Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pračka-Indesit WB111

Zdravím,
chtěl bych se poradit ohledně pračky. Přestala fungovat. Jedním kolečkem se nastavuje teplota, druhým kolečkem se volí režim. Dříve, když fungovala, tak se dal prášek, nastavila teplota, nastavil režim. Zapnula se pračka do pohotovostního stavu, a pak se zapnul start. Skoro okamžitě se začala napouštět voda a přitom se pootáčel buben. Když bylo vody tak akorát, pračka nějakou dobu nahřívala a pak prala. Máchala a nakonec ždímala. Přitom se voda odčerpávala.

Teď, místo aby po Startu se začala voda téměř hned napouštět, tak to trvá tak minutu až dvě, než se začne napouštět. Něco se napustí, ale netočí. Po prvotním napuštění(normálně to napouští na několikrát) je slyšet rele, že asi 3x cvakne, ale buben se neroztočí.Pak to takto zůstane asi na 5minut. A pak se znovu začne napouštět. Ale ne z toho místa jak se sype prášek, ale spíše jakoby někde zevnitř. Pračka hučí a drnčí a když to skončí, v odtoku(nebo přítoku, jsou vedle sebe, tak nevím přesně) zabublá, jako když brčkem vysávám vodu ze sklínky, voda dojde a nahoru jde vzduch s vodou. Opakuje se to asi co 5min(už je to asi posedmé. Takto se to chová nyní, kdy jsem to pozoroval.
Ale ráno, když jsme prali, tak se buben točil. Pračka nějak fungovala(bez dozoru, tak nevím přesně). Pračka má 3 kontrolky. Napouštění, Máchání, Ždímání. Podle toho co se děje přibývá další světýlko(když se ždímá, svítí 3 světla).Ráno ale zůsalo svítit jen světlo Ždímaní, ale nic se nedělo. Oblečení bylo na dotek cítit práškem. Tak jsme dali oblečení zpět, nastavili režim máchání, pračka se točila. Pak kontrolka přeblikla na Ždímání, ale už neždímala(netočila se rychle). A svítilo zase jen to ždímání.

Máte tušení, na co bych se měl zaměřit?
Motor se točil. Nyní se ale netočí v žádném režimu).
Ložisko není přidřené, buben se volně otáčí.
Filtr vyčištěn.
Kolečko s režimy, zdá se, reaguje, protože světýlka podle režimu(napouštění/máchání/ždímání) reagovala.
Relé cvakalo.
Voda se napouští.
Voda se vypouští(čerpadlo funguje).

děkuji

Předmět Autor Datum
Je zkontrolovaný/vyčištěný i odpad (asi do sifonu)?
Kyncl 28.02.2022 16:24
Kyncl
Vodu to odsává(i napouští). Teď jsem na to zase hleděl. Zkusil jsem dát jiný režim(konkrétně č.4. P…
patyk 28.02.2022 17:02
patyk
tak teď je to ještě divnější. Pračka(motor) ždíme v plných otáčkách. Oběma směry. Motor by tedy spál…
patyk 28.02.2022 17:22
patyk
Protože to uvnitř pračky při ždímání, když byl motor v záběru, divně vibrovalo, tak jsem ji rozdělal…
patyk 28.02.2022 18:59
patyk
Může být urvaný náboj s ložiskem na jedné straně bubnu.
panennka 28.02.2022 19:10
panennka
Jak to myslíš? Když točím bubnem(přes dvířka), tak se točí pěkně a točí se přes řemenici i motor. Ne…
patyk 28.02.2022 19:26
patyk
původní otázka už nejde upravit. Jedná se o pračku Indesit WIB111. Nikoliv WB111
patyk 28.02.2022 19:32
patyk
Dobrý den,musíte začít hledat od prvotního ůkonu-napouštění,uzavřte přívod vody do pračky,vyšroubujt…
Lubomír 28.02.2022 20:04
Lubomír
děkuji, sýtko jsem vyčistil. Teď se věnuji presostatu. K němu ještě taková podotázka.Ten plovák hlad…
patyk 01.03.2022 11:13
patyk
Ten hladinový spínač potřebujete při měření nějak natlakovat,nejlépe vyjmout a zkusit ve větším kbel…
Lubomír 01.03.2022 13:25
Lubomír
děkuji, jedu postupně. Vše musím na síti hledat jak se co dělá. Nikde ale nemohu najít co je ten plo…
patyk 01.03.2022 16:09
patyk
To nepoznáš ručním točením, zkus bubnem pořádně zacloumat, nahoru dolu atd. To se právě šprajcne až…
panennka 28.02.2022 20:04
panennka
Tak, moment pravdy. Pračku jsem poskládal. Pracuje jak má. Naložil jsem ji a teď peru oblečení. Díva…
patyk 02.03.2022 15:57
patyk
No, docela to házelo při vysokých otáčkách. Vše jelo na OK. Koupím uhlí a písty. Má 14 roků. Už mě n…
patyk 02.03.2022 19:33
patyk
Písty to nebudou, ty jdou skoro volně rukou pohybovat, mám podezření na uložení ložisek k bubnu.
panennka 02.03.2022 19:40
panennka
tak. Tlumiče vyměněné. Pračka po ždímání, při zastavování bubnu neháže(neškube). Jeden starý tlumič… poslední
patyk 15.03.2022 16:14
patyk

Vodu to odsává(i napouští).

Teď jsem na to zase hleděl. Zkusil jsem dát jiný režim(konkrétně č.4. Předtím byla 8). Voda se okamžitě začala napouštět po zmáčknutí Start. Třikrát napouštěla. Netočila se, ale po prvním napuštění cvaklo 3x relé(buben se měl pootočit tam, zpátky a tam). Teď se buben vůbec netočí(jen ručně. Nikde nedrhne a to ani ložisko). Nicméně, když původně ráno doprala, tak se pomalu točila(ale už neždímala). Potom jsme dali máchání, to se ještě točila, ale neždímala. No a teď už se netočí vůbec.

Mě napadá relé, že může mít opálené kontakty. Na relé napětí asi jde, když cvaká.. A pak mě napadá spálený motor. Ale proč se točil pomalu(normální pomalá rychlost, nikoliv loudavá či přidřená), ale už ne ve vysokých otáčkách?

Ještě jsme vydedukovali jednu věc.
Jak jsem psal, že pračka co 5min jako by napouští vodu, tak spíše to vypadá, že jako by ten režim běžel. Ale buben se netočí. A co těch 5min, když pračka právě drnčí, tak by se točil buben vždy na jednu stranu. Pak 5min.pauza a zase na druhou stranu a tak dokola, podle zvoleného režimu. A jak to stojí tak se asi nechává působit prášek. Možná se připouští voda a celé se to právě máchá.

Protože to uvnitř pračky při ždímání, když byl motor v záběru, divně vibrovalo, tak jsem ji rozdělal.
Bílý kryt bubnu visí na dvou pružinách a zespod jsou dva písty. Nicméně ten kryt s bubnem a motorem se nějak hodně kýve do stran. Jako kdyby to víceméně jen viselo na těch pružinách. Pohyb do stran je limitován gumovým těsněním dveří pračky a hadicemi. Jako kdyby ty písty tomu nijak nekladly odpor.
Dá se nějak zjistit funkčnost pístů?
Závaží pračky je z hora na plastovém krytu bubnu. Nevisí zespod jak jsem viděl kdysi na jiné pračce.

A ještě jedna věc. Jak se pračka točila na nejvyšší otáčky, tak se mi zdálo, jako kdyby v tom bubnu jejak škubalo a pračka měla tendenci se pohnout. Nebyl to klasický třepavý pohyb pračky při ždímání. Spíše jako kdyby ten buben byl náhle něčím zapřen.

Jak to myslíš? Když točím bubnem(přes dvířka), tak se točí pěkně a točí se přes řemenici i motor. Nevypadá to, že by kovový buben byl nějak blbě spojen s tím bílým krytem bubnu.
Ale podíval jsem se kryt bubnu pořádně. U ložiska. Z vrchu a zespodu jsou praskliny. Viz.obrázky. Jedna je z hora, druhá prasklina je o 180° naproti(zespodu).

Dobrý den,musíte začít hledat od prvotního ůkonu-napouštění,uzavřte přívod vody do pračky,vyšroubujte převlečnou matici na hadici od pračky.Na vstupu do pračky je malé plastové sítko,může být přicpané,vyjměte kleštěmi a vyčistěte,přicpané sítko nedovolí dostatečné napuštění vody a hladinový spínač nesepne vůbec praní,nebo činí záškuby,které popisujete.Další závadou může být přidřený plovák,zanešení práškem, hladinového spínače,který spouští praní.Z vašeho popisu to vypadá,že je závada někde v těchto dvou věcech,ždímání totiž funguje,to totiž nepotřebuje k sepnutí určitou hladinu vody.Může být i vypálený hladinový spínač,nebo napálené relé,jen se v to domnívám,neznám přesnou konstrukci dané pračky.Takto vždy hledám závadu já,prostě hledat od prvotní operace postupně až po vypouštění vody do kanalizace a průchodnost odpadu.:-)

děkuji, sýtko jsem vyčistil. Teď se věnuji presostatu. K němu ještě taková podotázka.Ten plovák hladinového spínače je ta bílá, plastová trubička na konci hadice vedoucí od presostatu? A to samotné děleso, do kterého vedou el.dráty, dá se to nějak eventuélně rozdělat, pročistit, promazat...

Našel jsem video, kde borec ukazuje jak zjistit funkčnost spínače pomocí multimetru a hadičky. Hadička by šla sundat z té bílé plastové trubice. Ta trubice je přichycena k bubnu zpětným trnem a ještě je zasunuta do hadice co vede do bubnu. Gumová hadice a trubice je sepnuta tuhou pružinou. Takže se ptám, protože sundat bílou plastovou trubici bude dost složité.

Ten hladinový spínač potřebujete při měření nějak natlakovat,nejlépe vyjmout a zkusit ve větším kbelíku funci,multimetrem,nebo jen žárovičkou přes baterii odzkoušet funkčnost spínače.Multimetr je jistější,zjistíte přesný odpor mezi kontakty,protože pokud jsou napálené,tak přechodový odpor může být strůjcem závady.:-)

děkuji, jedu postupně. Vše musím na síti hledat jak se co dělá. Nikde ale nemohu najít co je ten plovák. Kde je? Je to ten bílý plastový mezikus mezi tlakovým spínačem a bubnem?

Jinač, sýtko vyčištěno, tlakový spínač odzkoušen. Spíná i rozpíná. Foukl jsem do hadičky. Ještě zajdu změřit ten odpor. Má to několik ohmů, ale musím se ještě ujistit.
Zkontroloval jsem taky uhlíky. Jsou už skoro celé sjeté. Možná to je problém proč se nechtěla točit rychle. Vyměním. Naštěstí je to rozebíratelné, takže vyměním jen uhlíky. Ty držáky uhlíku jsou dycky drahé.

Jak už to mám nabulené, tak vyčistím čerpadlo.

Jak poznám vadné písty? Prý mají klepat. Moje neklepou. Jak už to mám nabulené, tak jsem zespodu odšrouboval jeden píst. Překvapilo mě, že spodní půlka pístu může být volně vysunuta. Drží to jen jakási manžeta. Má to nějaký odpor, ale řekl bych, že kdybych to nechal 24h viset, tak ten vnitřek(ta druhá půlka pístu) samovolně vyjede. Je píst dle popisu ok, nebo je to na výměnu? Zrcátkem jsem se podíval na druhou stranu horního úchytu pístu. Je tam trn, který je zpětně rozježený. Dost možná to půjde dobře vyměnit bez půlení bubnu(jak jsem se dočetl v nějakých forech na síti).

A ještě kuknu na to relé.

Jinač, točící se buben je dost pevně přichycen k vaně. Žádná vůle tam není.

Tak, moment pravdy. Pračku jsem poskládal. Pracuje jak má. Naložil jsem ji a teď peru oblečení. Díval jsem se na tu prasklinu u ložiska, nijak se nerozevírá. Uvidím, jak to bude při vyšších otáčkách(a jestli to půjde pozorovat).

Musím vyměnit uhlíky. Jsou už téměř nadoraz.
Vyčistil jsem bílou plastovou trubici mezi gumou co vede do bubnu a hadici k tlakovému spínači. Byl v ní nános a mohlo to být klidně přiucpané, pokud se ten nános dostal do zúženého hrdla, které je napojené na hadičku, mohlo to dělat problém. Je tam otvor snad jen 1mm průměr.
Vyčistil jsem čerpadlo a přilehlou gumu do bubnu.
Zkontroloval jsem elektro-modul. Relátka se zdají být ok. Nic není ohořelé, ani smrduté.
Vyvařil jsem v kyselině spirálu. Celkem už zanesená(kalgonit nepoužíváme)
Pak dám vědět víc.

děkuji všem za rady. Moc mi pomohly. Pračka není moc složitý stroj. Problém je, že člověku se běžně nekazí, takže není moc možností, jak se co naučit.

No, docela to házelo při vysokých otáčkách. Vše jelo na OK. Koupím uhlí a písty. Má 14 roků. Už mě někteří odrazovali od investic. Ale na druhou stranu, nejdražší je buben. Těžko říct, jestli vydrží ještě ložiska. Buben nemá šrouby. Asi by se musel rozřezat a zavařit. Otázka je, kolik by taková oprava stála. A druhá nejdražší věc je naprogramování čipu. Jinak ty opravy jsou vcelku levné proti nové pračce. A to i když se posčítají ty díly dohromady. Nevyplatí se to kvůli drahé práci. Ale to je pochopitelné. Nejlepší je, jak se lidi naučí si opravovat ty svoje spotřebiče sami. Asi ne všechno, ale pračka po 3 letech nemusí do servisu. Když to bude po 5ti letech kvůli výměně něčeho co je už moc složité, tak je to lepší. Kdysi ta pračka přestala topit. Nevěděl jsem ani jak to mám rozebrat, ani čím to může být. Trochu jsem zapátral a došel k tomu, že je vadné to těleso. Někdo by už kupoval novou pračku...

Jindy neodčerpávala. Tak jsem zase zapátral na síti a prý může být ucpané sítko. Nešlo odšroubovat. Na YT to popisoval chlápek, že může být z podprsenky kostice zašprajclá a že je nutné rozdělat čerpadlo. Provedl jsem a fakt tam ta kostice byla :D :D No ušetřených peněz.

tak.
Tlumiče vyměněné. Pračka po ždímání, při zastavování bubnu neháže(neškube). Jeden starý tlumič je dost vychozený, takže neklade téměř žádný odpor. Druhý tlumič jde pořád hodně z tuha, asi jako ty nové.

Uhlíky jsem taky vyměnil za nové. Ty staré měly už asi jen 1mm. Pračka fungovala chvíli i na tyto staré, neboť jsem drátky kousek nadstavil.

Cena dílů: 300kč 2 tlumiče a 160kč 2 uhlíky. Uhlíky by z Číny šly objednat asi za 50kč oba, ale jak jsem četl, že na celnici mají ještě balíky z podzimu, tak jsem nešel na pivo jeden den a ušetřil jsem na rozdíl :)

Všem velice děkuji za pomoc. Nepomohli jste ušetřit za novou pračku jenom mi, ale i trochu přírodě jsme odlehčili.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru