Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zaseknuté otáčky motoru na 3 tisíce (v autě)

Zdravím všechny,
zkouším to i na jiných automobilových fórech, ale třeba bude vědět i někdo z vás.

V červenci jsem si koupil Octavii, r.v. 98, motor 1,6l, 74kW. Tachometr 130tis, servisní knížka poctivě vyplňovaná, stav auta tomu odpovídá.
A asi jsem našel i důvod, proč to auto původní majitel prodal (Německo).
Vždy, když je počasí trochu chladnější (zhruba pod 15°C), tak krátce po výjezdu s autem, zhruba do 1km jízdy, samovolně vyskočí otáčky motoru a to tak, že se za volnoběhu drží zhruba na 3 - 4 tisíce/min, za jízdy to samozřejmě více táhne. Přidat plyn ještě výše jde, ale dolů ne.
Jedenkrát za deště mi to udělalo asi 5 vteřin po startu.
Stačí však zastavit, vypnout motor a znovu nastartovat a už to znovu neudělá. Problém je s tím startem. Někdy nastartuju snadno, ale někdy taky můžu motorem točit dlouho, než se to doslova "rozkucká", musím u toho prošlapávat plyn až k podlaze, aby se to chytlo. Jakmile je asi motor zahřátý, tak už je to všechno v pořádku.

Nemohu ani za nic přijít na to, čím by to mohlo být. Nechal jsem už měnit škrtící klapku, v servisu mi řekli, že ta původní klapka byla načtena dvakrát v závadách. Bohužel dnes (pár dní po opravě) mi to udělalo znovu, asi 1km od domu. V létě, za teplýho počasí, se mi to nestalo. Napadá mě, že by mohla být na vině řídící jednotka, nebo snad i lambda sonda, ale tomu moc nevěřím.

Díky za každej nápad, bo už mnou cloumá zoufalství.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já se v tom prd vyznám, ale kdyby bylo čidlo teploty v háji, tak se po restartu (vypnutí a nastartov…
MM_tank 07.09.2009 01:51
MM_tank
No v servisu mi říkali, že něco jako sytič tam není. A plyn je řešen právě přes tu klapku sání, kter…
Prasak in work 07.09.2009 06:22
Prasak in work
na snímač otáček zapomeň, ten je tam kvůli tomu, aby ti ohlídal motor před havárií, prostě by jsi ne…
corve 43 10.09.2009 22:16
corve 43
Nejako nechapu smysl Tveho prispevku....zkus to priblizit.) Imho v mem pripade to skutecne bylo ono,…
Redsnake 10.09.2009 22:39
Redsnake
Snímač je tam od toho, aby kontroloval správné nastavení a ted to zevšeobecním: nastavení , kde se n…
corve 43 11.09.2009 21:39
corve 43
Já bych jen podotknul, že v případě, že řemen skutečně přeskočí, snímače nezachrání nic. Maximálně v…
Zarniwúp 12.09.2009 07:06
Zarniwúp
Tak jo, presvedcili jste mne, ze mi vlastne vymenili uplne zbytecnou vec, ale stejne jsem rad, ze mi…
Redsnake 12.09.2009 10:32
Redsnake
To netvrdím. Já nejsem žádnej mechanik. Jen tvrdím, že není možný, aby snímač otáček zabránil poškoz…
Zarniwúp 12.09.2009 15:53
Zarniwúp
Měl jsem zřejmě vybrat jiný příklad, ale psal jsem tam, že to zevšeobecním. Samozřejmě je to dost sl…
corve 43 12.09.2009 20:14
corve 43
mne bylo vysvetleno, ze to cidlo otacek ma co do cineni i se rizenim zapalovani svicek (snad to rika…
Redsnake 12.09.2009 21:02
Redsnake
omlouvám se, že ještě k tomuto tématu odpovídám po dvou dnech, nebyl jsem přítomen doma. I toto vysv… poslední
corve 43 14.09.2009 19:21
corve 43

Já se v tom prd vyznám, ale kdyby bylo čidlo teploty v háji, tak se po restartu (vypnutí a nastartování) těžko samo spraví. Nevím jak má oktávka řešený automatický sytič a jak je řešenej plyn (není už tam potenciometr?) ale závadu bych já osobně první hledal tam. Podle mě i problémy se startem spíš odpovídají tomu že je plyn "nasolený" nebo sytič nějak "zahryzlý".

No v servisu mi říkali, že něco jako sytič tam není. A plyn je řešen právě přes tu klapku sání, kterou jsem nechal měnit. Klapka je ovládána mechanicky lankem od pedálu + je tam servomotorek, kterej v případě potřeby sám přidá plynu. Průser je v tom, že něco tomu motorku dává impuls, aby otevřel klapku. Na to teplotní čidlo sázím z důvodu nevětších ohlasů na netu. Založil jsem diskuze i jinde a tam mi doporučili většinou právě čidlo teploty, další na řadě je snímač otáček. Takže začnu postupně.

Snímač je tam od toho, aby kontroloval správné nastavení a ted to zevšeobecním: nastavení , kde se nachází klikový hřídel vůči zapálení směsi ve válci s čímž souvisí i nastavení ventilů. Abys pochopil, může se stát, že Ti přeskočí rozvodový řemen a v ten moment máš jiné nastavení. Je tím myšleno otevírání ventilů vůči pohybu pístu ve válci, aby nedošlo k "potkání" těchto součástí a tím k havárii motoru. Samozřejmě to má i širší souvislosti s prací kompletně a to vyhodnocuje právě počítač.

To netvrdím. Já nejsem žádnej mechanik. Jen tvrdím, že není možný, aby snímač otáček zabránil poškození motoru, pokud dojde k přeskočení rozvodového řemene. Musel by být spřažený s nějakou brutální bezpečnostní motorovou brzdou... Může tak maximálně událost "zmonitorovat", což majitele auta jistě potěší. :-)
Funkce hlídání dvou snímačů otáček navzájem je jen logická. Překvapilo by mě, kdyby to tak (mimo jiné využití, i když 1.6 z roku 98 asi variabilní časování ventilů nemá..?) nebylo.

Měl jsem zřejmě vybrat jiný příklad, ale psal jsem tam, že to zevšeobecním. Samozřejmě je to dost složitá záležitost, protože to je svázané s jinými čidly, od toho tam počítač je, který vše vyhodnocuje. Ostatně jsem to napsal i v závěru.

omlouvám se, že ještě k tomuto tématu odpovídám po dvou dnech, nebyl jsem přítomen doma. I toto vysvětlení je všeobecné. Každé auto, které je ovládáno elektronicky má na palubce kontrolku, která se při poruše rozsvítí a nyní udělám konkrétní výčet věcí co je nato pověšené: váha vzduchu, teplotní čidlo vzduchu, krokový motorek, nebo aut.ventil na volnoběh, lambda sonda, poloha klapky v karburátoru ( i když se tomu tak již říci nedá, protože to vlastně řídí vzduch na vstřikovanou směs na správnou hodnotu ) i tato klapka má své čidlo, řízení vstřiku, hlídače otáček i zážeh svíček podle časování. Co je v závadě právě zjistí diagnostik za pomocí jiného počítače na vyhodnocování poruchy ze záznamu, který se ukládá. Tato kontrolka se právě rozsvítí při jakékoliv poruše, takže opravdu to zjistí jen mechanik co je tam za závadu. Nezmiňuji se o čerpadle benzinu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru