Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Montáž vnitřních parapetů

Zdravím,
chtěl bych se trochu poradit. Budu dávat vnitřní parapety pod okna. Nemáme radiátory. Parapety budou ze smrkového dřeva 3.5cm tlusté(neměly by se kroutit). Vlhkost je doma stabilní +-50%. Okna se kolem rámu rosí jen při tuhých mrazech. Dřevo je vzduchosuché

1.čím dřevo natřít? Přecejen nelze vyloučit, že nějaká ta kapka v tuhých mrazech, nesteče.

2.čím přilepit?(přichytit). Okolí parapetu je takovéto. Vnitřní stěna-fermacel(sádrovláknitá deska). Parozábrana(ta modrá) je přilepená k takové černé poloprodyšné lepící pásce, kterou se zatěsnil spoj mezi rámem okna a dřevěnou konstrukcí domu.Chtěl bych parapety přilepit PUR pěnou. Nebo lepidlem na dřevo D4? Na ten igelit jen tak něco nechytne. Pouze na tu polopropustnou pásku a ten fermacel. Na parapety nikdo stoupat nebude. Možná tak něco odkládat.

3. čím zafixovat parapety, než vytuhne pěna/lepidlo?

Předmět Autor Datum
Natřít to můžeš víceméně čímkoliv, když už jsi se rozhodl pro dřevo. Co se týká upevnění, počítej s…
Kyncl 06.11.2020 11:04
Kyncl
Určitě se někdo dříve nebo později opře. Mělo by to tedy takovému přiměřenému tlaku odolat. Napadá t…
patyk 06.11.2020 12:42
patyk
Z vlastní zkušenosti: Aby vám to pěna při lepení nezvedla, je nejlepší parapet na dvou místech pevně…
vitovec 06.11.2020 12:52
vitovec
Pokud je podokenní ostění (vnitřní stěna) po celé šíři rovná (pokud ne, tak vyrovnat nějakým pevným,…
George63 06.11.2020 19:17
George63
děkuji všem za rady. Nakonec jsem to udělal takto. Dřevo jsem natřel 3x bezbarvým lakem. Mám odzkouš… poslední
patyk 02.08.2021 21:59
patyk

Určitě se někdo dříve nebo později opře. Mělo by to tedy takovému přiměřenému tlaku odolat. Napadá tě nějaké řešení, které bych mohl aplikovat? Napadá mě třeba, pod parapatedy na zeď přivrtat po dva hranolky 2x3x3cm. Ty by pomohly odolávat vyklání nahoru a dolů.

Ještě jeden parametr jsem neřekl. Šířka parapetů je 12cm a přesah od okna bude asi 5cm. To je docela páka. Možná by to chtělo parapet zúžit tak na přesah 3?cm.

Z vlastní zkušenosti: Aby vám to pěna při lepení nezvedla, je nejlepší parapet na dvou místech pevně podložit a pak rozepřít sloupky proti hornímu ostění. Na vnější hranu doporučuji přilepit lištu /nos/, vyšší o cca l cm než parapet, aby byla překryta spára pod parapetem. Ta se tam při masivním dřevu vždy vytvoří. Bude-li pak přední hrana parapetu moc vysoká - snižte výsku prkna.

Již před léty jsem čtyři 195 cm dlouhé a 45 cm široké parapety z masivu dělal kutilsky, svépomocí na chalupě. Lepené ze tří prken a koncové lišty překrývající spáru. U okna je falc lícující s horní plochou a zasunutý do drážky v okně. Na šířku jsou pro zpevnění přišroubovány tři svlaky. Prostor mezi svlaky je vyplněn pruhy montážní pěny pro zlepšení izolace a přilepení parapetu k podkladu / je to v kamenné zdi s vnitřní cihlovou přizdívkou/ . Parapety kompletně napuštěny horkou fermeží k omezení vlhnutí. Není to můj vlastní nápad, ani konstrukce, ale akceptace návodů a rad z literatury odborníků. Slouží již 15 let bez jakýchkoli problémů. No, jen když pominu "kolečka" od přelitých květináčů. Za to nemůžu já ani parapet, ale "bytná" .:-) Již se chystám to lehce přebrousit a znovu napustit olejem - fermeží a bude zase na 15 let pokoj.
Ty svlaky vy, vzledem k hloubce parapetu podle obrázku, nebudete osazovat, dále připojení k oknu nebude asi falcem do drážky, ale parapet bude podsunut pod hranu rámu okna.

Pokud je podokenní ostění (vnitřní stěna) po celé šíři rovná (pokud ne, tak vyrovnat nějakým pevným, třeba polyesterovým tmelem). Pak na část parapetu, vsunutou pod rám, tak na ostění nanést tmel Mamut (transparentní). Pak parapet vsunout pod rám okna a osadit a přitlačit na ostění a ze spodu (přitlačením na 5 cm přesah) na rám okna. Ten spolehlivě přilepí parapet jak na ostění tak i na rám okna a u rámu jej i utěsní proti zatékání. Vytlačený tmel nechat vytuhnout (zůstává elastický) a teprve pak odstranit oříznutím. V případě potřeby, pro zpevnění proti svislému tlaku u rámu, možno, pod parapetem, do desky ostění, udělat po cca 30 cm otvory pro vsunutí trubičky od tuby montážní pěny a do zadní části pak vtlačit nízkorozpínavou montážní pěnu. Otvory pak třeba zasádrovat.
Jinak nátěr možno provést jakýmikoliv vodovzdornými nátěry na dřevo, nejlépe zachovávajícími strukturu dřeva (lazurami).

děkuji všem za rady. Nakonec jsem to udělal takto. Dřevo jsem natřel 3x bezbarvým lakem. Mám odzkoušeno, že voda přes ten lak neproteče(voda, která by eventuélně zkondenzovala a stekla na parapet).

Přilepil jsem je PU pěnou. Jednak k té polopropustné černé pásce a jednak na ten igelit a taky z boků parapetů a taky k té 12,5mm tlusté stěně z fermacelu.

Zafixoval jsem to vzpěrami- 2 hranolky proti sobě(jeden nahoru a jeden dolú) a zpevněno truhlářskými svorkami. Zapřel jsem to o horní ostění okna. Nicméně bohatě by stačily klínky píchnout na okraji parapetů proti ostění, pod které se deska zasune.... No, tak jsem si dal trochu více práce s těmi vzpěrami. Příště....

Protože dřevěné parapety nejsou ideálně rovné, tak se vytvořily spáry mezi oknem a dřevem. Ty jsem zatáhl sanit.silikonem, aby tam nezatékala případná kondenzace a jiné nečistoty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru