Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je, nebo není nutné, instalovat před sporák 3 fáz.vypinač - sporákovou kombinaci?

V minulosti vždy platilo, že před 3 fázový el. sporák se vždy do přívodu instalovala, v jeho blízkosti, t.zv. sporáková kombinace (viz odkaz). Tedy 3 fázový sporákový vypínač. Podle mne by toto mělo platit, z hlediska možnosti bezpečného vypnutí - odpojení sporáku při opravách, případně při poruše, stále. V normě ČSN 332130 - El.instalace v obytných budovách, toto sice uvedeno není, ale pravděpodobně by na to měla stále platit ČSN 332180 - Připojování el.přístrojů a spotřebičů.
Ovšem v poslední době jsem se setkal již vícekrát s názory, že již toto není nutné, že to bylo dotyčnému řečeno i revizním technikem a že je tedy možné připojit sporák přímo, pouze přes instalační krabici.
Vzhledem k tomu, že nyní již nemám přístupnou tuto normu ČSN 332180, takže si to nemohu ověřit, prosím ještě "aktivní" elektrikáře, případně revizní techniky, zda by mi mohli k tomuto dát nějaké informace. Ale podložené přímo normou a konkrétním paragrafem, ne pouze na základě dojmů a JPP. :-DZa relevantní informace předem děkuji.:puff:

https://www.palmat.cz/sporakova-kombinace-pod-omitku-39563-23-380v/

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Každé elektrické zařízení má mít svůj hlavní vypínač. Je to kvůli vypnutí při opravě, ale hlavně pro…
Paron 07.02.2022 15:24
Paron
Pokud by to neodpovídalo normám, nikdy by to neprošlo revizí. Po rekonstrukci bytu včetně úplně nový… poslední
martas38 11.02.2022 08:19
martas38

Každé elektrické zařízení má mít svůj hlavní vypínač. Je to kvůli vypnutí při opravě, ale hlavně pro rychlé vypnutí v případě nějakého nebezpečí. Že si to někdo zjednodušuje a připojí rovnou do krabice, není nic chytrého. V elektrotechnice se šetřit nevyplácí.

Pokud by to neodpovídalo normám, nikdy by to neprošlo revizí. Po rekonstrukci bytu včetně úplně nových rozvodů nemáme nikde hlavní vypínače, ale každý spotřebič jako myčka, pračka, trouba, bojler, varná deska má svůj jistič. Pravda rozvodná skříň je v bytě, normálně dostupná. Revizí to bez problémů prošlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru