Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Něco pro kominíky, dvoje kamna na jeden průduch

Zminoval jsem ty jotule f 100

https://www.e-teplo.cz/jotul-f-100-cb.html

To je pěkný kus nábytku . Mají horní kouřovod , tím mužete kamna šoupnou hodně ke zdi . Ale mají odkouření 150mm . Musel by jste zvětšit díru do komína . To by neměl být problém když máte komín 150 + 150mm.

Pokud by jste chtěl něco domácího , tak jsem četl vcelku dobré recenze na romotop . Jak kvalitu , tak regulovatelnost (vzduchotěsnost) .

https://kamnakrbylevne.cz/romotop-oslo-kamna-krbova/

Co je na nich problematické je ta vermikulitová vystélka . Je to výborná izolace . Litina a ocel má vodivost cca 60w/mK , u šamotu je to 1 w/mK a vermikulit 0,1w/mk . Tudíž kamna jdou velice dobře do teploty a mužete je dosti stáhnout . Ale je to materiál měkký (normálně řežete ruční pilkou) . Tudíž nemá moc velkou životnost (při běžném požití pár let) . Ale jsou tam rovné díly , tudíž vermikulitové desky se dají běžně koupit a nařežete si co potřebujete . Pro vaše občasné využití tudíž není problém . Vyvarujte se okrasných krbovek co mají všelijaké radiusové prosklení a oválné topeniště , kde jsou vyloženě speciální vermikulitové díly. Je to totiž spotřební zboží a drahé jako čert.

Mužete se podívat i od těch plamenu https://kamnakrbylevne.cz/plamen-amity-3-litinova-kamna-krbova/

Tam je výhoda toho odkouření 120mm . Ale zase mají jen zadní vyustění . Tudíž by jste musel vysekat do zdi nový vstup přesně za kamny . Jak jsem pochopil kamna by byly v přízemí a komín prochází dalším patrem a pak teprve na střechu. Tudíž by jakoby se nahříval komín a teplo se teoreticky neztrácí. Co je problém je regulace . Spalinový teploměr by jste musel dát na plotnu a regulovat a přivíral podle něj - mám ho také na plotně a pohybuji se teplotně od 200 do 350°c . Při cca 150°c přivírám kamna na 3/4 a okolo 200°c ještě méně . To už nabíhá sekundární spalování a kamna jsou pak dost do teploty.
Tyhle kamna mají bezroštové spalování , ale uprostřed je popelník a nad ním v topeništi vysípecí klapka. Primár je také zajímavě řešen . Má vstup nahoře na plotně a boky jsou dvojité a vstupní otvor je až dole zboku do topeniště. Zadní stěna je též dvojitá a předehřívá se tam sekundární vzduch pod deflektor . Tudíž topeniště je značně předehříváno a jakoby to simuluje šamot . Ten tam samozřejmě není , tudíž kamna vcelku nezničitelná . Ale počítejte logicky s menším výkonem . Jak jsou kamna s dvojitým pláštěm , tak logicky bude mít nižší teplotu než klasická sálavá kamna s jednoduchou stěnou.

Tady je vcelku pěkné video https://www.youtube.com/watch?v=otLsY26FYYg

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny