Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem výpočet istinia pre el.šporák

Tím asi chtěl říct, že jestliže máte v každé fázi k dispozici 16A, tak je to (při zapojení tří stejných jednofázových spotřebičů) jako když máte 48A v jedné fázi. Takový proud tam pochopitelně neni, protože se vám ve fázích scítají vektorově a víc jak 16 nikde nenaměříte, středním vodičem nepůjde ideálně nic. To co vám podle mě nesedí je, že máte v každé fázi 16A což je nějakých cca 3500 (230*16=3680) W nebo spíš VA ale to je u sporáku jedno. To máte v každé fázi, dohromady máte teda cca 3*3500=10500 (přesněji 3*3680=11040) což je akorát - 10 kW za předpokladu jednotkového power factoru (pokud do toho nebudeme plést harmonické, můžeme mluvit o účiníku) a rovnoměrného rozložení k tomu připojíte bez problémů.
Jistič chrání vedení, navrhuje se podle vedení (průřez, vzdálenost atd.), nedělám bytového elektrikáře, tak přesné detaily nevím, ale rozhodně to neni tak přímočaré, že když vidím 2.5Cu že to snese 16A, těch faktorů je víc. Případně se vedení navrhuje podle jističe (který se případně předtím navrhnul podle spotřebiče).
Opravy zvlášť pro známé známých jsou noční můrou, už jsem si zvyknul stav instalace radši moc nekomentovat, většinou přicházím na řadu, když už si s tím žádný fušer neví rady a podle toho to vypadá.
Proč byste si na instalaci netroufnul, jsem vyučený a dělali jsme to v učení mnohokrát, však k tomu vyučení právě je. Výjezdovka na stavbu naši skupinu sice lehce minula, takže na štaflích s kangem (a následným taháním kabelů atd.) jsem strávil asi jen 14 dnů (ostatní skupiny měli několik staveb prakticky od holých cihel, my měli jen jednu rekonstrukci), ale to je mechanická práce podle projektu. Na projekt instalace kvalifikace §6 nestačí, ten musí udělat někdo jiný, ale zapojení podle toho snad musí vyučený elektrikář zvládnout.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny