovat, rád se přiučím...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny