Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabíjení robotického vysavače.

Zdraví. Jak nabijite tyto domácí spotřebiče? Logické je nechat nabíjecí stanicí stále v zásuvce, ale třeba přímo v manuálu nedoporučuji přebíjení a pokud vysavač pouštím co druhý den, tak se to asi přebíjet bude ne? Zkusil jsem před nabíječku vložit spínací hodiny, aby se seply hodinu před plánovaným úklidem. Tady mě zase překvapilo, že o když vysavač je jen on-line a nevysáva, druhý den je na polovině kapacity baterie. Přitom jinak dokáže vysávat i dvě hodiny v kuse. To ten příjem WiFi tolik bere z baterie? Dík za vaše názory a zkušenosti.

Předmět Autor Datum
Neřeším, používám.
Kurt 23.01.2021 10:07
Kurt
Nechávam trvale dokovaciu stanicu na sieti. Ak by som sa mal starať ešte aj o nabíjanie vysávača, ta…
ok 23.01.2021 10:46
ok
K prebijeni by dochazet nemelo, elektronika v robotu si nabijeni hlida.
Jan Fiala 23.01.2021 10:58
Jan Fiala
U našeho robota, přímo výrobce nařizuje mít neustále pod proudem. Viz příloha.
pařez 23.01.2021 20:13
pařez
Pokud má vysavač LiIon baterii (aku), pak je její dobíjení řízeno PBC BMS modulem, který ji po dobit…
George63 23.01.2021 23:13
George63
Dík za všechny reakce na mojí otázku. Je mi jasné, že 99% uživatelů bude mít vysavač na nabíječce a…
hatik 24.01.2021 08:52
hatik
Původní záměr byl ale, aby zásuvka při poklesu napětí se odpojila. Žádný pokles napětí se nekoná.…
Kurt 24.01.2021 09:30
Kurt
Já měl ale na mysli "chytrou" zásuvku, která se dokáže při změně proudu vypnout. Je mi jasné, že v k…
hatik 24.01.2021 11:40
hatik
Psal jste o napeti, proto jsem reagoval.
Kurt 24.01.2021 11:58
Kurt
Kruciš :-D, v zásuvce není žádný PROUD, tam je pouze napětí. Proud jí protéká až po připojení spotře…
George63 24.01.2021 13:49
George63
Se vším plně souhlasím. Jen mě překvapilo, že i po nabití vysavače na sto procent jde do dokovací st…
hatik 24.01.2021 18:22
hatik
Taa ony taky jsou nabijecky a nabijecky, zeano :) https://divnoblog.wordpress.com/2017/03/26/zachran…
gilhad 24.01.2021 19:04
gilhad
To je o něčem jiném. U tohoto jde o baterie(aku) typu NiCd, a ty mají úplně jiné vlastnosti a i jiný…
George63 24.01.2021 19:18
George63
Jasne, ze jsou jine, jen jsem chtel ukazat, ze se s tim nekdy vyrobce "nesere" a udela tam nejakou p… poslední
gilhad 24.01.2021 23:14
gilhad
Nevím jak jsi došel na to, že do docku jde i po nabití baterie na 100% stále stejný proud. To je nes…
George63 24.01.2021 19:09
George63
Pokud je v tom LiIon baterie, tak její provoz není v podstatě možný, bez řídicí elektroniky, která j…
Zerozero 24.01.2021 10:34
Zerozero
Děkuji za vysvětlení a vyčerpávající odpověď. Takovou odpověď jsem hledal na netu a našel ji až tady…
hatik 24.01.2021 12:16
hatik
Bylo by fajn, kdyby se zásuvka vypla po dobití vysavač a to jako proč?
jirka44 24.01.2021 14:06
jirka44
Usetris za (vetsinou nepatrny) proud ve Sleep rezimu a riskujes nenavratne poskozeni, ci zniceni (ve…
gilhad 24.01.2021 18:11
gilhad

Pokud má vysavač LiIon baterii (aku), pak je její dobíjení řízeno PBC BMS modulem, který ji po dobití na optimální hodnotu odpojí od nabíjení. Pokud má baterii NiMh pak tento modul nemá a pokud nemá řízené nabíjení z dockovací stanice (ale většina robotů asi má) pak by se přebíjet neměla. Ale dobití pouze 1 hodinu před "akcí" je velmi krátký čas na dobití na plnou kapacitu. Pokud byla vybitá, tak v závislosti na nabíjecím proudu by to mohlo být cca 6-8 hodin. Ale vše závisí na nabíjecím proudu a na stavu baterie. To i v případě baterie LiIon. A s počtem cyklů postupně kapacita baterie klesá.

Dík za všechny reakce na mojí otázku. Je mi jasné, že 99% uživatelů bude mít vysavač na nabíječce a nic neřeší. A asi to tak výrobce i předpokládá.
Zapomněl jsem zmínit, že u mě se jedná o LiIon baterií. V návodu se nikde nepíše, že musí být robot neustále v nabíjecí stanici. Proto jsem chytrou zásuvku nastavil tak, aby vysavač vyjížděl k práci plně nabitý.
Původní záměr byl ale, aby zásuvka při poklesu napětí se odpojila. Takže jsem si myslel, že se po nabití odpojí od sítě. Jenže tomu tak není a nabíjecí stanice odebírá stále stejný proud a tudíž se zásuvka nevypne. U nabíjení mobilu mi to takhle funguje.
Třeba se tady najde někdo, kdo to má vyřešeno zajímavým způsobem a podělí se. :)

Kruciš :-D, v zásuvce není žádný PROUD, tam je pouze napětí. Proud jí protéká až po připojení spotřebiče (tedy dokovací stanice). A pokud se baterie vysavače dobíjí, tak teče proud větší, pokud se dobije, odpojí se elektronikou kterou obsahuje vlastní LiIon baterie. Proud protéká sice také, ale je podstatně menší, pouze pro napájení elektroniky dokovací stanice.
A většinou všechny tyhle vysavače jsou řešeny tak, že vysavač by měl být stále usazen na dokovací stanici a zapnutý (v pohotovosti, aby mohl programově vyjíždět). Po vybití baterie na kapacitu cca 5-10% přestává pracovat a "hledá" dokovací stanici, kde se sám "usadí" a opět se sám nabíjí. Po nabití se nabíjení baterie samo přeruší až do doby dalšího vyjetí. Přitom se vysavač vůbec nevypíná hlavním vypinačem.;-)

Se vším plně souhlasím. Jen mě překvapilo, že i po nabití vysavače na sto procent jde do dokovací stanice pořád stejný proud a tudíž se zásuvka nevypne (důvod vypínání už bych tady neřešil :).
Přitom pokud stejným způsobem nabíjím třeba mobil, vše funguje a zásuvka se po nabití mobilu vypne.

To je o něčem jiném. U tohoto jde o baterie(aku) typu NiCd, a ty mají úplně jiné vlastnosti a i jiný princip nabíječek, než baterie LiIon. A tazatel tu tu píše, že má LiIon.
NiCd mají podstatně větší problém se samovybíjením a jejich nabíjení řídí pouze nabíječka.
LiIon baterie mají vestavěnou vlastní elektroniku, která je chrání před přebíjením i před extrémním vybíjením, které by je zničilo. Takže na vlastní nabíječce, už ani tak moc, v tomto smyslu, nezáleží.

Jasne, ze jsou jine, jen jsem chtel ukazat, ze se s tim nekdy vyrobce "nesere" a udela tam nejakou prasarnu, i kdyz udelat to dobre by nestalo o tolik vic, pokud vubec. (Pritom jsou na to specializovane integrace za par centu...)

Takze nelze vyloucit, ze se nabijecka bude chovat ponekud jinak, nez by clovek cekal logicky. (Dokud se do ni nepodiva, nebo ji nejak rozumne nepromeri.)

Nevím jak jsi došel na to, že do docku jde i po nabití baterie na 100% stále stejný proud. To je nesmysl. Pokud ale stále vycházíš pouze z toho, že se Ti nevypíná ta nějaká "chytrá" zásuvka a srovnáváš to pouze s ukazatelem nabíjení a nabití na vysavači, tak je možné, že i když to na vysavači ukazuje že už je baterie nabitá, tak ještě není nabíjení ukončeno. Někdy jsou mezi těmi údaji a snímanými hodnotami které to identifikují, značné rozdíly. Nech to nabíjet, i přes identifikaci že je úplně nabito, déle a pak uvidíš.
Nebo si do přívodu (zřejmě je přes napájecí zdroj, tak na stranu NN) připoj multimetr a měřením proudu si to můžeš ověřit. Pokud tedy se s tím chceš "bavit". ;-) Ale opravdu tyhle vysavače mohou a mají být přes dock připojeny stále.
Ale pokud jej, na napájeném docku, nebudeš mít stále osazen, nebo z jiného důvodu jej nebudeš používat, případně bude "osazován" k "práci" ručně, za určitou dobu (několik dní), pak je dobré jej vypnout hlavním vypínačem (pokud jej má). A u LiIon baterií, v tomto případě, nemusíš mít obavy z velkého "samovybíjení". Vydrží nabitá měsíce a s velmi malým poklesem napětí (kapacity). ;-)

Pokud je v tom LiIon baterie, tak její provoz není v podstatě možný, bez řídicí elektroniky, která je zpravidla uvnitř samotné baterie. Tedy sama ukončí nabíjení po dosažení napětí. Přebíjení tedy není možné a pokud výrobce něco takového píše, je to nesmysl. Ten pokles napětí a vypnutí zásuvky, jsi asi měl na mysli proud, ne?
Systém robota pokud je aktivní tak i v klidu může brát dost velký proud, který se odčerpá z baterie, pokud není napájen z dokovací stanice. Ten proud sice není tak velký jako při činnosti, ale zase delší dobu, třeba dva dny, pokud je nabíjení odpojeno.
Proud který odebírá ze sítě nabíječka, nemusí vždy korespondovat s tím, jestli probíhá nabíjení, či nikoliv.
Záleží i na tom, jak je řešen síťový napáječ. Pokud by to byl spínaný zdroj, pravděpodobně by se to proudově projevilo. Ale jedná se jen o malé velikosti proudu, tak jestli to zásuvka rozliší.
Ale pokud by napáječ byl ještě s klasickým trafem, tak mám zjištěno, že většina adaptérů tohoto typu, bere ze sítě skoro stejný proud na prázdno, jako s jmenovitou zátěží. Je to dáno velkým sycením jádra, aby se dosáhlo malých rozměrů trafa. Tedy na prázdno trafo hřeje jako při zatížení. Tedy se odběr na výstupu skoro na proudu vstupu neprojeví. Také se jedná o velkou jalovou složku, která trafo bez odběru zatěžuje proudem.
Nechal bych stroj trvale napájený, asi na to je stavěný.

Děkuji za vysvětlení a vyčerpávající odpověď. Takovou odpověď jsem hledal na netu a našel ji až tady.
Bylo by fajn, kdyby se zásuvka vypla po dobití vysavače. Toho by se i dalo dosáhnout, ale stejně kdyby robot odjel vysávat, zásuvka by se vypla. Musela by fungovat na jiném principů, než jsem zamýšlel. :)

Usetris za (vetsinou nepatrny) proud ve Sleep rezimu a riskujes nenavratne poskozeni, ci zniceni (vetsinou drahe) baterky. A to se urcite vyplati.

Protoze bezne baterky pouzivane v takovychto zarizeni se samy drobne vybijeji i kdyz se z nich nic neodebira (nemluve pokud krmi wifi a jine ptakoviny) a pokud se (samo)vybiji pod urcitou mez, tak jejich kapacita zacne klesat a pokud se nechaji (samo)vybijet dal, tak se muzou casem i uplne znicit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru