Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Trapezovy plech - šroubovat do vlny nebo navrch?

Dobrý den, dělám přístřešek na dřevo a navrch půjde trapezovy plech. Překvapilo mě, že se šroubuje do vlny a ne navrch. Koukal jsem i na youtube a všude do vlny. Mám zkušenosti pouze s polykarbonátem a tam se dá pod vlnu plastový díl na výšku vlny a šroub na vrch.
Jak to děláte vy? Děkuji za rady.

Změna předmětu, původně: Trapezovy plech (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U těch nových plechů, které mají sílu plechu od plechovky od piva by se ti plech pod šroubem zbortil…
nerady 21.04.2021 18:31
nerady
Zajímavým produktem, o kterém uvažujeme při pokládce nové střešní krytiny, je vlnitý hliníkový plech… nový
Jarkosak 08.02.2023 09:34
Jarkosak
Jen ještě reakce po dvou letech. Pod trapézové plechy se dělají gumové profilové pásy, které se dáva… poslední
nerady 11.02.2023 14:42
nerady
Udělejte to jak předepisuje výrobce, tedy farmářské šrouby s těsněním, v patřičné rozteči dospod vln… nový
J_K 24.04.2021 07:34
J_K
Dělal jste to někdy?Ta vrchní vlna je zprofilovaná tak,že je nosná a plech přitahuje ke konstrukci,k… nový
Lubomír 24.04.2021 09:25
Lubomír
Nikdy jsem to nedělal, ale jako prodejce těchto krytin jsem se nikdy nesetkal s tím, že by si nějaký… nový
J_K 24.04.2021 10:13
J_K
Nemožné to není. Stodolu (plný záklop) jsem řešil takto - na zemi jsem předvrtal trapéz do horní vln… nový
jatobyl 09.02.2023 13:03
jatobyl
na dřevník jsem dal vlnitý plech 0.7mm. Vruty do vlny a s podložkama, pod které jsem dal takový napě… nový
patyk 24.04.2021 15:34
patyk
Prosím, nechte selský rozum na poli. Šroub se dává dospod, aby by spoj co nejpevnější. Aby tam nezat… nový
Přezdívka. 24.04.2021 19:42
Přezdívka.
Aby tam nezateklo je pryžová podložka. Ovšem ta podložka se nesmí dotáhnout tak, aby se guma začala… nový
čumil old 24.04.2021 19:48
čumil old
Ano, to je pravda. Ale to je vše popsané v technickým listě. :) nový
Přezdívka. 24.04.2021 20:25
Přezdívka.
Nic se nebude deformovat, dává se tam odpovídající vložka (buď originální, nebo lze podle výšky a tv… nový
Paron 08.02.2023 20:23
Paron
Děkuji všem za rady a zkušenosti. Měl jsem zkušenosti pouze s vlnitým plechem a polykarbonátem , kde… nový
pařez 25.04.2021 10:55
pařez

Zajímavým produktem, o kterém uvažujeme při pokládce nové střešní krytiny, je vlnitý hliníkový plech -
Jednoduchá pokládka a nečekaně dlouhá životnost, to jsou opravdu lákavé vlastnosti. Máte někdo nějaké konkrétnější zkušenosti právě s touto krytinou?

Reklamy fakt ne (JaFi)

Jen ještě reakce po dvou letech. Pod trapézové plechy se dělají gumové profilové pásy, které se dávají jako podložka v místech montážních spojů. Pokud výrobce uvádí montáž do spodní části vlny, tak platí co jsem napsal v prvním odkazu a také to, že asi nikdy nebyl na střeše po delší době od montáže. Většinou se vlnité plechy montují na střechy s menším spádem. Pokud je hlava šroubu v úžlabí tak se na ni zachycuje listí a prach. Toto místo pak zůstává díky tomuto nánosu vlhké a dochází tam k větší možnosti koroze u ocelových plechů a u plechů z barevných kovů k oxidaci a tím poškození. Pokud občas na takovou střech vylezete a chcete smést bordel tak největším problémem jsou hlavy těchto šroubů v úžlabí.

Udělejte to jak předepisuje výrobce, tedy farmářské šrouby s těsněním, v patřičné rozteči dospod vlny. Navrch vlny jen v podélných spojích dvou plechů. Není důvod vymýšlet a zkoušet něco jiného, když toto je osvědčený postup u statisíců střech, splňující podmínky záruky.
Dnešní plechy jsou tenké, přes horní vlnu je ani nejde dostatečně utáhnout a neumím si představit montáž velké střechy na podložky. V případě povinné instalace střešní fólie, kterou vy u dřevníku možná dávat nebudete, je to zcela nemožné.

Dělal jste to někdy?Ta vrchní vlna je zprofilovaná tak,že je nosná a plech přitahuje ke konstrukci,když plech přišroubujete do té spodní,tak se to nadzvedává,jak jsem uvedl výše,nějakou střechu jsem položil a opět budu pokládat další,šroub do vrchní vlny,vše je všude OK,styděl bych se jako řemeslník dát šrouby dolů do vlny,to dělají diletanti nové doby.
Tazateli,dejte na rady dalších zde zkušených,jinak vám tam bude po pár letech zatýkat,možná i dříve,je to proti přírodě i logice.Bude to brzdit odtávání sněhu a odtok vody,poteče tam i když tam je gumička na těsnění.
Klempířinu jsem okoukal od starých mistrů,kteří něco uměli,kdybych dal šroub dolů do vlny,tak bych schytal ochlamec.Můžete kouknout na dílo nebožtíka kolegy z práce na věžičce kostelíka ,koule z mědi a na ní kohout.Koule z výsečí,sletována,vyškrábán cín šábrem,když jí udělal a vyleštil,byla jak ze zlata,je tam přes třicet let.Stával jsem u něj u ponku a koukal mu na ruce jak se to dělá,tak získáte školu života.:-)

https://www.payne.cz/3xS43787/HK.htm

Nikdy jsem to nedělal, ale jako prodejce těchto krytin jsem se nikdy nesetkal s tím, že by si nějaký pokrývač dovolil namontovat plechovou krytinu jinak, než předepisuje výrobce. Resp. dělají se chyby a při případné reklamaci se také hledají, ale takto zásadního rázu zpravidla ne. Pokud by to tak udělal, znamená to porušení záručních podmínek a škodu může investor zkusit vymáhat jedině po pokrývači.
Tazatel sice nepíše o jaký konkrétní výrobek se jedná, nezpochybňuji, že může existovat trapez, jehož horní vlna je přizpůsobena pro montáž, ale rozhodně to není pravidlo. Zvláště u profilů s širokou horní vlnou je to myslím vyloučené. Každopádně já bych se určitě držel pokynů výrobce, nikoli názoru nějakých anonymních amatérů na internetu. Lidé jsou schopní dělat roztodivné nesmysly, někdy se to obejde beze škod, jindy ne, ale já osobně nemám potřebu zkoušet nějaké nestandardní postupy ve věcech, které jsou osvědčené a funkční.

Pokud jste něco okoukal od starých mistrů, tak jestliže se nevěnujete historickým budovám, můžete většinu z toho v klidu zapomenout. Dnes se dělá s jinými materiály, jinými postupy. Okapy se neletují, do podlah se nesype škvára, nebílí se vápnem, dlažba se nepokládá do cementu, stropy se nenahazují na rabic natož rákos, topení se nerozvádí v třícoulových rourách a plechový trapez se nešroubuje přes horní vlnu. Tím netvrdím, že všechny moderní postupy jsou lepší, ale že mnohé moderní materiály ani staré postupy neumožňují.

Nemožné to není. Stodolu (plný záklop) jsem řešil takto - na zemi jsem předvrtal trapéz do horní vlny, vlepil kus nastříhané duše jako odpružení, následně přilepil distanční podložku a pak teprve na střechu a vruty.

Na barák bych to nedělal, ale nedával bych ani vrut do spodní vlny. Tomuto systému prostě nevěřím a časem se musí někde projevit zatečení.

na dřevník jsem dal vlnitý plech 0.7mm. Vruty do vlny a s podložkama, pod které jsem dal takový napěněný neopren. Mám vyzkoušeno, že to na slunku vydrží nejméně 7let. Až do dřevníku začne zatékat, neopren vyměním. Prodávají se už i hotové vruty s gumou(tesařské vruty s těsněním se to nazývá tuším). Pokud bych neopren neměl, tak bych si nařezal plastové vymezení pod tu vlnu a dal vrut na vlnu. Jak fouká vítr, tak vztlak s plechem lehce lomcuje a dříve nebo později se vytvoří mezi podložkou a plechem vůle(plech se ohýbá) a čím je větší, tím více to dělá rachot a hlavně to má ještě větší tendenci se prohýbat, bo to nabírá větší rychlost...

Prosím, nechte selský rozum na poli. Šroub se dává dospod, aby by spoj co nejpevnější. Aby tam nezateklo je pryžová podložka. Pokud dáte šroub na vlnu, jednak budete potřebovat delší a tim dražší šrouby, neutáhnete ten šroub dostatečně, protože se vám bude deformovat vlna a jakmile bude foukat vítr, tak vám se bude snažit nadzvednout ten plech a tim zdeformuje vlnu a vrut nebude těsnit a tudy vám bude zatýkat do konstrukce.

Nic se nebude deformovat, dává se tam odpovídající vložka (buď originální, nebo lze podle výšky a tvaru vlny nařezat buď kousky dřevěné kulatiny, nebo hranolky), která promáčknutí zabrání. Stačí myslet hlavou. Pokud se dá šroub do vlny, pryžové těsnění časem zpuchří a máte starost.

Děkuji všem za rady a zkušenosti. Měl jsem zkušenosti pouze s vlnitým plechem a polykarbonátem , kde jde šroub navrch. Proto tento dotaz. U trapezu jsem se rozhodl dodržet technologii výrobce a šroub s podložkou a těsněním v barvě plechu určený výrobcem půjde dolů do vlny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru