Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektroinstalace TN-C

Zdravím, chystám se přidělat nový zásuvkový okruh do TN-C.
Zajímalo by mě, kdybych si vzal kabel na TN-S s ochranným vodičem, lze potom modrý připojit na modrou svorku ve skříni a k tomu i ochranný? Že bych nemusel klemovat v zásuvce z modrého na ochranný kolík.

Změna předmětu, původně: ELEKTROINSTALACE TN-C (host)

Předmět Autor Datum
Popovídej si o tom s někým kdo se tím živí (nebo mu to rovnou nech udělat). Mám dojem, že na školení…
Yarda 24.06.2024 14:40
Yarda
1/ v rozvodu TN-C nelze modrý připojit na modrou svorku, protože v rozvodu TN-C žádná modrá svorka n…
vitovec 24.06.2024 15:03
vitovec
nemohu souhlasit s bodem 2/ Pokud máš TN-C (dva vodiče, nyní neřeším jejich barvy), tak správný post…
touchwood 25.06.2024 11:11
touchwood
Myslím, že oba popisujete ten samý cílový stav, jenom se neshodnete na tom, co je konec drátu - ale…
bahno 25.06.2024 13:15
bahno
ona to je právě otázka výkladu co kam vede.
touchwood 25.06.2024 14:07
touchwood
Normálně bych až do jističové skříně vedl TN-S (třívodič) a už tam bych rozdělil PEN na dva vodiče.…
ml1 24.06.2024 16:58
ml1
Pokud byl rozvaděč, z něhož chcete nový zásuvkový okruh napojit, proveden ještě pro soustavu TN-C, t…
George63 24.06.2024 21:05
George63
Ak sa jedna o jednu zasuvku a nie cely okruh, pripadne zasuvku v kupelni a pod, nebolo by v tomto pr…
truhlik 25.06.2024 10:46
truhlik
Cože? To je strašná blbost!
touchwood 25.06.2024 11:02
touchwood
Ale tazatel řeší celý nový okruh- obvod více zásuvek. Pokud by se jednalo o rozšíření o jednu zásuvk…
George63 25.06.2024 21:02
George63
"Ale tazatel řeší celý nový okruh- obvod více zásuvek." Moja chyba, prehliadol som. poslední
truhlik 26.06.2024 11:48
truhlik

1/ v rozvodu TN-C nelze modrý připojit na modrou svorku, protože v rozvodu TN-C žádná modrá svorka není a ani nemůže být!!
2/ v rozvodu TN-C se neklemuje v zásuvce z modrého na ochranný kolík, ale "klemuje" se opačně, z ochranného kolíku /žlutozelený PEN/ na N zdířku zásuvky.
Je-li v rozvaděči modrá svorka N, žlutozelená PE, tak je to rozvod TN-S. Podle toho to pak zapojte.

nemohu souhlasit s bodem 2/
Pokud máš TN-C (dva vodiče, nyní neřeším jejich barvy), tak správný postup "klemování" je ten, že KONEC drátu PEN je v dutince pro N (tzv. nulák) a drát PLYNULE přechází přes zemnicí kolík (PE) dál do rozvodny. Pouze a jen takto je to správně! Důvody jsou jasné: při přerušení drátu mezi PE a N kontakty se přerušuje i el. obvod. Pokud by to bylo opačně, obvod se nepřeruší, ale přestane fungovat ochrana zemněním (správně "Spojení nežívé části el. zařízení s ochranným vodičem sítě"), tedy třída I.

Normálně bych až do jističové skříně vedl TN-S (třívodič) a už tam bych rozdělil PEN na dva vodiče. Pokud už tam je modrá svorka, tak to už asi někdo při nějaké příležitosti dělal. Pokud tam neni, tak bych ji tam zřídil (jako odbočení ze žlutozelené). Potom žlutozelený ze žlutozelené sběrnice, modrý ještě přes chránič (pokud neni nějaký závažný důvod nedávat chránič, tak bych ho dal, ostatně současná norma už snad ani výjimky nepřipouští).
Rozhodně bych k zásuvkám nevedl dvouvodič.
Pokud vím tak připojování modrých vodičů na žlutozelenou sběrnici je nepřípustné (kromě toho, že to je prasárna), proto je potřeba udělat další sběrnici právě pro N.
Ale chtělo by to někoho, kdo takové věci praktikuje, já domovní rozvody nedělám a dělal jsem je naposledy ve škole, takže si nemusím všechno vybavit. Vůbec takové věci by měl dělat elektrikář a posvětit by mu to měl revizní technik (to se asi nepraktikuje, ale elektrikář by to dělat měl). Přidání okruhu je už značný zásah do instalace.

Pokud byl rozvaděč, z něhož chcete nový zásuvkový okruh napojit, proveden ještě pro soustavu TN-C, tak by měl mít původně osazen, pro napojení vodiče PEN (společný ochranný a pracovní vodič) sběrnici PEN, tedy označenou žlutozeleně (nebo bývalo případně pouze zelená), ne modře. Na tuto sběrnu by měly být zapojeny všechny původní ŽZ vodiče PEN, všech okruhů a na její přívod připojen rovněž žlutozelený vodič PEN, od elektroměru.
Pokud nyní chcete napojit, v tomto rozvaděči, nový zásuvkový okruh, aniž dojde k celkové rekonstrukci celého systému (což by bylo nejvhodnější), doporučuji osadit dvě další samostané sběrny (pokud pouze připojení jednoho kabelu, možno svorky), druhou zelenožlutou PE a spojenou ZŽ vodičem s původní sběrnou PEN a třetí, N, označenou modrou barvou, jež bude pak propojena, modrým vodičem, rovněž s původní zelenožlutou sběrnou PEN.
Pak zelenožlutý ochranný vodič PE, nového zásuvkového okruhu, napojit na novou sběrnu (svorku) zelenožlutou PE a modrý pracovní vodič N pak napojit, na nově zřízenou modrou sběrnu (svorku) N.
Jde o rozdělení ochranného a pracovního vodiče a za tímto rozdělením se už nesmí tyto vodiče nikde spojit.
Pochopitelně se pak, u zásuvky, zapojí oba vodiče na příslušné svorky, tedy PE na kolík a N na dutinku (většinou pravou). Fázový vodič, od jističe (případně chrániče 30 mA, který by měl být už dnes rovněž součástí nového zásuvkového obvodu), pak na dutinku levou.

Ale tazatel řeší celý nový okruh- obvod více zásuvek. Pokud by se jednalo o rozšíření o jednu zásuvku a ne v nebezpečných prostorách tak snad jo. Ovšem celý nový okruh, to by bylo jednoznačně v rozporu s předpisy. A pokud někomu radím, tak vždy pouze v souladu s předpisy. "Pasťárnu" dokáže každý provést i bez odborné rady. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru