Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem neplatící nájemník

Jak jsem psal výše, když to dáte advokátovi, tak veškerá práce bude na něm. On bude pracovat ve Váš prospěch a Vy mu jen budete dodávat veškeré podklady. Předžalobní dopis napíše taky on. Ani k soudu možná nebudete muset jít, i tam půjde advokát sám. Bude vycházet určitě z platných zákonů a taky ze smlouvy, kterou jste navzájem sepsaly, tedy jestli máte ve smlouvě nějaký sankce, zda můžete ten byt a její věci vystěhovat (co když je pohřešovaná?). Bohužel je to docela džungle. Pokud se jedná jen o dva nájmy a neleží v tom obrovská suma, tak bych ty dva nájmy oželel a byt pronajal dál. Protože i ten advokát něco stojí - jsou tam nějaký vstupní investice (asi 3 tisíce advokát, tedy jak kterej, pak myslím 1500Kč za kolek na soud), ty lze samozřejmě vymáhat po protistraně, ovšem jen v případě vítězství. Pokud vyhrajete, tak si advokát naúčtuje prostistraně celej svůj účet (mám tušení, že to dělá asi 14 tisíc, opět individuální), pokud prohrajete, vezme si jen ty 3 tisíce (riziko podnikání).
A ani v případě výhry u soudu nejste u cíle - musíte ty peníze z protistrany nějak dostat. Advokát to samozřejmě podstoupí exekutorovi, pokud protistrana nemá, nebo nehodlá platit a může to trvat pěkně dlouho, než exekutor ty peníze získá. Pokud je protistrana švorc, tak je to na dlouhý lokte.

A ještě něco - pokud jste z velkýho města, tak může trvat rok, dva, než se soud k Vašemu případu dostane. Což je třeba případ Brna.

Takže to shrnu - zkonzultujte to napřed s advokátem, ten Vám řekne co můžete, co nemůžete a jaký jsou šance. Možná to bude stát nějakou stokorunu, ale zase je lepší vědět do čeho jít, a do čeho ne. Právní řád je složitý labyrint.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny