Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Baterie pro fotovoltaickou elektrarnu

Zdravim,
stavim na chate bez elektriky malou fotovoltaickou elektrarnu a chci k ni poridit i baterii rozumne kapacity. Na trhu je rada reseni, napr. od firmy EcoFlow nebo Bluetti, ale jsou strasne drahe. Nejlevnejsi s LiFePO₄ a kapacitou 2 kWh vyjde na cca. 50.000 Kc. Jsou i levnejsi baterie, napr. PylonTech H48050, ale k tem zase potrebujete menic a stridac.
Neresil jste nekdo podobny problem? Co jste zvolili?
Zbyna

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ja si stavim vlastni z 18650 clanku ze starych notebookovych baterii. Pokud mas moznost nekde sehnat…
kubik 15.10.2022 23:11
kubik
Jen jsi zapomnel dodat, ze je to casove narocna cesta. Vsechny baterky musis zmerit (nabit, vybit, n…
Jan Fiala 16.10.2022 14:50
Jan Fiala
"Muzete to mit rychle, levne a dobre - vyberte dve moznosti" :) Trva to dlouho, ale kdyz tomu venuje…
kubik 17.10.2022 11:14
kubik
Ja si s tim taky hral, takze vim, jaky je to proces. Vyteznost ze starych baterek tak 30%, clanky ta…
Jan Fiala 17.10.2022 14:43
Jan Fiala
No, OP zminuje 2kWh, coz je jeste timhle zpusobem realizovatelne. Ja mam vetsi vyteznost, rekl bych…
kubik 17.10.2022 18:20
kubik
Abych dokoncil myslenku - takhle vypada muj testovaci proces: fkP9lAI Zleva: LiitoKala-300, tri Liit… nový
kubik 25.11.2022 16:14
kubik
Ahoj. Předloni jsem v Číně (na Aliexpress) nakoupil pro jednofázový kombinovaný střídač 5KW (v poloo… nový
Jarick 21.12.2022 18:52
Jarick
K čemu jsou tedy dotace? Jde pouze o přelévání státních peněz. Myslíte si, že dotace vám sníží cenu?… poslední
Jarick 21.12.2022 22:26
Jarick

Ja si stavim vlastni z 18650 clanku ze starych notebookovych baterii. Pokud mas moznost nekde sehnat vetsi mnozstvi starych laptopovych baterii, u kterych je slusna sance, ze maji pouzitelne clanky, tak je to asi nejlevnejsi reseni. BMS pouzivam obycejne cinske, bodova svarecka stoji do tisicovky (DH20) a cele to stavim do stare plechove krabice od munice, ktere stoji kolem petistovky.

"Muzete to mit rychle, levne a dobre - vyberte dve moznosti" :)
Trva to dlouho, ale kdyz tomu venujes kazdej den deset minut, tak za zimu mas dost clanku na slusnou baterii. Vyplati se investovat do nejake slusnejsi nabijecky, ja mam LiitoKala Lii-500, ktera dela testovaci cyklus sama, takze tam vecer das ctyri baterky a rano mas otestovano, Zapises kapacity na jednotlive clanky fixou a das tam dalsi sadu. Navic se ta nabijecka da pouzit i na bezne NiMh a NiCd.
Ja mam teda v ramci urychleni procesu jeste separatni nabijecky s TP4056 (asi deset), takze pred testovanim nabiju clanky v nich, abych neplejtval casem na LiitoKale, a mam i "ozivovaci" nabijecku na clanky, ktere maji prilis nizke napeti, nez aby je nabijecka rozpoznala a nabila, ale to uz by bylo na delsi povidani.

Ja si s tim taky hral, takze vim, jaky je to proces. Vyteznost ze starych baterek tak 30%, clanky tak 1600mAh, kdyz se zadari. Pod 1300 rovnou vyhazovat. Pak ruzni vyrobci, takze se clanky chovaji jinak - Sanyo (ruzove) taky rovnou vyhazovat, protoze hreji jak blazen. A ted si vezmi, ze chces 48V baterii s nejakou rozumnou kapacitou pro domacnost, treba 8kWh. Budes potrebovat pres 1500 clanku takto otestovanych, to znamena, ze budes testovat min. 3x tolik clanku, to mi pri tvych 4 ks denne vychazi pres 5 let.
K tomu pri 30% vyteznosti a prumerne 6 clankove NB baterce je to asi 750 notebookovych baterek. A az to dodelas, tak rovnou muzes pokracovat, protoze ti budou odchazet jednotlive packy.

To uz radeji baterku z elektromobilu.

No, OP zminuje 2kWh, coz je jeste timhle zpusobem realizovatelne. Ja mam vetsi vyteznost, rekl bych pres padesat procent, ale musim se mrknou na to, kolik clanku jsem vyhodil (mam je porad jeste v pytli pod stolem v praci). Nejlepsi clanky maji kolem 2500, vetsinou se pohybuju mezi 1600-2100.
Sanyo cervene vetsinou za moc nestoji a prehrivaji se, ale mam i dobre, je to tak pul napul. Ruzovych moc nemam, takze nemuzu srovnavat.

Na testovani mam ve skutecnosti tri LiitoKaly a zvladnu s prednabijenim dva cykly denne. Navic clanky bodovane po dvou vetsinou nechavam po dvou, nerozebiram je. Co si vzpominam, mel jsem prubezne v nejake fazi testovani asi tricet clanku soucasne (refresh - nabijeni - testovani - druhe nabijeni), takze to netrvalo tak dlouho. 2kWh bych za zimu urcite poskladal.
Ale je fakt, ze pokud nemas zdroj levnych baterii, tak bych 8kWh asi takhle neposkladal.

Momentalne mam tri takhle poskladane baterie, dve mensi (odhadem tak 600Wh) a jednu vetsi (pres 1kWh). Z tech mensich je jedna starsi, proslo pres ni asi ctvrt MWh (podle solarni nabijecky) a pres zimu ji rozeberu, protoze mam pocit, ze uz slabne. Ale ma narok, byla skladana z vicemene odpadnich clanku jako experiment. Ty dalsi dve jsou nove (nejvetsi jsem poskladal predevcirem) a do provozu pujdou na jare.

Pres zimu taky konecne postavim diyBMS a dalsi baterii, zkusim se dostat nekam ke dvema kWh :)

Abych dokoncil myslenku - takhle vypada muj testovaci proces:
fkP9lAI
Zleva: LiitoKala-300, tri LiitoKala-500, osm samostatnych nabijecek, ozivovacka a jeste jedna Lii-500. Fotka zachycuje stav vcera, takze po ctyrech dnech testovani.
Clanky na hromadach vpravo nahore jsou otestovane, pouzitelne jsou ty tri nejvetsi hromady - modre a sede jsou 1700+, dalsi hromada je 2000+ a ta prevazne ruzova je 2500+.
Z padesati baterii je asi ctvrtina k nicemu (vytekle, nerozebiratelne, NiMh), asi tak dvacet clanku je nepouzitelnych (kapacita pod 1000, prehrivaji se nebo jsou mechanicky poskozene), a asi dvacet maji kapacitu 1000-1500, takze se daji pouzit na neco jineho, treba do svitilen, veci na solarni pohon, "pomocne" baterky (pro cerpadlo) apod.
Jeste nemam dotestovano, ale odhaduju, ze zatim mam asi 120 dobrych clanku (1500+) a aspon dvacet pouzitelnych. Takze v prumeru asi 2,5 dobreho clanku na jednu notebookovou baterii, a jeden dobrej clanek me prisel na padesat centu (dvanact korun).

EDIT: pochopitelne jeste budu testovat, jak drzi napeti rekneme po dvou mesicich. Z minule varky, kde bylo asi dveste clanku, jich asi patnact kleslo na +/- 3.7V a dalsich patnact niz (pod tri). Ty ovsem lezely (kvuli me lenosti) asi dva roky :)

Ahoj. Předloni jsem v Číně (na Aliexpress) nakoupil pro jednofázový kombinovaný střídač 5KW (v poloostrovním zapojení) - 32Ks LiFePo4 100Ah (dvojce článků paralelně a pak vše do série pro 48V) od Liitokala (nominální výsledek 51,2V 200Ah, úložiště tedy cca 10KW) + BMS s bluetooth (provozní proud 125A, špičkový tuším kolem 400A) + aktivní balancer max 10A + propojky (v sériovém zapojení jsem je zdvojoval, takže jich bylo v originálním balení málo). Vše za cca 35.000Kč. Zbouchal jsem bednu ze sádrokartonu (nevodivá, nehořlavá) a tam vše uložil. Doprava sice trvala 2 měsíce (začínalo mi už "lepit") a dnes to bude o cosi dražší, ale zboží došlo, a s cenami LiFePo4 v ČR je to stále nesrovnatelná cena (stejně je drtivá většina článků prodávajících se u nás z Číny. Tady ti z nich poskládají kompletní akumulátor, vytvoří tím z toho "vlastní" výrobek a přidají si stovky % navrch). I kdyby vydrželi méně, než píše výrobce (> 5000 cyklů při max. vybíjení na 20%). Počítám, že dřív sejdou věkem, než počtem cyklů. Za ty prachy.. Zatím jsem s nimi velmi spokojen. Šlapou jak hodinky. Později jsem zjistil, že aktivní balancér není potřeba. Hodil se hlavně na začátku pro srovnání článků, než jsem je začal spojovat do paralelních dvojic. Balancování 200mA za provozu, které umí mé BMS, zatím v pohodě postačuje. Ale pokud ti stačí menší kapacita, nebo koupíš 16ks článků s kapacitou která ti stačí, není potřeba články zdvojovat. Já to tak vybral jen kvůli ceně. 32 ks 100Ah bylo levnější než 16 ks 200Ah.

K čemu jsou tedy dotace? Jde pouze o přelévání státních peněz. Myslíte si, že dotace vám sníží cenu? Jde pouze o nenápadný klam. Bez dotace a s nějakými elektrikářskými znalostmi, pokud si uděláte čas "co koupit" a bude vám to mít kdo zapojit, vytvoříte FVE mnohem levněji bez dotace, než od "specializované firmy" s dotací. Tzn dotace které (možná) získáte, sežere firma, která vám dělá FVE. Chce někdo více FVE, nebo chce jen někdo nenápadně rýžovat? Viz třeba cena baterií LiFePo4..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru