Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaký vysavač na popel

Dobrý den!
Koupil jsem si krbové kamna a úžasná spokojenost. Jen občas mi vypadne trošku popela, ale smetáček to vyřeší. Jen bych se chtěl zeptat. Já vlastně smetáček nepoužívám, při rekonstrukci jsem si koupil vodní vysavač a zatím to vysávám jím, protože jsem v takovém "přechodném bordelu", kdy ten vysavač tam má pořád své místo. Ale jak ten vysavač uschovám (je dost velký), tak už jsem zkoušel i smetáček a není to ono. Proto se chci zeptat v čem je jiný vysavač na popel od vysavače s vodním filtrem. Co jsem hledal na netu, tak teplý popel snad nemůžu nasávat ani ten vysavač na popel, protože mají papírové filtry. Pokud musím vysávat popel maximálně studený, tak mi přijde lepší ten vodní vysavač, protože snad zachytí více velmi jemných částic popela, než ty vysavače na popel, kde mě třeba překvapilo, že sice mají kovovou nádobu, ale mají papírový filtr.

Proto můj dotaz je, jaký je rozdíl mezi vysavačem na popel a jinými vysavačí, protože v teplotě to asi nebude, mají sice kovovou nádobu, ale mají papírový filtr.
Jako zatím se mi líbí můj vodní vysavač nějak nepráší, asi toho hodně zachytí, vadí mi jen to, že je celkem velký a kdyby měl být kdykoli k dispozici vedle krbu, zabere dost místa.
Existují nějaké popelové vysavače s vodním filtrem, nebo pokud by byly s vodním filtrem, budou stejně velké, jako ten můj, nebo je tam nějaká vychytávka, pro kterou se to oplatí koupit (myslím ten vysavač na popel)?

děkuji moc za skušenosti

Předmět Autor Datum
Vysavač, určený na popel slouží k vysávání popele ve velkém, treba primo z krbu. Ne k vysávání trošk… nový
Jan Fiala 01.12.2020 04:19
Jan Fiala
Dobrý den! Protože také nerad uklízím popel a "bordel" z dříví, vypadlý na spodní římsu a podlahu př… nový
vitovec 01.12.2020 07:33
vitovec
Na běžný drobný úklid je podle mne vysavač na popel nevhodný, nepraktický. Proč nepraktický? Bratra… nový
Karel__ 01.12.2020 08:17
Karel__
Děkuji všem za názory! Jsem ale z toho trošku zmatený. Myslel jsem, že vysavač na popel je v něčem z… nový
lupkovic 01.12.2020 09:04
lupkovic
Pokud si myslíš ze existuje vysavač na horky popel tak nexistuje ,ten se snad dava do popelniku.Tako… nový
Kenav 01.12.2020 10:24
Kenav
Tak jasně, vždyť jsem to vysvětlil, že ten rozdíl mezi normálním vysavače a popelovým vysavačem nebu… nový
lupkovic 01.12.2020 10:46
lupkovic
Vysavač s vodním filtrem mám - takový ten velký garážový. Od vodního filtru jsem ustoupil, protože m… nový
Jan Fiala 01.12.2020 16:10
Jan Fiala
Já používám vysavač na popel u krbových kamen, vestavěných do původního krbu, na chatě. Oproti klasi… nový
George63 01.12.2020 17:41
George63
Kdysi jsme vysavac na popel meli, nejaky levny. Filtr mel latkovy a zhavy popel se podle navodu vysa… nový
re4zon 01.12.2020 18:37
re4zon
Prosím vás, znova otevírám toto téma. Protože jak studuji, tak podle mne ty vysavače na popel nemají… nový
lupkovic 18.01.2021 09:13
lupkovic
IMHO je to jen na matení lidí, aby si koupili další krám který vlastně nepotřebují. nový
umfa 18.01.2021 09:41
umfa
Tak mi to taky připadá, ale chtěl jsem právě to potvrzení a k tomu se lidé moc nehrnou. Možná pro ně… nový
lupkovic 18.01.2021 11:08
lupkovic
Vysavač vodník je nejlepší řešení ..mám jej také . nový
E250TD 18.01.2021 11:11
E250TD
Já zase používám průmyslový vysavač s papírovou filtraci (vícevrstvý sáček + skládaný filtr před mot… nový
umfa 18.01.2021 11:21
umfa
Jemný prach uložený do vody ničím nenahradíš..po dešti či sněžení je vzduch nádherně čistý...kdo to… nový
E250TD 18.01.2021 17:07
E250TD
Klidně to zpochybním. Existuje nesmáčivý prach, důkazem je znečišťovaný filtr na výstupu vodníka. Úč… nový
umfa 18.01.2021 19:28
umfa
O 100 procentech jsem nepsal ,ty jsi stoprocentní ? Já ne :-D nový
E250TD 19.01.2021 09:43
E250TD
Já polemizuju s tím "ničím nenahradíš" :-) Ale to už je jen slovíčkaření, stejně víme o co jde :D nový
umfa 19.01.2021 13:34
umfa
Pokud máš vysavač, se kterým jde popel vysávat (ale zřejmě žádný nezvládne žhavé uhlíky i když já má… nový
George63 18.01.2021 13:22
George63
Já již několik let používám tento vysavač a zatím naprostá spokojenost. https://www.domo-elektro.cz/… nový
Játrosoft 19.01.2021 10:37
Játrosoft
Co třeba tento : https://www.zbozi.cz/vyrobek/sogo-ss-16130/ poslední
sarry09 25.01.2021 21:52
sarry09

Dobrý den! Protože také nerad uklízím popel a "bordel" z dříví, vypadlý na spodní římsu a podlahu před krbem ručně smetáčkem, vyřešil jsem to na chalupě malým ručním akumulátorovým vysavačem - viz obrázek. Ten spec. vysavač na popel tam také mám, slouží ale jen k vysávání sazí a popela při velkém čištění - "vymetání" krbu, hlavně ale klasického sporáku na dřevo, stojícím v KK, těsně za tím krbem. Na běžný drobný úklid je podle mne vysavač na popel nevhodný, nepraktický.

Děkuji všem za názory! Jsem ale z toho trošku zmatený. Myslel jsem, že vysavač na popel je v něčem zvláštní. Třeba
1. že je přizpůsoben na vysáváni žhavého materiálu a to proto, že všude zdůrazňují kovovou (nerezovou) nádobu. To jsem záhy ale zamítl, jak jsem viděl pár typů a jejich obyčejné papírové filtry, které by hned shořely (ale samozřejmě, kdo by vysával žhavý, nebo ještě teplý popel). Takže teoreticky, bych mohl použít ten svůj vysavač s vodním filtrem, kde bych měl mít jistotu, že mi to ten jemný popel zachytí a prakticky zas o tolik větší není. Co vy na to?
2. myslel jsem si tedy, že bude mít nějakou lepší filtraci, protože ten popel bývá velice jemný a nerad bych ho měl zpod krbu třeba na sedačce. Jak jsem ale koukal na těch pár typů jak píšu výše, obyčejné papírové filtříky jak v akuvysavačích. Co vy na toto? Protože pokud to tedy stačí, tak akuvysavač by pro mně byla jasná volba!

Třeba přemýšlím o tomto https://www.lidl-shop.cz/PARKSIDE-Aku-rucni-vysavac-PHSSA-20-Li-A1-bez-akumulatoru/p100302957 je na suché i mokré vysávání, oproti jiným lidem, mám se značkou Parkside jen ty nejlepší zkušenosti a mám pár zařízení, kde jsou i akumulátory, takže mi vůbec nevadí, že ten ho nemá. Nevypadá hezky, což mi nevadí, ale je robusní, což mi naopak velmi vyhovuje a není problém, jak odejde akumulátor, mám doma 3 u různých vrtaček od Parksidu. A taky není problém ho občas koupit v Lidlu dokonce se slevou. Co vy na to? To je můj třetí a poslední dotaz!

Děkuji moc, do konce týdne bych chtěl něco objednat

Pokud si myslíš ze existuje vysavač na horky popel tak nexistuje ,ten se snad dava do popelniku.Takovy ty plechový kyble na ktery se pripojuje normalni vysavač a jsou deklarovany jako vysavac na popel jsou uplne k nicemu.Popel z kotle či krbu vysaje jedine prumyslovy vysavač ten je ale velikosti i cenou nekde jinde ale ten bere i sut z bourani teda vyjma cihel.

Tak jasně, vždyť jsem to vysvětlil, že ten rozdíl mezi normálním vysavače a popelovým vysavačem nebude v té teplotě (ač jsem si to chvíli myslel, než jsem uviděl ty papírové filtříky). Toto vůbec neřeš, já jsem ani nikdy neměl důvod vysávat horký popel.
Snad pokud můžeš dát názor na ty 3 mé poslední dotazy (pokud máš k tomu co poradit). Chtěl bych čím jak nejdřív něco objednat a velice bych ocenil osobní zkušenosti!

Dík

Vysavač s vodním filtrem mám - takový ten velký garážový. Od vodního filtru jsem ustoupil, protože mě nebavilo čistit to bahno, které ve vysavači vznikne, takže vysávám jen na sucho. A i tak si bez problémů poradí s maltou, omítkou a podobným neřádstvem. Suchy bordel se snadno vysype kamkoliv, s mokrou kaší s konzistencí betonu se nakládá mnohem hůř.

Klidně si na to vysátí trochy vypadeného popele z krbu kup ten ParkSide. Pokud ti nevadí, že budeš nabíjet akumulátor bokem a že to není jak postavit. Výhodou je použití už existujících akumulátorů, které máš, jak jsi psal.

Pokud ti jde o kvalitu vysátí, tak si pořiď ruční akumulátorový vysavač s cyklon technologií a hepa filtrem.

Já používám vysavač na popel u krbových kamen, vestavěných do původního krbu, na chatě. Oproti klasickému vysavači je výhoda ve velké nádobě, do které se vejde podstatně větší množství popela a uhlíků, nejen z okolí kamen, ale i z topeniště.
Ovšem horký popel se s ním rovněž vysávat nedá.
Pokud vybírám chladný popel "průběžně", provedu to vynesením popelníku a v kamnech pouze lopatkou do kýble. Pak vysaju kolem kamen.
Pokud dělám "velké" čistění, dokončím pak ještě i vysátím veškerého vnitřního obsahu v kamnech, který nejde vybrat lopatkou.
Současně pak ještě dělám i důkladné vyčistění skla dvířek, speciálním přípravkem na skla krbových kamen.
A u mého nejde o žádné papírové filtry, ale velkoplošný plátěný filtrační vak, který se, při vysypávání obsahu nádrže vysavače do popelnice, normálně venku vyklepe. A vzhledem k jeho velké ploše se i tak rychle neucpává.
A jeho velikost není zase až tak ohromná a tak jej mám uložen pod schůdky do podkroví, které jsou pouze kousek od těch krbovek, takže prakticky ihned po ruce.
Jo, ještě jsem teď zaregistroval, že uvažuješ o nějakém tom menším akumulátorovém. Na drobné vysávání kolem kamen dobrý, pro vysávání popela přímo z kamen asi ne. A hlavně, jedině s "baterkami" LiIon (ale s NiCD a NiMh se už snad dnes nic nedělá, i když robotické dokonce ještě ano). A pro tento účel, i když jsou poněkud dražší, je možné použít třeba i ty "bateriáky" 2v1, které může manželka využívat i na běžné vysávání.

Kdysi jsme vysavac na popel meli, nejaky levny. Filtr mel latkovy a zhavy popel se podle navodu vysavat samozrejme nesmel. A zvlastni byl tim, ze mel v nadobe kolem filtru plat z tahokovu, takze pokud v popelu preci jen kus zhaveho zustal, rozprskl se o ten plat a hned to zhaslo.

Prosím vás, znova otevírám toto téma. Protože jak studuji, tak podle mne ty vysavače na popel nemají nic lepšího, než má můj vodní vysavač Bosch (cena asi 6500kč). Nechci se jím samozřejmě chlubit, ani jsem značku snad neměl dát na net. No ale nasávám do něho ten popel a nějak to funguje. Né ale jde mi o jednu věc. V čem je rozdíl mezi vysavačem (třeba s vodním filtrem jako mám já) a vysavačem na popel. Má smysl ho tedy pro mně kupovat. Peněz mám dost a za komfort si rád připlatím, ale je nutné mít vedle vysavače další elektrickou krabici_?

děkuji

Pokud máš vysavač, se kterým jde popel vysávat (ale zřejmě žádný nezvládne žhavé uhlíky i když já mám, v tom na popel, vložku plátěnou a vypadá dosti "ohnivzdorně"), tak je hloupost pořizovat další krám. Pokud se ale vrátím k původnímu dotazu, že jde o to, uklidit u krbových kamen (krbu s vložkou) pouze trochu popele vypadlého při přikládání a manipulaci s popelníkem (opět ne už žhavého), tak na to používám malý ruční "bateriák" který je součástí toho tyčového (3 v 1). Ale dá se koupit i samostatně a používají se rovněž na vysávání auta. Ten je malý, bezkabelový a mám jej uložen vedle "boxu" se dřevem u krbu. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru