Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem favorit - olej, otacky

Zdravim!

U favouse me problikava kontrolka mazani. Protoze ale kontrola neukazala, ze by oleje bylo kriticky malo(je ho dokonce o trosicku vic nez by melo, ale jen o 2-3 milimetry) myslim ze by to mohlo souviset s volnobeznema otackama, ktery jsou okolo 500-600. Nevite, jestli by to tak mohlo bejt a kde co pripadne postelovat? Favous je z roku 90, takze klasika karburator, ne jednobodovej vstrik, pripadne pokud to spolu nesouvisi po cem se podivat.

Předmět Autor Datum
Takto nízký volnoběh je jednoznačně málo! Nepamatuji si, ale mám dojem, že u Fagota se šteluje volno…
Dale Cooper 09.02.2010 23:03
Dale Cooper
Čeče tak 500 ot je dost málo, mělo by být tak 700-800 ot při ohřátým motoru. Jinak to poštelování ne…
sx 09.02.2010 23:03
sx
ja si taky rikam, on ma tak 1000 pri studenym startu(dle budiku na palubce) po ohrati po par minutac…
bahno 09.02.2010 23:22
bahno
Me to dela u S120 taky, ale jen na volnobeh. Jak pridam, tak kontrolka zhasne a je klid. Ty volnobez…
bizun 09.02.2010 23:16
bizun
To s tím čidlem bych měl až jako druhé, první ať skusí zvednout otáčky, nepomůže - vyměnit čidlo, ne…
sx 09.02.2010 23:23
sx
si spis myslim ze tim ze sou otacky nizky ma i olejovy cerpadlo prd tlak, takze cidlo ukazuje dobre.
bahno 09.02.2010 23:23
bahno
Jak unavené? To by mu mohlo stačit se vyspat, ne? Je to tím, že při nízkých otáčkách (a 500-600 jsou…
Dale Cooper 09.02.2010 23:24
Dale Cooper
Mel jsem samozrejme na mysli, ze pokud se nastavi otacky volnobehu tak, jak maji byt a kontrolka nez…
bizun 09.02.2010 23:45
bizun
Tak jsem to měl na mysli já -> nastavit správně otáčky, pozorovat co to dělá nebo nedělá. Svítí a pr…
Dale Cooper 10.02.2010 00:07
Dale Cooper
Ja uz mam S120 jen na dojeti, nez dojde STK a pak "jde".....Me se prave libi, ze si na ni vsechno ud…
bizun 10.02.2010 00:16
bizun
Myslím že na to jdete moc vědecky a snažíte se to řešit moc složitě:-D To bude tou venkovní kosou p…
MM_tank 10.02.2010 00:08
MM_tank
Volnoběh máš skutečně nízký. Provizorně to lze udělat tak, že půjdeš po lanku od pedálu až ke karbur…
Henessy 10.02.2010 11:16
Henessy
Jedině správná rada je od Dale Coopera-pootočit sroubkem aretace klapky, provádí se dlouhým úzkým šr… poslední
corve43 10.02.2010 19:13
corve43

Takto nízký volnoběh je jednoznačně málo! Nepamatuji si, ale mám dojem, že u Fagota se šteluje volnoběh dorazem škrtící klapky - určitě to zvedněte. Mysím, že Fagot má volnoběh kolem 750-800 otáček. Pokud si nejste jist, mrkněte do osvědčení o měření emisí, tam to je napsáno. Také berte v potaz to, že otáčkoměr není zrovna přesný měřič; mýte-li možnost připojit auto na test, učiňte tak. Ve slušném servisu (nebo tam, kde dělají emise a mají test) by si za nastavení volnoběhu neměli říkat majlant.
Vycházím z toho, že kontrola problikává při volnoběhu a při vyšších otáčkách je vše v pohodě. Pokud ano, tak je to na 99,9% tím volnoběhem.

ja si taky rikam, on ma tak 1000 pri studenym startu(dle budiku na palubce) po ohrati po par minutach to ale spadne na tech 500, coz je opravdu zalostne malo, tesne na hranici chcipnuti. Zkusim se zejtra podivat na ten doraz ty skrtici klapky, sice to znamena sundat vzduchovej filtr ale okouknu to. Sem spis myslel jestli nekdo nevi kam strcit ten sroubovak, protoze si myslim ze to pujde i bez ty demontaze nekudy bokem, enem vedet kudy a kam koukat.

Jak unavené? To by mu mohlo stačit se vyspat, ne?
Je to tím, že při nízkých otáčkách (a 500-600 jsou nízké otáčky na které není motor konstruován) nedodá čerpadlo oleje dostatečný tlak. Zvedne se volnoběh, zvedne se tlak, kontrolka svítit nebude.
Tvá rada by se vyjímala v kapesním kalendáři na rok 1938, kde je poměrně obsáhlá stať "Chcete zničiti svůj vůz snadno a rychle?" S dovolením ocituji:
Na armaturní desce vidíte lampičku, která se rozsvítí, když zasunete klíček. Když se motor rozběhne, má prý ta lampička zhasnouti. Když snad nesvítí vůbec, je dobře, je od lampičky pokoj. Když nezhasne, je to nepříjemné a pak je nejlépe lampičku vyšroubovat. Nezajímejte se, proč nezhasla. To se ukáže bez velkých studií, nechte se překvapit!

Mel jsem samozrejme na mysli, ze pokud se nastavi otacky volnobehu tak, jak maji byt a kontrolka nezhasne, potom vidim zavadu v tlak. cidle. Nejsem zadnej automechanik, ale svoji S120 si "delam" sam a zatim me slouzi. Servis zna jen z STK a emisi. Jak pisete o tlakovani cerpadla, naprosto souhlasim.

Tak jsem to měl na mysli já -> nastavit správně otáčky, pozorovat co to dělá nebo nedělá. Svítí a problikává -> hledat chybu jinde. Nesvítí a neproblikává (na což bych i sázel že nastane) -> hotovo, jde se na pivo nebo tak nějak.
O Š 105/120 mi ani nemluvte; měl jsem dvě a ač mě obě vozily, tak už bych to nechtěl. Je v tom v zimě zima, nejede to a o bezpečnosti je lepší pomlčet. Pravdou je, že si na tom člověk opraví všechno... Pokud ví kde co je; spíš bylo průšvihem to, že se do jedné věci hráblo a vysypalo se pět věcí okolo a dalším kamenem úrazu byla (nejen podle mě) kvalita, nebo spíše nekvalita dílů z druhovýroby. Originál už není a mnohdy nic jiného nezbývá.
Ale to jsem již odbočil nad rámec tématu.

Myslím že na to jdete moc vědecky a snažíte se to řešit moc složitě:-D

To bude tou venkovní kosou případně těma otáčkama. Pokud tam olej je a po nastartování a odšroubování nalévacího víčka od oleje uvidíš že čerpadlo maže tak bych to neřešil.

Volnoběh máš skutečně nízký. Provizorně to lze udělat tak, že půjdeš po lanku od pedálu až ke karburátoru. V místě připevnění lanka ke karburátoru pokýváš s páčkou, motor ti bude tůrovat. Podíváš se zblízka a uvidíš dorazový šroubek . Jemným pootočením zvýšíš obrátky.
Doporučuji podívat se na vzduchový filtr. Jeho zanešení má vliv na otáčky (bohatost směsi). Kdyby sis troufnul, tak je tam níže ještě jeden šroubek zadělaný krytkou. Ten slouží k seřízení bohatosti směsi. V dobách před objevením diagnostických nástrojů se to dělalo tak, že se mírně zvýšily otáčky (aby motor nechcípal) a pak se šroubkem bohatosti směsi pohybovalo tak, až byly otáčky nejvyšší. (musí se chvíli počkat, než se směs usadí a změna otáček projeví.) Poté se otáčky na dorazu trochu sníží a postup s bohatostí opakuje. To děláš tak dlouho, dokud nemáš nejnižší možné otáčky a zároveň motor jde tzv. kulatě.Pak otáčky zvýšíš dorazem na předepsané. (cca 800)Několikrát přidáš hodně plyn (zmáčkneš a pustíš)Pokud motor správně reaguje a nechcípne, vrátíš krytku seřizovacího šroub. Po namontování filtru zavřeš kapotu, nastartuješ a zajedeš do nejbližšího servisu a budeš se ucházet o práci automechanika.Budeš umět víc než oni.:-D

Jedině správná rada je od Dale Coopera-pootočit sroubkem aretace klapky, provádí se dlouhým úzkým šroubovákem z pravé strany bez sundavání filtru. Podívej se na podkovu, která s klapkou otáčí a nad ní uvidíš seřizovací šroubek. Dostáváš se na něj právě zprava přes otvor v plechu. Radu vyndat plombu na seřizování bohatosti zapomeň. Tohle sluchem dohromady už nikdy nedáš, to se dělá na stolici s měřáky /emise/. To, že to má při studeném startu vyšší otáčky je v pořádku, je v provozu sytič, který je zapojen v chladícím okruhu a po ohřátí vypne na provozní otáčky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru