Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem neplatící nájemník

dobrý den,
pronajímala jsem byt nájemnici,vše podle smlouvy a s 2 měsíční výpovědní lhůtou,
nájemnice odešla z bytu bez jakékoliv domluvy, dluží mi dva nájmy a na nic nereaguje,
je nějaká možnost jak toto řešit? Čím reálně pohrozit,aby vše uhradila??? ¨
Děkuji za reakce

Předmět Autor Datum
Vyměnit zámek. Pak poslat doporučený dopis(jestli je kam) jako poslední pokus o smír nebo domluvu a…
čumil_old 19.11.2010 15:24
čumil_old
nemáte žádnou páku, jedině soud. Upřimně, vy byste (v jejím postavení) taky platila dva nájmy? Ona n…
milan.cukrar 19.11.2010 15:28
milan.cukrar
Jděte za advokátem. Pošle jí předžalobní dopis, pokud nebude dále reagovat, dá to k soudu (s Vaším s…
Prasak 19.11.2010 17:38
Prasak
Prasak ma pravdu. Ale berte to z te lepsi stranky: sice nezaplatila, ale je pryc a vy mate moznost t…
bahno 19.11.2010 19:18
bahno
Mnohem horsi je, kdyz neplati a k odchodu se nema... Ano, to je ta lepší varianta. Ještě je otázka,…
Prasak 19.11.2010 20:12
Prasak
a čeho se dosáhne, když se jí pošle předžalobní dopis? Dá se to k advokátovi a? Taky třeba nechápu,…
natálkaaa 19.11.2010 21:12
natálkaaa
Ona nemá někde psaný trvalý pobyt? Nebo jste si ho při psaní smlouvy neopsala? Dopis pošlete s dodej…
Dale Cooper 19.11.2010 21:31
Dale Cooper
trvalý pobyt kdysi uvedla do smlouvy, snad jej nezměnila, vše bylo podle smlouvy z mé strany, peníze…
natálkaaa 19.11.2010 22:10
natálkaaa
Jak jsem psal výše, když to dáte advokátovi, tak veškerá práce bude na něm. On bude pracovat ve Váš…
Prasak 19.11.2010 22:30
Prasak
Rozhodně bych jí ale poslal výpověď z nájmu - ať pak nepoužije (případně) proti vám to, že nebyla z…
Dale Cooper 19.11.2010 23:11
Dale Cooper
Na úvod, nejsem rodilí mluvčí ČJ. Dovolte me se pozastavit nad větou "vše podle smlouvy a s 2 měsíč…
Je třeba brát na zře 18.02.2012 19:12
Je třeba brát na zře
J8 bych zjistila, kde bydlí, a ty tři tisíce bych raději investovala do kámošů s "velkýma tabletama"…
Host123 18.02.2012 19:45
Host123
Já bych ty peníze prostě odepsal a byl rád, že je baba fuč, že akceptovala výpověď a byt neblokuje.… poslední
generál Failure 24.02.2012 18:58
generál Failure

Vyměnit zámek. Pak poslat doporučený dopis(jestli je kam) jako poslední pokus o smír nebo domluvu a v něm zmínit exekutora/vymahače(často není v chování rozdíl) nejlépe s rusky nebo ukrajinsky znějícím jménem.

Jestli tam něco nechala, tak to někam ulož a nevyhazuj, mohla by to časem chtít zpět a hojit se na tobě. Nevím jestli rok nebo dva a pak se to považuje za opuštěnou věc a dá se to zlikvidovat, ovšem je na to jakýsi právní postup, aby to bylo nenapadnutelné. Takže za dobrotu na žebrotu.

Mnohem horsi je, kdyz neplati a k odchodu se nema...

Ano, to je ta lepší varianta. Ještě je otázka, zda za poslední dobu neudělala nájemnice paseku na energiích.

K advokátovi - bohužel už jsem nasbíral pár zkušeností s naší jurisdikcí (kdybych nebyl debil, nemusel jsem to hnát k soudu). V našem malým městě není soud tak zahlcen, takže jsem byl celkem mile překvapen rychlostí této mašinerie.

a čeho se dosáhne, když se jí pošle předžalobní dopis? Dá se to k advokátovi a? Taky třeba nechápu, jak jí to zaslat, když vlastně nevím,kde bydlí v současnosti...co se děje potom,když seto k ní nakonec dostane? Když to nepřevezme nebo varianta B..nebude reagovat ani poté? Děkuji

Ona nemá někde psaný trvalý pobyt? Nebo jste si ho při psaní smlouvy neopsala?
Dopis pošlete s dodejkou (zeptejte se na Vaší poště), samozřejmě doporučeně. Efekt nemusí být okamžitý, ale třeba se toho trochu lekne a bude to řešit. Když ne, tak zbývá jedině místněpříslušný okresní (ev. obvodní) soud. Předpokladem je to, že je předložena smlouva a důkaz že neplatí (výpisy z účtu, útržky od dřívějších složenek).
Spolu s touto upomínkou bych zaslal i okamžitou výpověď z nájmu pro neplnění povinností vyplývajících ze smlouvy. Pokud jste měly dohodu jen ústní a peníze si předávaly z ručky do ručky, bude dokazování velmi těžké. A tím, že budete žalující stranou, leží důkazní břemeno na Vás.

trvalý pobyt kdysi uvedla do smlouvy, snad jej nezměnila, vše bylo podle smlouvy z mé strany, peníze posílala přes účet, nikdy neposílala včas a doteď od ní vlastně nemám ani výpověď, zmizela z bytu,na telefony nereaguje, byt je v hrozném stavu,dluží dva nájmy, protože to neustále odkládala a teď už tam padnul i druhý nájem. Zeptám se ještě takto,v případě, že to dopadne tak, že se to potáhne až k soudu a to vyloženě z principu,co se dějě, když nebude reagovat ani na soud apod..?

Jak jsem psal výše, když to dáte advokátovi, tak veškerá práce bude na něm. On bude pracovat ve Váš prospěch a Vy mu jen budete dodávat veškeré podklady. Předžalobní dopis napíše taky on. Ani k soudu možná nebudete muset jít, i tam půjde advokát sám. Bude vycházet určitě z platných zákonů a taky ze smlouvy, kterou jste navzájem sepsaly, tedy jestli máte ve smlouvě nějaký sankce, zda můžete ten byt a její věci vystěhovat (co když je pohřešovaná?). Bohužel je to docela džungle. Pokud se jedná jen o dva nájmy a neleží v tom obrovská suma, tak bych ty dva nájmy oželel a byt pronajal dál. Protože i ten advokát něco stojí - jsou tam nějaký vstupní investice (asi 3 tisíce advokát, tedy jak kterej, pak myslím 1500Kč za kolek na soud), ty lze samozřejmě vymáhat po protistraně, ovšem jen v případě vítězství. Pokud vyhrajete, tak si advokát naúčtuje prostistraně celej svůj účet (mám tušení, že to dělá asi 14 tisíc, opět individuální), pokud prohrajete, vezme si jen ty 3 tisíce (riziko podnikání).
A ani v případě výhry u soudu nejste u cíle - musíte ty peníze z protistrany nějak dostat. Advokát to samozřejmě podstoupí exekutorovi, pokud protistrana nemá, nebo nehodlá platit a může to trvat pěkně dlouho, než exekutor ty peníze získá. Pokud je protistrana švorc, tak je to na dlouhý lokte.

A ještě něco - pokud jste z velkýho města, tak může trvat rok, dva, než se soud k Vašemu případu dostane. Což je třeba případ Brna.

Takže to shrnu - zkonzultujte to napřed s advokátem, ten Vám řekne co můžete, co nemůžete a jaký jsou šance. Možná to bude stát nějakou stokorunu, ale zase je lepší vědět do čeho jít, a do čeho ne. Právní řád je složitý labyrint.

Rozhodně bych jí ale poslal výpověď z nájmu - ať pak nepoužije (případně) proti vám to, že nebyla z bytu vypovězena.
Pokud jde o dva nájmy, asi bych se na to vy..., vyměnil zámky a byt pronajal dál.
Soud vydá platební rozkaz, jeho vymahatelnost je však různá - jestli prostě zmizela na druhý konec republiky, nikde pořádně nepracuje apod, tak to bude těžké. Dvojnásob těžké to bude v případě, že jde o občanku jiného státu. Pak to asi zabalte rovnou.
Další postup viz odpověď Prasaka.

Na úvod, nejsem rodilí mluvčí ČJ.

Dovolte me se pozastavit nad větou "vše podle smlouvy a s 2 měsíční výpovědní lhůtou".

Vím, že tento dotaz je z 2010. Ale nic na tom nemění, že už delší dobu je min. výpovědní lhůta 3 měsícě dle občanského zákoníku (OZ). Dále, nelze jen tak dát výpověď. OZ vyjmenovává 9 důvodů, kdy lze dát výpověď - v pěti případech to lze udělat bez tzv. přivolení soudu, tedy výpověď nemusí jít přes soud. V případě neplacení, nájemce musí dlužit min. 3 měsíční nájmy, abyste jím mohlá dát výpověď, která má min. lhůtu 3 měsíce. Ve výpovědi musí být sděleno důvod výpovědi, to že mají 60 dnů na odvolání a také to, že jím bude poskytnuto přístřeší (stačí domluva s ubytovnou, platí si to sami).

Rozpisuji se tomto jednom bodě, jelikož je to symptomatické pro náš nájemní trh. Valná většina majitelů bytů podnikají ve sféře poskytování rezidenčních služeb za úplatu bez toho, aby vůbec měli základní ponití o s tím spojené právní prostředí. NE, to že obě strany podepíšou nájemní smlouvu, kde je výpovědní lhůta třeba jeden měsíc či 7 dní po nezaplacení NEZNAMENÁ, že to je platné!

Jedná-li se o podnájemní smlouvu - budíž - tam máme podstatně větší volnost. Stanovíme-li zde 7 dní tak to platí.

Jinak jestli nájemce odešel s tím, že již dlužila 2 měsíce, tak celkově Vám dluží 5 měsíčních nájmů, jelikož i nájemce, dle OZ, má také povinnost dát 3 měsíční výpověď.

I ted, ve 2012, bych doporučil jít za právníkem, jelikož 5 měsíčních nájmů uz za to stojí. Zkuste tuto službu - pravni-sluzby - cena za případ bude celkem 3000 Kč + DPH a nějaké malé soudní poplatky.

Já bych ty peníze prostě odepsal a byl rád, že je baba fuč, že akceptovala výpověď a byt neblokuje. Mohlo to taky dopadnout daleko hůř. Být vámi, tak od ní dokonce žádné peníze za nic na světě nevezmu, mohla by se na tom točit, že je to pokračování nájmu na dobu neurčitou a pěkně vám škodit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru