Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kotel opop H425 špatně hoří - je to palivem?

Mám dotaz měl jsem kotel Dakon 24 byla to 2 třida ,tak jsem ho vyměnil za kotel opop H425 ale špatně mi hoří .ted nevím jestli je to palivem mám kostku ale v návodu pro tento kotel je ořech. Vadí to? Je hrozně moc popela a nespáleneho paliva .Víc jak 50 stupnů na kotli nevytopím. Děkuji za příkladnou odpověd

Změna předmětu, původně: kotel opop H425 (host)
Změna kategorie, původně: Pokec (host)

Předmět Autor Datum
Těch důvodů proč ,může být více . Kdo instaloval ten kotel ? Co zjistil při uvedení do provozu ? A t…
E250TD 02.01.2023 06:46
E250TD
To bude asi nějaká desátá emisní třída. Nulové emise. :-):-)
okolo 02.01.2023 09:09
okolo
Tak jsem kouknul do manuálu toho zázraku,je to doladěná H 418 nakloněná zadní deska,aby dlouhý plame…
Lubomír 02.01.2023 12:11
Lubomír
Palivem to může být, jelikož každé uhlí má trochu jiné parametry. Být tebou tak bych zkusil vyndat t…
nerady 02.01.2023 13:55
nerady
Také jsem kdysi používal ten kotlík H41, ale pak už Dakony U18. Což jsou všechno kotle odhořívající.…
George63 02.01.2023 19:33
George63
Podle mne nejspíš kvalita a velikost paliva. Zkuste sehnat od nějakého známého kvalitní ořech (který…
George63 02.01.2023 19:45
George63
Jen k doplnění,od lonského ledna,souběžně se zdražováním uhlí,stoupá v bílinském uhlí podíl hlušiny…
nový 03.01.2023 07:30
nový
Uhlí se těží z různých míst a před milióny let vznikalo z různých rostlin a za různých podmínek. Jen…
nerady 03.01.2023 09:24
nerady
zlodějů,kteří za vyšší cenu prodávají HORŠÍ uhlí. To bylo i za soudruhů. Jeden rok jsem vyndaval v…
čumil old 03.01.2023 17:01
čumil old
V recenzích na kotle opop na heureka bylo popsáno, které úpravy přiblíží kotel k Dakonu. Byl tam něj…
kejki 04.01.2023 13:11
kejki
Kejki píše o podobnosti s dakonem. Tam bývala na dně díra pro vysypání bordelu při čistění kotle a k… poslední
čumil old 04.01.2023 19:10
čumil old

Těch důvodů proč ,může být více . Kdo instaloval ten kotel ? Co zjistil při uvedení do provozu ? A to ,proč to nehoří ,jak si přeješ by měli zjistit ..kominík a mistr kamnářský .Mimo jiné,dám li velmi dobré podmínky ke spalování shoří i to ,co běžně dělá problém. Délka komína,jeho čistota,přívod vzduchu k topidlu etc.jsou podmínkou .

Tak jsem kouknul do manuálu toho zázraku,je to doladěná H 418 nakloněná zadní deska,aby dlouhý plamen nemohl k výhřevné lamele.
Vlastním dodnes H41 ,zkušenost mám i se slabším H418.
V 41 jsem topil desítky let,základem je drobnější uhlí,musí se sesypat od přední šikminy pod první lamelu a odhořívat.Topil jsem většinou drobným ořechem,nejlepší byl však ledvický,to kotlik bublal na osmdesát celý den,klapka škvíru na sirku.
Jak uvádím,když je uhlí větší a neprojde tou mezerou pod lamelu tak to hoří mizerně.
Jinak doporučuji odzkoušet podtlak z komína,jestli někde nepřisává falešný vzduch.Základem tahu všech kamen a kotlů je dokonalé utěsnění kouřovodů.Veškerá topidla pracují na stejném principu,jen tyto novinky mají pár udělátek pro výplach mozků lidu a přidané čísílko k původní ceně dříve dobře funkčního kotle.Ve vašem případě je to pětka,H41 stál 4600 kč a věřím,že pracuje při kvalitním uhlí a dobrém spalování naprosto stejně.:-)
.

Palivem to může být, jelikož každé uhlí má trochu jiné parametry. Být tebou tak bych zkusil vyndat ty šamotové desky co jsou hned u ohniště na obou stranách. Já mám zatím Dakona 3. třídu, ale jelikož ho mám již víc jak 10 let tak jsem na jaře koupil OPOP a mám ho rozdělaný na dílně budu tam navařovat větší potrubí na samotíž. Po prohlédnutí kotle jsem se rozhodl, že ty šamoty okolo ohniště vyndám a nahoru dám litinové tály. Šamot tam v podstatě působí jako tepelná izolace, co drží teplo. Na sporáku na uhlí v kuchyni taky nemáš šamot na varné plotně ale litinové tály. Těm co by mi chtěli vysvětlovat jak to dělám blbě jen opakuji, že pevnými palivy topím od svých deseti let, táhne mi na 70 a děda byl topičem v parním mlýně a strejda na parní lokomotivě.:-)

Také jsem kdysi používal ten kotlík H41, ale pak už Dakony U18. Což jsou všechno kotle odhořívající. To jsme topili rovněž uhlím, většinou ořech. Za "Rusáků", kteří u nás měli posádku, občas brikety- německá "vajíčka", který oni u nás kradli v kasárnách a poměrně levně prodávali. :-) Na tom Dakonu jsem měl ubastlenu automatiku (klapka a ventilátor na uzavřených dvířkách popelníku a řízeno prostorovým termostatem a sínacími hiodinami).
Pak se mi podařilo, kolem roku 87, společně s naším podnikem, zajistit a realizovat, i pro obec, plynovou stanici na ZP a rozvod plynu. Tak jsem do toho Dakona sehnal poslední kus adaptéru na ZP a ten pak provozoval cca 15 let. To byla paráda. ;-) A dodnes jej máme takto instalovaný, provozuschopný, pouze odstavený z provozu.
No a pak tedy, když jsme předali náš RD dceři se zetěm, tak ten že bude topit dřevem (jeho rodina vlastní les a on je "pyroman", musí vidět oheň v kotli :-)). Takže posledních cca 17 let už provozujeme Viadrus (prohořívací litiňák na dřevo), osazený rovněž do systému společně s původním Dakonem.
No a v systému mám dodnes i ještě funkční elektrokotel 12 kW, realizovaný osobně samodomo, do samotížné stoupačky, při osobně samodomo nově rekonstruovaném ústředním topení, v letech 86. Takže zkušeností rovněž "do aleluja". ;-)
Ty šamotové cihly do topeniště jsou vkládány, dle teorie a výrobců, za účelem dokonalejšího spalování kouřových plynů, čímž mají zajistit jejich dokonalejší spalování a menší emise. Mají toho dosahovat tím, že se šamot nažhaví a plyny na nich dokonaleji odhořívají. To, že jsou pak problémy s intenzivnějším usazováním popílku, čímž pak s horším tahem a nutností častého čistění, to jim nijak nevadí, to pak vadí spíše až uživateli. Takže pak hodně uživatelů, pokud kotel s tímto "ekologickým vylepšením" instalují a snaží se provozovat, nakonec ty cihly stejně vymlátí. Ale hlavně že má kotel potřebný "emisní štítek" pro povolenou třídu emisí, pro případnou kontrolu. Toť opět zkušenosti z mého okolí.
Vzhledem k tomu, že i náš stávající Viadrus je starší a nemá potřebnou "třídu", tak už zeť koupil nějaký nový kotel, který tedy vyhovuje, ale zátím jej má někde uložen a ještě jsem jej ještě neviděl. A ánžto už není termín výměny aktuelní, tak frčíme stále na tom původním (nesmrtelném) litinovém Viadrusu. A
Jinak typuji, u tazatele, že jde za prvé určitě o kvalitu uhlí (viz hodně popela), nevhodná velikost a špatný tah (viz neshoří-nespálené zbytky paliva). A ty "šamoty" na tom mají rovněž určitě svůj velký podíl. ;-)

Podle mne nejspíš kvalita a velikost paliva. Zkuste sehnat od nějakého známého kvalitní ořech (který má dotyčný odzkoušen) a zkuste topit jím. Pokud by nedošlo ke zkvalitnění spalování a dostatečnému hoření a ohřevu vody v systému a pokud to dřívější Dakon dokázal, zkontrolovat kvalitu spalinových cest. Kotel múže být náročnější na lepší tah, vzhledem k "ekologickým úpravám" v ohništi a spalinovém prostoru.;-)

Jen k doplnění,od lonského ledna,souběžně se zdražováním uhlí,stoupá v bílinském uhlí podíl hlušiny a tedy i popela.Ta jílová příměs navíc zůstává ve formě valounků,takže místo roštování musím při KAŽDÉM přikládání ty kusy odstranit,mám kamna,mají hustší rošt než kotly.V současné době mám cca o 30% více popela než předloni.
To je typické chování českých podnikatelů,tedy zlodějů,kteří za vyšší cenu prodávají HORŠÍ uhlí.
Hlavně mi nikdo nepište bláboly o reklamaci,loni jsem byl šťastný,že jsem nějaké uhlí vůbec do zimy sehnal!

Uhlí se těží z různých míst a před milióny let vznikalo z různých rostlin a za různých podmínek. Jen na osvětlení, je také rozdíl pokud topíš bukem či topolem. Další věcí je jak jim funguje separace. Když jsem před léty kupoval uhlí, tak jsem se vždy ptal šachťáků jak kvalitní uhlí těží a dle toho jsem časově nakupoval. Před rokem 1990 jsem dělal podnikového energetika a měl na starost několik kotelen (na uhlí, zemní plyn, svítiplyn, elektorkotelnu a LTO, mazut ředitel vyměnil za LTO). Na konci měsíce nám šachta vracela peníze dle kvality dodaného uhlí, jelikož z každého dne se odebíral vzorek a ten šel do laboratoře. Uhlí mělo mít určitou deklarovanou výhřevnost a když ji nesplňovalo tak nám přišlo finanční vyrovnání. Nyní již léta kupuji brikety z NSR a je tam také občas rozdíl ve výhřevnosti.

V recenzích na kotle opop na heureka bylo popsáno, které úpravy přiblíží kotel k Dakonu. Byl tam nějaký problém s přepážkou a čistícím otvorem. Byla to tedy ještě řada 41, ale ty věci souvusí s emisní třídou, takže ten zprasek bude i v 42. Kotel je citlivý na tah a musí mít přiklopené víko, kvůli předehřevu primárního vzduchu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru