Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký kotel po roce 2022

Pokud víš nynější spotřebu HU, nebo dřeva, tak je možné si to (teoreticky) snadno přepočítat vzhledem k průměrné výhřevnosti paliv.
Výhřevnost:
1. HU Most - 17 MJ/1 kg
2. Dřevo - 14- 15 MJ/1 kg
3. Pelety - 15 MJ/1 kg
4. Zemní plyn - 33,5 MJ/ m3
Z čehož zhruba vyplývá, že spotřeba pelet, vzhledem k rozdílu výhřevnosti, oproti HU, by byla v kg/q zhruba o cca 14 % větší.
Cena pelet se pohybovala loni kolem 6 Kč/ 1 kg, nyní je již někde kolem 8,- Kč/ 1 kg a podle mne se bude, vzhledem ke zvyšující se poptávce a ceně energie (která je na jejich výrobu potřeba)ještě zvyšovat.
Ke konečnému přepočtu spotřeby mezi tím topením uhlím a peletami, je ještě možné ale uvažovat o menší spotřebě pelet vzhledem k tomu, že kotel na pelety má o něco lepší účinnost a hlavně má automatickou regulaci výkonu, takže je možné daleko lépe průběžně regulovat jeho výkon. Oproti kotli na uhlí má navíc tu schopnost, že není nutný stálý provoz a je schopen se sám vypnout a pak i zapálit.
Takový přibližný odhad rozdílu spotřeby, daný výše uvedenými možnostmi a výhodami, bych hádal tak o cca 20 % menší spotřebu pelet jako toho uhlí (až po tom přepočtu s ohledem na výhřevnost). Z čehož opět vyplývá, že by se mohla konečná spotřeba pelet pohybovat (v kg, q), mírně pod současnou spotřebou HU (opět odhad cca o 10%).
Výhody pelet:
1. Automatický provoz
2. Čistější provoz
3. Bude snad déle vyhovovat emisím než HU.
Nevýhody:
1. Výhledově předpoklad min. cca 2 x vyšší ceny oproti topení HU.
2. Náročnější na skladovací prostor (nesmí být vlhko).
Toto vše uvádím na základě vlastního "bádání" a na základě technických údajů získaných na netu, případně i z vlastních zkušeností.;-):puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny