Předmět Autor Datum
Dobrý den , podle fotky bez porovnání velikosti se těžko určí ,ale ohadem 2,2-4 Kw , výměna kabelu a…
Peru 10.07.2022 07:30
Peru
dekuji za odpoved no venku de facto byl pořad aly byl přikryty plachtou, Sem se tak byvil se znamim…
petr777 11.07.2022 23:59
petr777
Co Vám povídal známý, jsou až na to, že cirkula je nebezpečný stroj, bludy. Jestli je motor izolačně…
George63 12.07.2022 07:14
George63
okud má motor výkon 4 kW, tak z 1 hodinu odebere, při plném zatížení, 4 kWh Ó nikoliv. Odebere pods…
Rce 12.07.2022 22:33
Rce
Akorát, že fyzikálně příkon neexistuje. :-) To si vymyseli energetici, kvůli zohlednění ztrát.
Zerozero 13.07.2022 12:34
Zerozero
Neexistuje leda ve zprzněné germánštině: "(output) power" = "(input) power" × "efficiency" Česky: vý…
ms 15.07.2022 19:57
ms
Úplně tak to není. Z hlediska fyziky, je výkon jen jeden. Ztráty jsou jen z hlediska "lidského", kdy…
Zerozero 16.07.2022 10:08
Zerozero
Souhlas. Vysvětlovat tazateli detaily mezi "výkonem" a "příkonem" motoru jsem nepovažoval za nutné.…
George63 16.07.2022 13:40
George63
Jelikož tu není foto tak je těžké hodnotit prodejní potenciál. Pokud je to ale pila, která se vyrábě…
nerady 12.07.2022 08:12
nerady
Jenom informativně. V současné době spálený motor 4 kW pro cirkulu nechal zeťák převinout a stálo to…
George63 10.07.2022 18:51
George63
Pokud byl na cirkulárce tak se to orientačně dá zjistit podle průměru kotouče, který byl na cirkulár…
nerady 10.07.2022 20:17
nerady
dekuji za tip byl u toho 59 cm kotouč takže je to asi 4kw motor
petr777 12.07.2022 00:02
petr777
"Nejdůležitější součást motoru je typový štítek" to říkával docent Voženílek, patří to k jeho legend… poslední
ml1 19.07.2022 14:28
ml1

Dobrý den , podle fotky bez porovnání velikosti se těžko určí ,ale ohadem 2,2-4 Kw , výměna kabelu a zásuvky se vyplatí , musí se zvážit další využití , já navrhuji na stroje ( míchačka , pila, štípačka apod.) osadit pevnou vidlici (pak je potřeba kabelu jen cca 2m) a používat jeden kvalitní prodlužovák patřičné délky pro všechny stroje. Pokud je motor na převinutí tak je oprava tohoto typu bez štítku nerentabilní. musí se šetrně rozebrat , spočítat závity, zjistit zapojení a pak převinout .osadit nová ložiska . moc nevěřím ,že je motor špatný nebyl celou dobu někde venku . odkud jste ? není problém proměřit a říci více

dekuji za odpoved no venku de facto byl pořad aly byl přikryty plachtou, Sem se tak byvil se znamim a ten mi řikal že je to nebezpečny stroj že izolace na motoru muže byt už styřela a zakousne se a probyje to do kostry a zabije me to, pak jeste řikal že hodina toho peklostroje v provozu mě vyjde na cca 300kč bez zateže.
Pak jeste kolega psal že je to možna 4kw motor byl u toho koutouč 59 cm no a jednu vec sem si neuvedomil že sem si nechal předelat rozvadec dat slabsí jističe ted nevim jestli tam mam 25 nebo 16 s tou sestnactkou asi nemam šanci ji rozjet že..
No a jeste sem uvažoval že bych vymenil kabel zasuvku a jednoduše prodal ale pry to moc prodejni potencial nemá podle znameho, nastřel ceny+-

Co Vám povídal známý, jsou až na to, že cirkula je nebezpečný stroj, bludy. Jestli je motor izolačně v pořádku, se dá snadno změřit pomocí změření izolačního stavu megmetem. Ten má většinou každý, trochu fundovaný elektrikář. Pro případ snížení nebezpečí, v případě probití napětí na kostru, se dá toto velmi dobře eliminovat osazením proudového chrániče s vybavovacím proudem 30 mA. Poradí a zajistí rovněž elektrikář. No a nakonec ta spotřeba a cena provozu. Pokud má motor výkon 4 kW, tak z 1 hodinu odebere, při plném zatížení, 4 kWh. Takže ty si vynásobte vaší cenou 1 kWh a máte cenu provozu. I kdyby to byla, nyní, ke konci roku předpokládaná cena ČEZu 10,- Kč, tak to je 40 Kč za hodinu. No a k tomu rozběhu. Pokud je motor a cirkula s rozběhovým spínačem hvězda-trjojúhelník, tak by to možná jistič 16A zvlàdl. Ale to by se muselo vyzkoušet. Jinak by se to dalo ještě ovlivnit menším pilovým kotoučem, případně menším snížením otáček (změna řemenic).

Neexistuje leda ve zprzněné germánštině:
"(output) power" = "(input) power" × "efficiency"
Česky: výkon = příkon × účinnost. Holt český jazyk je příliš vyspělý, že dokáže zcela jasně a naprosto přesně toto rozlišit, ovšem podobně to má němčina, která dříve byla mezinárodním jazykem techniků a vědy obecně. Zákon zachování energie si opravdu energetici nevymysleli.

Úplně tak to není. Z hlediska fyziky, je výkon jen jeden. Ztráty jsou jen z hlediska "lidského", kdy se zohledňuje, co z výkonu je pro nás žádoucí a co považujeme za ztráty, protože to nepotřebujeme.
Jinak výkon na spotřebiči, je vždy "to žádoucí, plus i to nežádoucí".
Proto základní vzorec výkonu je U x I.
Ostatní, jako příkon, respektive vstupní výkon, či výstupní výkon, byly vymyšleny jen kvůli zohlednění toho, co považujeme za nepotřebné ztráty.
Tedy užitečný výkon a příkon, se používají spíš z hlediska ekonomiky, než čisté fyziky.

Souhlas. Vysvětlovat tazateli detaily mezi "výkonem" a "příkonem" motoru jsem nepovažoval za nutné. A tvrzení (souseda i Rce), že motor s udávaným výkonem 4 kW odebere podstatně víc kWh, je hloupost. Proto jsem mu uvedl, pro jeho informaci, jakou spotřebu by zhruba měl tenhle motor při maximálním zatížení.

Jelikož tu není foto tak je těžké hodnotit prodejní potenciál. Pokud je to ale pila, která se vyráběla před před rokem 1990 myslím že HOP 60 a měla možnost připojení malé hoblovky tak ta určitě prodejní potenciál v současné době, kdy si většina lidí začne v zimě přitápět dřevem má. Pokud máš hlavní jistič na domě 25 A tak si stačí vytáhnout z rozvaděče např. jistič 24 A a nechat udělat zásuvku. Jde o to jaké dřevo hodláš řezat a jaké množství. Zda to budeš řezat motorovkou či cirkulárkou.

Pokud byl na cirkulárce tak se to orientačně dá zjistit podle průměru kotouče, který byl na cirkulárce. U průměru kotouče kolem 50 cm a více počítej s výkonem okolo 4kW. Pokud by se sundala řemenice tak by se také dal zjistit jeho výkon podle hmotnosti a tabulek jelikož se jedná o náš výrobek. Tabulky byly pokud mě paměť neklame v časopisech Udělej si sám a také v jedné knížce, která navazovala na tento časopis a byly tam návody z tohoto časopisu. Dle řemeničky na hřídeli pro pilový kotouč zjistíš zda motor měl 1400 či 2800 otáček. Pokud byla stejná jak na motoru tak to bylo s největší pravděpodobností 2800 a pokud byla menší než na motoru tak měl motor 1400. Je to samozřejmě bez záruky ale mělo by to tak být.

"Nejdůležitější součást motoru je typový štítek" to říkával docent Voženílek, patří to k jeho legendárním výrokům. Jak ho zkouším hledat, tak zjišťuju, že už zbydou jen vzpomínky http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/casopis/tema/odesel-doc-ing-petr-vozenilek-csc--17861
Orientačně lze parametry odhadnout, to už tady zaznělo. Ale přesné informace jsou právě na štítku. U hromadně vyráběných motorů by pomohlo určení typové řady a typu, přecejenom neni to zakázkový kousek.
Převíjení motorů jsme dělali na učňáku i pro veřejnost za cenu použité mědi, možná by se dala najít taková možnost (osobně bych učňům svůj motor nesvěřil, vím co se všechno tam dělo a je s podivem, že všechny motory nám svěřené skončily jako funkční). V opravně bude nejvíc stát ta odborná práce.
Teda pokud je ten motor spálený, pokud by šlo jen o výměnu kabelu a zásuvky, bude to otázka pár stovek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru