Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce koupelny v paneláku

Ahoj,
nechali jsme si udělat rekonstrukci koupelny a elektriky v koupelně v paneláku včetně likvidace starého jádra a vystěhování kuchyňské linky.

Dnes jsem byl na bytě kontrolovat stav se svým známým a posílám foto křivé stěny, protože se mi nezdá kvalita a hlavně cena 185 000 Kč (nejsou započítány obklady ani pokládka obkladů, wc, umyvadlo, baterie, vana).

Prý je také blbě udělaný rastr na stropě, foto dodám zítra.

Co říkáte na cenu a dosavadní kvalitu? Zítra se mám na bytě sejít se stavbyvedoucím...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To je nádherně do.ku.v.ené ..To je trestné !
E250TD 28.11.2021 18:37
E250TD
jj taky si myslím, jen potřebuji nějaké argumenty na zítra. A prý nad dveřma měl být překlad...
n.u.r.v. 28.11.2021 18:43
n.u.r.v.
Ze steny nejsou rovne by az tak velky problem nebyl. At si to srovnaji, prebrousi, jejich vec. I ten…
re4zon 28.11.2021 19:39
re4zon
no problém, dohodila to mamka přes známého, takže bez smlouvy... peníze se posílali na účet... Přemý…
n.u.r.v. 28.11.2021 21:02
n.u.r.v.
Jo, tak tohle byvaji nejhorsi ksefty. Pres znameho, bez smlouvy, to si pak kazdy dovoli te okrast vi…
re4zon 28.11.2021 22:57
re4zon
No bylo v tom vybourání jádra, odvoz jádra - to byl poprvé kontejner. Pak vybourání kuchyňské linky… nový
n.u.r.v. 28.11.2021 23:42
n.u.r.v.
Aha, takze je toho vic. Pak to asi predrazene bude, ale bez presneho rozpisu tezko rict jak moc. Tak… nový
re4zon 29.11.2021 04:59
re4zon
Obrázok 1 je v úplnom poriadku. Spodná časť omietky je zrejme pozostatok po starom podklade ktorý tr… nový
ok 29.11.2021 08:13
ok
obrázek 1 - ta stěna je nová, žádné obklady tam nebyly. Stěnu z ytongu jsou nově udělaný... nový
n.u.r.v. 29.11.2021 08:53
n.u.r.v.
Takže ten štvorec to je dielec z ytongu? Aj tak tam pod stropom vidím pripravený pás omietky, ktorý… nový
ok 29.11.2021 09:14
ok
Dobrý den,neřešte momentálně hrubou stavbu,to bývá křivé,jak koukám,tak tam může být materiálu když… nový
Lubomír 29.11.2021 09:27
Lubomír
Pane píšete..,svoji práci jsem vždy dělal tak,abych se za ní nemusel stydět..Rozumím,je to i můj pro… nový
E250TD 29.11.2021 13:20
E250TD
K tomu snad jedno ,na západ od nás,například CH ..je povoleno na 2 metrech ! ! 3 mm max nerovnosti n… nový
E250TD 29.11.2021 11:22
E250TD
A tohle je rastr na stropu v příloze... nový
n.u.r.v. 29.11.2021 11:56
n.u.r.v.
Tak strop opraví, překlad nad dveře dají, stěny budou rovné. Elektrikář (a v jedné osobě i instalaté… nový
n.u.r.v. 29.11.2021 13:42
n.u.r.v.
https://stavebninykraus.cz/content/61-cenik-obkladacske-prace-orientacni http://www.obklady-praha.cz… nový
Kurt 29.11.2021 14:22
Kurt
Elektro a vodu tezko soudit bez znalosti, kolik tam toho presne je. Ale 1000kc/m za obklad? To je sa… nový
re4zon 29.11.2021 17:14
re4zon
Tady je vidět co dokáží být někteří za zloděje.Za 60x30 tisíc korun.Kdyby to dělali z 10x10 ,trvá to… nový
Lubomír 29.11.2021 18:11
Lubomír
Vyházet ty hovada oknem - zavřeným. Už jenom za ten bordel nad futrama. Pro srovnání - mladý dělal… nový
jatobyl 29.11.2021 20:11
jatobyl
Nebudu hodnotit provedení. To už docela podrobně vystihli předešlí diskutéři a plně s nimi souhlasím… poslední
George63 29.11.2021 21:28
George63

Ze steny nejsou rovne by az tak velky problem nebyl. At si to srovnaji, prebrousi, jejich vec. I ten zub by sel dolepit. Zednikovi se to libit nebude, v praxi je to jedno a pokud vim, norma je celkem benevolentni. Ale ta opicarna nad dvermi je fakt masakr, prohyba se to uz ted, pokud nezkresluje objektiv. Argumenty jsou jednoduche, bud to udelate poradne, nebo nezaplatim.
Cena je druha vec. Co je ve smlouve?

Jo, tak tohle byvaji nejhorsi ksefty. Pres znameho, bez smlouvy, to si pak kazdy dovoli te okrast vic nez normalniho zakaznika. Bohuzel. Co v tom vsechno bylo? Jestli jen to co je na fotkach (par vyzdivek, vana, trocha instalateriny, rastr na sadros) + odstraneni umakartu nebo co tam bylo, tak je to dost napalene. To uz jsi cele zaplatil? Pak bude dost problem z nich cokoliv dostat zpatky. Byl bych nekompromisni, pozadal slusne a kdyz to nepujde jinak, tak i neslusne. Pripadne at si oddelaji v tom co uz dostali i zbytek. Mimochodem tam pujdou futra nebo oblozky?

No bylo v tom vybourání jádra, odvoz jádra - to byl poprvé kontejner. Pak vybourání kuchyňské linky a příčky u kuchyně + odvoz - to byl podruhé kontejner. A pak to na fotce. Ještě tam je betonáž podlahy - bude tam podlahové topení - posílám foto. Usazení vany, elektro + rozvaděč, nové rozvody vody do koupelny + přívod do kuchyně - ta je za stěnou co je vana. A zaklopení sádrošem. Ano, je to zaplacené...

Obrázok 1 je v úplnom poriadku. Spodná časť omietky je zrejme pozostatok po starom podklade ktorý treba ešte prebrúsiť (vidno tam stopy po pôvodných obkladačkách) po dokončení celej omietky. Tesne pod stropom si majstri pripravili a vyrovnali pás omietky o ktorú budú opierať vyrovnávaciu latu pri vypĺňaní medziľahlého priestoru omietkou. To je známka toho, že to nie sú amatéri.
Obrázok 2. Chýba tam zdanlivo preklad. To sa v takýchto prípadoch ani nerobí. Odhliadnuc od toho, že konštrukcia by mala splniť svoj účel aj bez dodatočného spevnenia, je možné, že tvárnice sú prevŕtané a je tam vložený nejaký oceľový profil (roxor?). Tak malé nerovnosti čo tam sú sa ľahko vyplnia omietkou.
Obrázok 3. Niekto tu už upozornil na chýbajúci montážny otvor k vaňovému sifónu. Ten by ani tak nemusel chýbať, keby si tam mal osadený sifón, čo sa dá rozobrať a zložiť zhora za účelom čistenia (mám taký vo vaničke sprchového kúta). Videl som aj vymurovanie takejto steny a následné presné vyrezanie montážneho otvoru. Tento bod si ešte vyjasni a postráž.
Obrázok 4. Platí to, čo som písal aj bode 2. Takto konštruovaný preklad sa v prípade potreby dá spevniť oceľovými nosníkmi, ktoré sú zabudované do predvŕtaných dier v tvárniciach.
Cenu za túto prestavbu si vyjasni s ľuďmi čo ti to robia. Vyžiadaj si cenovú kalkuláciu s podrobným rozpisom prác a materiálu. Takú mi dal ešte pred začatím prác aj ten najposlednejší montér, čo mi robil nejaké drobné či väčšie práce na inštaláciách v byte a ani som ho o to nemusel žiadať.

Takže ten štvorec to je dielec z ytongu? Aj tak tam pod stropom vidím pripravený pás omietky, ktorý zrejme bude slúžiť ako opora pre vyrovnávanie zatiaľ chýbajúcej omietky. Murári sa zrejme profi spôsobom vyrovnali s rozdielnymi rozmermi tvárnic. Nebál by som sa výsledku, zatiaľ postupujú dobre. Samozrejme, tvoja častá prítomnosť pri prerábke a konzultácie sú veľmi žiadúce pre dosiahnutie kvality.

Dobrý den,neřešte momentálně hrubou stavbu,to bývá křivé,jak koukám,tak tam může být materiálu když přestřelím za třicet tisíc.Práce 155 000 kč,tudíž za den jak bych stihl já 38750 kč,takže 4843 kč na hodinu.Proto jsem rád,že ač nemocen s páteří si dokážu udělat hodně sám.
Podobnou firmu co máte měl před lety soused,netušili,že jsme dobří kamarádi,denně jsem na ně mlčky koukal co tam dělají,dělali střechu a přístavbu.Pak se soused zmínil o ceně,já to nevydržím,když jsem další den viděl hejno povalečů,tak jsem se do nich pustil,konečně začali trošku něco dělat,odstranili závady s brfláním,všechny je znám,všichni diletanti,také jeden agronom na vazbě a spousta dalších za minulého režimu absolutně nepoužitelných.Ryl jsem do nich,protože ty práce umím,také diletant,ale okoukané postupy a rady mám od mistrů fachmanů,svoji práci jsem vždy dělal tak,abych se za ní nemusel stydět.
Pane,to je dnešní realita,pořádného ,poctivého řemeslníka musíte pohledat drobnohledem.:-)

Pane píšete..,svoji práci jsem vždy dělal tak,abych se za ní nemusel stydět..Rozumím,je to i můj problém .Ano,to je dnes skoro sprosté slovo .Bude hůře,fachmani,kteří mají radost ze své kvalitní práce a ještě si za ni nechají zaplatit už téměř vymřeli ! Dnes vám karosář mudlá na plech 5 mm tmelu s tím,že je to kvalitní tmel .A já bohužel pamatuji dobu ,kdy se cínovalo a bylo to max 1 mm, a karosář byl hrdý na to ,když nebyl třeba vůbec .

K tomu snad jedno ,na západ od nás,například CH ..je povoleno na 2 metrech ! ! 3 mm max nerovnosti na zdi YTONG ! Ty časy,to se dodělá omítkou jsou u mne neakceptovatelné ..Snad ,dělal jsem to s kamošem,byli jsme na sračky..To bych i pochopil .A za ty kačky ? Pozlacené .

Tak strop opraví, překlad nad dveře dají, stěny budou rovné. Elektrikář (a v jedné osobě i instalatér) si vzal za elektro+vodu 70000. Účtuje si 2000kč za metr řezání do panelu. V ceně bude i příprava elektra pro kuchyňskou linku.

Ale už není v cenně položení podlahy a obkladů - to si účtují 1000kč za m2, protože to jsou prý velké dlaždice (60x30) - je to normální cena?

Elektro a vodu tezko soudit bez znalosti, kolik tam toho presne je. Ale 1000kc/m za obklad? To je sakra hodne. Za tu cenu by tam mely byt vsude kamenicke rohy rezane vodou. Tolik si berou skutecni profici za montaz velkoformatovych bezesparovych obkladu. 60*30 neni zadny velky format..

Tady je vidět co dokáží být někteří za zloděje.Za 60x30 tisíc korun.Kdyby to dělali z 10x10 ,trvá to desetinásobnou dobu,desítka za metr,no nekup to.
Mě stačil před více než dvaceti lety plynař,potřeboval jsem razítko,jinak plyn jsem v práci pravidelně vařil když servisáci něco předělávali na velkých kotlech.Hodně mě toho naučili,stále jsem se ptal,co,proč,jak.
Plynaři jsem zaplatil skoro deset tisíc za jednu šichtu s materiálem a to jsem s ním celou makal,sám by to neudělal,je pomalej,vše jsem měl připraveno,průrazy,konzole kotel k vodě připojil sám,dělal jen plyn,dva sporáky,jeden kotel.Materiálu necelé tři tisíce.Takže 210000 kč za měsíc,dělali i ovíkendech.Já v té době v práci jako údržbář necelou desítku,kdybych dělal víkendy,tak patnáct.
Nikomu nic nezávidím,ale jde o princip,za téměř stejnou práci čtrnáctinásobek,to je těžká nenažranost,dnešní doba je dobou zlodějů.
Těch pár poctivých přežívajících fachmanů už je pomálu.:-)

Vyházet ty hovada oknem - zavřeným. Už jenom za ten bordel nad futrama.

Pro srovnání - mladý dělal v garsonce rekonstrukci koupelny, WC, kuchyně asi 6 let zpátky. Vymlátit a vyzdít 8 metrů umakartu, další 4 metry nahodit omítku. Koupelna + WC komplet nové podlahy, v kuchyni jenom nivelačku a vinyl. Částečně se měnil půdorys, takže komplet nová elektrika a vodo. Sádroš na strop. Dohromady asi 15m2. Celková cena včetně linky, kachlí a sanitárky asi 120 000 Kč.

Já byl tehdy v prdeli s páteří, takže jsem dělal dozor, mladý položil ele+vodo. Platili jsme zedníka + helfra - oba známí ukroši. 20 litrů si vzal plynař za 4m trubky - ten den jsem byl na opichách, jinak by letěl ze schodů.

Nebudu hodnotit provedení. To už docela podrobně vystihli předešlí diskutéři a plně s nimi souhlasím. No a co se ceny týče, škoda mluvit. A že jste jim platili předem, tak zpět těžko něco dosatnete, bohužel. Dobrovolně nic nedají a soudy by vás přišly možná ještě i dráž.
Jak říká Lubomír, co si člověk neudělá sám, je vždy velké riziko. Zejména v dněšní době. A pokud už je nutné, vždy vše dobře připravit a projednat předem a když se člověk "nevyzná", vzít nějkakého spolehlivého rádce (nejlíp kamaráda). A nikdy neplatit předem, maximálně materiál.
Já si celý život dělal vše sám (profesí elektrikář, jinak samouk "Ferda mravenec" -práce všeho druhu) jak píše i Lubomír. Jedn barák (náš starší) jsem celý život opravoval, upravoval a vylepšoval, bráchovi a synovi jsem pomáhal stavět baráky, jak po stránce "stavebního dozoru" tak i po stránce manuální víc jak na 50 %. Oba jsem stavěli skoro na 100% "svépomocí". Ale poslední "akce" (krytina a okna) na našem baráčku, jsem už byl nucen, vzhledem ke svému věku a i zdraví "zadávat". Ale vzhledem k tomu, že o tom všem něco vím a pohlídal jsem si vše, tak vše proběhlo rovněž OK a za ceny velmi přijatelné. No vše je o zkušenostech.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru