Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektrocentrála má nestálé otáčky

Zdravím, nedávno jsem koupil elektrocentrálu Bosch G 2500 TL s tím, že nefunguje, jelikož je ucpaný karburátor. Ten jsem rozebral, pročistil, namontoval zpět a zkusil centrálu nastartovat. Chytla na první pokus – stejně jako pokaždé, když ji startuji. Aby měla centrála bez zátěže stálé otáčky, musí být škrtící klapka téměř úplně uzavřena. Pod zátěží (2kW horkovzdušná pistole) ji můžu nastavit do střední polohy (aretace škrtící klapky má tři polohy – zavřenou, střední a otevřenou). Napadá někoho, co by s tím mohlo být? Celkově jsou otáčky o trochu nižší, než by měly, ale s tím si zatím nedělám starosti – to jde seřídit jednoduše.

Chování centrály jsem natočil: https://youtu.be/ca-9PlOVC4k?si=Dj697y_vtM6vQdhg

Také jsem našel ten karburátor, který na centrále je: https://www.aliexpress.us/item/1005005612720340.html?src=google&aff_fcid=1b11bb0dcf7f46ffabb46d45db089b88-1707241892625-00272-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=1b11bb0dcf7f46ffabb46d45db089b88-1707241892625-00272-UneMJZVf&terminal_id=bfd17d870c7a4da4ad9eb5571feb05d6&afSmartRedirect=y&gatewayAdapt=4itemAdapt

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den,centrály vlastním dvě menší,přišel jsem k nim podobně,vyhozeny jako nefunkční.Jak koukám n…
Lubomír 07.02.2024 13:03
Lubomír
Tak jsem vyčistil svíčku i veškeré konektory. Také jsem odmontoval startovací mechanismus a zkontrol…
Filip_ 08.02.2024 19:32
Filip_
Je to celkem jedno jak zahřát motor,při zátěži to bude dříve.Nevidím jak je to na té regulaci připoj…
Lubomír 08.02.2024 20:43
Lubomír
To nastavení otáček máme stejné. A ano, tou škrtící klapkou jsem myslel sytič. Tím nastavením volnob…
Filip_ 08.02.2024 21:07
Filip_
Já nevidím ten sytič,musí být v poloze,že je zavřený,nemohu najít foto kde ten sytič na té centrále…
Lubomír 08.02.2024 21:40
Lubomír
Tak jsem to zkusil znovu. Tentokrát jsem motor nechal dostatečně zahřát. Nastavovat otáčky pomocí té…
Filip_ 09.02.2024 23:28
Filip_
A už to máte nastavené na volnoběh se zaklapnutým sytičem?Je to jednoduché,když to chcípe při zaklap… poslední
Lubomír 10.02.2024 03:39
Lubomír

Dobrý den,centrály vlastním dvě menší,přišel jsem k nim podobně,vyhozeny jako nefunkční.Jak koukám na odkaz,karburace stejná.Dle mého názoru to máte špatně seřízené,centrála se nikde dál po nastartování neseřizuje,nic nepřepíná ,jen po zahřátí zaklapnout sytič.Dále otáčky reguluje sama podle odběru.Jak vidím,tak se na zdánlivý volnoběh stále hýbe regulační páčka na karburátoru,snaží se přidávat.Seřiďte motor na volnoběh na ohřátém motoru tak aby se téměř nehnula.Je to vidět i na videu jak se motor cuká,může to být i svíčkou,vynechává.Očistěte všechny konektory od oxidace,tam mohou být ztráty.Ale co slyším může být velký problém,něco někde drhne,možná ložisko,rotor startování,magneto o cívku.Dobře fungující entrála je slyšet jen bublání z výfuku bez přídavného rambajzu.:-)

Tak jsem vyčistil svíčku i veškeré konektory. Také jsem odmontoval startovací mechanismus a zkontroloval, jestli něco někde nedrhne – nic jsem nenašel. Sehnal jsem sprej na čištění karburátorů, takže jsem karburátor ještě jednou odmontoval, rozebral a vyčistil, jak to jen šlo. Centrála už běží lépe. Když je škrtící klapka ve střední poloze, otáčky jsou stabilní (při volnoběhu i pod zátěží). Také jsem otáčky motoru trochu zvýšil – bez zátěže dává centrála kolem 240 V a pod zátěží 2 kW napětí klesne zhruba na 210 V. Lepší, něž předtím – 220 V bez zátěže a 190 V pod zátěží. Otáčky ale stále nejsou stabilní s kompletně otevřenou škrtící klapkou. Ještě můžu zkusit seřídit ten šroubek na karburátoru pod klapkou řízenou motorem, resp. vedle volnoběžné trysky. Pokud se nepletu, tak se tím dá nastavit směs při volnoběhu. Jak dlouho mám počkat, než se motor před seřízením zahřeje? Má se zahřívat se zátěží, nebo bez?

Je to celkem jedno jak zahřát motor,při zátěži to bude dříve.Nevidím jak je to na té regulaci připojeno,mám tam pružinu na páce, která vychází z motoru a je regulována další pružinou,která se napíná šroubem a tím se nastaví volnoběh a včasné přidání otáček tak,aby motor nehoupal.Tam je to nutné poladit,pružina se dá přesadit,je tam několik dírek v té páce,podobně je tomu na sekačkách.Stále nechápu proč řešíte nastavení výkonu klapkou,manuál k té centrále jsem nenašel.Centrála se nastartuje na sytič,nechá zahřát sytič zaklapne nadobro,běží na volnoběh a otáčky si řídí přes odstředivou regulaci,která přidává přes páku a pružinu na karburátoru podle zatížení při odběru elektřiny.Jestli tou klapkou myslíte sytič,tak musíte po zahřátí nastavit volnoběh se zaklapnutým sytičem a potom zkusit zatížit,pokud bude chcípat,musíte doladit napnutí té pružiny aby přidala otáčky včas.Také jsem se s tím původně mordoval než jsem si uvědomil celý princip.:-)

To nastavení otáček máme stejné. A ano, tou škrtící klapkou jsem myslel sytič. Tím nastavením volnoběhu se zaklapnutým sytičem myslíte, že má sytič být kompletně otevřený, že? Já jsem centrálu nastartoval se zavřeným sytičem a po nastartování jsem ho nastavil do střední polohy – tak jede centrála momentálně nejstabilněji. Pak jsem pomocí toho šroubu s pružinou zvýšil otáčky. Momentálně centrála tedy funguje, jak má, ale pouze, když je sytič ve střední poloze.

Já nevidím ten sytič,musí být v poloze,že je zavřený,nemohu najít foto kde ten sytič na té centrále je,bude tam nějaká značka,otevřeno zavřeno.Na těch mých páčka sytiče při jeho otevření při startu trčí ven z plastové štěrbiny,pokud ho zavřu splývá s plastovým panelem na centrále,nikam nevyčnívá.Musí být po zahřátí zavřený,tudíž nezvedá otáčky,otáčky zvednete po zahřátí seřízením šroubů na karburátoru a přidávání na té páce s pružinami.Jak jsem psal dříve,seřídit volnoběh na ohřátém motoru bez sytiče,potom doladit automatickou regulaci aby to při zapojení zátěže nechcíplo,prostě si motor sám přidá přes tu regulaci,odpojíte zátěž,opět se vrátí otáčky na volnoběh.Chce to vyzkoušet s více věcmi,odporová zátěž,třeba horkovzduška motor nechcíne,postupně si přidá,ale úhlová bruska kde je tvrdý ráz odběru,tak regulace nestačí rychle zareagovat a motor chcípne.Proto je tam více možností nastavení těch pružin k poskytnutí rychlé reakce na zatížení,chvilku to trvá nastavit,pak to běhá OK.:-)

Tak jsem to zkusil znovu. Tentokrát jsem motor nechal dostatečně zahřát. Nastavovat otáčky pomocí té pružiny se šroubem už nemůžu, jinak by centrála bez zátěže dávala přes 240 V. Centrála nemá AVR, takže napětí je závislé jen na otáčkách a zátěži. Podle velkých kondenzátorů ve skříňce s elektronikou usuzuji, že k výrobě elektřiny využívá asynchronní motor/generátor. Když se zátěží zcela otevřu sytič (takže tak, aby co nejméně omezoval průtok vzduchu), otáčky jsou stabilní. Jako zátěž jsem zase použil horkovzdušnou pistoli. Vyzkoušel jsem oba výkonové stupně a v obou případech centrála jede správně. Pokud to samé udělám bez zátěže, otáčky kolísají. Mám pocit, jako kdyby se do motoru ve stavu bez zátěže nedostávalo tolik paliva, kolik je třeba. Povolením toho šroubu pro nastavení směsi naprázdno se to trochu zlepšilo, ale ne dostatečně. Ještě mě napadlo zvětšit dírku ve volnoběžné trysce, ale nejsem si jistý, jestli je to dobrý nápad. Udělal bych to, kdyby nic jiného nepomohlo. Asi nejdřív zkusím tuto trysku ještě jednou vyčistit.

A už to máte nastavené na volnoběh se zaklapnutým sytičem?Je to jednoduché,když to chcípe při zaklapování sytiče,tak dokud tam je sytič ještě přidejte na otáčkách šroubem na karburátoru co tlačí na tu regulační páčku,aby to zůstalo běžet i po jeho zakapnutí.Nechápu kde nastavujete dva výkonové stupně,jestli sytičem tak to není správné.Nalaďte volnoběh a když přidáte zátěž tak ta páka která momentálně na videu houpe s otáčkami musí pod zátěží okamžitě přidat aby motor nezhasnul a při stálé zátěži udržuje vyšší konstantní otáčky.Když dáte maximální zátěž tak má centrála velké otáčky a nic se neděje.Ano,volty by bez zátěže stoupaly,ale se zátěží tomu tak není ,klesají odběrem,proto je tam ta regulace,ruční nastavení na nějaké otáčky je nesmysl.Vemte v potaz vrtačku,nastavíte otáčky centrály,vrtačka běží naplno,jde do záběru do materiálu,stoupá zátěž,klesají její otáčky a centrála nepřidá,vrtačka sice běží,ale na nižšší napětí a její motor se hřeje,začátek jejího konce.Trysku nedoporučuji navrtávat,je navržena výrobcem a centrála původně na ní fungovala dobře.Moje centrály byly obě rozprasené od pokustónů, kteří nepochopili jejich princip,nikdy dříve jsem centrálu neměl,ani nikomu neseřizoval.Přišel jsem na systém sám,nebylo to hned,dnes už vím jak to pracuje a fungují perfekt.
Jestli máte sekačku se spalovacím motorem tak nastavení je podobné,nastavíte konstantní otáčky pro sekání,vjedete do hustšího porostu,otáčky mají tendenci klesnout,ale správně nastavená regulace to nedovolí,přidá na palivu, překoná vyšší zátěž a v řidším porostu opět ubere na konstantní otáčky.Ale slyším sekačky v okolí jak po celou dobu sekání houpou jejich otáčky,jsou rozladěné a majitelé to netušejí.
U centrály je to malinko jinak,běží bez zátěže na volnoběh a podle zátěže zvýší otáčky pokaždé jinak,záleží jaký spotřebič připojíte.Podumejte,uvidíte že se to povede,základ je seřídit ten systém regulace přes pružiny,před mnoha lety jsem s tím měl problém i já,právě u zmíněné benzinové sekačky.Ta regulace má i ekonomické odůvodnění,při vypnutí zátěže volnoběh,minimální spotřeba.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru