Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký kotel po roce 2022

Zdravím, měl bych dotaz. Mám zažádáno o dotaci na výměnu kotle, mám Dakon DOR16 a chtěl jsem kotel na biomasu (pelety), ale teď mě známý varoval, že tento se prodraží víc, než plyn nebo elektřina. Je to možné? Máte někdo tento druh vytápění a věděl by, na kolik ročně to přijde. Já ročně utratil za uhlí 17K. Také by mě zajímalo, zda by se místo toho dal nainstalovat kotel na špalky (zplyňovací). Vím, že na to dotaci nedostanu ale bude odpovídat ekopožadavkům? Do plynu se mi moc nechce, natož do Ele. Díky za názory

Předmět Autor Datum
Jakýkoliv kotel, který budeš nyní kupovat v obchodě musí vyhovovat stávajícím předpisům. Zda použít…
nerady 08.02.2022 16:14
nerady
Topil jsi dosud uhlím, tak kup kotel zase na uhlí, jestli chceš, aby ti to fungovalo. Jak použiješ k…
osobne 08.02.2022 18:48
osobne
No uhlí bych bral, ale nerad bych to za pár let řešil znovu. Je v EU něco napadne a zruší uhlí. Mě b…
krajiccz 08.02.2022 20:12
krajiccz
Pokud víš nynější spotřebu HU, nebo dřeva, tak je možné si to (teoreticky) snadno přepočítat vzhlede…
George63 09.02.2022 13:27
George63
Pěkné, díky moc, to pomůže. Např. vlhkost ve sklepě, to mě, blba, vůbec nenapadlo.
krajiccz 09.02.2022 14:37
krajiccz
Do nevýhod bych zařadil ještě větší velikost oproti původnímu kotli tazatele a pokud má topení na sa…
nerady 09.02.2022 16:28
nerady
To uhlí (věškerá fosilní paliva, tj. i zemní plyn) se mělo zrušit do roku 35-50 (podle informací z r…
ml1 10.02.2022 12:12
ml1
Teď mi náhodou vlezla do NB tahle reklama na peletkové kotle. Je to sice od Slováků, ale pro určitou…
George63 10.02.2022 12:56
George63
Díky všem:-)
krajiccz 10.02.2022 13:58
krajiccz
Jen připojím otázku k tématu. Jak to tedy bude fungovat po té lhůtě ? To opravdu všichni co používaj…
Schizo 14.02.2022 13:47
Schizo
Záleží na tom zda si nyní necháváš provádět revize kotle. Pokud ano revizák po revizi zapíše do data…
nerady 14.02.2022 16:47
nerady
Mám krb 18 kW je nutné provádět revizi?
Cat 14.02.2022 20:24
Cat
Jaký krb. Pokud něco moderního tak vše nad 10 kW, má mít revize. Dle mého názoru je to blbost ale st…
nerady 14.02.2022 21:35
nerady
2508-kratki-olivie-18-kw-deco-krbova-vlozka
Cat 15.02.2022 07:52
Cat
Už při prosazování tohoto zákona jsem byl v členem jedné komise, která ho připomínkovala a byl jsem…
Time 15.02.2022 18:02
Time
Nevím jak seš stár ale asi nic nechápeš. Tímto zákonem se prolamuje domovní svoboda. Dále si při své…
nerady 15.02.2022 18:30
nerady
Jaký právní rozbor jste předložil jako fyzická osoba? Jaká právní autorita jej vypracovala? Jdu zalo…
Time 15.02.2022 18:45
Time
Sklapni - podle zákona o ochraně ovzduší byly páky už před tímhle nesmyslem (o vymahatelnosti práva…
Kachlík 15.02.2022 19:09
Kachlík
Tak podle vyjádření technické podpory výrobce krbovek, mi postačí revize každé 3 roky a nemusím nic…
Schizo 17.02.2022 09:32
Schizo
Nemůžu najít tu stránku s výslovným vyjádřením MŽP, ale snad budete věřit kamna-kotle-a-emisni-limit…
kejki 17.02.2022 00:13
kejki
Studoval jsem to... Tady došlo k nepochopení. Přitom je to jasně napsané černé na bílém. Bylo to pře…
Time 17.02.2022 00:52
Time
OK, stacionální zdroje nad 10 kW připojené do teplovodní soustavy tam spadají. Našel jsem i ten půvo… poslední
kejki 17.02.2022 12:53
kejki
Tieto moderné kotle na tuhé palivá sú splynovacie, vzduchovou turbínou reverzne hnané okysličované p…
Nuda 15.02.2022 13:04
Nuda
Od které doby je nutné mít u zplynovacího kotle ventilátor a čerpadlo, pokud mám dostatečně dimenzov…
Kachlík 15.02.2022 19:12
Kachlík

Jakýkoliv kotel, který budeš nyní kupovat v obchodě musí vyhovovat stávajícím předpisům. Zda použít kotel na pelety či nějaký jiný to je tvoje rozhodnutí. Pouze říkám že v něm nemůžeš moci spalovat nic jiného. Zda budou pelety levnější než uhlí, plyn, elektřina či snad co bude dostupnější v příštích deseti letech ti asi nikdo přesně neodpoví. Větší problém bude vybraný kotel sehnat, jelikož pár výrobců skončilo a nastává nedostatek. Dokonce se uvažuje o posunutí platnosti předpisů na rok 2024.

Topil jsi dosud uhlím, tak kup kotel zase na uhlí, jestli chceš, aby ti to fungovalo. Jak použiješ kotel na jiné palivo, tak ti to nemusí fungovat se současným komínem, který je vhodný možná jen na to uhlí. Nejdříve si ověř u kominíka, jestli tam kotel na jiné palivo bude fungovat. Ty kotle na jiné palivo pracují při nižších teplotách a potřebují kvůli tomu vyšší tah komínu, aby se nezadehtoval.

Pokud víš nynější spotřebu HU, nebo dřeva, tak je možné si to (teoreticky) snadno přepočítat vzhledem k průměrné výhřevnosti paliv.
Výhřevnost:
1. HU Most - 17 MJ/1 kg
2. Dřevo - 14- 15 MJ/1 kg
3. Pelety - 15 MJ/1 kg
4. Zemní plyn - 33,5 MJ/ m3
Z čehož zhruba vyplývá, že spotřeba pelet, vzhledem k rozdílu výhřevnosti, oproti HU, by byla v kg/q zhruba o cca 14 % větší.
Cena pelet se pohybovala loni kolem 6 Kč/ 1 kg, nyní je již někde kolem 8,- Kč/ 1 kg a podle mne se bude, vzhledem ke zvyšující se poptávce a ceně energie (která je na jejich výrobu potřeba)ještě zvyšovat.
Ke konečnému přepočtu spotřeby mezi tím topením uhlím a peletami, je ještě možné ale uvažovat o menší spotřebě pelet vzhledem k tomu, že kotel na pelety má o něco lepší účinnost a hlavně má automatickou regulaci výkonu, takže je možné daleko lépe průběžně regulovat jeho výkon. Oproti kotli na uhlí má navíc tu schopnost, že není nutný stálý provoz a je schopen se sám vypnout a pak i zapálit.
Takový přibližný odhad rozdílu spotřeby, daný výše uvedenými možnostmi a výhodami, bych hádal tak o cca 20 % menší spotřebu pelet jako toho uhlí (až po tom přepočtu s ohledem na výhřevnost). Z čehož opět vyplývá, že by se mohla konečná spotřeba pelet pohybovat (v kg, q), mírně pod současnou spotřebou HU (opět odhad cca o 10%).
Výhody pelet:
1. Automatický provoz
2. Čistější provoz
3. Bude snad déle vyhovovat emisím než HU.
Nevýhody:
1. Výhledově předpoklad min. cca 2 x vyšší ceny oproti topení HU.
2. Náročnější na skladovací prostor (nesmí být vlhko).
Toto vše uvádím na základě vlastního "bádání" a na základě technických údajů získaných na netu, případně i z vlastních zkušeností.;-):puff:

To uhlí (věškerá fosilní paliva, tj. i zemní plyn) se mělo zrušit do roku 35-50 (podle informací z roku 10, pokud jsem ty roky nepopletl). Ale jak se blíží rok 35, tak se zdá, že se nic moc nezmění. Ten konec byl stanovený vypuštěným CO2, přičemž nejbližší termín byl pro případ, že se nic nezmění a nejzašší počítal s postupným poklesem (který se očividně nekoná, jsme zhruba v poločase a poloviční spotřeba neni), kdy v roce 50 by už nikomu nechyběly. No a protože fungujeme zatím, jako by žádná změna nebyla, tak by měl platit ten nejbližší termín. Ale dost možná se to posune, protože zatím se nezdá, že by bylo možné v dohledné době energii získanou z fosilních paliv něčím nahradit (elektroauta a biomasa jsou jen kapkou v moři).

Jen připojím otázku k tématu. Jak to tedy bude fungovat po té lhůtě ? To opravdu všichni co používají kotel ktarý nesplňuje nějakou ekozelenosračku musí automaticky pryč a koupit novej schválenej ?
Mám krbovky s výměníkem na dřevo výkon 11kW do radiátorů, 4 kW do vzduchu .
Díky za odpověď.

Záleží na tom zda si nyní necháváš provádět revize kotle. Pokud ano revizák po revizi zapíše do databáze tvůj kotel a automaticky se tam objeví zda splňuješ či nesplňuješ nařízení. Pokud ne můžeš očekávat návštěvu či pokutu. Pokud budeš mít kotel schválené třídy tak se nic dít nebude. Pokud neprovádíš revize tak bude záležet jen na tom zda tě někdo udá či ne. U tvého topidla by měla být prováděna revize, jelikož výkon topidla je nad 10 kW a tvé topidlo by mělo procházet pravidelnou revizí. Zda splňuje či ne požadavky dané vyhláškou se dovíš od výrobce nebo v papírech k tvému topidlu.

Jaký krb. Pokud něco moderního tak vše nad 10 kW, má mít revize. Dle mého názoru je to blbost ale stát chce mít vše pod palcem. Revizák tě při první revizi zařadí do systému a už se vezeš. Vtip je v tom, že revize neovlivní čmoudy z komína. Problém je, že 70-80% lidí neumí topit, topí vlhkým či nekvalitním palivem, nebo palivem které není pro jejich topidlo vhodné. Škrtí přívod primárního či sekundárního vzduchu nebo nemají odpovídající topidlo pro topnou soustavu. Revizák maximálně ovlivní čistotu spalinových cest jednou za dva roky a připojení topidla na komín. Už při prosazování tohoto zákona jsem byl v členem jedné komise, která ho připomínkovala a byl jsem proti jelikož se jednalo o prolomení soukromí obyvatel ČR. Bohužel zákony prosazují lidé kteří nikdy netopili v kamnech či dělali táborák. Nyní se revizím legálně vyhneš pouze když budeš mít po bytě několik kamen na tuhá paliva s jednotlivým výkonem pod 10 kW, nebo elektrické topení či tepelné čerpadlo.

Už při prosazování tohoto zákona jsem byl v členem jedné komise, která ho připomínkovala a byl jsem proti jelikož se jednalo o prolomení soukromí obyvatel ČR.

Fakt dobrej pan Charakter. Takže spalovač fosilií byl proti. Nechápu, kde se v člověku se zemědělským vzděláním, který pracoval jako bezpečák brala taková drzost a hloupost. Právní vzdělání nulové, ale hlavně že se vyjadřoval... a ve strachu hájil svůj zájem na úkor zdraví ostatních.

Naštěstí to dobře dopadlo.
Nekompromisní kontroly jsou nutností, aby bylo možné tvrdě zasahovat proti trávičům.

Novela zákona o ovzduší ze dne 19. 10. 2016 nově docílila prolomení domovní svobody a soukromí.
§ 17 odstavec 2 uvádí, že:
„Vznikne-li důvodné podezření, že provozovatel spalovacího stacionárního zdroje umístěného v rodinném domě, v bytě nebo ve stavbě pro rodinnou rekreaci, nejde-li o prostory užívané pro podnikatelskou činnost, porušil některou z povinností podle odstavce 1, avšak toto porušení nelze prokázat bez provedení kontroly spalovacího stacionárního zdroje, jeho příslušenství nebo používaných paliv, obecní úřad obce s rozšířenou působností provozovatele na tuto skutečnost písemně upozorní a poučí jej o povinnostech provozovatele spalovacího stacionárního zdroje stanovených v odstavci 1 a o následcích opakovaného důvodného podezření na jejich porušení v podobě provedení kontroly. Pokud opakovaně vznikne důvodné podezření, že tento provozovatel nadále nebo opětovně porušuje některou z povinností podle odstavce 1, je kontrolující oprávněn vstoupit do jeho obydlí za účelem kontroly dodržování povinností podle tohoto zákona. Vlastník nebo uživatel těchto prostor je povinen umožnit kontrolujícímu přístup ke spalovacímu stacionárnímu zdroji, jeho příslušenství a používaným palivům.“

Nevím jak seš stár ale asi nic nechápeš. Tímto zákonem se prolamuje domovní svoboda. Dále si při své inteligenci zjisti co je to fosílie než začneš někoho napadat. Zákon nevyřeší zda ve svém topidle spaluješ tak jak se má pouze tě nutí provádět nic neříkající revize, které neřeší to co spaluješ. A pokud "trávič" baští trávu tak mi vůbec nevadí. Pokud chceš urážet tak si najdi nějaké jiné fórum, já se zde snažím lidem pomáhat a ne je bezdůvodně napadat.

Sklapni - podle zákona o ochraně ovzduší byly páky už před tímhle nesmyslem (o vymahatelnosti práva se bavit nebudu, to je jiná kapitola), tohle je docela brutální zásah do soukromí (debil, který neumí topit, bude čmoudit a zamořovat ovzduší, i kdyby měl sebeekologičtější kotel, to revize neovlivní).
A fakt nejlepší výkřiky od ekoteroristů, kteří bydlí v paneláku a teplo jim leze z radiátorů, ale komín kotelny vedle sídliště už neřeší…

Tak podle vyjádření technické podpory výrobce krbovek, mi postačí revize každé 3 roky a nemusím nic měnit.

Tady odpověď na mail :

Dobrý den.

Naše výrobky nemáme rozdělené do emisních tříd. Tuto povinnost mají výrobci kotlů.

Nemusíte mít strach všechny naše výrobky splňují onu eurošaškarnu od září 2022 J

Jediné co musíte mít, každé 3 roky revizi kamen toť vše.

Zde odkaz : https://www.haassohn-rukov.cz/povinna-revize-krbovych-kamen-s-vymenikem

Fajn den.

Takže tak, revize mám, ikdyž to považuju za okrádání lidí, nic víc . Pokud mám novostavbu a v krbovkách topím jen 3 roky suchým dřevem a za celou sezonu z komína vymetu 1/3 beliku suchejch sazí a je to stavebnice s keramickou 200mm rourou a izolovanou vatou...myslím si, že je to fakt jen úřednická šaškárna, nic s kvalitou ovzduší, ani s bezpečností to nemá nic společného .

Studoval jsem to... Tady došlo k nepochopení. Přitom je to jasně napsané černé na bílém. Bylo to přeci rozhodnuté již v roce 2012.
Povinnost se vztahuje nejen na kotle, ale také na další spalovací stacionární zdroje, např. kamna, krbové vložky
a krby

Stačí si to ověřit...
Pro vynervované spalovače a tráviče mají na odkazu hravou anketku.
Odbor ochrany ovzduší
https://www.mzp.cz/cz/organizacni_struktura

OK, stacionální zdroje nad 10 kW připojené do teplovodní soustavy tam spadají. Našel jsem i ten původní článek a to vyjádření z něj zmizelo, čili to byla chyba. Koneckonců zmizela i stránka z MŹP s dotazy na toto téma, takže se omlouvám, ještě v listopadu to tam bylo. Jako provozovatel kamen do 10kW to mám na háku i teď, na dvoře je 10 kubíků dřeva na štípání.

Tieto moderné kotle na tuhé palivá sú splynovacie, vzduchovou turbínou reverzne hnané okysličované palivo v spaľovacích komorách. Je nutné elektrické pripojenie kotla, ako bonus vybavený v obehovej sústave čerpadlom na nútený obeh.

Tiež musíš počítať so záložným napájacím zdrojom v prípade výpadku verejnej el. siete230V. Sú to nové náklady na trakčnú baterku, menič napätia z DC na AC s plynulou (čistou, nie modifikovanou sinusoidou), inteligentnú, deväťkrokovú nabíjačku s desulfatorom permanentne pripojenú ku kyslej baterke, automatické, bezúdržbové spínacie zariadenie v prípade výpadku siete.

Na takýto splynovací kotol na tuhé palivá je nutné mať o.i. výkonnú, kyslú baterku s kapacitou prúdu aspoň 240Ah, aby dokázala napájať kotol, vetrák s obehovým čerpadlom do úplného vyhorenia paliva, aspoň 14 hodín v prípade dlhodobého výpadku siete 230V/50Hz.

Osobne by som šiel do bezúdržbového, nástenného, závesného Elektrokotla ak máš dimenzovanú sieť na prípoj 3x400V. Ak máš trojsklo, nejaké zatesnenie fasády stačí ti v priemere s rezervou 12kW kotol. Na liatinové, článkové radiátory s veľkým objemom vody v sústave sa nehodí. Ideálne je podlahové, krytálové kúrenie s malým obsahom ohrevného média v trubičkách.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru