Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Trapezovy plech - šroubovat do vlny nebo navrch?

Dobrý den, dělám přístřešek na dřevo a navrch půjde trapezovy plech. Překvapilo mě, že se šroubuje do vlny a ne navrch. Koukal jsem i na youtube a všude do vlny. Mám zkušenosti pouze s polykarbonátem a tam se dá pod vlnu plastový díl na výšku vlny a šroub na vrch.
Jak to děláte vy? Děkuji za rady.

Změna předmětu, původně: Trapezovy plech (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U těch nových plechů, které mají sílu plechu od plechovky od piva by se ti plech pod šroubem zbortil…
nerady 21.04.2021 18:31
nerady
Jen ještě reakce po dvou letech. Pod trapézové plechy se dělají gumové profilové pásy, které se dáva… poslední
nerady 11.02.2023 14:42
nerady
Udělejte to jak předepisuje výrobce, tedy farmářské šrouby s těsněním, v patřičné rozteči dospod vln…
J_K 24.04.2021 07:34
J_K
Nemožné to není. Stodolu (plný záklop) jsem řešil takto - na zemi jsem předvrtal trapéz do horní vln… nový
jatobyl 09.02.2023 13:03
jatobyl

Jen ještě reakce po dvou letech. Pod trapézové plechy se dělají gumové profilové pásy, které se dávají jako podložka v místech montážních spojů. Pokud výrobce uvádí montáž do spodní části vlny, tak platí co jsem napsal v prvním odkazu a také to, že asi nikdy nebyl na střeše po delší době od montáže. Většinou se vlnité plechy montují na střechy s menším spádem. Pokud je hlava šroubu v úžlabí tak se na ni zachycuje listí a prach. Toto místo pak zůstává díky tomuto nánosu vlhké a dochází tam k větší možnosti koroze u ocelových plechů a u plechů z barevných kovů k oxidaci a tím poškození. Pokud občas na takovou střech vylezete a chcete smést bordel tak největším problémem jsou hlavy těchto šroubů v úžlabí.

Udělejte to jak předepisuje výrobce, tedy farmářské šrouby s těsněním, v patřičné rozteči dospod vlny. Navrch vlny jen v podélných spojích dvou plechů. Není důvod vymýšlet a zkoušet něco jiného, když toto je osvědčený postup u statisíců střech, splňující podmínky záruky.
Dnešní plechy jsou tenké, přes horní vlnu je ani nejde dostatečně utáhnout a neumím si představit montáž velké střechy na podložky. V případě povinné instalace střešní fólie, kterou vy u dřevníku možná dávat nebudete, je to zcela nemožné.

Nemožné to není. Stodolu (plný záklop) jsem řešil takto - na zemi jsem předvrtal trapéz do horní vlny, vlepil kus nastříhané duše jako odpružení, následně přilepil distanční podložku a pak teprve na střechu a vruty.

Na barák bych to nedělal, ale nedával bych ani vrut do spodní vlny. Tomuto systému prostě nevěřím a časem se musí někde projevit zatečení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru