Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Křovinořez Riwall - po sekání zhasl a od té doby nejde

Dobrý den, zkouším zprovoznit kamarádovi křovinořez Riwall o obsahu 50ccm. Je cca 1rok starý ( fakturu a záručak nemáme)
Při sekání zhasl a už od té doby nejde . Jiskru hází v pohodě, svíček vyměněno několik. Zdálo se mi že je suchá svíčka, namontován NOVÝ karburátor. Komprese je zdá se dobrá. Při pohledu do výfuku kroužky i válec ok. Hadičky k benzínu a filtr dobré. Koukal jsem na gufera, u startéru v pořádku, nejde mi ale sundat magneto, je to tak slabý hliník, mám strach aby pod stahovákem nepraskl. Občas po stokrát opakovaném startování ( opravdu prudkým a rázným) trhem stroj chytne a běží i na volnoběh i jde za plynem do otáček. Po chvíli zdechne a je konec. Pro start nepomůže ani stříknout pod svíčku, ani start spray.
Nenapadá vás další možnost závady? Už myslím jen to gufero u magneta, ale jak ho sundat bez rizika poškození ?

Změna předmětu, původně: Křovinořez (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud je tam nový karburátor a vše vypadá v pořádku, tak bych to tipoval na vadnou zapalovací cívku.…
Zerozero 14.11.2021 09:56
Zerozero
Díky za tip. Zkusil jsem a bohužel také nic. Ani neškytne. Zkusil jsem cívku i proměřit a kostra - f…
pařez 14.11.2021 14:51
pařez
Změření ohmmetrem nic neukáže. Pouze odpor vinutí. Pokud je vadná cívka, probíjí se až vysokým napět… nový
Zerozero 14.11.2021 17:33
Zerozero
Díky všem za Vaše rady. Dnes jsem se zase k tomu čínskému zázraku dostal a sundal magneto. Klínek v… nový
pařez 19.11.2021 12:53
pařez
To znám,měl jsem tu letos křoviňák,dostal jsem ho,že nejde,zprovoznil jsem ho a dal kamarádovi,moje… nový
Lubomír 19.11.2021 16:38
Lubomír
Plně s vámi souhlasím, také mě takové stroje nosí. Tento ale nemá trysky T,H,L ale jen jednu. Většin… nový
pařez 19.11.2021 18:18
pařez
Rozumím,to opravdu vypadá na malou kompresi,odpor ač čistého výfuku stejně brzdí minimálně točky při… nový
Lubomír 19.11.2021 20:29
Lubomír
Zkus prostudovat,toto a podobné,třeba najdeš inspiraci .https://www.youtube.com/watch?v=W9yyOa47EUo nový
E250TD 20.11.2021 08:11
E250TD
Dobrý den, děkuji všem za příspěvky a snahu poradit. Problém vyřešen, chci se jen podělit o příčinu… nový
pařez 08.12.2021 12:27
pařez
Už som videl všeličo čo dokážu cigoši pokaziť na reťazových pílach, ručného náčinia so spaľovacími a… nový
Nuda 08.12.2021 14:40
Nuda
V Čechách je přísloví mluviti stříbro, mlčeti zlato. U Vás to bohužel platí dvojnásob. Ty fotky jsem… poslední
pařez 08.12.2021 16:37
pařez

Pokud je tam nový karburátor a vše vypadá v pořádku, tak bych to tipoval na vadnou zapalovací cívku. Může dávat zdánlivě dobrou jiskru. Ale na vzduchu jiskru může dávat, ale pod tlakem při kompresi ne.
Sice detailně tyhle zapalování neznám, ale myslím si, že je v cívce integrovaný nějaký spínací elektronický prvek, protože mimo ní žádný jiný obvod není. Může v tom být nějaká závada.
Také se může cívka v závitech někde probíjet, to způsobí nedostatečnou energii jiskry.
Na zkoušku zkus na svíčce dát kontakty k sobě na úplně malou mezeru jen tak na dvě desetiny mm.
Sice je to tak málo, že by se asi brzo udělal můstek, ale na zkoušku to jde. Poku je malé napětí, tak by takhle mohlo jít nastartovat. Pokud by to běželo, tak cívka není dobrá.
Na gufero bych to asi netipoval, netěsnost by způsobila snížení výkonu, ale aby to nenasálo vůbec, to by tam asi nebylo skoro vůbec.

Změření ohmmetrem nic neukáže. Pouze odpor vinutí. Pokud je vadná cívka, probíjí se až vysokým napětím mezi závity. Pokud tam ale není vysoké napětí (při měření), tak je izolace dobrá.
Jiná možná závada také může být, že se někde probíjí (vibracemi) vedení k vypínači zapalování, třeba i ve vypínači. I tam je dost vysoké pulsní napětí až 200V.
Ale pokud již byl vyměněný karburátor, zapalovací cívka a mechanicky to je v pořádku, tak tam už nic jiného není.

Díky všem za Vaše rady.
Dnes jsem se zase k tomu čínskému zázraku dostal a sundal magneto. Klínek v pohodě ( napadla mě i nepravděpodobná možnost, že se stříhl, a pootočilo se magneto a hází jiskru jindy) simering v pořádku. Když se sundá výfuk, ( je naprosto čistý) zaaretuje plyn ,aby byl úplně stisknutý tak STUDENÝ motor, chytne, drží volnoběh a jde za plynem. Po zhasnutí už teplý nechytne.
Už mě napadají jen kroužky a těsnění pod válcem. Že by snížením odporu ( odděláním výfuku) chytl.
Ač se zdá komprese ok, a pohledem do válce přes výfuk, se zdá vše v pohodě už mě jiná možnost nenapadá.

To znám,měl jsem tu letos křoviňák,dostal jsem ho,že nejde,zprovoznil jsem ho a dal kamarádovi,moje záda na tyto stroje neblaze reagují.
Po nastartování to blblo podobně,jak se to ohřálo,nešlo to nastartovat,někdo přede mnou rozprasil šroubky na směsi.Stačilo vyladit a běhá jak má.Podobně tomu bývá u motorových pil,lidé se v tom pošťourají a pak to přinesou,že to nejde,oprava trvá deset minut.
Musíte to vyladit,aby to chytlo i teplé ,né moc benzinu,potom už jen vzduch a dát plný ceres a doladit,aby se motor ustálil v určitých otáčkách a taktoval.Takto vám asi moc nepomohu,nejlépe je to mít v ruce.
Také někdy bývají vymačkaná sedílka těch štelovacích šroubků,lidi to dotáhnou velkou silou a pak je problém to doladit,nepomůže ani manuál od výrobce kde je popsán přesný počet otáček těch šroubků,prostě se tam změní mezera a musíte vyladit podle svého umu.:-)

Plně s vámi souhlasím, také mě takové stroje nosí. Tento ale nemá trysky T,H,L ale jen jednu. Většinou chytnou aspoň na start plyn ,nebo při vstřiku pod svíčku. Nebo aspoň je slyšet snahu škytnout. Tady nic. Karbec jsem dával i nový, který je odzkoušen a je v pohodě. A start na studeném se povede na OPRAVDU RAZANTNÍ prudký škub a to jen bez výfuku, který je však čistý a plně průchodný

Rozumím,to opravdu vypadá na malou kompresi,odpor ač čistého výfuku stejně brzdí minimálně točky při startu,tak to snadno chytne jen bez něj,to za chvíli nepůjde vůbec.Může to být jen připečené,měl jsem to na elektrocentrále,vyčištěno vyleštíno a šlape,teď vlastně né,odešlo zapalování.Pokud je válec OK,dal bych jen nové kroužky,zašoupnou se do válce podle jeho tvaru,bude nějaký čas sloužit,většinou to tak řeším,jen náklady za kroužky,práce za pěkně děkuju.:-)

Dobrý den, děkuji všem za příspěvky a snahu poradit.
Problém vyřešen, chci se jen podělit o příčinu problémů. Třeba to někomu pomůže.
Tak nakonec to bylo poškození válce, překvapivě komprese na šňůře i při měření kompresoměrem byla dobrá a poškození bylo tak v blbém místě, že ani pohledem přes výfuk nebylo vidět.
Po koupi nového válce a pístní sady ( čína komplet za 400) chodí jak nový. Tak to snad zase chvíli bude funkční.

Už som videl všeličo čo dokážu cigoši pokaziť na reťazových pílach, ručného náčinia so spaľovacími agregátmi, ale toto vypadá na zámer, niekto mu nacpal do spaľovacej komory oceľovú matku prípadne zapadol zo zeme priamo do výfuku kus kremeňa, sakra tvrdého šutra z Mohsovej stupnici tvrdosti nerastov pri pokladaní sekačky motorovou časťou na hromadu štrku zo surových diamantov, topasov, korundov.

V Čechách je přísloví mluviti stříbro, mlčeti zlato.
U Vás to bohužel platí dvojnásob.
Ty fotky jsem tam dával proto, že každý kdo již někdy viděl motor, pozná že je ulomený kroužek
Někdy mám pocit, že sem chodí dva lidé NUDA. Jednou fundovaný příspěvek ,podruhé tlachy, kecy, blbosti.
Omlouvám se ostatním uživatelům, ale nemohl jsem jinak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru