Předmět Autor Datum
Priemer 130mm je velice málo, sotva na jednu piecku. Záleží, aký výkon v kW majú krbové kachle a na…
Nuda 29.02.2020 21:49
Nuda
Nejsem kominík tak jen co si pamatuji. Komín by měl mít nejmenší průřez 150x150 mm. Síla stěny komín…
nerady 29.02.2020 22:55
nerady
Nikdy se do jednoho pruduchu nesmela a nesmi zavadet ze dvou podlaží kamna,pokud to je z jednoho pod…
Kenav 29.02.2020 23:14
Kenav
Nikdo by ti na to dnes nedal razítko. Jednak nesmí být zapojeny dva spotřebiče v různých podlažích n…
martas38 29.02.2020 23:24
martas38
Děkuji všem za rady! Takže mám ušetřeno, nemusím kupovat krbové kamna a havarijní topení pro případ…
lupkovic 01.03.2020 06:55
lupkovic
Tady máte diskusi z odkazem norem https://www.dumachalupa.cz/forum/kominy/potrebuji-do-1-komina-dos…
jenda d 01.03.2020 10:37
jenda d
Děkuji moc za příklady, ale zrovna tyto by mi nevyhovovaly, protože jsou moc hluboké, takže by mi ho…
lupkovic 01.03.2020 17:08
lupkovic
Právě to že jsou hluboké (S topeniště) jim zaručuje efektivnost. Tím mají dlouhou dráhu ohně v kamne…
jenda d 01.03.2020 18:33
jenda d
S tím připlacením máte stoprocentní pravdu, přece jen je to doma v obýváku, tak kdyby měly kouřit, t…
lupkovic 01.03.2020 19:00
lupkovic
Tak s tím roštem je to jednoduché . Dřevo hoří klidně na volném plácku . Potřebuje vzduch do plamene…
jenda d 01.03.2020 19:36
jenda d
Doporučili by jste mi tento výměník na komínovou rouru pro zvýšení výkonu?
lupkovic 02.03.2020 23:34
lupkovic
V přízemí bude tah, tam ano. U patrového domu mi ho bratranec daroval, že jim moc snižuje tah. Mám t…
kejki 03.03.2020 07:40
kejki
Ne . Jednoduše řečeno , výkon mají dát kamna a nikoliv pouštět teplo do komína. Lepší je pořídit vět…
jenda d 03.03.2020 08:16
jenda d
Jasně chápu! Riskoval bych zase dým v bytě a mně opravdu nejde o tu účinnost, ale jen jako záložní z…
lupkovic 05.03.2020 22:31
lupkovic
Zminoval jsem ty jotule f 100 https://www.e-teplo.cz/jotul-f-100-cb.html To je pěkný kus nábytku .… poslední
jenda d 06.03.2020 22:33
jenda d

Priemer 130mm je velice málo, sotva na jednu piecku. Záleží, aký výkon v kW majú krbové kachle a na aký priemer komína sú dimenzované. Norma priemeru komína je 200mm.

Veľké krby s otvoreným priestorom na spaľovanie majú presné tabuľky na rozmery komínov, tj. diery až po priemer 1,5m určené pre vstup sv.Mikuláša s povozom sobov s darčekmi do ponožiek a do gumákov pre celú sľušnú, poctivú, pracovitú rodinu

Ale je možné zapojiť dve kachle do jedného telesa komína, ktoré budú vybavené uzatvárateľnou klapkou pri vývode do sopúcha, aby nechytali falošný "zug" (ťah), teda tie kachle budú otvorené do komína v ktorých sa práve spaľuje. Druhé musia mať klapku zatvorenú. Ako aj musia byť tesne uzatvorené dvojité liatinové dvierka určené na vymetanie v samom spodku komína.

Ak by si rozkúril najprv jedny kachle, ohrial by sa komín, potom by si otvoril klapku v druhých kachaliach a tiež v nich zakúril, bolo by možné bez zadýmenia interiéru spaľovať odrazu v doch kachliach. Záleží na kvalitnom palive, tvrdé, suché listnaté drevo, ktoré nedymí.

Nejsem kominík tak jen co si pamatuji. Komín by měl mít nejmenší průřez 150x150 mm. Síla stěny komínu minimálně 140 mm. To je dle staré normy a nyní je to přísnější. Napojení do komína, který popisujete s tím, že by v každém podlaží byly napojeny dvoje kamna je jistě v rozporu s normou.

Děkuji všem za rady! Takže mám ušetřeno, nemusím kupovat krbové kamna a havarijní topení pro případ poruchy budu řešit nějak jinak. Je pravda, že taková porucha se mi naposledy na plynovém kotli stala asi před 10 léty a elektřinu občas vypnou, ale málokdy na více jak š hod. Vyřeší to elektrické přímotopy. Já jen myslel, že by to bylo hezké někdy si i jen tak zatopit a koukat do ohníčku. Jedny kamna si ale asi koupím. Ono jinak s tím průřezem průduchu to mám 150x150cm. Jistě víte jak se kdysi zdily komíny s cihel, které mají šířku 150mm, tak to ani jinak nevychází. Já jsem tam dal pro jistotu 130x130mm, jen proto, že určitě nebude rovný, tak abych měl jistotu, že kdyby někdo napsal "Ano na průduch 130x130cm můžete zapojit klidně dvoje kamna", tak abych měl jistotu, že mám rezervu! Ale samozřejmě vaše názory jsou jednotné a jasné, tak to určitě dělat nebudu a poslechnu vás!

ještě jednou děkuji všem

Tady máte diskusi z odkazem norem

https://www.dumachalupa.cz/forum/kominy/potrebuji-do-1-komina-dostat-2-kamna-za-jakych-pod-54411-1410-5948/?stranka=1

Krbová kamna a krby tedy ne. Pokuď nemáte vybrané krbovky podívejte se na

https://krbova-kamna.heureka.cz/jotul-f-602-n-gd/

https://krbova-kamna.heureka.cz/plamen-trenk/

Klasická severská kamna s S topeništěm co odhořívají odpředu do zadu . Budete velice spokojen s jejich malou žravostí . Nemají rošt ani šamot a vcelku jsou tak nezničitelná . Není problém přikládka i za mnoho hodin . Kamarád si pořídil invicty (vysoké sklo s roštem v topeništi) a za hodinu muže rozdělávat znovu oheň :-(
Ten plamen má oproti jotulkám výhodu lepší regulovatelnosti - kolečko vzduchu . Jotulky mají jen posuvník cca 8mm což je bída.

https://www.youtube.com/watch?v=5FagCTjIX7I

Děkuji moc za příklady, ale zrovna tyto by mi nevyhovovaly, protože jsou moc hluboké, takže by mi hodně zasahovaly do dveří.
Já jsem spíše myslel něco takového
https://www.dumzahrada.cz/p/krbova-kamna-valdos-2-6-kw/?gclid=Cj0KCQiAtOjyBRC0ARIsAIpJyGMePoUJIox4CSAbzXYUxgD7MNrF0dylWXUVfSGNXbGy9eX6rA9F-ZkaAhyiEALw_wcB
nebo
https://tvoje-zahrada.cz/index.php?id_product=879&controller=product
https://tvoje-zahrada.cz/index.php?id_product=754&controller=product

Mohl by jste mi něco napsat k těmto kamnům. Mě na nich vyhovuje malá hloubka (pouze 33cm), oplach skla, deflektor a vyústění do komína pouze 130mm, takže by ten můj komín neměl být problém! Účinnost tam udávají k 80%, čemuž ovšem moc nevěřím, ale já bych to neměl na denní topení, spíše pro parádu, jak přijde návštěva, ale hlavně v případě poruchy plynového kotle a tudíž více jak na efektivitu spalování bych dal na dyzajn a tu malou hloubku. U rodičů na patře to budu v případě poruchy řešit elektrickým radiátorem, takže na jeden komín určitě jen jedny kamna

děkuji za názor k těmto, případně jiným, ne moc hlubokým kamnům, nejen vás, ale i případné další chalupáře a baráčniky!

Právě to že jsou hluboké (S topeniště) jim zaručuje efektivnost. Tím mají dlouhou dráhu ohně v kamnech a deflektor že je do obloučku , tak i když se přiškrtí vzduch , tak oheň se koncentruje do uzkého místa , kde vzniká vysoká teplota a vyhořívají dobře dřevoplyny. Další věc , že jsou bezroštové , tak drží žhavé a nedochází tak k přetápění . Prostě nepřikládáte co hodinu jak u krbovek s roštem a necháváte je jakoby odpočnout .
Duležitá je vzduchotěsnost - regulace . Pokuď se vám líbí , zkuste aspoň přivřít do dvířek proužek papíru a nesmí jít vytáhnout .
Ono i ty jotulky , i když otočíte na bok a použijete horní odkouření , tak by neměly moc zabírat místa . Nebo zkuste jotule f 100 .
Na bazoši občas nějaké najdete za slušnou cenu.
On je dnes vcelku dost výběr a lepší si je trošku připlatit . Co by jste měl ale rozhodně přikoupit je pak spalinový teploměr https://www.ventilatornakamna.cz/produkt/magneticky-teplomet-na-krb-kamna/

S tím připlacením máte stoprocentní pravdu, přece jen je to doma v obýváku, tak kdyby měly kouřit, tak je to problém, proto nijak nespěchám, vybírám a realizoval bych to až někdy v létě. S tím, že při otočení Jotulek na bok bych ušetřil místo, taky s váma souhlasím a celkem by mi to už i vyšlo, ale zase bych měl problém s přikládáním. Opravdu tam mám takové místo, že musím dvířka otevírat do místnosti, takže opravdu pro mne je velice omezující hloubka kamen, aby mi kamna netrčely do vchodových dveří obývaku.
Uvidíme, jestli se neozve někdo s osobní zkušenosti těch mnou vybraných kamen. Výběr mi totiž komplikuje i fakt, že pokud bych to kupoval přes internet, tak nevím co za monstrum mi nakonec příjde, takže ani ten test s proužkem papíru na dálku neudělám. Nejraději bych kupoval napřímo, ale zatím jsem v mém okruhu žádnou speciální prodejnu nevypátral no a ty kamna co jsem viděl v marketech v Polsku Castorama, Leroy, nebo u nás v Baumaxu, tak mě ta kvalita litiny a opracování moc nenadchla.

Jen bych tedy měl dotaz (protože tomu vůbec nerozumím). Když ty bezroštové kamna jsou o tolik lepší, co kdybych na rošt položil šamotové cihly, nebo litinovou desku a udělal z toho taky bezroštové kamna. Nějak z logiky mi hlava nebere, proč je většina kamen roštových, když výroba roštu něco stojí a kamna zbytečně komplikuje, když by to mohli dělat taky bez roštu? Je snad nutností toho, aby tam nemusel být ten rošt právě ta délka topeniště?

Tak s tím roštem je to jednoduché . Dřevo hoří klidně na volném plácku . Potřebuje vzduch do plamene . Ale tím jak se rozšířilo uhlí , tak to potřebuje rošt .Potřebuje vzduch zespodu . U nás máme dlouhou historii spalování uhlí . Logicky si tedy lidé zvykly na rošt a popelník . Přeci je to konfortnější řešení než vybrat lopatkou popel do kyble . Tudíž zákazníci preferují rošt a stejně tak i chtějí velké sklo . Protože většinou dnes nepoužíváme kamna jako hlavní zdroj vytápění , tak i lidé nepotřebují jakoby dlouhou dobu přikládky a kamna se u nás používají i testují jen na přitápění. Lidé prakticky ani moc neznají tyto bezroštová topeniště .
S tím šamotem na dně máte pravdu , ale tam je duležitá konstrukce kamen. Aby tam bylo dost místa na přiložení, protože běžně se nechává v topeništi popel cca 3 až 5cm . Na leto se popel vybírá a na podzim se dá vrstvička písku při prvním zatápění . Spodek pak má takové vlnky , aby jste nevyhrábl na dno a zustávalo tam něco .
Další věcí co je duležitá je přívod vzduchu . Ten je často pod roštem a když ho zablokujete , jak se tam dostane ? Kamna která tedy hledáte musí mít přívod dole u dvířek , ale nad roštem. Šamot tam nemusíte dávat , stačí jen nevybírat popelník. Často jsem toto četl , že američané tak provozují velké kamna jako jotuly f 400 a 500 co mají rošt . Dokonce se uvádělo že jsou rychleji do teploty (topeniště je zespodu lépe izolované.

V přízemí bude tah, tam ano. U patrového domu mi ho bratranec daroval, že jim moc snižuje tah.
Mám trochu jiný a do krajních se nedostanu s čistícím kartáčem. Ten musí mít prakticky stejný, nebo menší průměr, o půl centimetr větší už tam nedostanu a hlavně drátky jsou tak tuhé, že by nešlo cuknout zpátky. A čištení kouřovodu je potřebné, u Peter tak jednou za měsíc. I malá vrstva má vliv na tah.

Ne . Jednoduše řečeno , výkon mají dát kamna a nikoliv pouštět teplo do komína. Lepší je pořídit větší kamna a máte delší dobu přikládky. Dobrá kamna pomalu a čisto hoří a komín pak s tímto výměníkem nemá tah a je studený . Vy máte klasický starý komín , nové komíny jsou dnes izolované vatou . Vyhněte se tedy kamnum s velkou učinností (nad 80%) .
Jak jsem psal , pořidte si ten spalinový teploměr . To vám dost napoví kolik pouštíte tepla do komína a jak provozujete kamna.
Jinak já mám podobná kamna těm plamen trenk(starší typ) a čistím komín na konci sezony a vymetu malou lopatečku sazí .

Jasně chápu! Riskoval bych zase dým v bytě a mně opravdu nejde o tu účinnost, ale jen jako záložní zdroj tepla v případě poruchy no a jak už to budu dělat, tak nebudu šetřit penězi, aby to bylo i trochu na parádu. Abych to mohl zapálit i návštěvě. Moc s tím ještě nespěchám, tak kdyby jste měli tip, klidně napište, budu moc rád! Děkuji všem za rady, bylo to pro mne moc přínosné!!!!

Zminoval jsem ty jotule f 100

https://www.e-teplo.cz/jotul-f-100-cb.html

To je pěkný kus nábytku . Mají horní kouřovod , tím mužete kamna šoupnou hodně ke zdi . Ale mají odkouření 150mm . Musel by jste zvětšit díru do komína . To by neměl být problém když máte komín 150 + 150mm.

Pokud by jste chtěl něco domácího , tak jsem četl vcelku dobré recenze na romotop . Jak kvalitu , tak regulovatelnost (vzduchotěsnost) .

https://kamnakrbylevne.cz/romotop-oslo-kamna-krbova/

Co je na nich problematické je ta vermikulitová vystélka . Je to výborná izolace . Litina a ocel má vodivost cca 60w/mK , u šamotu je to 1 w/mK a vermikulit 0,1w/mk . Tudíž kamna jdou velice dobře do teploty a mužete je dosti stáhnout . Ale je to materiál měkký (normálně řežete ruční pilkou) . Tudíž nemá moc velkou životnost (při běžném požití pár let) . Ale jsou tam rovné díly , tudíž vermikulitové desky se dají běžně koupit a nařežete si co potřebujete . Pro vaše občasné využití tudíž není problém . Vyvarujte se okrasných krbovek co mají všelijaké radiusové prosklení a oválné topeniště , kde jsou vyloženě speciální vermikulitové díly. Je to totiž spotřební zboží a drahé jako čert.

Mužete se podívat i od těch plamenu https://kamnakrbylevne.cz/plamen-amity-3-litinova-kamna-krbova/

Tam je výhoda toho odkouření 120mm . Ale zase mají jen zadní vyustění . Tudíž by jste musel vysekat do zdi nový vstup přesně za kamny . Jak jsem pochopil kamna by byly v přízemí a komín prochází dalším patrem a pak teprve na střechu. Tudíž by jakoby se nahříval komín a teplo se teoreticky neztrácí. Co je problém je regulace . Spalinový teploměr by jste musel dát na plotnu a regulovat a přivíral podle něj - mám ho také na plotně a pohybuji se teplotně od 200 do 350°c . Při cca 150°c přivírám kamna na 3/4 a okolo 200°c ještě méně . To už nabíhá sekundární spalování a kamna jsou pak dost do teploty.
Tyhle kamna mají bezroštové spalování , ale uprostřed je popelník a nad ním v topeništi vysípecí klapka. Primár je také zajímavě řešen . Má vstup nahoře na plotně a boky jsou dvojité a vstupní otvor je až dole zboku do topeniště. Zadní stěna je též dvojitá a předehřívá se tam sekundární vzduch pod deflektor . Tudíž topeniště je značně předehříváno a jakoby to simuluje šamot . Ten tam samozřejmě není , tudíž kamna vcelku nezničitelná . Ale počítejte logicky s menším výkonem . Jak jsou kamna s dvojitým pláštěm , tak logicky bude mít nižší teplotu než klasická sálavá kamna s jednoduchou stěnou.

Tady je vcelku pěkné video https://www.youtube.com/watch?v=otLsY26FYYg

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru