Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kotel opop H425 špatně hoří - je to palivem?

Také jsem kdysi používal ten kotlík H41, ale pak už Dakony U18. Což jsou všechno kotle odhořívající. To jsme topili rovněž uhlím, většinou ořech. Za "Rusáků", kteří u nás měli posádku, občas brikety- německá "vajíčka", který oni u nás kradli v kasárnách a poměrně levně prodávali. :-) Na tom Dakonu jsem měl ubastlenu automatiku (klapka a ventilátor na uzavřených dvířkách popelníku a řízeno prostorovým termostatem a sínacími hiodinami).
Pak se mi podařilo, kolem roku 87, společně s naším podnikem, zajistit a realizovat, i pro obec, plynovou stanici na ZP a rozvod plynu. Tak jsem do toho Dakona sehnal poslední kus adaptéru na ZP a ten pak provozoval cca 15 let. To byla paráda. ;-) A dodnes jej máme takto instalovaný, provozuschopný, pouze odstavený z provozu.
No a pak tedy, když jsme předali náš RD dceři se zetěm, tak ten že bude topit dřevem (jeho rodina vlastní les a on je "pyroman", musí vidět oheň v kotli :-)). Takže posledních cca 17 let už provozujeme Viadrus (prohořívací litiňák na dřevo), osazený rovněž do systému společně s původním Dakonem.
No a v systému mám dodnes i ještě funkční elektrokotel 12 kW, realizovaný osobně samodomo, do samotížné stoupačky, při osobně samodomo nově rekonstruovaném ústředním topení, v letech 86. Takže zkušeností rovněž "do aleluja". ;-)
Ty šamotové cihly do topeniště jsou vkládány, dle teorie a výrobců, za účelem dokonalejšího spalování kouřových plynů, čímž mají zajistit jejich dokonalejší spalování a menší emise. Mají toho dosahovat tím, že se šamot nažhaví a plyny na nich dokonaleji odhořívají. To, že jsou pak problémy s intenzivnějším usazováním popílku, čímž pak s horším tahem a nutností častého čistění, to jim nijak nevadí, to pak vadí spíše až uživateli. Takže pak hodně uživatelů, pokud kotel s tímto "ekologickým vylepšením" instalují a snaží se provozovat, nakonec ty cihly stejně vymlátí. Ale hlavně že má kotel potřebný "emisní štítek" pro povolenou třídu emisí, pro případnou kontrolu. Toť opět zkušenosti z mého okolí.
Vzhledem k tomu, že i náš stávající Viadrus je starší a nemá potřebnou "třídu", tak už zeť koupil nějaký nový kotel, který tedy vyhovuje, ale zátím jej má někde uložen a ještě jsem jej ještě neviděl. A ánžto už není termín výměny aktuelní, tak frčíme stále na tom původním (nesmrtelném) litinovém Viadrusu. A
Jinak typuji, u tazatele, že jde za prvé určitě o kvalitu uhlí (viz hodně popela), nevhodná velikost a špatný tah (viz neshoří-nespálené zbytky paliva). A ty "šamoty" na tom mají rovněž určitě svůj velký podíl. ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny