Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Síla utahování šroubů

Zdravím,
mám takovou technickou otázku.

Nastavitelný momentový klíč je vcelku drahý. Stojí 2500 a více. Ty levnější(pod 1000kč) asi nebudou moc přesné. Navíc, rozsah stupnice ani u těch dražších není pro mou potřebu ideální. Musel bych koupit aspoň 2 klíče. Na skútru potřebuji dotahovat 2Nm-100Nm.

Říkám si tedy, jak dosáhnout potřebné síly s tím, co mám.

Na zadním kole skútru mám, dle návodu, utáhnout matici M22 silou 100Nm. Jestli si pamatuji z hodiny fyziky přepočet, tak je to síla 10kg na jednom metru.

Mám ořech s račnou. Pak lešeňovou trubku dlouhou 2m. A pak ruční váhu na kufry(do 50kg).
Hmotnost(a tím sílu) trubky na konci lze změřit tak, že ji zavěsím na ruční váhu na jednom konci a druhý konec položím na zem. Řekněme, že má takto hmotnost 3kg(ještě jsem to neměřil :D ). Sama o sobě tedy vyvíjí sílu na ořech asi 60Nm. Pokud bych na konec trubky zavěsil ještě 2l PET s vodou, mělo by to tedy být tíha 5kg x páka 2m, a tím síla na ořech/matici 100Nm, je to tak? :D

To se mi ale samotnému nezdá. Kdysi mi měnili v pneuservisu plášť a utáhli to jejich utahovákem. Předpokládám, že ho měli nastavený na nějaký rozumný moment dle předpisu, nebo alespoň doufám dle zkušenosti. Když jsem šroub zkoušel povolit tou 40cm dlouhou račnou, na které jsem se svými 80kg stál(a pohupoval se), tak jsem šroub nepovolil. Musel jsem použít tu lešeňovou trubku jako prodlouženou páku a i tak jsem se docela na ní zapřel.

Dělám chybu ve výpočtu? Nebo byl šroub z pneuservisu přetažen větším momentem?

děkuji

Předmět Autor Datum
Servis se nezdržuje momentovým klíčem, ale použije rázový utahovák. Hlavně aby to "drželo!"
Kyncl 31.05.2022 20:24
Kyncl
No vždyť jsem psal, že použil utahovák. Byl to normální pneum.utahovák a tam si může nastavit sílu d…
patyk 31.05.2022 20:41
patyk
V servisu to u utahování kol nikdo moc neřeší a ty to taky neřeš. Hlavně to neutahuj tou dvoumetrovo…
nerady 31.05.2022 21:33
nerady
Měl jsem kamaráda, který když utahoval kolo (normálním kličem na kola), zvedl auto.
Rce 31.05.2022 22:10
Rce
Hoši, ale to už jsou městské legendy... :D
patyk 31.05.2022 23:00
patyk
Jak říkával můj kolega: „Je to vymyšlené, ale dobře vymyšlené“.
Prim 31.05.2022 23:06
Prim
Nene, kolega byl fakt Golem se strašlivou silou. Bohužel, je po smrti. Ale sílu měl strašnou. U tisk…
Rce 01.06.2022 22:21
Rce
Pokud to byl velorex nebo trabant, tak by se tomu dalo i věřit přinejmenším to nezní jako nemožné, m…
ml1 02.06.2022 10:38
ml1
No a když to nešlo ani tou lešenářskou trubkou, tak se matka odřízla autogenem. Na tom se člověk nau…
nerady 02.06.2022 21:44
nerady
Na povolení utaženého šroubu je většinou potřeba o dost větší síla, než jakou byl dotažen. Je to tím…
Zerozero 01.06.2022 10:38
Zerozero
I ty levné momentové klíče budou pro tvé účely naprosto dostatečné. Na šrouby kol auta jsem si koupi…
Gloton 03.06.2022 04:04
Gloton
No každému co jeho jest.Kdo to nemá tak zvaně v ruce tak ten momenťák je dobrý.Na druhou stranu ti t…
kap.dabač 03.06.2022 08:09
kap.dabač
Na to byl jednoduchý lék. Pokud jsme na dílně zalomili šroub či šteft, tak si čas na jeho demontáž m… poslední
nerady 03.06.2022 08:44
nerady

V servisu to u utahování kol nikdo moc neřeší a ty to taky neřeš. Hlavně to neutahuj tou dvoumetrovou trubkou co to dá. Také to neutahuj ráčnou budeš jí "kurvit". Utáhni to vratidlem nebo prstýnkovým klíčem bez jakékoliv páky a normální silou (nepředpokládám že si kulturista). Po ujetí pár kilometrů to překontroluj, zda se to nepovoluje a pokud ne tak vše bude v pořádku. Pokud mi mění kola u auta můj kamarád, tak už si při další výměně rovnou beru kovaný ořech z velké Goly, vratidlo a trubku jelikož to normálně nejde povolit. Když se s ním o tom dohaduji, tak říká, že to utahuje normální silou. Je pravda, že oba jsme v mládí opravovali náklaďáky a tam se na kola bral vždy vykovaný klíč z pístního čepu navařený na metrovou kulatinu a při povolování se na to ještě nasouvala trubka (průměr šroubů však byl vždy 22 mm a více).:-)

Nene, kolega byl fakt Golem se strašlivou silou. Bohužel, je po smrti. Ale sílu měl strašnou. U tiskárny sálového počítače byly kalené 20mm šrouby. Dokázal ho při utahování přetrhnout. Po něm nikdo neměl šanci něco povolit. A skuteně jsem na vlastní bulvy viděl, jak při utahování kol zvedl Spartaka.

Pokud to byl velorex nebo trabant, tak by se tomu dalo i věřit přinejmenším to nezní jako nemožné, možná jen trochu přehnané.

Já zažil naopak povolování, tehdy jsme se na klíč postavili všichni tři (řidič a dva závozníci), klíč se zkroutil ale šroub držel. Byl to náklaďák, takže jsme ho nezvedli. (Abych pravdu řekl, překvapilo mě, že řidič měl s sebou hever a klíč na kola, zvlášť když jsme několik dnů předtím museli řešit, že nemá vlečné lano, ono to totiž nebylo jeho auto, ale nějaká náhrada; prý to ráno ještě popadnul z našeho auta (v opravě), no jaké štěstí.) Následovala cesta na poštu (bylo to v době ranně mobilní, a ze služebního mobilu jsme se nedovolali; veřejné hovorny jsou už asi taky minulostí) a telefonát na podnik. Do půl hodiny přijela výjezdovka z dílny, a prý dyť to jde úplně samo - měli klíč nastavený dvoumetrovou lešenářskou trubkou.
Nutno říct, že to byl jediný defekt za celou letní brigádu (a jenom to léto), i když jsou prý poměrně časté.
Jo to už je dávno, dneska ten podnik žádnou dílnu nemá (říká se tomu outsorcing), takže asi bysme museli dojít na vlak a auto nechat ať si tam s ním něco udělaji, na výsledek veřejné zakázky bychom tam nečekali.

No a když to nešlo ani tou lešenářskou trubkou, tak se matka odřízla autogenem. Na tom se člověk naučil ovládat řezák tak aby nepoškodil šroub. Pamatuji si jak mě parťák poslal odřezat 4 matky na kombajnu a po jejich odřezání jsme zjistili, že mají levé závity. Z 8 šroubů byl 4 pravé a druhé 4 levé. Jo jo peklo socialistického zemědělství. Hlavně že to drželo.:-D

Na povolení utaženého šroubu je většinou potřeba o dost větší síla, než jakou byl dotažen.
Je to tím, že to "zalehne".
Není dobré používat lešeňovou trubku, je moc těžká a zbytečně pevná. Stačí něco lehčího, co tolik neovlivňuje tah.
Když jsem potřeboval přesně dotáhnout hlavu motoru, neměl jsem momenťák. Použil jsem podobnou metodu, s prodloužením páky a za ni tahal malou ruční váhou (mincíř).
Tedy přímým tahem za váhu jsem (po přepočtu) věděl kolik mám "navážit".
Pokud se použije tah směrem dolů (nebo nahoru), je možno tah korigovat o váhu páky.
Metoda je to poměrně přesná, pokud použitá váha je solidní.

I ty levné momentové klíče budou pro tvé účely naprosto dostatečné.
Na šrouby kol auta jsem si koupil také takový levný s cenou kole čtyř stovek, jak se tyto momentové klíče běžně prodávají a zajímala mě jeho přesnost. Udělal jsem si tedy pár testů, změřil délku páky, zavěšoval závaží, porovnával s nastaveným momentem a vyšla mi z toho přesnost toho klíče s odchylkou do 5%, takže pro běžné používání naprosto OK.

No každému co jeho jest.Kdo to nemá tak zvaně v ruce tak ten momenťák je dobrý.Na druhou stranu ti tak zvaní siláci co trhají šrouby o různé síle by k tomuto neměli být vůbec připuštěny.Také jsme měli ve firmě jednoho co zničil co se dalo a jeho ubohý argument zněl že je to slabý materiál.Ono ipři takové banalitě jako dotahování různých spojů je zapotřebí používat i mozek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru