Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porsche cayenne hybrid failure

Zdravím,
Mám potíže se svým miláčkem Porsche cayenne hybrid 2012. Průser je v tom, že mi absolutně odmítá spínat elektro motor a to již poměrně dlouho dobu cca 3 týdny. Co se týče elektriky tak jsem se zatím u něj setkal s následujícím jel jsem s rodinou do Němec do zábavního parku a tam jsme následovně i 3 noci přenocovali, bylo to na zimu a v den odjezdu mi auto hodilo informaci, že se hodilo do battery protection modu, tedy snahy co možná nejvíce zachovat baterii. Po zapnutí elektriky na klíč dokáže auto rsp. klima, rádio a vše ostatní jet cca. 1-2 minuty což mi příjde docela dost málo, dokud to nehodí hlášku, že pro úsporu energie se elektrika vypne. Na motor to jede bezvadně. Autobaterka mě nijak jinak nezlobí, např. že by spouštěla alarm, snížená svítivost u světel atd. Problém s naskočením hybridního motoru mám již delší dobu jak jsem deklaroval a projevuje se to následovně. Jel jsem do obchodu cca 15 minut od svého bydliště venku vysoká teplota začátek tropického počasí v ČR. Do obchodu auto dojelo krásně spínalo a elektrika pomáhala. Nakoupil jsem a chtěl odjet, když tu vyskočila právě ta zpráva "hybrid function failure". Celkový výkon elektro motoru je asi 34Kw takže žádná sláva, ale opatrně jsem dojel domů s tím, že se pravděpodobně elektrika v tom horku přehřála a potřebuje klid si odpočinout. Ráno ale zpráva nezmizela a tak tomu bylo i následující týden každý den, každé nastartování. Následně jsem odjížděl na dovolenou s tím, že si vůz nechám zaparkovaný na nadzemním parkovišti poblíž letiště. Na začátku cesty opět mě známé varování, ale v moment, kdy jsem si na parkovišti najel na výjezd do patra zničehonic elektro motor sepnul a já si po parkovišti jezdil čistě na elektriku, fungovalo to naprosto bezvadně. Po návratu z dovolené (7 dní) jsem byl zvědavý jak to bude fungovat a ejhle po nastartování opět sepl a fungoval jak má. Dojel jsem domu a následující den vyskočila znovu ta zatracená hláška. Tak přemýšlím co teď s tím dál. V případě, že bych tuto práci žádal u originálního dealera porsche platil bych prakticky za celý nový hybridní pohon a to by vyšlo skoro jako nové auto. Ještě před návštěvou nějakého fachmana bych se rád na to podíval sám, i jen pro případ, aby mi na nos nedával bulíky. Nevím, ale kde začít. Zkušenosti s údržbou mám spíše začátečnické, tedy výměna oleje, filtrů, gum atd. Diagnostiku nevlastním. Spíše bych rád diagnostikoval na základě projevů a chování. Mimo jiné je asi vhodné dodat, že i přes nesepnutí elektromotru se hybridní baterie samovolně vybíjí, což ukazuje palubní počítač, avšak nikde to není znát např. na spotřebě, kterou jsem měl v hybridním režimu okolo 9l/100 místo 12.
Kde bych měl začít ? Vzhledem k tomu, že mi to na parkovišti sepnulo, tak to nejspíš pojistky nebudou nebo ano ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U auta takhle nabitého elektronikou už se bez diagnostiky takřka nehneš (ty elektrické věci se diagn…
Kachlík 29.06.2022 12:19
Kachlík
Tak rozdíl mezi hybridní baterií a autobaterií ještě poznám, tak špatně na tom ještě nejsem :-D . Př…
Petrklíč 29.06.2022 23:15
Petrklíč
Menit jednotlivy clanky na baterii na konci zivotnosti nedava zadny smysl. Ty ostatni umrou velmi ry…
bahno 01.07.2022 20:57
bahno
Dobrý den, Moc děkuji všem za tipy, beru si je všechny k srdci, bezpečnost je to hlavní a ve svém ok…
Petrklíč 01.07.2022 22:27
Petrklíč
U výměny všech článků to bude ale asi pěkná darda. Vem si, že kvalitní "obecný" článek 18650 bude st…
touchwood 02.07.2022 14:49
touchwood
ještě mě napadá jestli má smysl používat šroubovák se zkoušečkou (žárovkou) co u drobnější elektriky…
Petrklíč 02.07.2022 21:02
Petrklíč
Zkoušečka nemá žárovku, ale doutnavku a je ti k ničemu. To nejmenší co dává smysl je multimetr. Exis…
touchwood 03.07.2022 08:14
touchwood
Dobrý den,nesouhlasím s pouhým měřením voltáže,na správnou nabiji jakoukoli baterii s nízkou kapacit…
Lubomír 03.07.2022 10:22
Lubomír
V první řadě, nejde o lithiové, ale o niklové akumulátory, dále se jedná o prvotní diagnostiku, kter…
touchwood 03.07.2022 11:00
touchwood
Rozumím,prostě to změřit prvotně multimetrem,dělám to také tak,potom bádám dále.Ale pro nezasvěcené… poslední
Lubomír 03.07.2022 12:16
Lubomír

U auta takhle nabitého elektronikou už se bez diagnostiky takřka nehneš (ty elektrické věci se diagnostikují podstatně hůř, než mechanické), ale, jak už bylo řečeno, vypadá to na mrtvou baterku hybridního systému (s klasickým 12V akumulátorem, který se stará o palubní elektroniku a startování, to nemá nic společného)…
A ta diagnostika by mohla i umět naprášit stav té trakční baterie…

Tak rozdíl mezi hybridní baterií a autobaterií ještě poznám, tak špatně na tom ještě nejsem :-D . Přemýšlel jsem nad možnostmi provedení, napadlo mě vyměnit staré články uvnitř baterie podle návodu a detailního obecného návodu za použití nových článků čím by bylo možné ušetřit pár desítek tisíc. Je zde velká šance elektrického úrazu ? Na různých internetových fórech jsem vyčetl, že při práci s vysokonapěťovým zařízením si mnoho lidí popálilo ruce, ale když koukám na všechny návody, jedinou ochranou co vždy vidím, jsou jen rukavice. Jednotlivé kroky chápu, a uvědomuji si, že první video je vzatu spíše hbitě, a chybí tam pořádný záběr na kladné a záporné póly, které jsou vidět jen na mapce v pozadí, ale myslím, že bych toho byl technicky schopný i když by se jednalo o celkově první pokus, proto se ptám jestli je něco na co si dát extra pozor. I přes to, že alternativa se kterou si hraji je levnější stále se jedná o docela dost desítek tisíc a tak bych se prozatím rád zbavil vyskakující informace o "Hybrid system failure" na palubc, abych tím neděsil spolucestující. Stačilo by vyndat pojistku, aby se to již nezobrazovalo ?

Dobrý den,
Moc děkuji všem za tipy, beru si je všechny k srdci, bezpečnost je to hlavní a ve svém okolí nemám nikoho kdo by mi jinak poradil, takže ještě jednou moc díky ! Co se týče článků na baterii, tak by se vlastně jednalo o celkovou výměnu všech článku v baterii, žádný ze starých bych se ani neopovážil použít, byla by to zbytečná práce.

Zkoušečka nemá žárovku, ale doutnavku a je ti k ničemu. To nejmenší co dává smysl je multimetr. Existují i zkoušečky akumulátorů, ale ty jsou už poměrně drahé a na základní diagnostiku ti bude stačit i ten multimetr za cca 500 Kč.

edit: v tom videu jsou vidět i šikulové jak měří celou baterku, ty ale můžeš změřit i jednotlivé moduly, když se sundají ty bočnice na akupacku, tak je přístup k propojkám, na nichž bys mohl měřit. Jeden nabitý článek Ni-MH má 1,4V naprázdno (tj. bez odběru, tj. např. při měření multimetrem), modul ze 4 článků by měl mít 5,6V. Standardní napětí je 1,2V (z toho se odvíjí oněch 4,8V). Vybitý článek má 1V, tedy pokud naměříš na modulu méně než cca 4,4V, je to zcela jistě na výměnu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nikl-metal_hydridov%C3%BD_akumul%C3%A1tor

Osobně bych ti doporučil tu rozborku a měření. Je docela možné, že budeš mít štěstí a vadné budou jen některé moduly (tomu by nasvědčovalo i to náhodné chování). Pak by se ti cena opravy docela snížila - i v takovém případě ale platí, že je vhodné nemilosrdně vyřadit vše, co vykazuje byť jen menší pokles.

jo a multimetr: bude ti stačit tento (není to žádná raketová věda, tenhle má napájení pomocí 2xAAA baterií, vyhni se modelům s 9V baterkou): https://www.gme.cz/digitalni-multimetr-mt-1233d

edit2: jo a testovací proceduru bych navrhoval následující:

1. ověřit si způsob demontáže a odpojení baterie
2. auto projet a pokusit se nechat baterii nabít
3. po dojetí ihned baterii odpojit a co nejdříve změřit jak celou baterii, tak všechny moduly, výsledky zapsat (moduly měřit vždy ve stejném pořadí)
4. nechat baterii "odstát" odpojenou minimálně 12 hodin, ideálně 24
5. opět změřit a zapsat baterii i všechny moduly. Tím by se měly odhalit moduly s vyšším samovybíjením (tedy vadné - tam bude vidět pokles napětí na modulu i baterii)
6. zkontrolovat funkčnost chlazení baterií, u Ni-MH je to docela důležité.

edit3: a když už jsme u toho měření, tak by taky nebylo od věci změřit nabíjecí napětí - to ale budeš potřebovat někoho, kdo za jízdy (na místě se bojím, že dobíjení nemusí fungovat) bude měřit napětí na vstupních svorkách baterie. Pozor, je to opravdu nebezpečné, risk je úraz elektrickým proudem i riziko zkratu! Ověří se tím, že funguje i palubní nabíječka. Procedurálně bych to viděl na vyvedení nějakého pobočného kablíku (nemusí být tlustý, nepoteče v něm žádný proud, ale izolace musí být perfektní), na kterém se bude měřit. Pozor, napětí na něm bude přes 300V, tak bacha! Žádné držení oholených konců v ruce, spíše (přinejmenším) našroubovat do čokolády, řádně zaizolovat (ne hned vedle sebe) a měřit na ní (sondy multimetru můžeš upevnit také do čokolády)!

Dobrý den,nesouhlasím s pouhým měřením voltáže,na správnou nabiji jakoukoli baterii s nízkou kapacitou.Múžete se klidně stavit,mám zde ze solární elektrárny několik vyřazených 12v mají již rok odpojené 12.6 V ,dále 18650 na 4,1V,ale nemají kapacitu.Stejné je to třeba u 18650 ,ty těžím z vyřazených akupaků nabiji a měřím kapacitu.Zabývám se tímto nějakých deset let,ale jako kutil,který si pomáhá za levno pomoci.Multimetrem nedojdete ke zdárnému výsledku.Proto jsem doporučil výše mypower forum,tam jsou profíci na tuto problematiku.
Nebo koupit měřák kapacity,jsou rúzné,některé měří okamžitě,není to tak přesné,další mnoho hodin pod zátěží zpracovávají mnoho hodin stav jednoho článku.U takto velké baterie na dva měsíce měření.:-)

V první řadě, nejde o lithiové, ale o niklové akumulátory, dále se jedná o prvotní diagnostiku, která ale velmi často jednoduše stačí, protože ty články tam jsou už několik let a jejich stav bude IMHO velmi jednoduše viditelný prostým okem (multimetrem). Měřením vnitřního odporu, kapacity atd. bych se nezabýval, už proto, že moduly nejdou rozebrat (a tudíž např. nahradit jeden vadný článek ze 4). Za těch 20 let, co se akumulátory zabývám, jsem toho už viděl docela dost a myslím si, že navržená metoda měření celkem spolehlivě určí vadné moduly (dokonce si myslím, že by stačilo i jen prosté proměření bez dobíjení).

Měřit dva měsíce 60 modulů a mít nepojízdné auto, to je opravdu nesmysl. To už dává smysl raději objednat rovnou 60 nových. Ty chyby, které se projevují, ukazují na to, že některé z těch modulů nemají žádný náboj, a tedy bude velmi pravděpodobně jednoduché odlišit zcela vadné od těch pouze opotřebovaných.

edit: a jinak zcela záměrně jsem napsal konkrétní postup, jak bych postupoval já. A tam není jen měření modulů po nabití, nicméně se to dá ještě vylepšit třetím měřením, které se uskuteční po "vyjetí" baterie, pokud by první a druhé měření neukázalo žádné signifikantní výsledky.

Rozumím,prostě to změřit prvotně multimetrem,dělám to také tak,potom bádám dále.Ale pro nezasvěcené to není tak jednoduché,malá chyba a je průšvih.Mám to sám za sebou před pěti lety,nové aku,špatný den,osm serio paralelně osm kilowat jsem dal jednu klemu špatně všechny odešly jedenáct tisíc pryč.Troška se vrátí za olovo,ale je to neblahá zkušenost do budoucna.
Nedavno zážitek s 18650 vytěžená z kontejnerové baterie do notebooku.Asi před měsícem, ač se to nemá,mám chytrou pájecí vodičku,napajoval jsem na nějakých dvacet baterek na kontakty kuličku cínu,hned to drží bez velkého nahřívání.Když jsem je sbíral ze země,že je uložím,tak jedna hřála,okamžitě jsem jí vyhodil balkonovými dveřmi ven do trávy,seběhli se k ní psi,hned jsem je vyhnal.Hadici a chladil,trošku zchladla a začala se ohřívat znovu,skončila ve kbelíku s vodou,ještě to chvíli bublalo a konečně byl klid.I to malé teplo vyvolalo reakci.Jinak jsem velice opatrný člověk ve všech směrech,ale stane se.To jen pro ostatní zážitek pokustóna,pak se člověk nediví,že shoří celé auto,nebo dům.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru