Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je, nebo není nutné, instalovat před sporák 3 fáz.vypinač - sporákovou kombinaci?

V minulosti vždy platilo, že před 3 fázový el. sporák se vždy do přívodu instalovala, v jeho blízkosti, t.zv. sporáková kombinace (viz odkaz). Tedy 3 fázový sporákový vypínač. Podle mne by toto mělo platit, z hlediska možnosti bezpečného vypnutí - odpojení sporáku při opravách, případně při poruše, stále. V normě ČSN 332130 - El.instalace v obytných budovách, toto sice uvedeno není, ale pravděpodobně by na to měla stále platit ČSN 332180 - Připojování el.přístrojů a spotřebičů.
Ovšem v poslední době jsem se setkal již vícekrát s názory, že již toto není nutné, že to bylo dotyčnému řečeno i revizním technikem a že je tedy možné připojit sporák přímo, pouze přes instalační krabici.
Vzhledem k tomu, že nyní již nemám přístupnou tuto normu ČSN 332180, takže si to nemohu ověřit, prosím ještě "aktivní" elektrikáře, případně revizní techniky, zda by mi mohli k tomuto dát nějaké informace. Ale podložené přímo normou a konkrétním paragrafem, ne pouze na základě dojmů a JPP. :-DZa relevantní informace předem děkuji.:puff:

https://www.palmat.cz/sporakova-kombinace-pod-omitku-39563-23-380v/

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny