Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektroinstalace TN-C

Pokud byl rozvaděč, z něhož chcete nový zásuvkový okruh napojit, proveden ještě pro soustavu TN-C, tak by měl mít původně osazen, pro napojení vodiče PEN (společný ochranný a pracovní vodič) sběrnici PEN, tedy označenou žlutozeleně (nebo bývalo případně pouze zelená), ne modře. Na tuto sběrnu by měly být zapojeny všechny původní ŽZ vodiče PEN, všech okruhů a na její přívod připojen rovněž žlutozelený vodič PEN, od elektroměru.
Pokud nyní chcete napojit, v tomto rozvaděči, nový zásuvkový okruh, aniž dojde k celkové rekonstrukci celého systému (což by bylo nejvhodnější), doporučuji osadit dvě další samostané sběrny (pokud pouze připojení jednoho kabelu, možno svorky), druhou zelenožlutou PE a spojenou ZŽ vodičem s původní sběrnou PEN a třetí, N, označenou modrou barvou, jež bude pak propojena, modrým vodičem, rovněž s původní zelenožlutou sběrnou PEN.
Pak zelenožlutý ochranný vodič PE, nového zásuvkového okruhu, napojit na novou sběrnu (svorku) zelenožlutou PE a modrý pracovní vodič N pak napojit, na nově zřízenou modrou sběrnu (svorku) N.
Jde o rozdělení ochranného a pracovního vodiče a za tímto rozdělením se už nesmí tyto vodiče nikde spojit.
Pochopitelně se pak, u zásuvky, zapojí oba vodiče na příslušné svorky, tedy PE na kolík a N na dutinku (většinou pravou). Fázový vodič, od jističe (případně chrániče 30 mA, který by měl být už dnes rovněž součástí nového zásuvkového obvodu), pak na dutinku levou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny