Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jaký průměr Cu trubek

Zdravíčko,
budeme u kamaráda dělat rozvod vody v malém bytečku. V podstatě tam bude zapojená jen klasická sestava vana, umyvadlo, záchod, dřez/myčka, pračka. Vše je celkem na malém plácku. Nejdelší štreka bude mít tak 5m a bez zatáček tak 3m. Jaký zvolit průměr ?? Budou stačit 18tky trubky?? To samé pak na topení, bude se dělat nový kotel a na něj dva radiátory (přes zeď na obě strany).

Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Jaký je průměr na vstupu do bytu? Nejsem odborník ale na vodu jsem používal plast. Kotel má být na d… nový
nerady 01.07.2019 21:05
nerady
Tohle není moje parketa, ale asi jsem ještě neslyšel, že by se rozvody vody dělaly mědí. Topení ano,… nový
Zerozero 02.07.2019 13:59
Zerozero
Měď je při výrobě vodovodních potrubí považována za zdravotně nezávadný materiál, protože se na její… nový
Moas 02.07.2019 14:13
Moas
OK beru zpět. Fakt to není moje parketa - jen jsem instalaci vody v mědi jen neviděl. Je hodně věcí,… nový
Zerozero 02.07.2019 23:32
Zerozero
mám doma. :-) nový
touchwood 03.07.2019 20:57
touchwood
Já mám v baráku kompletně všechno v mědi už dvacet let a pořád jsem naživu :-) Měděné rozvody se pov… nový
umfa 02.07.2019 14:28
umfa
Jenom k tomu low-cost. Životnost měděných i plastových trubek se udává stejně - 50 let. nový
Kyncl 02.07.2019 15:40
Kyncl
Vaše příspěvky mě vždycky obohatí. Děkuji za ně! Plasty jsou metla lidstva. Ani nechci domýšlet, co… nový
Potrubí 03.07.2019 08:54
Potrubí
Pajeni Cu trubek neni nijak narocny, zakladem uspechu je dukladne(!) ocisteni pajenych ploch, pak to… nový
bahno 03.07.2019 09:06
bahno
Když jsem viděl instalatéra pájet měděné trubky, tak díly potřel pájecí pastou s obsahem cínového pr… nový
Zerozero 03.07.2019 10:54
Zerozero
Je to úplně jednoduché. Já trubky (i pro plyn) pájím, protože na to není potřeba speciální lis. Trub… nový
umfa 03.07.2019 14:14
umfa
Děkuji za odpověď.... :) Takže 18tka trubka by měla být akorát (i s rezervou)... Díval jsem se na ty… nový
IkaSGC 03.07.2019 15:39
IkaSGC
Na opravy je myslím to lisování lepší, dá se udělat i když třeba z trubky pořád vytéká čůrek vody :-… nový
umfa 03.07.2019 16:35
umfa
Přesně tak.. Jakmile je v nejbližším metru trubky na obě strany alespoň špetka vody, tak se trubka p… nový
IkaSGC 03.07.2019 18:46
IkaSGC
Průměr trubek bude stačit (pokud bude na topení čerpadlo). Jinak na vodu spíše svařovaný plast, příp… nový
George63 03.07.2019 22:43
George63
Plast raději né.... Plast se zanáší a celkově je to spíš jak již psali "low-cost" řešení. :) Raději… nový
IkaSGC 04.07.2019 15:12
IkaSGC
Plast se zanáší Čím? nový
čumil old 04.07.2019 16:54
čumil old
Jaké trable s plastem? Po 11 letech jsem předělával koupelnu a PPR trubky byly uvnitř čisté, ničím n… nový
rokator 07.07.2019 20:30
rokator
Plasty opravdu nebrat protože praskají... https://kutilska.poradna.net/questions/2274260-ako-zistit-… nový
Potrubí 10.07.2019 20:21
Potrubí
Viděj jsem stovky kilometrů plastového potrubí v průmyslovém zařízení a prasklou trubku jsem nezažil… poslední
karel 10.07.2019 21:18
karel

Tohle není moje parketa, ale asi jsem ještě neslyšel, že by se rozvody vody dělaly mědí. Topení ano, při oběhu čerpadlem myslím 18mm bude stačit.
U vody bych měl i obavy, jestli by se v trubkách netvořila jedovatá měděnka. Voda může obsahovat CO2 i kyslík.
Na vodu se dnes používá převážně plast. Jednoduchá montáž a trubky se nezanáší.

Měď je při výrobě vodovodních potrubí považována za zdravotně nezávadný materiál, protože se na jejích vnitřních stěnách tvoří ochranná vrstva oxidu mědi, která dokonce dokáže zabít některé druhy bakterií.

Nejlepší pivovary mají i měděné varny ;)

Já mám v baráku kompletně všechno v mědi už dvacet let a pořád jsem naživu :-) Měděné rozvody se považují naopak za nejkvalitnější, plastové jsou jen low-cost náhrada (to, že je používá kde kdo ještě neznamená, že by to bylo něco extra). A měděnka se tam netvoří, měděnka je uhličitan měďnatý (někdy se tak též říká síranu měďnatému) a ten nemá ve vodě z čeho vznikat. Průměr trubek 18 je s rezervou vyhovující. V trubkách topení nesmí rychlost proudění překročit 1 m/s (spíš se pro výpočty bere 0.7 m/s nebo ještě méně). Jednoduchý odhad množství vody je podle vzorečku 43 x výkon radiátoru v kW, vyjde to litrech za hodinu - samozřejmě to platí jen pro obvykle používané hodnoty, jinak to musí spočítat projektant.

Vaše příspěvky mě vždycky obohatí. Děkuji za ně! Plasty jsou metla lidstva. Ani nechci domýšlet, co se v místě sváru z přetaveného plastu do vody uvolňuje.
Je šance Cu rozvody vody udělat svépomocí? Vím, že na rozvod plynu v Cu provedení se používá elektrický lisovací přípravek a na rozvody topné vody se letovaly, což laik také může zvládnout. Jde mi o možnosti realizace svépomocí, protože Cu materiál a práce jsu dnes velmi drahé.

Pajeni Cu trubek neni nijak narocny, zakladem uspechu je dukladne(!) ocisteni pajenych ploch, pak to clovek ohreje, prilozi pajku a ono si to samo navzlina.
Co se uvolnuje z pretaveneho plastu domysleli jini - nic zajimavyho a uz vubec ne v zajimavych mnozstvich. Plasty jsou z pohledu vody inertni. Kdybych mel volit mezi plasty a medi, ja osobne volim plast, ale pokud chcete med, tak klidne.

Když jsem viděl instalatéra pájet měděné trubky, tak díly potřel pájecí pastou s obsahem cínového prášku. Díly zasunul do sebe a jen ohřál plynovým hořákem.
Měď před pájením se dobře očistí zředěnou kyselinou dusičnou, která se dnes blbě shání. Ale jde to dobře i s kyselinou solnou. Ale když jsem na to koukal, tak díly nijak nečistil. Ta cínová pasta je asi dost účinná. Ale trubky byly nové nezoxidované.

Je to úplně jednoduché. Já trubky (i pro plyn) pájím, protože na to není potřeba speciální lis. Trubky se řežou řezacím "kolečkem" (jde to i flexou, ale to mi přijde takové neřemeslnické) a pak se musí srazit hrany, hlavně ty vnitřní aby ostřina nekladla odpor a nezpůsobovala šumění vody. To se nejsnáz dělá speciálním odhrotovačem na trubky, ale jde to i nějakým šábrem, nožíkem, srážečem Noga apod. Povrch který budete pájet se očistí zevnitř kulatým ocelovým kartáčkem (spojky, fitinky) a zvenku čisticím rounem (vypadá to jako drsná strana houbičky na nádobí), to se při troše šikovnosti dá použít i na vnitřni povrch. Natřete pájecí pastou (kyselinu moc nedoporučuju), kolem spáry omotáte jeden závit cínu nebo tam jen přidržíte konec toho cínu (musí to být speciální cínová pájka na rozvody vody) a ohřejete plynovým hořákem. Cín to nasaje do spáry, podle potřeby ještě přidáte aby byl celý spoj zaplavený cínem (ale nesmí stékat po trubce, to pak když uvidí profesionální instalatér tak pozvedne obočí a ptá se kdopak to pájel) a je hotovo. Ještě to očistíte mokrým hadrem od zbytků pasty a máte na příštích 100 let vystaráno. Všechny tyhle přípravky a nástroje mají běžně v bauhasuech apod. v regálu hned vedle trubek.

Ještě k tomu plastu: neuvolňuje se z něj nic škodlivého, jestli se rozhodnete pro plast, tak z tohoto hlediska je to bez nebezpečí. Ale má určité nevýhody, proto mám v plastu jen rozvod pro závlahu na zahradě :-)

Děkuji za odpověď.... :) Takže 18tka trubka by měla být akorát (i s rezervou)... Díval jsem se na ty výpočtové tabulky a je to celkem alchimie, zde se jedná ale o krátké trasy takže by neměl být problém. Nejspíše to budeme lisovat (sice jsou fitinky dražší a dost, ale zase to bude fofr akce). Pro sichr mám i hořák připraven. Jak se budou dělat ty radiátory, tak se raději poradíme. :)

Jinak co se plastu a mědi týče... Plast je také často použivatelný, oproti mědi má ale nevýhodu že se v něm usazuje "řasa" a trubky se zanášejí. Z toho co jsem vyčetl tak u mědi se toto neděje. O korozi měděných trubek asi nemá moc cenu mluvit, ta se děje leda z vnější strany pokud není trubka ošetřena. V případě poruchy je ale oprava měděné trubky velmi snadná. Doma máme jednu plastovou trubku v rámci rychlé opravy děravé železné a není to úplně košér. Po letech se prohýbá i na metrové vzdálenosti a celkově to nevypadá ani úhledně.

Jinak to letování trubek je opravdu snadné. Stačí si trubky dobře odměřit, zaříznout a očistit... Nanést pastu, zasunout, nahřát, zakápnout cínem a je hotovo. I kdyby to kapalo, stačí nahřát, rozpojit očistit a znovu zaletovat. :)

Průměr trubek bude stačit (pokud bude na topení čerpadlo). Jinak na vodu spíše svařovaný plast, případně ohebný třívrstvý se šroubenými, nebo lisovacími šroubovacími mosaznými spojkami a fitinky (perfektní práce, ale je poměrně drahý). Ale možno i tu měď. Jak se provádí pájení mědi popsal perfektně a přesně umfa. Ale pokud spoj u mědi teče, nutno každopádně vypustit vodu z potrubí úplně a co nejdále od spoje. Jinak se nepodaří spoj prohřát, případně do něj jde pára.

Jaké trable s plastem? Po 11 letech jsem předělával koupelnu a PPR trubky byly uvnitř čisté, ničím nezarostlé. Viděl jsem i trubky po 20 letech a také nic. A případné opravy jsou velmi jednoduché.

Je mi úplně jedno, jestli se rozhodneš pro Cu nebo PPR, ale nechápu tu zaujatost proti PPR :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru