Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Baterie pro fotovoltaickou elektrarnu

Zdravim,
stavim na chate bez elektriky malou fotovoltaickou elektrarnu a chci k ni poridit i baterii rozumne kapacity. Na trhu je rada reseni, napr. od firmy EcoFlow nebo Bluetti, ale jsou strasne drahe. Nejlevnejsi s LiFePO₄ a kapacitou 2 kWh vyjde na cca. 50.000 Kc. Jsou i levnejsi baterie, napr. PylonTech H48050, ale k tem zase potrebujete menic a stridac.
Neresil jste nekdo podobny problem? Co jste zvolili?
Zbyna

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj. Předloni jsem v Číně (na Aliexpress) nakoupil pro jednofázový kombinovaný střídač 5KW (v poloo…
Jarick 21.12.2022 18:52
Jarick
K čemu jsou tedy dotace? Jde pouze o přelévání státních peněz. Myslíte si, že dotace vám sníží cenu?… poslední
Jarick 21.12.2022 22:26
Jarick

Ahoj. Předloni jsem v Číně (na Aliexpress) nakoupil pro jednofázový kombinovaný střídač 5KW (v poloostrovním zapojení) - 32Ks LiFePo4 100Ah (dvojce článků paralelně a pak vše do série pro 48V) od Liitokala (nominální výsledek 51,2V 200Ah, úložiště tedy cca 10KW) + BMS s bluetooth (provozní proud 125A, špičkový tuším kolem 400A) + aktivní balancer max 10A + propojky (v sériovém zapojení jsem je zdvojoval, takže jich bylo v originálním balení málo). Vše za cca 35.000Kč. Zbouchal jsem bednu ze sádrokartonu (nevodivá, nehořlavá) a tam vše uložil. Doprava sice trvala 2 měsíce (začínalo mi už "lepit") a dnes to bude o cosi dražší, ale zboží došlo, a s cenami LiFePo4 v ČR je to stále nesrovnatelná cena (stejně je drtivá většina článků prodávajících se u nás z Číny. Tady ti z nich poskládají kompletní akumulátor, vytvoří tím z toho "vlastní" výrobek a přidají si stovky % navrch). I kdyby vydrželi méně, než píše výrobce (> 5000 cyklů při max. vybíjení na 20%). Počítám, že dřív sejdou věkem, než počtem cyklů. Za ty prachy.. Zatím jsem s nimi velmi spokojen. Šlapou jak hodinky. Později jsem zjistil, že aktivní balancér není potřeba. Hodil se hlavně na začátku pro srovnání článků, než jsem je začal spojovat do paralelních dvojic. Balancování 200mA za provozu, které umí mé BMS, zatím v pohodě postačuje. Ale pokud ti stačí menší kapacita, nebo koupíš 16ks článků s kapacitou která ti stačí, není potřeba články zdvojovat. Já to tak vybral jen kvůli ceně. 32 ks 100Ah bylo levnější než 16 ks 200Ah.

K čemu jsou tedy dotace? Jde pouze o přelévání státních peněz. Myslíte si, že dotace vám sníží cenu? Jde pouze o nenápadný klam. Bez dotace a s nějakými elektrikářskými znalostmi, pokud si uděláte čas "co koupit" a bude vám to mít kdo zapojit, vytvoříte FVE mnohem levněji bez dotace, než od "specializované firmy" s dotací. Tzn dotace které (možná) získáte, sežere firma, která vám dělá FVE. Chce někdo více FVE, nebo chce jen někdo nenápadně rýžovat? Viz třeba cena baterií LiFePo4..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru