Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vymena istica

Potrebujem vymenit stary istic, este cierny bakelit. Bezne to nieje problem, ale u tohto je na vyvode nepripojeny kablik, ale akasi AL konzolka na ktorej su pomocou 4 srobikov pripojene 4 AL vodice.
Zda sa mi nie moc dobre riesenie pripojit ich (4 al vodice) do noveho istica, ako by to bolo mozne vyriesit? Nielen esteticky, ale hlavne korektne. Vymena vodicov momentalne neprichadza do uvahy.
Nieco ako "drziak bezskrutkovych svoriek" wago, ale nasiel som len pre 2273, resp. pre wago 0,5-2,5. Potreboval by som na wago povedzme 1,5-4, lepsie az do 6. Ak by slo tam dat al vodice. Alebo ine svorky, ine riesenie?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jedna sa o to, ze potrebujem dotiahnut do kupelne kabel na pracku, teda chranic, istic, novy kabel.…
truhlik 01.12.2021 14:37
truhlik
Z té Tvé první fotky je vidět, že je to vše "navěšené" na jednu fázi. Zřejmě tedy 1 fázový odběr. Po…
George63 01.12.2021 15:30
George63
Este som nevidel istic na chodbe, ani osobne tu krabicu, je mozne ze ked to napisem revizakovi tak m… nový
truhlik 01.12.2021 17:00
truhlik
Nejsofistikovanější řešení je - zjistit co který kabel napájí (což pro elektrikáře není problém, nap… nový
Jarick 01.12.2021 20:32
Jarick
Když jsem to poprvé dělal, tak prvním šokem bylo, že ta redukce (retrofit) stojí 3x víc než nový tro… poslední
ml1 02.12.2021 14:25
ml1

Jedna sa o to, ze potrebujem dotiahnut do kupelne kabel na pracku, teda chranic, istic, novy kabel. Takze popri tom by som uz vyhodil aj tie stare , kedze na novy potrebujem din listu. Neviem ci vyhodim aj krabicu, zase moc hybat s tym hlinikom mam obavy, aby sa z jednoducheho natiahnutioa kabla nestala buracka a nadpajanie kablov :-)

Z té Tvé první fotky je vidět, že je to vše "navěšené" na jednu fázi. Zřejmě tedy 1 fázový odběr. Pokud na to ještě přidáš pračku, může se stát, že bude vypadávat hlavní jistič před elektroměrem. Pokud by to byl 16 A (podle stavu instalace by se mohlo i předpokládat) tak si budeš muset hlídat současné zapojení výkonnějších spotřebičů v době praní, případně, pokud bude možné, zajistit zvýšení jističe před elektroměrem na 25 A.
Co se táká těch jističů.
Pokud by jsi tedy chtěl zachovat původní skříň a stávající vodiče, pak bych je tedy všechny vyhodil, osadil DIN lištu a na ni tři nové jističe s hodnotami původních a zhruba do míst původních. Do nich pak upravil a vložil ty pomocné "sběrničky" s vodiči (moc s tím nemanipulovat). No a za ně přidat jističochránič 10A/ 30mA (případně jistič a chránič) a z něj pak zapojit nový kabel CYKY 3J x 2,5 pro tu pračku. A pokud nejsi elektrikář, doporučil bych Ti, nechat si toto vše provést osobou s předepsanou kvalifikací.
A tu zásuvku pro pračku v koupelně a i umístění té pračky, provést s ohledem na zóny pro umisťování el. zařízení v koupelnách.
Viz ČSN 33 2000-7-71 ed.2. a informativně odkaz
https://elektro.tzb-info.cz/domovni-elektroinstalace/6713-elektricke-instalace-v-koupelnach-a-kuchynich-bytovych-i-nebytovych-prostorach

Este som nevidel istic na chodbe, ani osobne tu krabicu, je mozne ze ked to napisem revizakovi tak mi povie ze musim natiahnut novy kabel od hlavneho istica :-)
Vsetko bude poistene spravou . . .
Zistujem info dopredu, moze sa stat ze poviem ze do toho nejdem . . .

Nejsofistikovanější řešení je - zjistit co který kabel napájí (což pro elektrikáře není problém, např. postupným připojováním). A rozhodit to na více nových jističů (není problém připojit max 2 vodiče stejného průřezu do jednoho jističe, bez nějakých dalších svorek) tak, aby byla dodržena max hodnota jističe na průřez připojených vodičů a nějak přiměřeně vyrovnat proudy (proto je dobré vědět, kam který vodič vede). Místo jednoho starého 3fázového bakeliťáku se ti tam vleze více nových 1fázových jističů (zabírají méně místa), možná máš navíc i trochu místa kolem něj. Na koupelnu bych dal nový "jističochránič" (chránič s funkcí vypnutí při zkratu a nadproudu).. Nevím co vše tvůj rozvaděč obsahuje, osobně bych ale přemýšlel nad jeho výměnou (možná to vyjde levněji, než aby se někdo drbal s montáží DIN lišt atd.). Asi ale pro tebe nebude překvapením, když ti doporučím, aby jsi si na tuto práci našel elektrikáře.. Laik by neměl v El. rozvaděči co pohledávat..

Když jsem to poprvé dělal, tak prvním šokem bylo, že ta redukce (retrofit) stojí 3x víc než nový trojfázový jistič (byl to nákup za pětikilo z toho jistič stál 170). (Tehdy můj pokus o opravu sporáku skončil tím, že sporák je v pořádku, ale nejde do něj elektrika z jedné fáze, proto netopí dva vařiče.) Nutno říct, že na tu redukci se po vyndání (vynechání) rámečku vešly 4 jističe. Napříště jsem se radši drbal s din lištou, respektive jsem koupil za asi 30 korun 4 modulovou krabičku, do které se zbylé jističe vešly a která šla do té domovní rozvodnice nějak vestavět (ne vcelku, musel jsem ji trochu upravit).
Jo a taky tam byl produkt šetření, kdy byly dva okruhy připojené na 1 jistič (a já proč se pořád nemůžu dopočítat těch maximálně 10 zásuvkových vývodů, jak jsme se to učili ve škole, vycházelo mi jich minimálně 15). Takže jsem to rozhodil na dva jističe, ten druhý šel právě k tomu sporákovému (přišel sice o rámeček, ale bylo to jinak v pohodě).
V delším horizontu bych rád starou rozvodnici vyměnil za novou (s din lištou), ale do toho se mi moc nechce, nechci vrtat do něčeho, co funguje, i když to ošklivě vypadá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru