Řešení:

Ten postup je proto, aby se minimalizovalo riziko, že si někde při odpojování plusu škrtneš klíčem o kostru a uděláš zkrat se všemi důsledky. Pokud odpojíš nejdřív minus, nic podobného nehrozí. Tak nevymejšlej blbiny a dej na zkušenější.

Předmět Autor Datum
Ten postup je proto, aby se minimalizovalo riziko, že si někde při odpojování plusu škrtneš klíčem o…
jirka44 25.08.2019 08:58
jirka44
Nevymýšlím blbiny - prostě se mi to podařilo. Už bylo šero- byla jsem naštvaná, že auto nejede a že…
JAPETUS 25.08.2019 20:54
JAPETUS
Z pohledu elektriky je to jedno, odpojením plus nebo mínus pólu v autě nic nepoškodíš. Jde pouze o h…
Jan Fiala 26.08.2019 10:53
Jan Fiala
Úplně "nejlepší" je když ženatý levák s prstýnkem na prsteníčku (v ruce v které drží klíč)a křísne s…
nerady 25.08.2019 14:46
nerady
Nestane se vůbec nic, přesněji v obou případech odpojíte baterku stejně.
milan.cukrar 26.08.2019 06:08
milan.cukrar
Já mám v autě připojeno - jakousi tuhou pásovinou, ale + je na tlustém, ovšem docela měkkém kabelu.…
Moas 26.08.2019 06:13
Moas
jednou jsem takto pomáhal kamarádce své ženy startovat auto. Pověřil jsem ženu, aby držela druhý kon…
touchwood 26.08.2019 08:42
touchwood
Možná je tohle pravidlo nějak uzpůsobené pro nějaké zvláštní situace, ale myslím, že pokud odpojím j…
Yarda 26.08.2019 09:07
Yarda
Jasne. Ale - vem takovou 120ku, co mela baterku v dire v plechu a povolovala se klicem - tam bych na…
bahno 26.08.2019 09:37
bahno
S tímhle zdůvodněním souhlasím. Asi by to mělo být součástí návodu k odpojení baterky. ... Dneska,… poslední
Yarda 26.08.2019 11:33
Yarda

Ten postup je proto, aby se minimalizovalo riziko, že si někde při odpojování plusu škrtneš klíčem o kostru a uděláš zkrat se všemi důsledky. Pokud odpojíš nejdřív minus, nic podobného nehrozí. Tak nevymejšlej blbiny a dej na zkušenější.

Nevymýšlím blbiny - prostě se mi to podařilo. Už bylo šero- byla jsem naštvaná, že auto nejede a že už je baterie zase vybitá(blbuvzdorný lístek, na kterým jsem postup měla napsaný a nalepený na baterii se odlepil-byl fuč). Tak jsem to holt odpojila blbě. Chtěla jsem jen vědět jestli se může na autě něco poškodit. Baterie už je nabitá a NOVÝ LÍSTEK PŘIEPEN a dám si na to už pozor. Díky za názor.

Úplně "nejlepší" je když ženatý levák s prstýnkem na prsteníčku (v ruce v které drží klíč)a křísne si prstýnkem o kostru. Ženské mají většinou prstýnky na obou rukách a tak vypálení "cejchu" je jistější. Jinak jak píše jirka 44, nevymejšlej blbosti, ony tyto věci mají většinou praktický základ.

Já mám v autě připojeno - jakousi tuhou pásovinou, ale + je na tlustém, ovšem docela měkkém kabelu.
Takže odpojuju + a dávám si pozor. Zatím jsem oblouk neuzavřel.

Podobných pouček je mnoho, třeba i pro připojování a odpojování "pomocného vozidla" pro startování zdechlého auta s vybitým akumulátorem. Všechny tyto poučky jsou dobré a kdo nemá problém s vštěpováním podobných instrukcí, měl by se jich určitě držet. Já už nicméně myšlenku neudržím a na logické dovozování optimálního pořadí nemívám čas, takže chytnu první kabel co se namane a propojím s ním, co potřebuju, majíc v hlavě pouze jedinou premisu "nebuď ichtyl a neškrkej svorkama všude - jen tam, kam patří".

jednou jsem takto pomáhal kamarádce své ženy startovat auto. Pověřil jsem ženu, aby držela druhý konec startovacího kabelu a jal se připojovat své auto. Připojil jsem, otočím se, a co nevidím: moje žena v družném rozhovoru s kamarádkou drží kabel asi půl metru od kleští, které se volně houpou a semtam si při vzájemném dotyku zasrší.

Chyba to byla samozřejmě moje - nedostatečně jsem poučil držitelku kabelu. :-)

Možná je tohle pravidlo nějak uzpůsobené pro nějaké zvláštní situace, ale myslím, že pokud odpojím jako první kterýkoliv kabel a dám ho tak, aby ani omylem nemohl škrtat o něco kovového na baterce, tak může škrtat o cokoliv jiného a nic se nestane.
Nebo se mýlím?

Jasne. Ale - vem takovou 120ku, co mela baterku v dire v plechu a povolovala se klicem - tam bych na "neskrtnuti" rozhodne nevsazel. Dneska, kdyz ta baterka ma kolem sebe volny misto a kolikrat je na kabelu rychloupinak povolitelnej rukou bych to taky klidne vzal jak to pod ruku prijde. Je to dobra poucka, ale kdo vi a chape to klidne muze udelat po svym. Elektronice je to stejne jedno.

S tímhle zdůvodněním souhlasím. Asi by to mělo být součástí návodu k odpojení baterky.

... Dneska, kdyz ta baterka ma kolem sebe volny misto a kolikrat je na kabelu rychloupinak povolitelnej rukou bych to taky klidne vzal jak to pod ruku prijde...

Onehdy se se mnou rozloučila baterka v novějším autě. Po poradě se servisem jestli smím jsem tu baterku vymontoval a dal do auta novou.
Ale jednak jsem s autem nedostal žádný vercajk, jednak ani s noormálnm vercajkem co se dřív k autům dával jako příslušenství bych tu baterku nevyměnil. Naštěstí jsem měl vercajk co jsem si ho kdysi pořídil kvůli něčemu jinému. Asi už se nepředpokládá, že se lidi v tomhle budou šťourat sami.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru