Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Uspora užitkové vody v rodinném domku/s vlastní studnou,dešťová voda/!?!

Se stále se zvyšující cenu za užitkovou vodu/u nás kubík za 88 kč/vodné42Kč + stočné 46Kč/ a cena se bude v budoucnu stále zvyšovat, vyvstal problém-kde radikálně ušetřit.Napadlo mne WC-
spotřeba je 30% z celkového odběru užitkové vody.Šetřil bych 10m3 = 880 Kč.pPro někoho je to málo pro jiného hodně.Podmínka je vlastní studna nebo dešťová voda a jednou za čas naplnit nádrž ze studny nebo dešťovou vodou.
Řešení:využít klasickou bílou nádrž s kovovou konstrukcí umístěné na paletě na půdě rodinného domku a samospádem vedená voda do nádržky na WC.Obsah nádrže 1000l nebo 800l či 600l.
Cena nádrže je cca 1200Kč +plast.rozvody=minimální náklady.

Uvítám jakoukoliv typ,radu k uvedenému tématu+ jaký použít spojovací materiál/nejsem vodař/.Šla by připojit i pračka/bojler/????
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ovšem uvědom si, že tlak vody z té nádrže bude jen 0,3 baru místo vodovodu se 4-6 bary. Tedy bude nu…
Karel04 01.04.2022 22:37
Karel04
Srdečně zdravím, děkuji za vyčerpávající odpověďi na mou otázku.Takže závěr je celkem jasný.Nádrž po… nový
Pavel57 03.04.2022 10:48
Pavel57
Je na pude pres zimu nezamrazova teplota? Aby ta nadrz v zime nezamrzla... Opracdu je spotreba na z… nový
Jan Fiala 03.04.2022 12:12
Jan Fiala
Spotřeba na WC je měsíčně cca 880Kč-za rok to dělá přes 10 000Kč. No nevím, jak to počítáš, ale 10m… nový
Karel04 03.04.2022 12:37
Karel04
Ještě tu jsou dva aspekty používání dešťové vody. Nádrž 1000 l při denním splachování, průměrných sr… nový
nerady 02.04.2022 08:50
nerady
a okrem toho čo spominaju-ta nadrž s vodov ma viac ako 1000kg. unesie to ten strop? nový
jim bim 02.04.2022 10:48
jim bim
Zatím jsme se ani nedozvěděli, jaký máš zdroj vody. Jestli studnu s dostatkem vody nebo jen pár sudů… nový
Karel04 02.04.2022 12:31
Karel04
Trochu to nechápu, píšeš "Nádrž budu napájet z vlastní studny-10m vodního sloupce,betonové skruže o… nový
Zerozero 03.04.2022 14:21
Zerozero
Pokud máš dobrou vodu ve studni, proč to řešíš složitě, když máš studnu i čerpadlo. Přejdi na spotře… poslední
George63 03.04.2022 18:00
George63

Ovšem uvědom si, že tlak vody z té nádrže bude jen 0,3 baru místo vodovodu se 4-6 bary. Tedy bude nutno předělat i ventil na WC na beztlakový. Pračka má nějaký napouštěcí ventil a programátor, tam to zřejmě vodu vůbec nepustí nebo nebude čekat minuty, než to načůrá pár litrů. Bojlery jsou i beztlakové, ale investice v tisících a výstupní tlak a průtok nestačí ani na sprchu nebo umytí nádobí. Voda ze studně půjde, dešťová musí být filtrovaná a čistá, tj. bez řas. Mám na chatě to samé, nádrž na půdě, ale jen na WC, kde nevadí, že se mi nádržka plní třeba 10 minut. A malý beztlakový 5 litrový průtokový bojler jen na umytí rukou. To by se k té nádrži nebo přímo ke studni musela dát malá vodárna s tlakovou nádobou. Pak by to šlo. Ovšem všechny přívody zvlášť, nesmí se nikde propojit s vodovodem přes nějaké přepínací kohouty.

Srdečně zdravím,
děkuji za vyčerpávající odpověďi na mou otázku.Takže závěr je celkem jasný.Nádrž použít pouze na splachování WC./minimální náklady/.
Pokud se naplní nádržka po 10minutách,tak se nic neděje.Nádrž budu napájet z vlastní studny-10m vodního sloupce,betonové skruže o průměru 1m,na výstupu 3-fázové čerpadlo-takže vody je dostatek a čerpadlo je výkonné.
Z nádrže 800l musím demontovat kovovou konstrukci-aby prošla ,,futrama" 80cm.Vychází to akorát.Nutno spočítat tlak na půdě-800kg
a eventuálně rozložit váhu/asi podložit fošnama/.Tady je největší slabina,aby se půda nezačala časem bortit!
Napojení na současné rozvody přes přepínací kohouty nelze.Spotřeba na WC je měsíčně cca 880Kč-za rok to dělá přes 10 000Kč.
Nechám to uležet,až vodu zase zdraží/a nebude to dlouho trvat/ tak se rozhýbu k akci .[/b]

Tímto děkuji také :Nerady a jim bim za cenné rady,jež mi napsali k příspěvku.

Spotřeba na WC je měsíčně cca 880Kč-za rok to dělá přes 10 000Kč.

No nevím, jak to počítáš, ale 10m3 měsíčně jen za WC je nějak moc. Nádržka má cca 8 litrů, takže to vychází na nějakých 40 spláchnutí denně. Pokud to chceš snadno a levně vyzkoušet, dej na půdu zatím sud, odtud trubku nebo hadici a ve výšce nádržky beztlakový WC ventil, jestli a jak to funguje. Kdyby ne, tak ventil do 14 dní vrátíš. Více i s odkazy na ventily zde: https://kutilska.poradna.net/questions/2938328-napousteni-wc-samospadem#r2938360

Ještě tu jsou dva aspekty používání dešťové vody. Nádrž 1000 l při denním splachování, průměrných srážkách v ČR a ploše střechy RD cca 100 m2 nebude stačit ani pro jednu osobu. Další věcí je, že i za tuto vodu by se mělo platit stočné jelikož jí budeš odvádět do kanalizace. V některých obcích už i za vodu ze střechy odváděnou do kanalizace platí.

Zatím jsme se ani nedozvěděli, jaký máš zdroj vody. Jestli studnu s dostatkem vody nebo jen pár sudů pod okapy na chytání dešťovky, když občas naprší. V zimě nebude dešťovka zřejmě žádná, tj. 1/4 roku mimo provoz a tedy i úspory nižší. To bys musel mít záchytnou nádrž z okapů pod zemí= další tisíce investice. A pak taky nějaké čerpadlo, co to na tu půdu přečerpá. To je dost rozhodující pro odhad investic. Při úspoře 880 Kč ročně či méně se to moc nevyplatí, protože pořízení nádrže, rozvodů vody, ventilů apod. budou tisíce, takže se to vrátí za dost let. Nehledě na ostatní příspěvky a otázky, jestli tu nádrž na půdu dostaneš a jestli ji strop unese.

Trochu to nechápu, píšeš "Nádrž budu napájet z vlastní studny-10m vodního sloupce,betonové skruže o průměru 1m,na výstupu 3-fázové čerpadlo-takže vody je dostatek a čerpadlo je výkonné."
Tak proč takové složitosti, když to vyřeší malá domácí vodárna ? Když je k dispozici studna s dostatkem vody?

Pokud máš dobrou vodu ve studni, proč to řešíš složitě, když máš studnu i čerpadlo. Přejdi na spotřebu celého domu ze studny (proveď alternativní připojení do domovního systému, se zpětnými klapkami a ventily, aby jsi "nenapájel" vodovodní síť). Vždy pouze na určitou dobu se připoj na dodávku ze sítě (určitý menší odběr kvůli dodavateli vody). Takto už to provozuji dlouhá léta. Nikdy zatím s našimi "vodaři" problém, při odečtech a výměně vodoměru, neměl. I když čerpadlo a propojení viděli (naši "vodaři" jsou pouze správci sítí, takže jim o odběr asi nejde - u nás vodu platíme Francouzům). ;-)
Pokud by jsi chtěl "mermo mocí" použít tu "mezinádrž" a vodu přečerpávat přes tu nádrž, tak pak opět napájet přívody pro WC, pračku a další, pomocí druhé malé vodárny, která by čerpala vodu z té nádrže. V té pak zajistit blokování vodárny v případě vyčerpání a třeba zase automatické dočerpávání z té studny. Toto je pak možné umístit kdekoliv i mimo půdu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru