Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porsche cayenne hybrid failure

Zkoušečka nemá žárovku, ale doutnavku a je ti k ničemu. To nejmenší co dává smysl je multimetr. Existují i zkoušečky akumulátorů, ale ty jsou už poměrně drahé a na základní diagnostiku ti bude stačit i ten multimetr za cca 500 Kč.

edit: v tom videu jsou vidět i šikulové jak měří celou baterku, ty ale můžeš změřit i jednotlivé moduly, když se sundají ty bočnice na akupacku, tak je přístup k propojkám, na nichž bys mohl měřit. Jeden nabitý článek Ni-MH má 1,4V naprázdno (tj. bez odběru, tj. např. při měření multimetrem), modul ze 4 článků by měl mít 5,6V. Standardní napětí je 1,2V (z toho se odvíjí oněch 4,8V). Vybitý článek má 1V, tedy pokud naměříš na modulu méně než cca 4,4V, je to zcela jistě na výměnu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nikl-metal_hydridov%C3%BD_akumul%C3%A1tor

Osobně bych ti doporučil tu rozborku a měření. Je docela možné, že budeš mít štěstí a vadné budou jen některé moduly (tomu by nasvědčovalo i to náhodné chování). Pak by se ti cena opravy docela snížila - i v takovém případě ale platí, že je vhodné nemilosrdně vyřadit vše, co vykazuje byť jen menší pokles.

jo a multimetr: bude ti stačit tento (není to žádná raketová věda, tenhle má napájení pomocí 2xAAA baterií, vyhni se modelům s 9V baterkou): https://www.gme.cz/digitalni-multimetr-mt-1233d

edit2: jo a testovací proceduru bych navrhoval následující:

1. ověřit si způsob demontáže a odpojení baterie
2. auto projet a pokusit se nechat baterii nabít
3. po dojetí ihned baterii odpojit a co nejdříve změřit jak celou baterii, tak všechny moduly, výsledky zapsat (moduly měřit vždy ve stejném pořadí)
4. nechat baterii "odstát" odpojenou minimálně 12 hodin, ideálně 24
5. opět změřit a zapsat baterii i všechny moduly. Tím by se měly odhalit moduly s vyšším samovybíjením (tedy vadné - tam bude vidět pokles napětí na modulu i baterii)
6. zkontrolovat funkčnost chlazení baterií, u Ni-MH je to docela důležité.

edit3: a když už jsme u toho měření, tak by taky nebylo od věci změřit nabíjecí napětí - to ale budeš potřebovat někoho, kdo za jízdy (na místě se bojím, že dobíjení nemusí fungovat) bude měřit napětí na vstupních svorkách baterie. Pozor, je to opravdu nebezpečné, risk je úraz elektrickým proudem i riziko zkratu! Ověří se tím, že funguje i palubní nabíječka. Procedurálně bych to viděl na vyvedení nějakého pobočného kablíku (nemusí být tlustý, nepoteče v něm žádný proud, ale izolace musí být perfektní), na kterém se bude měřit. Pozor, napětí na něm bude přes 300V, tak bacha! Žádné držení oholených konců v ruce, spíše (přinejmenším) našroubovat do čokolády, řádně zaizolovat (ne hned vedle sebe) a měřit na ní (sondy multimetru můžeš upevnit také do čokolády)!

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny