Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem výpočet istinia pre el.šporák

Dobrý večer,elektrotechnická sposobilosť pre elektrikárov 5 vydanie.Obvod 3 f. pre šporák do 10 kW,že vraj istenie 16 A.Vzorec by mal byť ak sanemýlim P sa rovná U.I,z toho I sa rovná P/U....ale nejak my to nevychádza,dík za rady.Sory možno tu už bola podobná téma.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vraj pre tri fázy, ak je správne diferencované zapojenie všekerých ohrevných telies komplet šporhelt… nový
Nuda 21.09.2019 07:42
Nuda
1) - třífázový obvod - zde I=U/R NEPLATÍ ! Zde je to UxIxcos.F x 2odmocnina ze 3. Pro 10kW tedy opra… nový
mirektatra 21.09.2019 10:59
mirektatra
Každý sporák má v návode doporučený istič. Ak by si chcel hodnotu ističa vypočítať, tak by si musel… nový
ok 21.09.2019 11:11
ok
Som vyučený v odbore elektro silnoprúd.Nemám problém zapojiť zásuvky,vypínače aj šporák.No len už ur… nový
pista 54 21.09.2019 11:32
pista 54
Takže čo sa píše v knihe ktorú mám Elektrotechnická spôsobilosť pre elektrotechnikov je totálna krav… nový
pista 54 21.09.2019 20:24
pista 54
čo tu splietaš za fantasmagórie? 16A v prípade trojpólového ističa bohate a s rezervou stačí. (Ber… nový
Nuda 21.09.2019 20:55
Nuda
Jestliže selhaly všechny pokusy o oživení spotřebiče, teprve potom je třeba číst návod :-D . A v náv… nový
mirektatra 22.09.2019 06:40
mirektatra
Dík všetkým za vysvetlenie.Ano som vyučený v odbore elektro,nemám problém vymeniť zásuvku,vypínač,za… nový
pista 54 22.09.2019 09:15
pista 54
Tím asi chtěl říct, že jestliže máte v každé fázi k dispozici 16A, tak je to (při zapojení tří stejn… poslední
ml1 30.09.2019 16:39
ml1
No, celkem mne překvapuje, že vyučený elektrikář nedostal ve škole informaci, jak z příkonu 3f spotř… nový
mirektatra 22.09.2019 06:45
mirektatra

Vraj pre tri fázy, ak je správne diferencované zapojenie všekerých ohrevných telies komplet šporhelta, trojpólový 16A istič stačí. http://www.elektrika.sk/post/ako-vybrat-spravny-istic-amperaz-44/

10kW šporák je možné zapojiť aj na jednu 230V/50Hz fázu+nulák, lebo všetky odporové, ohrevné špirály (či indukcia) na varnej plotni vrátane v rúre sú stavané na 230V, ale potom by si musel mať patrične dimenzovaný prívodný vodič na jednu fázu vybavený jednofázovým (jednopólovým) 45A ističom.

https://www.sse.sk/kalkulacky/prepocet-hodnoty-hlavneho-istica-a-na-rezervovanu-kapacitu-kw?page_id=8081

1) - třífázový obvod - zde I=U/R NEPLATÍ ! Zde je to UxIxcos.F x 2odmocnina ze 3. Pro 10kW tedy opravdu platí 16A, NUTNO ALE DODAT, že nejistíme sporák, ale podle příkonu sporáku a impedance ochranné smyčky navrhneme přívod a ten potom jistíme tak, aby vše bylo v pořádku - tedy povolené oteplení vodičů, maximální čas vypnutí jističe při zkratu, maximální povolené dotykové napětí při poruše... :-)
2) - Sporák lze zapojit mnoha způsoby, podle místních podmínek, protože se skládá z několika jednofázových spotřebičů - těles, žárovky, motoru ventilátoru, elektroniky řízení... Lze jej tedy zapojit do tří, dvou i jedné fáze. A tomu pak musí odpovídat jak přívod, tak i jištění, protože s menším napětím, s menším počtem fází, se zvětšuje i proud celého spotřebiče, případně je nutné omezit používání na jednotlivé operace (např. při pečenía grilování se nesmí spustit všechny plotny na plný výkon...)
- Ale to všechno by měli naučit už v druhém ročníku učňáku elektro. Pravda, na internetu naleznete odpověď na každou otázku, ale musí být položena. Tazatel tedy musí vědět, že se má zeptat... :-D

Každý sporák má v návode doporučený istič. Ak by si chcel hodnotu ističa vypočítať, tak by si musel poznať rozloženie výkonu na jednotlivé fázy. Pri trojfázovom pripojení preto všeobecne nemôžeš použiť vzorec na trojfázový výkon - napr. šporák, ktorý som kúpil prednedávnom používa na napájanie platní len dve fázy, na tretiu sú pripojené pomocné obvody.

Som vyučený v odbore elektro silnoprúd.Nemám problém zapojiť zásuvky,vypínače aj šporák.No len už urobiť niekomu elektrinu v rodinom dome,bytovke(natiahnutie káblov,zvolenie ističov pre jednotlivé obvody) to by bol problém.To by som si už na to zavolal niekoho,kto to už robil a má prax.Ok a dajme tomu že si kúpim príklad túto varnú dosku s parametrami Ľavá predná zóna: Indukčná, 2300/3700 W / 210 mm
Ľavá zadná zóna: HiLight - rýchlo sa zahrievajúca, 1200 W / 145 mm
Pravá predná zóna: indukčná, 1400/2500 W / 145 mm
Pravá zadná zóna: dvojokruhová oválna HiLight - rýchlo sa zahrievajúca, 1500 / 2400 W / 170 x 265 mm.Bývam v baráku,hlavný istič 1.f buď 20 alebo 25 jeden z nich isto,od neho sú od elektromera potiahnuté 4 draty TN-C sieť,pre šporák mám 16 A istič.Takže keby som si príklad kúpil tu dosku,musel by som asi vymeniť aj hlavný istič a takisto aj istenie u mňa doma v byte

Takže čo sa píše v knihe ktorú mám Elektrotechnická spôsobilosť pre elektrotechnikov je totálna kravina.Obvod 1 f.šporák do 10 kw istenie 16 A.Ked si kúpim šporák príklad 6 kw a zaťažím ho na plný výkon,istič 16 A nevydrží.Bavíme sa o 1 f.prípojke.Ako bolo vyššie napísane:Celkový inštalovaný príkon nesmie prekročiť 3680 Kva pri istení 16 A.Takže 6 kw sa rovná 6000 W,je určite viac ako 3680 Kw.Takže šporák o výkone väčšom ako 3,6 Kw je nutné zapojiť na 3 fázy alebo dať silnejší istič s charakteristikou B.

čo tu splietaš za fantasmagórie?

16A v prípade trojpólového ističa bohate a s rezervou stačí.

(Ber to z laického, sedliackeho rozumu takto: 3x16A=48A). Capíšto Italiáno?

špirály sú na vývodoch šporáka presne diferencované na jednotlivé fázy.

Ak šporhelt blbo zapojíš v prípade 16A trojpólového ističa na jednu alebo iba na dve fázy, istič pri plnom odbere všetkých tých gombíkov, mačkatiel, spúšťadiel na šporáku, padne.

Nikdy nie sú spustené súhrnne všetky špirály naraz na jednu alebo dve fázy.

Jestliže selhaly všechny pokusy o oživení spotřebiče, teprve potom je třeba číst návod :-D . A v návodu sporáku se píše, že při třífázovém připojení je sporák PLNOHODNOTNĚ použitelný, při dvoufázovém, nebo jednofázovém je nutné dostatečně dimenzovat přívod a jištění, nebo nepoužívat všechny topné prvky současně - v Čechách tomu říkáme SOUDOBOST.
U jednofázově zapojených bytů ve starších bytových domech byl sporák s celkovým příkonem 6KW (2x plotna 1kW, 1x 1,5kW, trouba 0,8+1,2kW) jištěný 20A a hlavní jistič byl 25A 1f. Je samozřejmé, že při "roztápění" se nesmělo pustit všechno najednou, ale litinové plotny měly dostatečnou tepelnou setrvačnost na to, aby se postupně "střídaly" v ohřevu a jistič vypadával pouze výjimečně. Dnešní sklokeramické sporáky tuto vlastnost nemají, je proto třeba naučit hospodyni počítat s tím, že musí regulaci uhlídat sama...

Dík všetkým za vysvetlenie.Ano som vyučený v odbore elektro,nemám problém vymeniť zásuvku,vypínač,zapojiť motor,el.šporák.Keby ma niekto zavolal zrobiť elektrinu do baráku alebo do rodiného domu na to by som si netrúfal,nemám dostatočnú prax.A samozrejme ked ma príklad niekto zavolá k poruche že mu nejdú zásuvky,a zistím že je vadný istič a je tam 16 A vymením ho za 16 A charakteristika B.Ps čo je to tých 48 A

Tím asi chtěl říct, že jestliže máte v každé fázi k dispozici 16A, tak je to (při zapojení tří stejných jednofázových spotřebičů) jako když máte 48A v jedné fázi. Takový proud tam pochopitelně neni, protože se vám ve fázích scítají vektorově a víc jak 16 nikde nenaměříte, středním vodičem nepůjde ideálně nic. To co vám podle mě nesedí je, že máte v každé fázi 16A což je nějakých cca 3500 (230*16=3680) W nebo spíš VA ale to je u sporáku jedno. To máte v každé fázi, dohromady máte teda cca 3*3500=10500 (přesněji 3*3680=11040) což je akorát - 10 kW za předpokladu jednotkového power factoru (pokud do toho nebudeme plést harmonické, můžeme mluvit o účiníku) a rovnoměrného rozložení k tomu připojíte bez problémů.
Jistič chrání vedení, navrhuje se podle vedení (průřez, vzdálenost atd.), nedělám bytového elektrikáře, tak přesné detaily nevím, ale rozhodně to neni tak přímočaré, že když vidím 2.5Cu že to snese 16A, těch faktorů je víc. Případně se vedení navrhuje podle jističe (který se případně předtím navrhnul podle spotřebiče).
Opravy zvlášť pro známé známých jsou noční můrou, už jsem si zvyknul stav instalace radši moc nekomentovat, většinou přicházím na řadu, když už si s tím žádný fušer neví rady a podle toho to vypadá.
Proč byste si na instalaci netroufnul, jsem vyučený a dělali jsme to v učení mnohokrát, však k tomu vyučení právě je. Výjezdovka na stavbu naši skupinu sice lehce minula, takže na štaflích s kangem (a následným taháním kabelů atd.) jsem strávil asi jen 14 dnů (ostatní skupiny měli několik staveb prakticky od holých cihel, my měli jen jednu rekonstrukci), ale to je mechanická práce podle projektu. Na projekt instalace kvalifikace §6 nestačí, ten musí udělat někdo jiný, ale zapojení podle toho snad musí vyučený elektrikář zvládnout.

No, celkem mne překvapuje, že vyučený elektrikář nedostal ve škole informaci, jak z příkonu 3f spotřebiče vypočítat proud v jednotlivých fázích. To považuji za jeden z hlavních denodenních výpočtů elektrikáře v praxi.
Jakou totální kravinu jsi objevil v knize elektrotechnická způsobilost? Dost by to pomohlo i ostatním elektrikářům, kdybys to tady přesně opsal...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru