Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dlouho může běžet vysavač? Vysoušení podlahy a stěny.

Proč se ptám? Protože chci vysušit díru v zemi kde je Anhydrit a nasaklo to vodou.
Díra není hluboká ale potřebuji vědět jak dlouho mohu nechat v díře strcenou hadici od vysavače aby tam cpal vzduch, který kolem trubky vysavače se bude vracet zase zpátky. Alias cirkuluje směrem ven.

Vysavač je karcher wd3

Nic jiného mě nenapadlo.
A nemohu to víc otevřít protože všude kolem je podlahové vytápění, podlaha a zdi.

Jak lépe vůbec vysuším takovou díru?
Když tam budu cpát vzduch nebo ten vzduch odsavat ?
Stěny ytong podlaha Anhydrit.
Podlahu pod kachlickama jsem vysušil. Ty byli venku. Ale pod zdi to bylo mokré protože to šlo kolem trubky dolů.

[url]https://ibb.co/rk4Mbns
https://ibb.co/xj6V1P4
https://ibb.co/ZLwHB8b
https://ibb.co/fD52Yw7
https://ibb.co/ZMNsvm4[/url]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím, že by u vysavače byla nějak uvedena doba provozu. Jedná se o běžný komutátorový motor, tedy ž…
Zerozero 02.01.2023 17:23
Zerozero
Zatím každý vysavač, co jsem měl v ruce, se poměrně rychle zahřál na provozní teplotu a pak na ní už…
gilhad 02.01.2023 21:59
gilhad
Jen technická otázka: jak jsi vypočítal těch 356 hodin/2 roky?:?:
Karel04 02.01.2023 23:24
Karel04
půl hodiny denně, nebo hodinu obden, - prostě od oka, aby se to snadno počítalo - já bych takhle m… nový
gilhad 03.01.2023 00:53
gilhad
Půl hodiny denně chápu, ale jak ti vyšlo, že 365*0,5*2roky= 356? ::):-D nový
Karel04 03.01.2023 08:13
Karel04
A sakra! :-? No prostě z hlavy jsem to udělal blbě a nevšimnul si .... :-[ nový
gilhad 03.01.2023 12:27
gilhad
Z mého hlediska to nebude fungovat,ten vháněný vzduch nemá výstup,tudíž foukáte do slepého otvoru.Vž…
Lubomír 02.01.2023 19:11
Lubomír
V zadání autor píše, že tu díru nemůže udělat větší a že ten vzduch nafouká do konce té díry a tou d…
gilhad 02.01.2023 21:33
gilhad
Proč zrovna 1.74 násobek? Ať prostě řekne zedníkovi, aby průměr díry zvětšil √3 krát :-) nový
umfa 04.01.2023 14:32
umfa
Protože se jinak zedník z toho naprosto opupínkuje a pomine a zkusí to udělat nejmíň 9x větší :-D (P… nový
gilhad 04.01.2023 17:40
gilhad
Teplovzdušnou pistoli, nebo fén, nasadit na něj hadici od vysavače, nebo ještě lépe kratší plastovou…
George63 02.01.2023 20:01
George63
Bavíme se o mokrém masivu podlahy, tam tohle nebude fungovat. nový
kejki 04.01.2023 13:57
kejki
Tyhle vysavače mají motor chlazený nasávaným vzduchem (vzduch prochází motorem), takže bych řekl, že… nový
umfa 03.01.2023 10:56
umfa
Nemáš pravdu,je tam turbína vodník,nemá s chlazením motoru nic ! Ten motor má na chlazení vlastní vr… nový
E250TD 05.01.2023 15:15
E250TD
Jedině vysoušeč. všechny tyhle sádrové věci drží vodu a je nutné snižit vlhkost vzduchu, aby se voda… nový
kejki 04.01.2023 13:56
kejki
V celém objektu je vzduchotechnika právě na vysoušení. Foukal a vysaval jsem to týden v kuse. Nikde… nový
CreativanDevil 04.01.2023 16:05
CreativanDevil
To jsem rád. Kdyby se to objevilo vyvolává představu, že příčina není odstraněna? Ať se daří. nový
kejki 04.01.2023 21:08
kejki
Co takhle nasypat tam silikagel? S barevným indikátorem. Až natáhne vlhkost, vysát vysavačem (Karche… nový
Cvrk 04.01.2023 21:22
Cvrk
Zajimavý nápad. Nakonec se to jen sušilo vzduchem a podlahovým topením. Už to je i obložené a zítra… nový
CreativanDevil 12.01.2023 18:05
CreativanDevil
Obávám se, že silikagel nebude příliš účinný. Provětrávání teplým vzduchem je násobně rychlejší, do… nový
umfa 13.01.2023 12:38
umfa
Správně, mám laboratorní tréning :-) Zase by to bylo za málo energie, až pak na to finální přesušení… poslední
Cvrk 14.01.2023 14:10
Cvrk

Nevím, že by u vysavače byla nějak uvedena doba provozu. Jedná se o běžný komutátorový motor, tedy životnost, mimo náhodného zkratu ve vinutí, je dána zpravidla životností uhlíků a komutátoru.
Tedy asi mnoho hodin. Karcher není až tak špatný, takže oteplení nebude až tak kritické, že by přesahovalo přípustnou mez. Většinou je chlazení průtokem nasávaného vzduchu, tedy značné.
Po dosažení určité teploty se dál už teplota nezvyšuje. Ale teplota výstupního vzduchu napomůže vysoušení, proto je lepší foukat dovnitř.
V dnešní době je nutno vzít v potaz spotřebu, která může být třeba 1,5 kW.
Údaj o tom, že není určeno pro profi užívání se uvádí proto, že se nejedná o profesionální stroj, který by byl také podstatně dražší a nepředpokládá se tak silný provoz. Například uklízečka ve firmě by ho mohla používat denně mnoho hodin a pak předpokládaná životnost by nemusela vydržet přes záruku. Samozřejmě při vysoušení třeba mnoho dní, je potřeba počítat s větším opotřebením.
Vzhledem k tomu, že vysýchání asi nebude hned, zdá se mi způsob velmi energeticky náročný.
Možná bych, je li to možné, zkusil jiný způsob. Například do prostoru umístit topné těleso, třeba výkonnou klas. žárovku (200 (?) W). A k tomu na výměnu vzduchu jen nějaký ventilátorek připojený na hadici od vysavače.
Teplo by vysavač sice dodal také, ale za cenu spotřeby. Přitom množství vzduchu je tak velké, že vzduch prostorem proletí rychle a teplo půjde i se vzduchem zbytečně ven. Při té rychlosti nestačí vzduch teplo předat do stěn prostoru. Lepší by bylo sálavé teplo a menší výměna vzduchu.
---- Ale jen moje teorie, tedy bez záruky. ;-):beer:

Zatím každý vysavač, co jsem měl v ruce, se poměrně rychle zahřál na provozní teplotu a pak na ní už zůstal. Takže se dá předpokládat, že pokud to nějak neudusíš (jak píšu jinde, konec hadice aspoň poloměr nad dno díry), tak by to teoreticky mělo běžet bez problémů furt, ale protože se motor opotřebovává (uhlíky a spol.) tak spíš po nějakou dobu odvozenou od konstrukce, která je nějak nadimenzovaná z výroby.

Výrobce může celkem rozumně odhadnout, jak dlouho motor vydrží (přinejhorčím otestovat na X kusech), ale záruku nemůže dát na "motohodiny", nýbrž musí na dva roky pro koncáka.

Protože záruka je daná zákonem, tak na to jde opačně - pro "domácí" použití se dá odhadnout, že (například) málokdo bude soustavně luxovat víc jak půl hodiny denně, nebo hodinu obden, a pak teda vyjde, že ten motor asi nenatočí v záruce víc jak 356 hodin, tak se to zaokrouhlí na 360 a hledá se nejlevnější motor, co těch 360 hodin provozu přečká.

Pro uklizečky by musel počítat aspoň 8 hod/den a dát tam 16x lepší motor, pro 3směnný provoz pak počítat 24hod/den a 48x lepší motor, nebo - protože mezi podnikateli jsou jiné zákony - dát kratší záruku (a nebo vázanou na ty "motohodiny")

Jenže pokud to budeš točit furt bez přestávky, tak těch 360 "motohodin" natoříš už za 15 dní, nikoli za dva roky (ale taky to nebude typické použití) a pak je jen otázkou, jak moc to výrobce předimenzoval a kdy ten motor vypoví službu (ubrousí si třeba ty uhlíky) a bude vyžadovat opravu/údržbu.

Takže tím trvalým provozem si to nijak extra neničíž, jen si plánovanou životnost využiješ v podstatně kratší době...

půl hodiny denně, nebo hodinu obden,

- prostě od oka, aby se to snadno počítalo - já bych takhle moc neluxoval, ale jsem ochoten uvěřit, že někdo na tom 3.5h za týden i stráví (a pořádá vysávací orgie, na které si jiní stěžujou). Rozhodně jde jen o ilustrační čísla vycucaná z palce, abych ukázal nosnou myšlenku - totiž, že je ten vysavač spíš než na 2 roky dimenzovaný na XYZ hodin a je na uživateli, zda je vyplácá po trochách v běžném provozu, nebo najednou naráz - až ty hodiny "dojdou", tak bude měnit uhlíky nebo motor ...

Z mého hlediska to nebude fungovat,ten vháněný vzduch nemá výstup,tudíž foukáte do slepého otvoru.Vždy musí být nějaký tunel kde proudí vzduch a unáší vlhkost,nebo chladí něco,který vyúsťuje někde ven.Jako bývalý údržbář v zemědělství vím jedno.Seno se v senících dosouší tak,že jsou pod ním rošty a tam se vhání vzduch,vyúsťují ven do prostoru na druhé straně,jinak by vzduch neproudil.Obilí podobně,zase roura obalená pytlovinou,tou se žene vzduch,který vyúsťuje na druhé straně.Toto by šlo řešit děrovanou krkačkou s výstupem na druhé straně.Do ní hnát vzduch který by otvory unášel vlhkost z prostoru,tu tam však nemáte,není důvod.Tu vyseknutou díru bych nechal nějaký čas otevřenou a pustit podlahovku,ono to časem vyschne.Hlavně u toho větrat,aby vlhkost měla kam odejít.:-)

V zadání autor píše, že tu díru nemůže udělat větší a že ten vzduch nafouká do konce té díry a tou dírou to kolem hadice půjde ven do (výrazně větší) místnosti.

Protože se s dírou už nic moc nedá dělat, tak je nejlepší z dostupných způsobů tu hadici do ní strčit tak, aby končíla alespoň svůj poloměr (raději průměr) nade dnem a byla buď uprostřed, nebo aspoň naproti místu s největší zásobou vlhkosti. (Čili hlavně ji tam nenarvat na doraz.)

Kdyby se se podařila rozšířit aspoň na 1.5 (a ještě raději na víc než 1.74) násobek průměru hadice (nebo i víc), tak tím líp, každý centimetr se počítá (a víc cm je výrazně lepší, než pravidelnější tvar).

Tyhle vysavače mají motor chlazený nasávaným vzduchem (vzduch prochází motorem), takže bych řekl, že nebezpečí přehřátí nehrozí. Spíš půjde o životnost uhlíků, ale podle mě by to pár set hodin vydržet mělo.

V celém objektu je vzduchotechnika právě na vysoušení. Foukal a vysaval jsem to týden v kuse. Nikde na dotek už žádná vlhkost není. Podlahové topení také jelo. Předpokládám že to není 100% protože nelze zjistit jak daleko vlhkost vstoupila. Ovšem kam jsme dosáhli tam to bylo vysušeno. Pozítří se bude zase dělat hydroizolace a obkladat. Kdyby se to objevilo znovu hold se udělá mřížka na zeď, z venku sauny, ať vlhkost uniká z podlahy směrem od sauny a postavil by se před ní odvlhčovač vždy přes večer, až do doby kdy by z něj nic neteklo.

Obávám se, že silikagel nebude příliš účinný. Provětrávání teplým vzduchem je násobně rychlejší, do silikagelu se ta vlhkost dostává jen difúzí, to je spíš taková laboratorní metoda. Jinak sušit silikagel v troubě je zbytečně zdlouhavé, mikrovlnka je mnohem rychlejší :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru