Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce elektřiny svépomocí

Jen pro informaci, rozsáhlé rekonstrukce by správně měla mít projekt, měla by se oznámit distributorovi energie a nakonec revizi. Ale známe to...... :-)
Pokud se nejedná o větší vzdálenosti, nebo rozbočení pro více světel od jednoho vypínače, je vhodnější krabice nad vypínač nedávat a vést kabel přímo k vypínači a dál ke světlu. Čím míň spojů, tím líp. Navíc prac. nula v prostoru vypínače se může hodit.
Pokud chceš udělat více okruhů, (světelných, nebo zásuvkových), nestačí jen v krabici rozbočit na několik větví.
Aby se jednalo o samostatný okruh (a například při zkratu vypnul pouze tento a ostatní fungovaly), tak každý okruh musí mít samostatný jistič (případně chránič, nebo jističochránič).
To se buď osadí v hlavním rozvaděči a odtud se vedou příslušné kabely, nebo se vede jeden kabel do podružného rozvaděče (třeba na chodbě) a tam se osadí jističe a rozdělí okruhy. Dají se koupit různé rozvaděčové krabice, s místem pro několik jističů.
Na jeden okruh může být víc místností, naopak můžou v jedné místnosti být třeba dva okruhy.
Samozřejmě je potřeba instalaci dělat jako TN.S, tedy třívodičově (nebo pětí u 3f).
V přívodním rozvaděči se PEN (sdružený "nulák"), rozdělí na PE (ochranný žlutozelený) a pracovní (světle modrý).
Nikde již nesmí dojít ke spojení těchto oddělených vodičů.
V nové instalaci musí být chránič. Co se týče poču chráničů, záleží na úvaze. Jen jeden chránič způsobí při poruše vypnutí všeho, to je nevýhodné. Je proto vhodnější dát třeba chránič na samostatné okruhy. Z toho důvodu jsou vhodné kombinace chrániče s jističem.
Zásuvky s velkým odběrem, například pračka, by měly mít samostatný okruh, už z toho důvodu, že jsou po delší dobu plně zatížené a další spotřebič na stejném okruhu by způsobil vybavení jističe.
Pokud se nezasahuje do hlavního jištění, asi nikdo revizi vyžadovat nebude. Přesto bych ji důrazně doporučoval.
Viz úvod tohoto příspěvku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny