Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce elektřiny svépomocí

Dobrý den,
na chalupě bych chtěl místnost po místnosti opravovat, včetně elektřiny. Zeptám se, jsem schopen si s tím poradit?
V každé místnosti bych měl v každém rohu dvojzásuvku + světlo.
Zásuvky bych tahal 3 x 2,5 a světla 3 x 1,5.
Mám dotazy:
1. můžu dát na jeden okruh zásuvky z více místostí nebo musí mít každá místnost svůj jistič?
2. kabel na vypínač světla , který půjde z krabice dolů do vypínače má jiné barevné označení? Které barvy prochází vypínačem?
3. musí být koupelna a pračka udělaná sólo?

Předmět Autor Datum
Na jeden jistič je možno připojit 10 zásuvek, nebo svítidel. Vodiče v kabelu do vypínače musí mít ně…
Paron 14.07.2021 10:14
Paron
Díky za radu. Když je vypínač, tak nad něj dát vždycky krabici? Do krabice přivést přívod, dále z kr…
Radek54321 14.07.2021 10:25
Radek54321
Možností je více (já to tak ale dělám, krabice nad vypínač) a pokud to jde, raději používám krabice…
Paron 14.07.2021 11:11
Paron
Otazka, preco radsej venecek ako wago? Nieje lepsie tahat vsetky do vypinaca, a odtial zase na svetl… nový
truhlik 14.07.2021 16:26
truhlik
Protože není nad šroubový spoj. Spoj pod pružinou není nikdy tak pevný (z ohledem na přechodový odpo… nový
Paron 14.07.2021 16:41
Paron
Jo to je nejlepší, v místnosti tři okruhy, ale vše na jednom chrániči (tak nám to udělali v práci, a… nový
ml1 14.07.2021 15:42
ml1
Vymýšlíte zbytečné složitosti. Zdá se, že nemáte znalosti v oboru. Kombinovaný jistič s chráničem, j… nový
Paron 14.07.2021 16:54
Paron
Nechci do toho kecat, ale takovou rekonstrukci s takovými (ne)znalostmi by bylo lepší zadat práci el…
czcharlie 14.07.2021 10:38
czcharlie
Pokud nebude zásah do měření, tak revizi nutně mít nemusíte, ale měl by to dělat člověk s kvalifikac…
Paron 14.07.2021 11:04
Paron
Bude mi to kontrolovat elektrikář. Nicméně v mém okolí jsou asi tři a ani jeden nemá čas. Proto píšu…
Radek54321 14.07.2021 11:23
Radek54321
...v mém okolí jsou asi tři a ani jeden nemá čas... Nedalo by se s někým z nich domluvit, že si k t… poslední
Yarda 15.07.2021 09:51
Yarda
Jen pro informaci, rozsáhlé rekonstrukce by správně měla mít projekt, měla by se oznámit distributor… nový
Zerozero 15.07.2021 09:36
Zerozero

Na jeden jistič je možno připojit 10 zásuvek, nebo svítidel. Vodiče v kabelu do vypínače musí mít některou z těchto barev černá, hnědá, šedá. Pračka by měla mít svůj jistič.
Nezapomeňte, že dnes musíte mít všechny okruhy chráněné proudovými chrániči. Ideální je použít jistič a chránič v jednom. Např. PFL 7. Nepoužívejte v instalaci třífázový chránič jako hlavní, protože při vybavení budete mít vše bez napětí. Jistěte jednofázovými chrániči s jističem každý okruh.

Díky za radu.
Když je vypínač, tak nad něj dát vždycky krabici? Do krabice přivést přívod, dále z krabice dolů do vypínače a dále z krabice do světla?
Mám tedy v jedné místnosti (např chodba) udělat velkou hlubokou krabici, do ní přivést přívod z rozvaděče a pomocí vagovek rozhodit přívody do krabic nad vypínačema? Takto rozdělit dům třeba na tři světelné zóny? Bude to tak ok?

Možností je více (já to tak ale dělám, krabice nad vypínač) a pokud to jde, raději používám krabice se svorkovnicí (věnečky), než Wago svorky. Někde se jim ale nevyhneme, třeba když je svorek málo. V takovém rozsahu prací, by to však měl dělat odborník. Nebo by to měl aspoň překontrolovat. Řada lidí tohle podceňuje, ale věřte, že elektrika i zabíjí.

Jo to je nejlepší, v místnosti tři okruhy, ale vše na jednom chrániči (tak nám to udělali v práci, ale pořád lepší než dřív, kdy člověk vyhodil 10 náhodně rozložených místností (teď vyhodíme jen tu svojí); u jedné zásuvky jsme nikdy nezjistili, kde má jistič (domněnka byla, že v jiném patře), prostě když vypadla, tak jsme museli čekat, až to někdo nahodí).
V bytech je asi rozumné jeden okruh na místnost (kuchyně jich mívá několik), na chatě je to zbytečné, tam by mohlo být víc, ale z praktických důvodů neni dobré mít vše na jednom jističi.
Je u nás přípustné použít kombinovaný přístroj? Měl jsem za to, že musí být jistič a chránič oddělený (aby bylo jasné, která ochrana zapůsobila), jinak by to bylo skoro ideální řešení (lajk to stejně nerozlišuje a řiká jistič všemu; člověk pak hledá zkrat a najde prosakující izolaci).
Na předposledním školení jsme si říkali, že se chránič nemá dávat na ledničku a podobné věci, kde výpadek proudu může způsobit nějaké větší škody, ale jestli to ještě platí, težko říct. Poslední školení bylo kvůli kovidu o dost stručnější a neobtěžovali nás věcma, které nepotřebujeme (bytové instalace normálně nedělám).

Vymýšlíte zbytečné složitosti. Zdá se, že nemáte znalosti v oboru. Kombinovaný jistič s chráničem, je úplně běžná věc. Jak budou okruhy rozdělené záleží na konkrétním místě. Vždy ale na jednom okruhu max. 10 zásuvek, nebo světel. Lednice samozřejmě mít chránič nemusí, ale může, to už záleží jak se k tomu postavíme. Je dobré mít samostatné jištění (ale s chráničem) třeba také u pračky, nebo sušičky. Když neděláte bytové instalace, tak se k tomu nevyjadřujte. Zbytečně můžete někoho zmást.

Nechci do toho kecat, ale takovou rekonstrukci s takovými (ne)znalostmi by bylo lepší zadat práci elektrikáři. Nehledě na to, že by měla být provedena výchozí revize a nevím, jestli je na to nějaký předpis, ale setkal jsem se s tím, že revizní technik požadoval potvrzení o tom, že práce provedla oprávněná osoba (tedy s patřičným paragrafem vyhlášky 50).

Bude mi to kontrolovat elektrikář. Nicméně v mém okolí jsou asi tři a ani jeden nemá čas.
Proto píšu sem, aby mi s tím pomohli odborníci.
Nebudu dělat žádné složitosti, prostě světla + zásuvky. Nic víc. Ale aby to bylo v caiku.

...v mém okolí jsou asi tři a ani jeden nemá čas...

Nedalo by se s někým z nich domluvit, že si k tobě občas zaskočí na kafe, poradí ti co máš dělat (samozřejmě za prachy, hoden je pracovník mzdy své) a zkontroluje co jsi už udělal?
Přece jen je rozdíl, když někdo kdo ví poradí co a kde máš koupit a co s tím dělat než když budeš v příčurkách lovit moudrosti.

Jen pro informaci, rozsáhlé rekonstrukce by správně měla mít projekt, měla by se oznámit distributorovi energie a nakonec revizi. Ale známe to...... :-)
Pokud se nejedná o větší vzdálenosti, nebo rozbočení pro více světel od jednoho vypínače, je vhodnější krabice nad vypínač nedávat a vést kabel přímo k vypínači a dál ke světlu. Čím míň spojů, tím líp. Navíc prac. nula v prostoru vypínače se může hodit.
Pokud chceš udělat více okruhů, (světelných, nebo zásuvkových), nestačí jen v krabici rozbočit na několik větví.
Aby se jednalo o samostatný okruh (a například při zkratu vypnul pouze tento a ostatní fungovaly), tak každý okruh musí mít samostatný jistič (případně chránič, nebo jističochránič).
To se buď osadí v hlavním rozvaděči a odtud se vedou příslušné kabely, nebo se vede jeden kabel do podružného rozvaděče (třeba na chodbě) a tam se osadí jističe a rozdělí okruhy. Dají se koupit různé rozvaděčové krabice, s místem pro několik jističů.
Na jeden okruh může být víc místností, naopak můžou v jedné místnosti být třeba dva okruhy.
Samozřejmě je potřeba instalaci dělat jako TN.S, tedy třívodičově (nebo pětí u 3f).
V přívodním rozvaděči se PEN (sdružený "nulák"), rozdělí na PE (ochranný žlutozelený) a pracovní (světle modrý).
Nikde již nesmí dojít ke spojení těchto oddělených vodičů.
V nové instalaci musí být chránič. Co se týče poču chráničů, záleží na úvaze. Jen jeden chránič způsobí při poruše vypnutí všeho, to je nevýhodné. Je proto vhodnější dát třeba chránič na samostatné okruhy. Z toho důvodu jsou vhodné kombinace chrániče s jističem.
Zásuvky s velkým odběrem, například pračka, by měly mít samostatný okruh, už z toho důvodu, že jsou po delší dobu plně zatížené a další spotřebič na stejném okruhu by způsobil vybavení jističe.
Pokud se nezasahuje do hlavního jištění, asi nikdo revizi vyžadovat nebude. Přesto bych ji důrazně doporučoval.
Viz úvod tohoto příspěvku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru