Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drobná oprava střechy a fasády

Zdravím, potřeboval bych se trochu poradit.
1. na střeše mám plechové obití připevněné farmářskými šrouby/vruty. Těsnění pod těmi šrouby začíná praskat, chtěl bych ho vyměnit. Zkouším na netu hledat, ale vždy se prodávají jen s těmi šrouby. Víte někdo, jestli se těsnění dá dokoupit zvlášť?
2.Přestože se zateplení domu v rohu oken dělalo předepsaným způsobem(do rohu vyřezaná kostka EPS i perlinka), přesto to v některých rozích trochu po 10ti létech praská. Dá se to něčím zacelit? Nějaké lepidlo, UV stabilní silikon atp. Omítka to je silikonová.
3.Střecha domu je skoro v celé délce zvlněná. Je to už několik let takto. Ale původně to tak nebylo. Krytina to je modifikovaný asf.pás. Do domu nezatéká. Máte někdo tušení, čím by to mohlo vzniknout? Je to běžný úkaz u takových krytinách? Pod pásy je pojistný pás, na kterém je modif.pás přitavený. Pojistný pás je přitlučen k OSB deskám
4.V místě, kde se překrývají výše položený a níže položený pás vzniklo několik takových prasklin. Je to jen v tom vzniklém žlabku u spoje. Je to už na výměnu pásů? Tyto pásy by měly vydržet 30let. Mají 12.
5.na komínu je taková těsnící hmota, která je dosti popraskaná. Chci ji vyměnit. Jaká hmota se na to používá?

děkuji za zodpovězení jakékoliv otázky

Předmět Autor Datum
Odpovím jen k bodu 1 a 3. 1.Asi bych to neměnil. Pokud to budeš měnit a budeš chtít dát ty samé šrou…
nerady 28.05.2024 09:04
nerady
3. Trámy byly ze sušičky. OSB na trámech jsou suché od výroby. Pak byl neasfaltový pás, který byl př…
patyk 28.05.2024 09:10
patyk
Podložky - https://www.obchodprodilnu.cz/podlozka-stresni-an-9055-nerez-a2-s-gumou-2297.html. Co se…
George63 28.05.2024 10:10
George63
Dilatace možná. Ale tak hodně? Pás samotný je pružný dostatečně. A OSB desky by neměly být vlhké z i…
patyk 28.05.2024 16:56
patyk
Patyk. Vy šprýmaři:-) Že Vy jste při realizaci šetřil? Toto není drobná oprava. Musí to vše dolú a r…
Vla 28.05.2024 19:26
Vla
Zdar všem po delší době. V září už bude chladněji, tak se pustím do opravy střechy. Potřebuji ale tr…
patyk 27.08.2024 19:38
patyk
nějaký nápad? díky :)
patyk 30.08.2024 10:11
patyk
vždyt jsem vám to napsal. Dal jste špatný podkladní pás. Modifikovaný pás vaříme od roku 93 na malé…
Vla 31.08.2024 20:45
Vla
děkuji Když ne OSB desky jako podklad, tak co tam měla firma dát jiného? Díval jsem se na nějaké fo…
patyk 02.09.2024 07:55
patyk
Proč to chcete dělat sám, když to neumíte? Musíte začít trochu chápat dnešní dobu. Ne všechno, co je…
Vla 02.09.2024 19:02
Vla
Neumím to, tak proto se tady ptám. Vždyť je to kutilská poradna. Oprava(sonda) střechy do této kateg…
patyk 05.09.2024 08:55
patyk
PVC fólie je něco jiného. Vám to takto nepůjde. Vy musíte vyříznou lepenku na sondu. Kouknete zhodno… poslední
Vla 05.09.2024 17:25
Vla

Odpovím jen k bodu 1 a 3.
1.Asi bych to neměnil. Pokud to budeš měnit a budeš chtít dát ty samé šrouby tak už budou volné a musel by si dát o něco větší průměr nebo delší a tak je zbytečné řešit jen podložky.
3.Nikde nepíšeš a ani není foto jaká je konstrukce střechy pod krytinou. Pokud tam byla dávána "čerstvá" prkna nebo vazníky tak došlo k jejich seschnutí a tím mohlo dojít k poškození krytiny.

3.
Trámy byly ze sušičky. OSB na trámech jsou suché od výroby. Pak byl neasfaltový pás, který byl přibitý na OSB. A na neasfaltový pás byl nataven a ukotven modifikovaný pás.

Trámy jsou položeny na stěnových panelech(dům je dřevostavba) ve směru jak je zvlnění.

Podložky -
https://www.obchodprodilnu.cz/podlozka-stresni-an-9055-nerez-a2-s-gumou-2297.html.
Co se týká prasklinek v silikonové omítce, ty se překryjí a uzavřou případným běžným fasádním nátěrem (barvou), připadně zředěnou nátěrovou hmotou.
Co se týká zvlnění pásů, je nejspíš způsobenou pohybem podloží pásů, vznikajícího i dilatací vlivem prostupující vlhkosti z interiéru (špatné parozábrany) a poté prosycháním v letním období. Odstarnitelné podle mne těžko.
Případné preventivní zajištění - povrchové uzavření drobných prasklinek v drážkách překrytí pásů, třeba nějakým střešním (bitumenovým, polyuretanovým), trvale pružným tmelem.
U komína zatmelit rovněž výše uvedenými tmely.

Dilatace možná. Ale tak hodně? Pás samotný je pružný dostatečně. A OSB desky by neměly být vlhké z interiéru. Mezi krokvemi, na kterých jsou OSB položeny, jsou odvětrávací mřížky. Jsou mezi každou krokví a na obou koncích střechy. Průvan je pod OSB asi dostatečný. Parotěs je dán taky. Pod OSB je vzduchová mezera, pak vata, parotěs, sadroš(strop)

Patyk. Vy šprýmaři:-) Že Vy jste při realizaci šetřil? Toto není drobná oprava. Musí to vše dolú a repeté,
1. Prasák co šrouby dotahoval je přetáhl a v Osb s tím nejde nic udělat.
2. Je to udělané špatně. Chybí krycí lišty, Plech nemůže být pod omítkou.
3. Pokroucení trámu. Nebyly vyschlé? Spoj nesmí byt na jednom krovu.
4.Asfaltový pás se nesmí tavit na modifikovaný, velký průšvih.
5 Banalita
A abych to ještě přihoršil. OSB tam nemá co dělat. To je zlo, co se má používat jenom do základů, šaluňků potom zakopat. Na střechu to nepatří. Jenom upozorňuji a další problém čekejte z této stany.

Zdar všem po delší době. V září už bude chladněji, tak se pustím do opravy střechy. Potřebuji ale trochu povzbudit několika dodatečnými radami.

Jde mi hlavně o to zvlnění a ty praskliny v modifikovaném pásu s posypem.
Byl mi zde doporučen bitumenový tmel. Dá se použít tento? https://denbraven.cz/produkt/stresni-bitumenovy-tmel/ Dá se odhadnout, jakou má tento bitumenový tmel životnost? V okapu mám spoustu vypelichané břidlice. Mohu tuto břidlici použít na ten bitumen, ať na něj nepraží slunko přímo? Nebo raději koupit novou břidlici?

Na YT jsem viděl několik videí, kde z nějakého pásu izolatér seškrábl nahřátý asfalt a tím zamázl poškozené místo(mám zbytky pásů v šopě). Třeba toto video https://www.youtube.com/watch?v=N1iUK61-7Aw V druhé půli dává na tu šlápotu záplatu. Ta záplata je ale z horní poloviny mimo spád. Je to špatně? Jde mi taky o to, že chci otevřít to zvlnění a zjistit, proč se to stalo. Ale pak to budu muset nějak zavřít. A pokud možno ve spádu. Doporučíte mi nějaké řešení? S běžnou pokládkou pásů zkušenosti mám. Asi nejsem ještě dobrý a rozhodně né na detaily(proto se i tady ptám). Asistoval jsem při vaření dvou jednoduchých střech bez atiky ani oplechování(konce se prostě jen ohly pod nějakým rádiusem dolů a tam se to přikotvilo. Pak dvě garáže uprostřed řadovky. Sám jsem pak dělal pásy na dětském domku 2x2m s jednoduchým oplechováním(L profily do obvodu) a svou pergolu(sám) i s oplechováním. Nemám tedy strach svařovat pásy, pokud je to děláno "horní pás se dává na ten neposypaný přesah toho spodního pásu". Jiné sváry jsem nedělal. Na těch vyjmenovaných aplikacích jsem si to zkoušel a udělal několik učňovských zmetků. Mj.i tu šlápotu v pásu :D Ze spousty chyb jsem se poučil...

Co se týče toho komína. Napojení pásů na komín a oplechování mi dělal izolatér co se tím živí. Komín mi dělali kominíci. Já dělal stěrku na komín a kámoš, co se nachomejtl k natahování marmolea mi dělal marmo. Není to krásné, vím. Ze země to vidět není. Díval jsem se, jak to dělá, co dělá nepěkně a sokl jsem si pak dělal sám. Nejprve v místě, kde stojí nyní pergola, aby to nebylo vidět a pak jsem se každým "metrem" zlepšoval. Izolatér mi řekl, že marmoleum mám natáhnout na ten plech(udělal kámoš).

Každopádně děkuji za všechny postřehy i kritiky. Lepší je si dříve vyslechnout, co je špatně a zavčasu sebrat sílu a odvahu věc opravit, než pak narychlo řešit kalamitu.
dík ještě jednou

vždyt jsem vám to napsal. Dal jste špatný podkladní pás. Modifikovaný pás vaříme od roku 93 na malé sklony. Od té doby ještě nikdo nepřišel, že by to potřeboval předělat. vydrží víc než šindel. Tuším, že je záruka 10 let. Měl jste to řešit dřív. Udělají sondu a řeknou co je špatně.

děkuji

Když ne OSB desky jako podklad, tak co tam měla firma dát jiného?
Díval jsem se na nějaké fotky, co jsem náhodně při stavbě vyfotil. OSB desky jsou k sobě přiražené vždy na krokvích. A nikdy ne na vazbu. Desky jsou přibity hřeby ke krokvím. Krokve jsou ve směru spádu střechy.

Tu sondu chci udělat. Jen nevím, jak potom střechu zakrýt. Určitě nebudu trhat zbytek krytiny z celé střefchy a měnit OSB na celé střeše. Problém je jen v tom jednom místě. Případná oprava OSB by se prováděla jen v tom jednom místě(to zvlnění má tak 5-6m na délku a je ve směru spádu střechy).

Když udělám sondu, zjistím kde je problém. Když problém opravím, tak pak nevím jen tu jednu věc. A to, jak napojím nový asf.pás(záplatu) na ty staré. Jde o to, že nový, vrchní pás, by měl být v nejvyšším místě podsunut pod starý pás, který je ještě výše(zvlnění není úplně od okraje střechy, ale asi 2m od něho). Jenže tento starý a výše položený pás je přitavený k pojistnému pásu. Mám za to, že bys se neměl odtavovat.

Starý pás má na sobě posyp. Přichytí se nový natavovaný pás na ten posyp?

děkuji

*dodatek- tady na tom videu mají OSB na střeše taky https://youtu.be/JnKTC_w8sVg?t=236

Proč to chcete dělat sám, když to neumíte? Musíte začít trochu chápat dnešní dobu. Ne všechno, co je na YouTube, je správné. Je tam spousta špatných videí a návodů, například ty, které jste sdílel. Dnešní stavebnictví je jiné než dřív. Žijeme v "igelitu", používáme stavební odpad (OSB desky) a nazýváme to top materiál. Takže, když se něco pokazí na parozábraně, což se stává skoro vždy, pára projde dál a zastaví se na OSB parobrzdě, která nedýchá. Potom může vzniknout něco jako tohle: https://www.youtube.com/watch?v=KeAO7lNGMx0 nebo https://www.youtube.com/watch?v=Avr0vaEAces.

Když uděláte sondu, nezjistíte nic. S přivařením lepenky si nedělejte starosti. Starý posyp se zataví a teprve na to se vaří. Tvar díry je trojúhelník nebo kruh, aby voda obtekla. Ale pokud jste to nikdy nedělal a neviděl, nevím, jestli byste se do toho měl pouštět. Návod jsem nikde na YouTube nenašel.

Zkuste se obrátit na nějakého technika z Deku nebo Colemanu. Ti vám pomohou s formulací správného postupu.

Neumím to, tak proto se tady ptám. Vždyť je to kutilská poradna. Oprava(sonda) střechy do této kategorie zapadá. Nahřát kusek asfaltu a plácnout to na díru snad svede každý, kdo zde napíše. Záleží ovšem na těch detailech a tady se hodí rady a postřehy druhých.

Možná, že bych si to mohl nechat opravit od firmy, ale budu mít jistotu, že to ta firma opraví správně? Vždyť střechu projektoval projektant a firma ji realizovala. Pokud je to tedy špatně, pak to udělala firma. A teď se mám obrátit na jinou firmu? Kolikrát to tak mám zkusit?

Domnívám se, že OSB jako podklad není nevhodný. Vždyť na něm leží ještě neprodyšná lepenka. Aby kondenzace nepůsobila na osb, tak jsou mezi krokvemi(každou) na obou koncích 10cm větrací mřížky.

Díky za odkazy. Vidím na nich, že tam byla porušená střešní izolace. Proto zatékalo pod tu izolaci a rozmočilo to osb desky. U mě na střeše se zdá, že je izolace v pořádku(až na ty praskliny, které jsou ale dole až pod tím vyboulením). Pokud u mě zatéká voda, tak jedině směrem od komína. To bych rád prověřil tou sondou. Zvlnění začíná metr pod úrovní komína a zároveň metr od něho napravo. Tam chci začít hledat. Děkuji za tip na tvar záplaty. Ještě se zeptám na jednu věc. Na YT jsem viděl opravovat svářeče pvc folii na nějaké střeše, kde dělal sondu. Pak dal záplatu pod původní folii, tu zavařil a pak ještě z vrchu navařil druhou záplatu. Mělo by se to takto udělat u asfaltového pásu taky?

mnohokrát děkuji

PVC fólie je něco jiného.
Vám to takto nepůjde. Vy musíte vyříznou lepenku na sondu. Kouknete zhodnotíte a vrátíte záklop. Potom vyříznete přesný kus lepenky, aby jste se dostal do stejné výšky. Já bych si to ještě podlepil lepenkovým samolepícím pásem ať nemáme pojistnou událost a nevoláte hasiče. Nahřejete kraje a špachtlí zatlačíte kamínky do lepenky 15 cm. Na to navaříte lepenku. Musíte to nahřát akorát. Potom rukou zatlačíte na spoj až bude vytékal asfalt. Můžete potom dotěsnit bitumenovým tmelem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru