Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kompresor na pneumatiky likviduje pojistku

Ahoj,
před asi deseti lety jsem koupil nový kompresor do autozásuvky pro občasné dofukování kol auta.
Přesně tento: http://www.kleste.cz/eshop/2372-kompresor-vzduchovy-12-v--10-bar-extol-premium.html

Sloužil spolehlivě k občasnému dofouknutí kol (1x za čtvrt roku) případně dofouknutí sedacího balonu a nějakých ptákovin.

Technické parametry uvádí max. 14A, zásuvka je jištěna nožovou pojistkou 15A, takže moc rezerva tam není, ale devět let nebyl problém, dofukoval spolehlivě při zapnutém i vypnutém motoru.

Poslední rok ale už několikrát odpálil při zapnutí tu 15A pojistku. Vždy při zapínání se spuštěným motorem (jak doporučuje výrobce). Při zapínání s vypnutým motorem neodpálí nic.

Alternátor a napětí auta při dobíjení je v pořádku (měřeno servisem). Takže je "něco" s kompresorem asi. Napadá vás, na co se zaměřit, co bych měl zkontrolovat, vyčistit, přimazat...? Nebo je deset let věku na takový kompresorek až až a prostě zestárnul a opotřeboval se a mám rovnou shánět nový?

Děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podľa tvojho popisu to môže byť chyba vo vinutí rotora, alebo časom oslabené (nekvalitné) magnety st…
ok 11.08.2023 03:28
ok
O tom dofukování se zapnutým motorem píše výrobce. Je fakt že mírně snížený výkon kompresoru při vyp…
Framykoin 11.08.2023 09:06
Framykoin
Asi jsem ten původní dotaz pochopil trošku jinak.Osobně bych změřil kolik dává alternátor ,pokud víc…
Lubomír 11.08.2023 10:42
Lubomír
Alternátor neodpálí pojistku, pojistku odpálí zvýšená zátěž! Některá auta mají jištěnou 12V zásuvku…
Lk1 24.08.2023 10:02
Lk1
Asi jste nepochopil co jsem napsal,když bude vada v regulaci alternátoru,tak může dávat hodně voltů,…
Lubomír 24.08.2023 13:41
Lubomír
Asi nejste elektrikář, protože když se vinutí motoru hřeje tak stoupá jeho odpor, stejně tak když hř…
Lk1 27.08.2023 16:48
Lk1
Máte prAvdu mám v tom pár teoretických zmatků,elektrikář opravdu nejsem,ale ve svém okolí neznám ele… poslední
Lubomír 28.08.2023 13:19
Lubomír

Podľa tvojho popisu to môže byť chyba vo vinutí rotora, alebo časom oslabené (nekvalitné) magnety statora. S prihliadnutím na súčasnú cenu a dostupnosť podobných kompresorov (už od 10€) môžeš považovať tento kompresor za neopraviteľný. Osobne som na pumpe s využitím tzv. vernostných bodov kúpil podobný za 4€.

Při zapínání s vypnutým motorem neodpálí nic.

A čo ťa núti pri dofukovaní štartovať auto? To sa robí len vtedy, keď máš takmer vybitú baterku, alebo ten kompresor sa bez naštartovania nerozbehne, alebo pri zvýšení tlaku v pneumatike sa zastavuje. (A iste, pri niektorých autách nemáš na zásuvke bez naštartovania napätie:-(). Normálna autobatéria má kapacitu takú, že dokáže kompresor točiť niekoľko hodín v kuse. A kým si zaobstaráš nový a musíš z vyššie uvedených dôvodov štartovať, tak ho spúšťaj bez záťaže, tzn. hadičku pripájaj na ventil až potom, keď ten kompresor zapneš.

O tom dofukování se zapnutým motorem píše výrobce. Je fakt že mírně snížený výkon kompresoru při vypnutém motoru je mi jedno, takže už se asi nebudu startováním motoru zabývat (ostatně bych řekl, že nastartováním studeného motoru na pět minut pobíhání kolem auta vysosnu startérem z baterie více, než se stihne za těch pět minut volnoběhu dobít...).

Pokud se to bude zhoršovat, koupím něco podobného, klidně slabšího, ale zase celokovového... něco jako https://www.alza.cz/auto/compass-kompresor-12v-tornado-d2898906.htm
Zkoušel jsem takový ten plasťáček za tři stovky, nafouknul jedno kolo, zasmrděl a celý se natavil a zkroutil...

Děkuji všem za diskuzi.

Asi jsem ten původní dotaz pochopil trošku jinak.Osobně bych změřil kolik dává alternátor ,pokud více než má,odpálí pojistku.Ten kompresor se při zvýšené voltáži hřeje v motoru.Jiné věci v autě to mohou přežít,nemají tak velký odběr,nejsou tak namáhány a mohou tam být stabilizátory napětí.Toto nemusí být závadou v kompresoru. :-)

Alternátor neodpálí pojistku, pojistku odpálí zvýšená zátěž!
Některá auta mají jištěnou 12V zásuvku jen 8A pojistkou, a podle mých zkušeností takovýto dofukovací kompresůrek bere při běžícím motoru až 15A, což tu 8A pojistku za nějakou dobu spálí, a navíc ta zásuvka i zástrčka jsou při procházejících 15A opravdu horké.
Navíc, čím je ten dofukovací kompresůrek starší, tím víc ztuha jde a tím víc proudu bere.
Vyřešil jsem Makita kompresůrkem DMP180Z, kterej je ve srovnání s těma běžnejma "hračkama" na 12V nějaký o hodně účinnější/kvalitnější, protože např. po komplet nafouknutí úplně prázdného kola od auta 205/55 R16 na 2,4ATM, tak baterka Makita 18V 5Ah pořád ukazuje čtyřma červenejma ledkama plné nabití! Což by při odběru přes 10A po tu dobu plnění gumy nebylo možné..odběr musí být o dost nižší IMHO.

Asi jste nepochopil co jsem napsal,když bude vada v regulaci alternátoru,tak může dávat hodně voltů,vinutí motoru kompresoru se hřeje ,stoupá odběr a dojde k odpálení pojistky.A dále jsem vše popsal výše,každý pohyblivý spoj musí být naprosto čistý,jinak se to tam hřeje a zatěžuje to více pojistku.Zrovna tak tomu dochází při znečištěných kontaktech v zásuvce,hřeje se to tam,motor dostává méně voltů,stoupají ampéry,hoří pojistka.
Jak píšete,že jsou některé zásuvky horké,mají špatný kontakt,jsou zoxydované.V těch zásuvkách jsou natolik silné komponenty,že ty ampéry musejí utáhnout hravě.Ale vše má svůj strop,jištěno pojistkou.
Proto i výkonnější DC AC měniče mají jak autozásuvku a na větší odběry skřipce přímo na baterii.

Asi nejste elektrikář, protože když se vinutí motoru hřeje tak stoupá jeho odpor, stejně tak když hřeje jakýkoli nedokonalý elektrický spoj tak je to proto že jeho odpor je větší než velmi malý odpor u dokonalého spoje.
Platí že autozásuvka 12V není konstruována ani jištěna 15A, a tyto strojky/kompresůrky ten proud pokud jsou starší prostě berou.
A vaše věta "když se něco hřeje, motor dostává méně voltů, stoupají ampéry" ta je nelogická!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru