Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Číňan je pitomec a poslal mi jiné baterie. Navíc ani kapacita co je na nich uvedená nesedí.
Cat 08.05.2019 20:23
Cat
Zvaz je. Tim nemyslim abys nad nima premejslel, ale abys je opravdu hodil na vahu. To rekne dost o t…
bahno 09.05.2019 08:10
bahno
Váha.
Cat 09.05.2019 08:22
Cat
To je slusny, vic jak 42g zni docela dobre. Je to samozrejme jenom orientacni, ale dal bych jim sanc… nový
bahno 09.05.2019 09:22
bahno
Štve mě že nemají nabodované pásky a letovat se mi to moc nechce. nový
Cat 09.05.2019 09:40
Cat
Hmm, to chapu, me by se taky nechtelo. Pouzdro se tam uz nevejde? nový
bahno 09.05.2019 09:57
bahno
Pouzdro mě nenapadlo, kouknu na to. nový
Cat 09.05.2019 10:31
Cat
Neovlivní pouzdro tu propustnost proudu? Mě tedy přišly podle zdejšího doporučení vyhledané Liitokal… nový
kejki 09.05.2019 20:59
kejki
Nakonec čumí ze dna a vrtačka vrtá. Díky za tip na nákup článků. nový
kejki 11.02.2020 17:15
kejki
Předělal bych to na LIPOLky. Tedy, když jsem se s tím chtěl drbat. Lion vrtačky v neznačce stojí pár… nový
Kiksfix 11.05.2019 21:29
Kiksfix
Vracím se ještě k tomuto tematu s dotazem, jaké máte zkušenosti s různými moduly k repasi akupacků (… nový
George63 10.02.2020 17:13
George63
Využiju tohohle tématu ke svému dotazu. Kdo máte zkušenosti s repasí baterie do notebooku? Nechtělo… nový
Zerozero 11.02.2020 00:01
Zerozero
Kdysi jsem kdesi slysel, ze (nektere) baterie do NB jsou natolik interigentni, ze si pamatuji kapaci… nový
Henonee 11.02.2020 04:36
Henonee
No mám dojem, že jsi přesně popsal jaký se asi projevuje problém. Jedná se o notebook ASUS a jeho or… nový
Zerozero 12.02.2020 00:18
Zerozero
Ještě i k tomu bych měl na tebe dotaz. Už jsem několik těch packů k NB rozpáral (beru z nich dobré č… nový
George63 11.02.2020 09:14
George63
S tím nacpáním do futrálu je dost problém. Mají články pospojené nabodovanými spojkami na míru, a ne… nový
Zerozero 12.02.2020 00:56
Zerozero
No, přesně to jsem si myslel, že to asi nebude možné tak jednoduše do těch pouzder zpět dostat. A i… poslední
George63 12.02.2020 07:55
George63
Tak ony dnes se dají koupit nové baterie k NTB za rozumnou cenu. Pokud to chci opravovat doma, tak s… nový
Kiksfix 11.02.2020 12:24
Kiksfix
Asi to tak dopadne. Články použiju jinde a do noťasu koupím novou baterii. No zkoušel jsem to poprvé… nový
Zerozero 12.02.2020 00:30
Zerozero

Vracím se ještě k tomuto tematu s dotazem, jaké máte zkušenosti s různými moduly k repasi akupacků (7,4V/12,6V/16,8V) z Aliexpressu.
Předělal jsem jich několik s moduly 12,6V (20A), a ty šly zatím celkem všechny a i přístroje (většinou šroubováky a vrtačkošroubováky) fungují. Ale v poslední době jsem dělal několik s moduly 16,8V (30A) a stalo se mi, že některé nechtěly propouštět napětí vůbec, případně na jejich výstupu bylo napětí nižší. Nebo i napětí je OK, ale při prudším spuštění rychlým stiskem, dojde ke krátkému pohybu a pak k zastavení. Ale pokud se spouští chod pomalu (přes regulaci), tak motor běží dobře a stále a i kroutící moment je bez problémů a motor běží i pod zatížením. Tento poslední případ je u packu 16,8V (4xLiIon 18650) malého vrtačkošroubováku Parkside, v němž "odešel" originální modul a byl nahrazen modulem z Aliexpressu 16,8V/30A.
Prosím, "reakce" že vše co je z Číny stojí za h.... si odpusťte :)), u nás se tohle snad ani nesežene (a když tak za podstatně dražší ceny). Mě jde spíše o zkušenosti, případně doporučení dobrých konkrétních výrobců (jako třeba články LiitoKala 18650) ne o diskuzi na téma "co je z Číny nestojí za nic".
Neboť jinak u nich nakupuji mnoho a různého (zejména různé elektronické součástky a různé náhradní díly na mobily a tablety) a zatím, pouze zde, jsem narazil na větší problémy. Děkuji za smysluplné reakce a odpovědi.;-)

Využiju tohohle tématu ke svému dotazu. Kdo máte zkušenosti s repasí baterie do notebooku?
Nechtělo se mi kupovat novou baterii, je dost drahá, tak jsem koupil články a rozhodl se je vyměnit.
Starou bat. jsem rozpáral, odpojil a vyjmul šest sérioparalelně zapojených článků.
Články jsem propojil přesně podle původních a připojil na řídicí elektroniku. K mému překvapení na výstupním konektoru nebylo napětí. Přitom stará baterie do poslední chvíle fungovala.
Pracoval jsem pečlivě, nemohlo dojít třeba ke zkratu a podobně.
Je možné, že bych třeba elektroniku odepsal nějakým špatným pořadím připojování článků na elektroniku? (čtyři přípojné body, pro tři dvojice článků).
Nebo mě napadlo, na destičce je něco, co vypadá jako nějaký procesor, že by mohlo dojít odpojením od baterie ke ztrátě nějakého programu?
Naštěstí jsem měl ještě jednu baterii. Na základě této myšlenky (možná zbytečně ale..),jsem zvolil trochu krkolomný způsob, že jsem novou sadu článků připojil nejdřív paralelně ke starým ale ještě funkčním článkům a pak teprve staré odpojil. Tím nedošlo k žádné ztrátě napájení elektroniky.
S vyrovnávacími proudy mezi novými a starými články jsem si hlavu nedělal, bylo to asi půl ampéry pro každou dvojici.
Akce se nakonec povedla a teď baterii testuji provozem.
Má někdo s tímto lepší zkušenosti? Nebo mi elektronika odešla jen nějakou náhodou? Dík.
:puff::beer:

Kdysi jsem kdesi slysel, ze (nektere) baterie do NB jsou natolik interigentni, ze si pamatuji kapacitu clanku (ktera se starnutim a pouzivanim a vubec postupne snizuje) a protoze neni mozne, aby se ta kapacita zvysila, tak nikdy nehlasi vyssi, nez tu doposud nejnizsi zmerenou a taky podle toho ridi nabijeni.

Navic byl snad tento obvod napajeny jen z jednoho konkretniho clanku, takze pod jsi ho zapojil jako prvni, tak klidne mohl zmerit vsechny ostatni (nezapojene, tedy s nulovou kapacitou) a tim nabit jistoty, ze baterie jako takova je mrtva.

Nektery takovyto obvod to pry ukladal do vnejsi EEPROM na tomtez tistaku uvnitr baterie, takze stacilo tu EEPROM preprogramovat na plnou kapacitu (ci vetsi) a pri nejblizsi prilezitosti se to prepaslo horsimi) parametry nove instalovanych clanku.

A zase jinde ten druhy cip nemel moznost preprogramovani (a jen se tam prepisovaly jednicky na nuly, az postupne jednicky dosly - ony vsechny EEPROM takto funguji - reset = same jednicky, zapis nuly = prepis bitu, zapis jednicky misto nuly = reset daneho bloku a opetovny zapis s ponechanou jednickou na dotycnem miste) - takze bylo nutno ten chip vymenit za novy obdobneho typu (nebo ho tam nasimulovat), aby se projevila ta nova kapacita.

Takze kdyz se kouknes dovnitr a najdes tam aspon dva chipy (a ten druhy bude mit pravdepodobne jen par nozicek, jako 4, 6, 8 nebo tak nejak) tak by to mohl byt ten pripad a pokud ma v okoli nekoho, kdo zvladne takovy chip vyletovat, popovidat si s nim (protokol je celkem jednoduchy) a pripajet ho zpatky, tak mas sanci tento problem vyresit. (Pokud je to ten spravny problem, ktery potrebuje vyresit). Typ chipu by se mel dat dohledat podle znacek na jeho horni strane (obvykle) - pak sse da na netu dohledat i jeho datasheet a v tom by mel byt i ten protokol pro zapiss, ci preprogramovani. Chip samotny stoji par korun, otazka je, zda ho nekdo v okoli prodava a kolik si prirazi, pripadne na kolik vyjde postovne.

Pro predstavu, muze napriklad, priblizne, atd jit o neco takovehoto https://www.aliexpress.com/item/33002406542.html nebo ale i takovehoto https://www.aliexpress.com/item/32999853865.html a tady je videt realna velikost: https://www.aliexpress.com/item/32907363313.html (ty dirky na tistaku jsou v rastru 2.54 mm = 1/10 palce od stredu ke stredu, cili ten chip ma neceleho pul centimetru na delku a vejde se na nej tady konkretne 32kBytu dat, ale i radove vetsi kapacity se delaji ve stejnem pouzdre. A jak je videt, ma zapojene vlastne jen 4 nozicky - napajeni a I2C protokol. Cena asi 4Kc i s cinanovym vydelkem, ve velkem pak radove mensi)

No mám dojem, že jsi přesně popsal jaký se asi projevuje problém. Jedná se o notebook ASUS a jeho originál baterii. No, nečekal jsem, že to bude až takový problém. Když jsem vyměňoval články v baterii od vrtačky, tak tam byla také dost složitá elektronika, ale fungovalo to. Je fakt že jsem tu od vrtačky dělal přet tím notebookem a ještě není ověřená výdrž. Jestli si taky nebude pamatovat ty staré články.
V té od notebooku je na destičce obvod s vývody kolem dokola, hodně, vypadá jako nějaký procesor, a mimo tranzistorů a ostatního i dva obvody s osmi vývody. To by mohla být ta paměť.
Tak jak to popisuješ, mě opravdu utvrzuje v tom, že odpojením od článků, došlo k nějakému výmazu dat a ztrátě funkce. To že bych to odpálil nějakou nepozorností vylučuji.
Pak by to potvrzovalo i to, že druhý pokus jsem dělal tím způsobem, že jsem elektroniku připojil aniž by došlo ke ztrátě napájení a pak to fungovalo. Ale asi se projevuje druhá věc, co jsi popsal. Články jsem koupil od tuzemského prodejce, který se dušoval, že má ověřenou kapacitu. Články mají mít
2600mAh, takže výsledně baterie 5200mAh/12V. Po montáži jsem baterii nechal v počítači dobít a následně vybít. Po dalším plném nabití mi ale počítač hlásí předpokládanou dobu provozu asi 120 minut. Což je málo. To ale odpovídá zhruba baterii, kterou jsem vyřadil a použil z ní elektroniku. S novou původní vydržel asi něco přes pět hodin s podobným nastavením počítače.
To tedy fakt vypadá, že elektronika tím přepojením neztratila napájení, ale pamatuje si asi ty původní články. Tím nedovolí jejich plné nabití, nebo vybití.
Tak nevím, zkusím to používat, jestli se to nějak samo nesrovná. Pokud ne, tak se na to asi vybodnu, abych sháněl někoho,kdo mi to přeprogramuje, sám to neumím. A raději koupím novou baterii a ty články použiju jinde. Dík za vysvětlení.

Ještě i k tomu bych měl na tebe dotaz. Už jsem několik těch packů k NB rozpáral (beru z nich dobré články, které otestuji a ty co mají ještě kapacitu nad 1,5 Ah, tak používám pro různé účely, ale mimo nářadí, na to nestačí jejich "nárazové" proudové vybíjecí schopnosti), ale zatím jsem se je nesnažil repasovat. Jsou to většinou stejně jiné (kontejnerová "provenience" :-D), než mám ve svým Asusáku. Ale když jsi to dělal, dostal jsi zase vše do toho originálního futrálu? Já, když jsem nad tím uvažoval, tak se mi zdálo, že to snad ani není možný. Je to tam všechno tak přesně "narvaný" že při nějakém propojování na to snad ani není místo. A čím pak ten plastový futrál, který je většinou nutné rozřezat, slepuješ?

S tím nacpáním do futrálu je dost problém. Mají články pospojené nabodovanými spojkami na míru, a nezaberou téměř místo. Já měl k dispozici články bez vývodů, tak jsem opatrně naletoval páskové vývody. S letováním jsem měl obavu, tak jsem jeden starý rozpitval, abych se podíval na konstrukci, jestli letováním článek nezničím. Ve dně článku je vložena destička z jakéhosi papíru, takže se teplo hned nedostane na aktivní hmotu. I tak jsem pájení dělal velmi rychle asi půl sekundy a okamžitě konec baterie zchladil vodou. Na plusovém vývodu problém není, tam je dutina k bezpečnostnímu uzávěru. (to píšu jen proto,kdyby to někdo chtěl pájet, že to opatrně lze).
Ale po propojení série článků nastal problém, že jsem to na délku do pouzdra nedostal. Už ty kapky cínu na obou stranách článků to prodloužily o dost. Po opilování kapek aby to nabylo jen o ty slabé plíšky, jsem to tam konečně dostal. Propojovací vodiče se musí vést v prostoru, který je mezi kulatými články, jakoby pod 45st od roviny. I tak jsem byl rád, když se mi to podařilo zavřít.
První baterii se mi celkem dobře podařilo rozloupnout v místě slepení, až tak moc to nedrželo. Postupně jsem do spáry vtlačoval nůž a páčil. U druhé baterie to šlo hůř, to jsem dost poničil, slepit by to šlo, ale vyhodím to. Tu první jsem pak složil obě půlky pouzdra do sebe a pak, řemeso braň se, to sbodoval ve spáře hrotem páječky. Ty body od páječky pak trochu vadily při zasouvání do počítače, tak jsem povrch trochu oškrabal nožem. No blbnul jsem s tím skoro celej den a výsledek je pofidérní. Příště se na to asi vybodnu a koupím novou baterii. 8-)

No, přesně to jsem si myslel, že to asi nebude možné tak jednoduše do těch pouzder zpět dostat. A i to rozloupnutí se mi nikdy nepodařilo provést tak, abych je dost nepoškodil.. No a to jsem jich už rozdělávat asi 5. Takže, i po Tvých zkušenostech s jejich elektronikou se o jejich repasi ani pokoušet nebudu. Nestojí to za tu námahu. A novou baterku na NB měním.tak po 3-4 létech a dá se sehnat za cca tisícovku, tož to ani za to nestojí se s tím babrat. Ale ty packy k RN jdou celkem OK. I bývalé NiCd předělávám na LiIon 18650. Pouze s některými těmi moduly PBC BMS mám teď trochu problém. Ale to bude spíše problém výrobce a tak budu muset lépe kontrolovat recenze. To se mi potvrdilo i při koupi Smartwatch, když jsem se na recenze nedíval a koupil Q18 (cca 250,- Kč) a když přišly, tak byly nestabilní a nefunkční. Tak jsem na Alíku reklamoval, ani je nechtěli zpět a vrátili peníze. Obratem jsem ale objednal druhé, u jiného výrobce, který měl samé plusové recenze, dokonce ještě o 30 Kč levnější a ty makají perfektně. No a z těch nefunkčních mám ještě plno ND a hlavně i dobrou náhradní baterii.

Tak ony dnes se dají koupit nové baterie k NTB za rozumnou cenu. Pokud to chci opravovat doma, tak stejně musím koupit nešitové články a ty nejsou o moc levnější, než nová baterie. Jinak jsem se mrknul po netu a ta úspěšnost oprav je tak kolem 50%. Přesně jak píšete a někdo píše níže kvůli té elektronice. Na tomto odkazu https://www.youtube.com/watch?v=Ak0bHC1BVUo&t=1001s je taky jeden "zoufalec" kterej se o to pokouší. Všiměte si, že rozebral jinou baterii, než tam vložil. jde to poznat podle popisku fixou. Toto mi odpověděl : dobry postreh , pri zapojovani som urobil chybu a zhorel ten regulacny obvod v tej baterke , tak som tie clanky prehodil na jednu este starsiu baterku ale to som uz nedal do videa ale funguje to ,, Takže je asi jednodušší a lepší tu baterku koupit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru