Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je, nebo není nutné, instalovat před sporák 3 fáz.vypinač - sporákovou kombinaci?

V minulosti vždy platilo, že před 3 fázový el. sporák se vždy do přívodu instalovala, v jeho blízkosti, t.zv. sporáková kombinace (viz odkaz). Tedy 3 fázový sporákový vypínač. Podle mne by toto mělo platit, z hlediska možnosti bezpečného vypnutí - odpojení sporáku při opravách, případně při poruše, stále. V normě ČSN 332130 - El.instalace v obytných budovách, toto sice uvedeno není, ale pravděpodobně by na to měla stále platit ČSN 332180 - Připojování el.přístrojů a spotřebičů.
Ovšem v poslední době jsem se setkal již vícekrát s názory, že již toto není nutné, že to bylo dotyčnému řečeno i revizním technikem a že je tedy možné připojit sporák přímo, pouze přes instalační krabici.
Vzhledem k tomu, že nyní již nemám přístupnou tuto normu ČSN 332180, takže si to nemohu ověřit, prosím ještě "aktivní" elektrikáře, případně revizní techniky, zda by mi mohli k tomuto dát nějaké informace. Ale podložené přímo normou a konkrétním paragrafem, ne pouze na základě dojmů a JPP. :-DZa relevantní informace předem děkuji.:puff:

https://www.palmat.cz/sporakova-kombinace-pod-omitku-39563-23-380v/

Předmět Autor Datum
Ano, bydlím v domě po revitalizaci tekže s novou elektrikou a máme před sporákem vypínač..rovněž pže…
paul 05.02.2022 09:06
paul
Část 2 článek 2.14 uvedené normy říká, že: Všechny přístroje a spotřebiče musí být připojeny tak, ab…
leo 05.02.2022 10:08
leo
Už vidím, jak si ženská, při mytí a čistění sporáku po přetečení polívky, případně čistění "zašvihan…
George63 07.02.2022 18:58
George63
No já třeba mám ten vypínač prakticky hluboko v kuchyňské lince, někde mezi kastrolama a formou na b…
Prasak 07.02.2022 21:37
Prasak
Každé elektrické zařízení má mít svůj hlavní vypínač. Je to kvůli vypnutí při opravě, ale hlavně pro…
Paron 07.02.2022 15:24
Paron
Totéž je i můj názor, ovšem jak vidno, ne všichni jej mají stejný. A nejvíc mě irituje, že se mnoho…
George63 07.02.2022 18:50
George63
Jsou to ti „odborníci“, kteří se dívají především na peníze a až potom na bezpečnost a praktičnost.
Paron 07.02.2022 20:13
Paron
Existuje skupina norem, které závazné jsou. Ale aby byly závazné, musí to být někde zakotvené. Pořád…
ml1 09.02.2022 13:35
ml1
Pokud by to neodpovídalo normám, nikdy by to neprošlo revizí. Po rekonstrukci bytu včetně úplně nový… poslední
martas38 11.02.2022 08:19
martas38
Nás učili, že sporák musí mít vypínač, jestliže k jeho jističi je dál jak 5 metrů. Mohlo se to ale u…
Rce 08.02.2022 01:26
Rce
Přinejmenším bych to vnímal jako vhodné. A je dobrý zvyk po skončení vaření sporák vypnout. Nevím ja…
ml1 09.02.2022 13:23
ml1
Opravdu si myslíte, že sporáky jedou na windows a že všechny OS mají tak zpackanou aktualizaci, jako…
martas38 11.02.2022 08:14
martas38

Část 2 článek 2.14 uvedené normy říká, že: Všechny přístroje a spotřebiče musí být připojeny tak, aby je bylo možno jednotlivě nebo po skupinách odpojit od sítě (zdroje) a bylo možno na nich po odpojení bez nebezpečí pracovat.

Jak vidno, to je splněno např. i tím, že v dosahu je příslušný jistič pro daný spotřebič nebo skupinu spotřebičů.

Už vidím, jak si ženská, při mytí a čistění sporáku po přetečení polívky, případně čistění "zašvihané" el.trouby, jde sporák vypnout jističem v rozvaděči. :-D Pokud ale má ten vypinač po ruce (a není úplně blbá), tak jej vypne pravděpodobněji. ;-)
Že si to vypne elektrikář jističem při opravě v rozvaděči, to je o něčem jiném. Ten ví, o co jde.

Každé elektrické zařízení má mít svůj hlavní vypínač. Je to kvůli vypnutí při opravě, ale hlavně pro rychlé vypnutí v případě nějakého nebezpečí. Že si to někdo zjednodušuje a připojí rovnou do krabice, není nic chytrého. V elektrotechnice se šetřit nevyplácí.

Totéž je i můj názor, ovšem jak vidno, ne všichni jej mají stejný. A nejvíc mě irituje, že se mnoho "odborníků" odvolává rovněž na to, že normy jsou vlastně "nezávazné" a tedy pouze "doporučují". S těmito názory jsem se "pral" celou dobu, kdy tenhle nesmysl byl uveden do elektrikářské praxe. Jsem nakonec rád, že už toto nemusím řešit v konkrétní praxi a už za nic neodpovídám.;-):puff:

Existuje skupina norem, které závazné jsou. Ale aby byly závazné, musí to být někde zakotvené. Pořád ale platí, že je rozumné normy dodržet, už jen proto, že pokud jsou dodržené, nikdo neřekne ani bzz, zatímco pokud ne, tak bude potřeba dokazovat, že použitý způsob odpovídá soudobým technickým znalostem (nebo je lepší než postup zavedený normou). A dokázat shodu s normou je snažší.
Takovou tu anarchii, kdy normy se ze dne na den staly nezávaznými už snad máme za sebou, a právní řád je tomu přizpůsobený, že buď přímo předepisuje nějakou normu nebo je v něm to, co bylo dřív v normě.
Na druhou stranu existuje řada nesmyslných norem, prostě protože se musely přeložit i s chybama, nebo se v nich udělaly chyby při překladu (tak překlady jsou nyní orientační, důležité je anglické znění).
Ta sporáková kombinace vyjde zhruba na tisícovku (a to si hodně přidávám), což sice neni málo, ale v ceně díla jsou to drobné; nemyslím si, že je to věc, na které by bylo dobré šetřit.

On bude asi podobný problém s rohovými kohoutky zastavujícími vodu do baterie nebo rezervoáru na záchodě. Taky jsem se setkal s připojením přímo do zdi. Dokonce i pračku jsem viděl připojenou přímo do zdi. Ušetří se tím pár korun, ale musí se pak vypínat voda všude.

Já jsem člověk spořivý, ale jsou věci, na kterých bych prostě nezkoušel šetřit (abych si nezadělal na budoucí problémy).

Pokud by to neodpovídalo normám, nikdy by to neprošlo revizí. Po rekonstrukci bytu včetně úplně nových rozvodů nemáme nikde hlavní vypínače, ale každý spotřebič jako myčka, pračka, trouba, bojler, varná deska má svůj jistič. Pravda rozvodná skříň je v bytě, normálně dostupná. Revizí to bez problémů prošlo.

Přinejmenším bych to vnímal jako vhodné. A je dobrý zvyk po skončení vaření sporák vypnout. Nevím jak se na to tváří sporáky s operačním systémem, který se musí aktualizovat (nedávno bylo zjištěno, že windows potřebuje aspoň 8 hodin online), už jen sporák s displejem z toho má trochu zmatek (nevím, proč tam výrobce neosadil RTC s baterkou). A už vidím kohokoliv, jak bude několikrát denně šplhat k jističům, aby sporák vypnul. Nejde jen o údržbu, stačí zavadit o knoflík a pohroma je na světě, pokud je sporák zapnutý.

Co je předepsané, to bohužel nevím, ale protože normy jsou dělané s ohledem na zajištění odbytu přístrojů (viz. třeba předepisování chráničů skoro všude) tak by mě bylo divné, kdyby norma najednou tuto povinnost vypustila, trend je spíš opačný, vyžadovat toho čím dál víc. Pak je otázkou, nakolik je ta norma závazná.

Opravdu si myslíte, že sporáky jedou na windows a že všechny OS mají tak zpackanou aktualizaci, jako windows? Jestlipak víte, jaký OS je absolutně nejrozšířenější na světě a potkáte ho v milionu obměn v televizích, sporácích, pračkách, routerech, na serverech, v mobilech, streamerech, prostorových termostatech atd.? A skutečně se musí OS u chytrých sporáků často aktualizovat?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru