Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Uspora užitkové vody v rodinném domku/s vlastní studnou,dešťová voda/!?!

Se stále se zvyšující cenu za užitkovou vodu/u nás kubík za 88 kč/vodné42Kč + stočné 46Kč/ a cena se bude v budoucnu stále zvyšovat, vyvstal problém-kde radikálně ušetřit.Napadlo mne WC-
spotřeba je 30% z celkového odběru užitkové vody.Šetřil bych 10m3 = 880 Kč.pPro někoho je to málo pro jiného hodně.Podmínka je vlastní studna nebo dešťová voda a jednou za čas naplnit nádrž ze studny nebo dešťovou vodou.
Řešení:využít klasickou bílou nádrž s kovovou konstrukcí umístěné na paletě na půdě rodinného domku a samospádem vedená voda do nádržky na WC.Obsah nádrže 1000l nebo 800l či 600l.
Cena nádrže je cca 1200Kč +plast.rozvody=minimální náklady.

Uvítám jakoukoliv typ,radu k uvedenému tématu+ jaký použít spojovací materiál/nejsem vodař/.Šla by připojit i pračka/bojler/????
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Trochu to nechápu, píšeš "Nádrž budu napájet z vlastní studny-10m vodního sloupce,betonové skruže o… nový
Zerozero 03.04.2022 14:21
Zerozero
Pokud máš dobrou vodu ve studni, proč to řešíš složitě, když máš studnu i čerpadlo. Přejdi na spotře… poslední
George63 03.04.2022 18:00
George63

Trochu to nechápu, píšeš "Nádrž budu napájet z vlastní studny-10m vodního sloupce,betonové skruže o průměru 1m,na výstupu 3-fázové čerpadlo-takže vody je dostatek a čerpadlo je výkonné."
Tak proč takové složitosti, když to vyřeší malá domácí vodárna ? Když je k dispozici studna s dostatkem vody?

Pokud máš dobrou vodu ve studni, proč to řešíš složitě, když máš studnu i čerpadlo. Přejdi na spotřebu celého domu ze studny (proveď alternativní připojení do domovního systému, se zpětnými klapkami a ventily, aby jsi "nenapájel" vodovodní síť). Vždy pouze na určitou dobu se připoj na dodávku ze sítě (určitý menší odběr kvůli dodavateli vody). Takto už to provozuji dlouhá léta. Nikdy zatím s našimi "vodaři" problém, při odečtech a výměně vodoměru, neměl. I když čerpadlo a propojení viděli (naši "vodaři" jsou pouze správci sítí, takže jim o odběr asi nejde - u nás vodu platíme Francouzům). ;-)
Pokud by jsi chtěl "mermo mocí" použít tu "mezinádrž" a vodu přečerpávat přes tu nádrž, tak pak opět napájet přívody pro WC, pračku a další, pomocí druhé malé vodárny, která by čerpala vodu z té nádrže. V té pak zajistit blokování vodárny v případě vyčerpání a třeba zase automatické dočerpávání z té studny. Toto je pak možné umístit kdekoliv i mimo půdu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru