Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drobná oprava střechy a fasády

Zdravím, potřeboval bych se trochu poradit.
1. na střeše mám plechové obití připevněné farmářskými šrouby/vruty. Těsnění pod těmi šrouby začíná praskat, chtěl bych ho vyměnit. Zkouším na netu hledat, ale vždy se prodávají jen s těmi šrouby. Víte někdo, jestli se těsnění dá dokoupit zvlášť?
2.Přestože se zateplení domu v rohu oken dělalo předepsaným způsobem(do rohu vyřezaná kostka EPS i perlinka), přesto to v některých rozích trochu po 10ti létech praská. Dá se to něčím zacelit? Nějaké lepidlo, UV stabilní silikon atp. Omítka to je silikonová.
3.Střecha domu je skoro v celé délce zvlněná. Je to už několik let takto. Ale původně to tak nebylo. Krytina to je modifikovaný asf.pás. Do domu nezatéká. Máte někdo tušení, čím by to mohlo vzniknout? Je to běžný úkaz u takových krytinách? Pod pásy je pojistný pás, na kterém je modif.pás přitavený. Pojistný pás je přitlučen k OSB deskám
4.V místě, kde se překrývají výše položený a níže položený pás vzniklo několik takových prasklin. Je to jen v tom vzniklém žlabku u spoje. Je to už na výměnu pásů? Tyto pásy by měly vydržet 30let. Mají 12.
5.na komínu je taková těsnící hmota, která je dosti popraskaná. Chci ji vyměnit. Jaká hmota se na to používá?

děkuji za zodpovězení jakékoliv otázky

Předmět Autor Datum
Odpovím jen k bodu 1 a 3. 1.Asi bych to neměnil. Pokud to budeš měnit a budeš chtít dát ty samé šrou…
nerady 28.05.2024 09:04
nerady
3. Trámy byly ze sušičky. OSB na trámech jsou suché od výroby. Pak byl neasfaltový pás, který byl př…
patyk 28.05.2024 09:10
patyk
Podložky - https://www.obchodprodilnu.cz/podlozka-stresni-an-9055-nerez-a2-s-gumou-2297.html. Co se…
George63 28.05.2024 10:10
George63
Dilatace možná. Ale tak hodně? Pás samotný je pružný dostatečně. A OSB desky by neměly být vlhké z i…
patyk 28.05.2024 16:56
patyk
Patyk. Vy šprýmaři:-) Že Vy jste při realizaci šetřil? Toto není drobná oprava. Musí to vše dolú a r… poslední
Vla 28.05.2024 19:26
Vla

Odpovím jen k bodu 1 a 3.
1.Asi bych to neměnil. Pokud to budeš měnit a budeš chtít dát ty samé šrouby tak už budou volné a musel by si dát o něco větší průměr nebo delší a tak je zbytečné řešit jen podložky.
3.Nikde nepíšeš a ani není foto jaká je konstrukce střechy pod krytinou. Pokud tam byla dávána "čerstvá" prkna nebo vazníky tak došlo k jejich seschnutí a tím mohlo dojít k poškození krytiny.

3.
Trámy byly ze sušičky. OSB na trámech jsou suché od výroby. Pak byl neasfaltový pás, který byl přibitý na OSB. A na neasfaltový pás byl nataven a ukotven modifikovaný pás.

Trámy jsou položeny na stěnových panelech(dům je dřevostavba) ve směru jak je zvlnění.

Podložky -
https://www.obchodprodilnu.cz/podlozka-stresni-an-9055-nerez-a2-s-gumou-2297.html.
Co se týká prasklinek v silikonové omítce, ty se překryjí a uzavřou případným běžným fasádním nátěrem (barvou), připadně zředěnou nátěrovou hmotou.
Co se týká zvlnění pásů, je nejspíš způsobenou pohybem podloží pásů, vznikajícího i dilatací vlivem prostupující vlhkosti z interiéru (špatné parozábrany) a poté prosycháním v letním období. Odstarnitelné podle mne těžko.
Případné preventivní zajištění - povrchové uzavření drobných prasklinek v drážkách překrytí pásů, třeba nějakým střešním (bitumenovým, polyuretanovým), trvale pružným tmelem.
U komína zatmelit rovněž výše uvedenými tmely.

Dilatace možná. Ale tak hodně? Pás samotný je pružný dostatečně. A OSB desky by neměly být vlhké z interiéru. Mezi krokvemi, na kterých jsou OSB položeny, jsou odvětrávací mřížky. Jsou mezi každou krokví a na obou koncích střechy. Průvan je pod OSB asi dostatečný. Parotěs je dán taky. Pod OSB je vzduchová mezera, pak vata, parotěs, sadroš(strop)

Patyk. Vy šprýmaři:-) Že Vy jste při realizaci šetřil? Toto není drobná oprava. Musí to vše dolú a repeté,
1. Prasák co šrouby dotahoval je přetáhl a v Osb s tím nejde nic udělat.
2. Je to udělané špatně. Chybí krycí lišty, Plech nemůže být pod omítkou.
3. Pokroucení trámu. Nebyly vyschlé? Spoj nesmí byt na jednom krovu.
4.Asfaltový pás se nesmí tavit na modifikovaný, velký průšvih.
5 Banalita
A abych to ještě přihoršil. OSB tam nemá co dělat. To je zlo, co se má používat jenom do základů, šaluňků potom zakopat. Na střechu to nepatří. Jenom upozorňuji a další problém čekejte z této stany.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru