Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Síla utahování šroubů

Zdravím,
mám takovou technickou otázku.

Nastavitelný momentový klíč je vcelku drahý. Stojí 2500 a více. Ty levnější(pod 1000kč) asi nebudou moc přesné. Navíc, rozsah stupnice ani u těch dražších není pro mou potřebu ideální. Musel bych koupit aspoň 2 klíče. Na skútru potřebuji dotahovat 2Nm-100Nm.

Říkám si tedy, jak dosáhnout potřebné síly s tím, co mám.

Na zadním kole skútru mám, dle návodu, utáhnout matici M22 silou 100Nm. Jestli si pamatuji z hodiny fyziky přepočet, tak je to síla 10kg na jednom metru.

Mám ořech s račnou. Pak lešeňovou trubku dlouhou 2m. A pak ruční váhu na kufry(do 50kg).
Hmotnost(a tím sílu) trubky na konci lze změřit tak, že ji zavěsím na ruční váhu na jednom konci a druhý konec položím na zem. Řekněme, že má takto hmotnost 3kg(ještě jsem to neměřil :D ). Sama o sobě tedy vyvíjí sílu na ořech asi 60Nm. Pokud bych na konec trubky zavěsil ještě 2l PET s vodou, mělo by to tedy být tíha 5kg x páka 2m, a tím síla na ořech/matici 100Nm, je to tak? :D

To se mi ale samotnému nezdá. Kdysi mi měnili v pneuservisu plášť a utáhli to jejich utahovákem. Předpokládám, že ho měli nastavený na nějaký rozumný moment dle předpisu, nebo alespoň doufám dle zkušenosti. Když jsem šroub zkoušel povolit tou 40cm dlouhou račnou, na které jsem se svými 80kg stál(a pohupoval se), tak jsem šroub nepovolil. Musel jsem použít tu lešeňovou trubku jako prodlouženou páku a i tak jsem se docela na ní zapřel.

Dělám chybu ve výpočtu? Nebo byl šroub z pneuservisu přetažen větším momentem?

děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No každému co jeho jest.Kdo to nemá tak zvaně v ruce tak ten momenťák je dobrý.Na druhou stranu ti t…
kap.dabač 03.06.2022 08:09
kap.dabač
Na to byl jednoduchý lék. Pokud jsme na dílně zalomili šroub či šteft, tak si čas na jeho demontáž m… poslední
nerady 03.06.2022 08:44
nerady

No každému co jeho jest.Kdo to nemá tak zvaně v ruce tak ten momenťák je dobrý.Na druhou stranu ti tak zvaní siláci co trhají šrouby o různé síle by k tomuto neměli být vůbec připuštěny.Také jsme měli ve firmě jednoho co zničil co se dalo a jeho ubohý argument zněl že je to slabý materiál.Ono ipři takové banalitě jako dotahování různých spojů je zapotřebí používat i mozek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru